Středa 17. ledna 1934

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. dr Ivanka (pokračuje): ... reformovať celý obecný banský zákon. A ctená snemovňa, jestli mi bolo vytýkané s niektorých strán, že som nemal podať žiadnych opravných či pozmeňovacích návrhov, ja v tej okolnosti, že dnes máme pred sebou takmer raz tak objemný návrh než je senátu, v tej okolnosti vidím satisfakciu pre seba a potvrdenie svojho stanoviska, že usnesenie senátu nebolo dostatočné.

Slávna snemovňa! Ja sa nechcem rozprestierať na kritiku jednotlivých paragrafov. Máte v rukách tlačený text, prečítali ste si jeho odôvodnenie (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.) a preto len v krátkosti spomenem jedno druhé.

V §e 171 obecného banského zákona sú ustanovenia, ovšem nie taxatívne, ale len exemplikatívne vypočítané, ktorými majú byť chránení baníci pred úrazmi, pred nebezpečenstvami. Obecný banský zákon zameškanie takýchto opatrení trestá dosiaľ od 20 Kč do 200 Kč sahajúcimi pokutami. Usnesenie senátu túto pokutu zvýšilo na 1.000 Kč až 25.000 Kč a v dnešnom našom návrhu je táto pokuta zvýšená na 1.000 Kč až 100.000 Kč. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.) A jestli sa takéto zameškanie opakuje, môže byť pokuta zvýšená od 5.000 Kč do 250.000 Kč.

§ 243 obec. banského zákona, ktorý hovorí o prerušení prevodzovania diela, predpisuje pokutu od 10 Kč do 100 Kč. Podľa dnešného návrhu je táto pokuta zvýšená na 1.000 Kč až 25.000 Kč a opakuje-li sa, od 1.000 Kč do 50.000 Kč. A jestli i tieto pokuty zostanú bez účinku, majiteľovi sa môže odňať banské oprávnenie. Na zabezpečenie záujmov verejných, ako aj zabezpečenie záujmov baníctva môže byť uvalená na podnik vnútená správa. Aby svedkovia neboli ovlivňovaní alebo zastrašovaní, zabezpečuje sa im, že pre ich svedeckú výpoveď, nakoľko odpovedá pravde, nemôžu byť prepustení zo služby.

A na konec máme v tomto návrhu i také ustanovenie, že dozorcovia, správcovia, inženieri v doloch budú nútení učiť sa jazyku baníctva, tedy tých ľudí, s ktorými spolupracujú, a budú ale povinní naučiť sa i štátnemu jazyku. V dosavádnych našich zákonoch a špeciálne v zákone zo dňa 31. decembra 1893, č. 12 r. z. z r. 1894, (Výkřiky. - Předseda zvoní.) v §u 2 je už ustanovená podmienka, že závodnými dolov môžu byť ustanovené len takové osoby, ktoré odpovedajú určitým skúškam, určitým vzdelanostným a odborným znalostiam. Medzi tieto patrí i povinnosť znať štátny jazyk a znať i jazyk osadzenstva, s ktorým sa pracuje.

Slávna snemovňa, zbytočné by bolo ešte ďalej odôvodňovať jednotlivé ustanovenia tohoto zákona a preto končím a odporúčam, aby ste prijali túto osnovu zákona v znení, v akom ju prijal ústavne-právny výbor. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji - za výbor soc.-politický - p. posl. Biňovcovi.

Zpravodaj posl. Biňovec: Slavná sněmovno! Soc. politický výbor u příležitosti projednávaného usnesení senátu a původního vládního návrhu o novelisaci obecného horního zákona rozvinul celý problém, který vyvolán jest v lidnatých obvodech hornických nejenom nynější hospodářskou krisí a velmi bolestným případem na dole Nelson (Předsednictví převzal místopředseda Špatný.), nýbrž i celou dosavadní soustavou soukromokapitalistického systému. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) Nevykonali bychom proto také dnes svoji povinnost, kdybychom se spokojili jednak s jistě věcnou bolestnou vzpomínkou předsedy tohoto domu a kdybychom projednali také podstatu právě předložené předlohy, nýbrž musíme si dnes říci, že tato předloha je velmi (Výkřiky. - Místopředseda Špatný zvoní.) malým krůčkem k těm úkolům, kterých se naše zákonodárné sbory musí zhostiti, zejména k těm poměrům, jež nejsou již vyvolávány jenom různými přírodními erupcemi a hospodářskou krisí, nýbrž které jsou trvalým stavem přivoděným vývojem soukromokapitalistického podnikání.

Vděčím panu předsedovi tohoto domu, že ve své posmrtné vzpomínce sám dal najevo, že se bude pečovati o to, aby také dalšími zákonodárnými zákroky problém dělnictva v dolech a báňských podnicích zaměstnaného byl definitivně vyřešen. Projednání předlohy a také posmrtná vzpomínka může vzbuditi v oblastech krutou ranou postižených jisté ulehčení a také snad naději v budoucnost, avšak to nás nesmí uspokojiti. Naší povinností jest, abychom si právě při projednávání této předlohy vytyčili už napřed program a prostředky, pomocí nichž jsme povinni celý výrobní a hospodářský problém řešiti.

Slavná sněmovno! Je potřebí především uklidnění a vyvolání bezpečné důvěry v opatření, která se v zápětí po projednání této předlohy musejí uskutečniti. Je závadou, že už teď, kdy ještě následky katastrofy osecké jsou živé a velmi bolestné, zasahují do poměrů činitelé, kteří by si měli napřed uvědomiti, že průvodní řízení a šetření o příčinách a následcích osecké katastrofy musí se ponechati nestranným soudům, jimž se musí dáti nejen plné právo, nýbrž i povinnost objektivním šetřením, výslechy horníků a tangovaných činitelů zjistiti vše, co by umožnilo vytvoření základu pro zákonodárné a správní vyřešení bezpečnosti životů a existencí horníků v dolech i na povrchu zaměstnaných. Proto je třeba nepředbíhati a za druhé je třeba znemožniti jakýkoli zásah, který by na prospěch vyšetřovaných činitelů měl zde ještě býti učiněn. Ani poslanci ve svých funkcích nezasahují a podle ústavní listiny nemají zasahovati do průvodního řízení a jednání soudu, a tím spíše bychom si dnes měli vyprositi, aby stav zúčastněných činitelů na hrůze, které jsme byli svědky, se už teď ze stavovských zájmů chápal prostředků, jež ruší objektivní řízení a pak i rozhodnutí soudní.

Slavná sněmovno, řekl jsem, že je při projednávání předlohy potřebí vytyčiti určité zásady a stěžejní požadavky pro další zákonodárnou činnost. Nejbolavějším místem a nezhojitelnou ranou v životě hornického stavu, horníků, vdov a sirotků je nejistota dosavadního jejich zabezpečení ve stáří a invaliditě a v zajištění vdov a sirotků. Bratrské pokladny, jak již zde bylo několikráte řečeno, jsou v naprosto desolátním stavu, ve finanční nemohoucnosti a jsou vydány úplně milosrdenství státu a jiných činitelů, ač právě tento obor se velmi citelně dotýká existence a stáří těch, kteří si nezaslouží tak nejisté existence proto, že celý svůj život i se svými rodinami věnovali důlnímu provozu i kořistnictví kapitalistů. Proto musí býti úkolem tohoto domu, aby už ne z lásky k vlasti, jak se říká, dával při rozpočtovém projednávání souhlas k položkám, které poněkud a jen dočasně sanují otázku bezpečnosti pensí a rent našich uhlokopů, nýbrž aby tentokráte zákonodárnou cestou našel prostředky, pomocí jichž by tento problém byl vyřešen na pevném základě a ku prospěchu horníků.

Osud vdov a sirotků po hornících zahynuvších v tak velikém počtu na dole Nelson je tím trapnější, že jejich stáří, jejich bezpečnost, životy a existence má býti zajišťována milodary, ačkoliv je to zřejmou povinností společnosti, která dovedla horníky vykořistiti a svými nedostatečnými bezpečnostními zařízeními zničiti, ale která nedovedla zabezpečiti právě to, co je jediným majetkem uhlokopů, horníků. Proto neštěstí na dole Nelson musí býti pobídkou, abychom problém, který se v našem zákonodárství a v našem správním řízení táhne již několik roků, vyřešili k naprosté spokojenosti hornického stavu.

Další otázkou je zkrácení pracovní doby horníků. Nejde tu o nějaký nový zákonodárný zásah, neboť v hornickém stavu, při hornickém provozu je de facto pracovní doba zkrácena. Horníci již nepracují 6 šichet, nýbrž obyčejně 2, 3, 4 šichty. Provoz důlní, výroba uhlí je stabilisována, také víme, jaký je konsum uhlí, jaký je provoz uhelných dolů v nynější době a jaký může býti v době konjunktury. (Výkřiky komunistických poslanců.) Vědecky je prokázáno... (Výkřiky posl. K. Procházky.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Volám p. posl. K. Procházku k pořádku. (Výkřiky posl. Jurana.)

Volám p. posl. Jurana k pořádku. (Hluk. - Výkřiky posl. Vallo.)

Volám p. posl. Vallo k pořádku.

Zpravodaj posl. Biňovec (pokračuje): Je prokázáno, že nejen hospodářská krise, nýbrž také náhradní prostředky tepelné a pohonné energie jsou největším konkurentem hornického provozu, a právě proto by měli representanti uhelných dolů, uhelných podniků pečovati, aby v rámci nynější výroby a konsumu uspořádali také vnitřní poměry na dolech a šachtách tak, aby úměrně cestou dohody mezi horníky a společnostmi se upravila doba pracovní tak, aby bezpečnost v dolech byla řádným způsobem zabezpečena a otázka existence horníků a dělníků vyřešena. (Hluk. - Výkřiky posl. Kubače.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Volám p. posl. Kubače k pořádku.

Zpravodaj posl. Biňovec (pokračuje): Je třeba, aby zde zasáhl třetí činitel. Mám dojem, že se nikdo z representantů hornických podniků dnes neodváží trvati na sedmi- nebo osmihodinové době pracovní. Racionalisace právě v tomto oboru vykonala své ohromné dílo, kapitalismu prospěšné (Výkřiky komunistických poslanců.), ale také své hrozné poslání proti horníkům, kteří se v dolech obětují. Tu je třeba, abychom úměrným způsobem rozdělili službu všech, kteří jsou na provozu zúčastněni. Není tu žádných překážek ani prostředků, jež by mohly překážeti této úpravě. Jde jen o to, abychom na základě vědeckých předpokladů usměrnili účast na provozu všech činitelů, kteří tu jsou, a abychom je existenčně zabezpečili. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) Nerad bych, abychom z této tragedie dělali nějaký politický kšeft. Je největší lidskou úhonou, když se z utrpení dělnictva dělají stranické kšefty a demagogie, která je zkrátka a dobře úhonou celého našeho konání, jak to činí kolegové z řady komunistické. (Hluk. - Výkřiky posl. Vallo.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Volám p. posl. Vallo po druhé k pořádku. (Výkřiky posl. Čižinské.)

Volám paní posl. Čižinskou k pořádku.

Zpravodaj posl. Biňovec (pokračuje): Ani Brožík nepromeškal minuty času ve svém životě, aby pro hornictvo vykonal to, co v zájmu hornictva vykonati mohl. (Výkřiky komunistických poslanců.) Jsou-li tu jiní činitelé, kteří jeho upřímné snaze překážejí, je omylem, když se vina dává tam, kde není, a když se příčiny hledají tam, kde skutečně nejsou. (Výkřiky posl. K. Procházky.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Volám pana posl. K. Procházku po druhé k pořádku.

Zpravodaj posl. Biňovec (pokračuje): Největší úhonou autority dělnické byl rozvrat, který nevytvořil nikdo jiný než právě komunistická, prakticky bezhlavá vlna, která pro dělnickou třídu, zejména v hornictví, nic nepřinesla. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.)

Další etapou naší zákonodárné činnosti bude reorganisace báňské a horní inspekce za účasti a iniciativy závodních rad. Máme už nějaké zřízení, ale ten, kdo sledoval časopisecké zprávy v posledních dnech a kdo slyšel z úst činitelů prakticky zúčastněných na provozu důlním, poznal, že v naší důlní státní inspekci není všecko v pořádku. Je to příliš velké zainteresování o zájmy majitelů uhelných dolů, není tu potřebné samostatnosti, neodvislosti, není potřebné pohotovosti v zájmu nejen provozu, nýbrž také v zájmu bezpečnosti existence, zdraví a životů hornického stavu. (Výkřiky posl. Jurana.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Volám pana posl. Jurana po druhé k pořádku.

Zpravodaj posl. Biňovec (pokračuje): Bude proto potřebí, aby reparaturou zákonnou vytvořena byla naprostá neodvislost všech těch, kdož jsou pověřeni dozorčí a bezpečnostní službou na dolech. Pro ten případ bude musit býti postaráno o to, aby existenční bezpečnost byla záštitou všem členům závodních rad i všem horníkům, když přijdou s nějakým opravným návrhem, poznámkou nebo s iniciativou, jak by se měl upraviti provoz se zřetelem na bezpečnost, zdraví a existenci horníků. Až dosud bylo pro horníka obavou, když o něco žádal, že při nejbližší příležitosti, třeba za jiných okolností, bude propuštěn a existenčně poškozen.

Katastrofa na dole Nelson a její vyšetření, myslím, nám ukáže, že tu nebylo všecko v pořádku. Na dole Nelson, jako na řadě jiných dolů, pracovalo se dříve jen několik šichet v týdnu, ale při ponenáhlu zvětšeném odbytu počalo se najednou pracovati celých 6 šichet, zatím co na druhé straně bezpečnostní obory byly zanedbány, zejména počet horníků pověřených službou ochrannou a bezpečnostní nebyl rozmnožen. Tam se ukáží nedostatky provozu a proto horní inspekce musí sledovati vždycky erupci mezi rozvojem a snížením provozu a výroby, musí pečovati o to, aby bezpečnostní zařízení pro každý případ byla náležitým způsobem opatřena. Půjde také o to, abychom opravdu objektivně vyšetřili (Výkřiky komunistických poslanců.), které nedostatky nastaly, když se přílišně racionalisovalo. Nejenom my, nýbrž i majitelé dolů dobře vědí, že racionalisace právě v hornictví u nás si velmi pospíšila. V žádném jiném státě není provoz tak usměrněn a uschopněn jako právě v našem státě. A tu je potřeba si všimnouti, zdali v souvislosti s tímto rozvojem a uschopněním výroby pokračovala také bezpečnostní opatření a zařízení, která čelí následkům této usměrněné racionalisace.

Vedle těchto věcí budeme musiti řešit problém pracovní, premiový a úkolový. Je-li pravda, že generální ředitel Löcker vedle základního svého platu, jistě milionového, měl za každý vyvezený hunt 8 haléřů premie, pak myslím, že základní příčina neštěstí na dole Nelson je právě v této premii, která byla směrnicí pro to, aby se hodně vytěžilo, ale velmi málo vydalo na úpravu a bezpečnost dolu. Taková premie je největším škůdcem a nepřítelem řádného, spolehlivého provozu a dává pak v šanc životy lidí i sám podnik. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.)

Tak jako zhoubně působí tento původ příjmový u vysokých orgánů úředních, tak také nepříznivě působí i mezi samým dělnictvem, které potom pomocí premií a úkolových mezd vháněno je do situace, která znamená mezi ním společenský a osobní rozvrat k jeho vlastní škodě a úhoně. Proto budou musiti býti mzdy a gáže rozděleny spravedlivým způsobem a proto musí býti usilovně dbáno, aby tu nebylo donucovacích prostředků, které na konec jsou na škodu a pohromu podniku i dělnictvu v něm zaměstnanému.

Premiový systém je matkou a otcem t. zv. špársystému, o němž jsem se zmínil, a budeme musiti dbáti toho, abychom tam, kde se bude spořiti, zjistili příčiny a důvody. Na šachtách dolů jde špársystém tak daleko, že se při některých pracích povrchových vzdává podnikatel dolu vlastní iniciativy a odpovědnosti v podnikání a dává ji v šanc podnikateli. Jsou to zejména některé obory, jako je nakládání uhlí z hald na vagony, rozprodej uhlí a jeho rozvoz, odkrývkové a jiné povrchové práce; to všechno se zadává podnikatelům proto, aby se horní podnikatel zbavil povinnosti platiti premie, které jsou u bratrských pokladen poněkud vyšší než u okresních nemocenských pojišťoven. I tak daleko to jde, že se vysazují horníci i z podnikatelství důlního k podnikateli, který je jinak zařízen a pojištěn.

Je viděti, že zde riskuje důlní podnikatel svou určitou pravomoc a zároveň i určité své zřetele, když na druhé straně mu to ovšem vynáší prospěch. Pro hornictvo je to úhonou proto, poněvadž jednou jsou pojištěni u bratrských pokladen, pak u nemocenských pojišťoven atd. a je přerušováno jejich starobní a invalidní pojištění.

K okamžitému uklidnění v hornických revírech je třeba, a to myslím, že nemusí býti provedeno zákonem, nýbrž vládním zásahem, nařízením, aby ihned byla prodloužena platnost kolektivních smluv. Bez prodloužení platnosti kolektivních smluv nemůže se jednání mezi majiteli dolů a hornickými organisacemi klidně prováděti. (Výkřiky poslanců strany komunistické. - Místopředseda Špatný zvoní.)

Dnešní doba rozrušená tragedií na Nelsonu není způsobilá k tomu, abychom objektivním způsobem řešili tyto věci. Nepůjde také jenom o problém horníků a majitelů dolů, půjde také o to, jak jsem již poznamenal, abychom vyrovnali příjmy v hornickém oboru tak, aby každý šel v sobotu se mzdou takovou, která zabezpečuje existenci rodiny. Tam jsou poměry poněkud rozvrácené. Jedni přicházejí se 160 až 180 Kč, zatím co druzí za stejný počet šichet jdou domů se 60 až 70 Kč. Je to nesrovnalost, která se nemůže dále trpěti, a proto musíme se přičiniti, aby v provozu hornickém a dělnickém byla každému jedinci zasloužená existence spravedlivě zabezpečena.

K těmto otázkám ovšem druží se problém, který nás také nemůže nechati v klidu. V hornických revírech severočeském, ostravském i západočeském nemůže se dnes již mluviti o nezaměstnanosti přivoděné krisí. Musíme tam počítati s trvalými, hospodářsky destruktivními poměry a také s tím, že jsou tam už celé desetitisíce lidí trvale vyřazených ze zaměstnání a příležitosti k výdělku. Problém ten nemůžeme oddalovati. Na severu je příliš horká půda proto, poněvadž i kdyby konjunktura byla sebe větší, již tam desetitisíce lidí existenci nenajdou. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) A proto se musíme starati o náhradu příležitosti ku práci a výdělku. Možnosti zde jsou. Mluví se o kolonisaci, mluví se o rekultivaci půdy a odsunuje se to z důvodů finančních. Prý to všechno stojí peníze. Jsem přesvědčen, že tam, kde jde o záchranu životů a zdraví, o existenci vdov a sirotků, nemohou býti peníze problémem, nýbrž jenom prostředkem, který si musíme za každých okolností najíti, abychom pomocí něho zabezpečili, co je nám příkazem a co je zájmem těch, kteří přinesli našemu hospodářskému životu vše, co měli. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.)

Rekultivace zpustošené půdy ať hospodářstvím horním nebo jiným využitím minerálií (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) není nedostupným problémem. Jde o to, abychom se tomu naučili od horníků, kteří v těch oblastech nám ukazují metody a prostředky, jakými to jde. Vezměme si tento příklad za svůj: žádnými velikými prostředky a penězi, nýbrž uznáním těch, kdo již dnes motyku přiložili k dílu, přispějme k tomu, abychom mohli začíti to, co bude zdrojem existence veliké řadě lidí na trvalo vysazených ze zaměstnání.

Vážené shromáždění, rekultivaci zpustošeně půdy na severu, v západních Čechách a na Ostravsku nebudeme vykonávati tak, abychom zavalovali ohromné jámy a díry, což by znamenalo přivézti statisíce krychlových metrů země, naopak, my musíme jíti do oblastí, kde nám již příroda a horník pomocnou rukou ukazuje, jak by to nejlépe šlo. Jestliže v nejbližších dnech budeme projednávati zákon o produktivní péči, pak musíme všichni trvati na tom, aby určitá část tohoto dobrodiní zákona byla věnována tomu, aby horníkům, družstvům atd., která se budou věnovati otázce rekultivace, byla dána příležitost použíti dobrodiní zákona o podpoře produktivní péče. (Výkřiky posl. Jurana.)

Vážené shromáždění! Lze tedy v několika směrech odčiniti všecku tu hrůzu, která se nám objevila teprve nyní při té veliké erupci a která ovšem pro nás, kteří máme se severem co dělati, je již dávno obnažena. Jde jenom o to, aby také všichni ostatní činitelé vhloubali se do osudu severočeského, západočeského a ostravského hornictva, a pak najdeme nejen prostředky, nýbrž také kuráž, abychom vykonali něco positivního a prospěšného.

Předloha sama ve svém prvém článku zdůrazňuje a pamatuje na zlepšení pomocných a ochranných prostředků. Tak, jak jsem poznal pomocné a ochranné prostředky v tuzemsku, nejsem s nimi spokojen. Měl jsem příležitost r. 1919 viděti (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) v Americe v Pitsburku zcela jiná pohotovostní zařízení. Prošel jsem a projel jsem ohromné pitsburské závody hornické i báňské a na konec ustali jsme v tamějším státním pomocném podniku ochranném, kde pod vedením českého inženýra-horníka stál pohotový vytopený vlak s několika vozy, jež byly úplně vypraveny všemi pomocnými prostředky s potřebným počtem personálu. To jsem viděl pohotovost, to jsem viděl smysl pro zdraví a životy horníků. V Americe jsem viděl, že vedle toho vyděračného kořistnického kapitalistického systému už tam také tento systém pokročil tak, že je tam také určitá pohotovost pro ochranu dělníků a jejich zdraví. To nám zde chybí. Snad by to bylo málo platné právě při katastrofě dolu Nelson, ale, velevážení pánové, já jsem r. 1909 prožil katastrofu na dole Fénix u Votovic. Tam bylo zatopeno 6 horníků, a šlo jenom o to, aby se promptně vyčerpalo několik set krychlových metrů vody, a poněvadž se nevyčerpala rychle tato voda, která mohla býti za den nebo dva dny vyčerpána, proto tam muselo několik horníků ztratiti život. To byl doklad pro to, že nemáme všecky prostředky, které by v takových případech byly záštitou a zabezpečením životů našeho hornického stavu.

Předloha dále sleduje prostředky, pomocí nichž se musí respektovati zařízení a nařízení příslušných orgánů. Aby tyto prostředky a opatření byly náležitým způsobem respektovány, pamatuje předloha na přiměřené sankce, které sice původně stabilisuje v peněžitou pokutu, ale v dalším znění proměňuje v trest na svobodě. Mimo to předloha pamatuje na příslušná opatření a trestní sankce pro podnikatele hor tam, kde on poruší předpisy v dolování a kde zkrátka a dobře znemožní nebo zamezí neoprávněným způsobem snad z trestu nebo v touze po pomstě na dělnících provoz na dole. Tyto tresty současně převádějí se na odpovědného závodního správce, pokud on nedovede ve své funkci čeliti někdy vyděračným a přehnaně výdělečným zájmům a potřebám podnikatele.

V čl. III pamatuje předloha na zostření trestních sankcí až do opatření, pomocí něhož se dává nebo zavádí vnucená správa na podniku, který se prohřešil proti předpisům a nařízením úřadů. Proti tomuto opatření velmi energicky se ozvali representanti báňských podniků a stěžují si na porušení právního stavu dosavadní horní soustavy a jejich práv, zaručených jim obecným horním zákonem. Myslím, že případy, jichž jsme v poslední době svědky, na dole Kohinoor, nyní na Nelsonu a také v jiných případech, jsou nejlepšími příklady, že právní stav je porušen právě těmi, kteří se ho dovolávají.

Předloha dále stipuluje, určuje působnost vnuceného správce, jeho pravomoc a jeho povinnosti naproti zaměstnancům, naproti bezpečnosti dolů atd., a zároveň také pečuje, aby dbalo se především finančního a hospodářského pořádku v podniku a teprve pak mohly by býti splněny nějaké nároky majitele dolů.

V závěru ve čl. IV pečuje předloha, aby byla zpevněna existence členů závodních výborů. Již jsem se zmínil, že existence členů závodních výborů i existence horníků samých je ohrožována i tenkráte, když přicházejí s nějakými iniciativními a opravnými návrhy. Tentokráte předloha pečuje, aby z tohoto titulu nebyli horníci poškozováni, aby jejich existence byla zabezpečena, aby nebyla ohrožována, když vykonávají v mezích své funkce své povinnosti.

Soc. politický výbor projednal zároveň resoluce, které již teď působí, abychom neustali na projednání tohoto problému tímto zákonem, nýbrž aby v nejbližších dnech předložila vláda další osnovy zákona, které by hospodářské a sociální zájmy a bezpečnost životů našich horníků náležitým způsobem ochránily.

V přesvědčení, že tento zákon splní své povinnosti proti horníkům v mezích tímto zákonem vytčených a že také nadřízené orgány, zejména orgány inspekční budou tentokráte daleko dokonalejším způsobem vykonávati své povinnosti za účelem zabezpečení zdraví a existence horníků, doporučuje soc. politický výbor osnovu zákona k projednání a ke schválení. (Potlesk.)

Místopředseda Špatný (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci, zahájíme proto rozpravu.

Podle usnesení předsednictva navrhuji lhůtu řečnickou 40 minut. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta jest schválena.

Přihlášeni jsou řečníci: na straně "proti" pp. posl. Zápotocký, Šalát, Babel, K. Procházka; na straně "pro" pp. posl. A. Köhler, Lanc, Ruppeldt, Kremser, Brožík, Dubický.

Uděluji slovo prvnímu řečníku, zapsanému na straně "proti", p. posl. Zápotockému.

Posl. Zápotocký: Žijeme v době, kdy udržení krachujícího kapitalistického řádu vyžaduje a ukládá na vrstvy pracujících stále větší a větší oběti. Kapitalistická racionalisace vraždí, v zájmu kapitalistických zisků denně celé statisíce dělníků a jejich rodin jsou vyhladovovány, v zájmu udržení kapitalismu všichni ti, kteří representují t. zv. pořádek v tomto státě, chrání vykořisťování, chrání vraždění, zabíjení a vyssávání dělnictva. Mluví-li se o hornících, je možno jíti na sever, je možno jíti na Kladno, Mor. Ostravu, do Rosic, Handlové, do Nýřan a denně najdou se tam oběti kapitalistického vydřidušského systému. Katastrofa na dole Nelson ukázala dnešní vládnoucí kapitalistický řád jen v celé jeho zločinnosti. 142 mrtvých najednou, to je věc, ku které ani vládní oficielní společnost, která jinak všechny kapitalistické zločiny kryje, nemohla klidně mlčeti a proto žurnály řvaly. Publikum četlo, že se stalo zase horníkům bezpráví. "Zákon o sekvestraci dolů do parlamentu!" volají českosocialistické listy, "Zestátněte doly!" volá "Právo lidu", "Petschkovy miliony vydané z hornických mozolů dostali bratří", hlásí orgán pana zpravodaje Biňovce, který zde právě mluvil, že není možno dělati z dělnické tragedie otázku politických kšeftů. Pan zpravodaj Biňovec dobře zná otázku politických kšeftů, které se už dělaly v tomto státě z dělnických tragedií. Pan posl. Biňovec a celá ta společnost ví dobře, kdo vedle těch Petschkových milionů bral z uhlí, z výtěžku uhlí, kolik politických kšeftů udělaly i t. zv. vládní socialistické strany na účet horníků, na účet hornických mozolů, na účet bídy hornických rodin s kapitalisty.

Chci přejíti nyní k první otázce, k změně horního zákona a zákona o sekvestraci dolů. Co se zde dneska předkládá v důsledku katastrofy na Nelsonu, to není žádná nová věc, to je starý hadr, kterým už se smejčilo po senátu a po sněmovně celé 2 roky. Po katastrofě na Kohinooru a po veliké stávce hornické na severu přišla tato otázka, návrh na změnu horního zákona, návrh na t. zv. sekvestraci dolů.

Co má býti účelem tohoto zákona? Větší ochrana bezpečnosti horníků. V paragrafech a doplňcích, kterými se zde mění dosavadní hornický zákon, se navrhují hlavně 3 změny, a to § 171 horního zákona doplňuje se o odstavec: "h) spolehlivě zabezpečiti první pomoc při podnikových úrazech a nehodách". To je celá změna, která má zabezpečiti horníky. Je potřebí si vzíti horní zákon. Co říkají §§ 170 a 171? § 170 horního zákona praví: "Každý majitel výhradního kutiště (§ 22) nebo propůjčky hor (§ 41) je povinen udržovati je v řádném provozu. K udržování tomu se vyžaduje, aby podniknuté povrchové nebo důlní dílo: a) bylo zajištěno co možná nejvíce proti každému nebezpečí pro osoby a majetek" atd.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP