Čtvrtek 3. listopadu 1932

Přítomni:

Místopředsedové: Zierhut, Roudnický, Stivín, Špatný, Taub.

Zapisovatelé: Marek, Petrovič.

206 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: předseda vlády Malypetr; ministři Bechyně, dr Beneš, Bradáč, dr Czech, Černý, dr Dérer, inž. Dostálek, dr Franke, dr Hodža, dr Matoušek, dr Meissner, dr Spina, dr Šrámek, dr Trapl.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Místopředseda Stivín zahájil schůzi ve 3 hod. 59 min. odpol.

Sdělení předsednictva.

Dovolené a omluvy

z 211. schůze platí též pro 212. schůzi.

Dále obdržel dovolenou na dnešní schůzi posl. Staněk (čsl. soc. dem.) pro neodkladné zaměstnání.

Místopředseda Stivín konstatoval, že sněmovna je schopna se usnášeti, a k jeho návrhu dala sněmovna hlasováním posl. dr Jabloniczkýmu žádanou dovolenou do 15. listopadu 1932 pro neodkladné zaměstnání.

Místopředseda Stivín (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu, na němž jest:

Volba předsedy posl. sněmovny. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Na místo předsedy posl. sněmovny, jež se uprázdnilo resignací dosavadního předsedy sněmovny Jana Malypetra, povolaného za předsedu vlády, jest zvoliti nového předsedu sněmovny.

Podle §u 61, odst. 2 jedn. řádu musí se volba předsedy vždycky konati hlasovacími lístky.

Pro volbu tuto byly podle §u 61 jednacího řádu vydány zvláštní hlasovací lístky s příslušným nadpisem, vložené do zvláštní obálky.

Každý poslanec má obálku s hlasovacím lístkem na svém stolku. Prosím, aby se tedy nepoužívalo jiných, než právě těchto hlasovacích lístků. Na hlasovací lístek lze napsati toliko jediné jméno. Jinak hlas bude neplatný.

Žádám pí. a pp. poslance, aby odevzdávajíce obálky s vyplněnými hlasovacími lístky do uren, setrvali na svých místech. Do urny budiž vložena toliko jediná obálka s jediným hlasovacím lístkem.

Podle rozhodnutí učiněného již při dřívějších volbách, hlasovací právo mají členové sněmovny přítomní při počátku sbírání lístků. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Hlasovací lístky budou do uren sbírati sněmovní úředníci.

Dohledu na volbu a sčítání odevzdaných hlasů podle §§ 12 a 61 jedn. řádu, prosím, aby se ujali zapisovatelé, a to p. posl. inž. dr Toušek v 1. a 2. úseku, p. posl. de Witte ve 3. a 4. úseku, p. posl. Dubický v 5. a 6. úseku a u poslanců na ministerské lavici a presidiální tribuně, v to počítaje také předsedajícího, a p. posl. Pika žádám, aby spolu s tajemníkem sněmovny zjistil výsledek hlasování.

Konstatuji, že sněmovna jest způsobilá se usnášeti.

Žádám, aby započalo sbírání hlasů do uren. (Děje se.)

(Po sebrání a sečtení hlasů:)

Žádám pana sněm. tajemníka, aby přečetl zjištěný výsledek hlasování.

Sněm. tajemník dr Říha: Odevzdáno bylo prázdných lístků 47, neplatný 1 lístek, 160 lístků zní na jméno dr František Staněk, 3 hlasy jsou rozptýlené. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Ježto 160 hlasů zní na jméno dr Fr. Staňka a poněvadž tento počet jest prostá většina podle §u 61 jedn. řádu, jest předsedou posl. sněmovny zvolen posl. dr Fr. Staněk (Potlesk.)

Táži se posl. dr Staňka, zda přijímá volbu za předsedu.

Posl. dr Staněk: Přijímám.

Místopředseda Stivín (zvoní): Zvolený přijal volbu a vykoná tudíž slib předsednický podle §u 7 jedn. řádu.

Žádám p. tajemníka sněmovny, aby přečetl formuli předsednického slibu, a nově zvoleného p. předsedu žádám, aby k výkonu slibu ke mně přistoupil. (Výkřiky komunistických poslanců. - Poslanci povstávají.)

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Posl. dr Staněk (podávaje místopředsedovi Stivínovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Žádám nově zvoleného pana předsedu, aby se ujal předsednictví. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda dr Staněk (ujímaje se předsednictví - zvoní):

Paní a pánové, zvolivše mne předsedou posl. sněmovny (Výkřiky komunistických poslanců.) projevili jste mi svoji důvěru, za níž vám upřímně děkuji, a ujišťuji vás, že budu úřad svůj vykonávati co nejsvědomitěji, řídě se vždy přesně zákony republiky, zvyklostmi a tradicí, (Výkřiky komunistických poslanců.) jež předchozí předsednictva v čele s kolegy Tomáškem a Malypetrem v naší sněmovně vytvořila.

Této kontinuity budu vždy dbáti, prosím vás však všechny, kdož spolupůsobíte na činnosti této naší sněmovny, o podporu a spolupráci, o niž prosím zvláště náš tisk. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Svému předchůdci, panu posl. Malypetrovi, srdečně děkuji za obezřetné vedení sněmovních jednání a přeji mu ze srdce v novém působení šťastnou ruku.

Žijeme v době nesmírně vážné. Důsledky hospodářské krise, postihující celý svět, doléhají těžce na všechna odvětví naší výroby. Katastrofálně jest postiženo naše zemědělství, strádá nemálo průmysl, obchod i živnosti, krátce krise zasáhla téměř všechny vrstvy a stavy v našem státě. (Výkřiky komunistických poslanců.) Trpí stejně zaměstnanec jako zaměstnavatel. Jsme zmítáni bouří, zdá se, že její prudkost a síla neochabne tak brzy. Je třeba vypjetí všech sil, abychom zmohli tyto živly a dobře obstáli v osudovém boji příštích měsíců. (Výkřiky komunistických poslanců.) Musíme s největší intensitou a plnou energií chopiti se nesnadného sice, ne však nezdolného úkolu a pracovati na brzkém překonání všech obtíží. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Jmenovitě nyní nesmíme zklamati, musíme býti plně na svých místech. Je věcí naší cti a tudíž svatou naší povinností, abychom se ukázali hodni důvěry občanstvem v nás kladené. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Jen tak obhájíme demokracii, jen prací svědomitou a poctivou upevníme svůj stát a připravíme mu lepší doby. (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

A o to vás prosím: Plňme tento svůj úkol poctivě, nestranně, skutečně státnicky, nehleďme na dočasné zájmy a prospěch osob neb stran a mějme vždy na mysli jen blaho našeho drahého státu. Budeme-li tohoto dbáti a podpoříme-li tak snahy našeho prvního občana republiky, presidenta Tomáše Garrigue Masaryka, věřím pevně, že dosáhneme šťastně splnění úkolů, jichž vyřešení od nás toužebně očekává obyvatelstvo tohoto státu.

Ven z krise všemi našimi silami k disposici jsoucími!

Sdělení předsednictva.

Návrhy podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu.

Při hlasování zamítnuty byly najednou návrhy posl. Štětky a soudr. podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu, aby se do dnešní schůze dostavil zástupce vlády podat zprávu a vysvětlení o okamžitém odvolání četnictva a policie:

1. od firmy Štěpánek v Hostivaři,

2. od firmy Podhajský,

3. od továrny Waltrovy.

Z iniciativního výboru

ve schůzi konané dne 3. listopadu 1932 přikázány k řádnému projednávání návrhy:

Výboru zemědělskému návrhy tisky 2002, 2003, 2005.

Výborům zemědělskému a rozpočtovému návrhy tisky 2004, 2007.

Výborům zemědělskému, zásobovacímu a rozpočtovému návrh tisk 2010.

Výboru soc. politickému návrh tisk 2006.

Výboru ústavně-právnímu návrh tisk 2009.

Zamítnuty byly návrhy tisky 1888, 1897.

Podle usnesení předsednictva navrhl předseda, aby se příští schůze konala v pátek dne 4. listopadu 1932 o půl 10. hod. dopol. s

pořadem:

Rozprava o prohlášení předsedy vlády, učiněném ve 211. schůzi posl. sněmovny.

Tento návrh byl přijat a schůze skončena ve 4 hod. 33 min. odpol.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP