Pondělí 27. března 1933

Přítomni:

Předseda: dr Staněk.

Místopředsedové: Taub, Roudnický, Stivín, Špatný, Zierhut.

Zapisovatelé: Dubický, Petrovič.

107 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupce dr Mikyška.

Místopředseda Stivín zahájil schůzi v 5 hod. 2 min. odpol.

Sdělení předsednictva.

Omluvy a dovolené

z 260. schůze platí též pro 261. schůzi.

Nemocí omluvil se dále posl. Hlinka.

Místopředseda Stivín konstatoval, že sněmovna je způsobilá se usnášeti, a sněmovna k jeho návrhu dala hlasováním posl. Zemanovi žádanou dovolenou na 14 dní pro těžkou nemoc v rodině.

Změna ve výboru.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Petrovického za posl. inž. dr Touška.

Přikázáno výborům se lhůtou.

Místopředseda Stivín přikázal výborům soc.-politickému a rozpočtovému vládní návrh tisk 2203 a k jeho návrhu stanovena byla jmenovaným výborům k podání zprávy o tomto vládním návrhu lhůta do 28. března 1933 do 12. hod. polední.

Dále přikázal výboru rozpočtovému vládní návrh tisk 2207.

*

Místopředseda Stivín (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu schůze, a to, nebude-li námitek, k odst. 2 a 3 pořadu. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Budeme tedy projednávati odst. 2 pořadu, jímž je:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dohoda o prodloužení platnosti dodatkové úmluvy ze dne 12. listopadu 1931 k československo-německé hospodářské dohodě ze dne 29. června 1920, sjednaná dne 27. srpna 1932 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. září 1932, č. 149 Sb. z. a n. (tisk 2029).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. posl. inž. Nečas, za výbor živn.-obchodní p. posl. dr Zadina.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. inž. Nečas: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr Zadina: Není jich.

Místopředseda Stivín: Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

K této věci byl podán resoluční návrh posl. Štětky, Hrubého, Hadka, Kubače, Töröka, Śliwky a soudr., aby posl. sněmovna NSRČ vyslovila své rozhořčení nad násilným pronásledováním dělnického hnutí v Německu.

Předsednictvo poslanecké sněmovny se usneslo, že návrh tento věcně nesouvisí s předlohou (Výkřiky posl. Štětky.), ke které byl podán, a že nelze tedy dáti o něm při ní hlasovati.

Tím jest vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dodatková úmluva k československo-německé hospodářské dohodě ze dne 29. června 1920, sjednaná dne 6. října 1932 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 13. října 1932, č. 159 Sb. z. a n. (tisk 2076).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. posl. inž. Nečas, za výbor živn.-obchodní p. posl. dr Zadina.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. inž. Nečas: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr Zadina: Není jich.

Místopředseda Stivín: Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

K této věci byl podán resoluční návrh posl. Hrubého, Hadka, Vallo, Töröka, Śliwky a soudr., v němž se vláda vyzývá, aby poskytla neomezené právo asylu politickým emigrantům z Německa.

Předsednictvo posl. sněmovny se usneslo, že návrh tento věcně nesouvisí s předlohou, ke které byl podán (Výkřiky komunistických poslanců.), a že nelze tedy dáti o něm při ní hlasovati.

Tím jest vyřízen 3. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu.

Posl. Štětka podal dotaz podle §u 70 j. řádu předsedovi sněmovny, zda jest ochoten zjednati nápravu a postarati se, aby tisky naléhavých interpelací byly ihned rozdávány a pokud možno nejdříve zodpovídány.

Posl. Štětka ukazuje při tom na příkladech, že zodpovídání při naléhavých interpelacích trvá déle než při obyčejných, ježto se nedodržuje ani dvouměsíční zákonitá lhůta k odpovědi, čímž jednak se porušuje zákon, jednak se interpelace stanou bezpředmětné.

Na to odpovídám:

Není to po prvé, co se s tohoto místa odpovídá na dotazy o opožděném vyřizování interpelací jak obyčejných podle §u 68, tak naléhavých podle §u 69 jedn. řádu. Jest jistě v dobré paměti všechno dosavadní úsilí, projevované usneseními a zákroky předsednictva a dohodami v poradách klubovních předsedů, aby urychlené projednání interpelací, jmenovitě naléhavých, stalo se pravidlem.

Vynasnažím se urychliti nejen formální, nýbrž hlavně věcné vyřizování naléhavých interpelací stejně, jako se o to opravdově snažil můj předchůdce. Aby se našly účinné cesty k cíli, vejdu ve styk s nynějším panem předsedou vlády a podle potřeby i s pány předsedy klubů. (Výkřiky posl. Štětky.)

Posl. Štětka, Hadek, Vallo, Śliwka, Török a soudr. podali návrh podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu aby se do dnešní schůze dostavil ministr soc. péče a podal zprávu a vysvětlení o nových směrnicích, kterými jsou nezaměstnaní nuceni přijímati kteroukoliv práci, a aby dále podal zprávu a vysvětlení o tom, proč takoví dělníci nejsou přihlašováni k nemocenskému, sociálnímu a úrazovému pojištění, ač to zákony výslovně předpisují.

Návrh vyhovuje jednacímu řádu a dám o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. Štětky, Hadka, Vallo, Śliwky, Töröka a soudr., aby se do dnešní schůze sněmovny dostavil pan ministr soc. péče a podal žádanou zprávu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Sděluji, že ihned po této schůzi plenární koná schůzi výbor soc.-politický.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v úterý dne 28. března t. r. ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2203) zákona, kterým se prodlužují zákony týkající se bytové péče (podle §u 35 jedn. řádu).

2. Návrh, aby jednáním zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona, kterým se prodlužují zákony týkající se bytové péče (tisk 2203).

3. Nevyřízené odstavce pořadu 261. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Není jich.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 9 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP