Úterý 12. března 1935

Začátek schůze ve 3 hod. 28 min. odpol.

Přítomni:

Předseda dr Staněk.

Místopředsedové: Zierhut, Roudnický, Stivín, Špatný, Taub.

Zapisovatelé: Chalupník, Langr

197 poslanců podle presenční listiny.

Členové vlády: ministři dr Dérer, dr Trapl.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 362. schůzi poslanecké sněmovny.

Sněmovna jest způsobilá jednati.

Dne 7. března t. r. přednesl jsem panu presidentovi republiky blahopřání, s kterým jste ve 361. schůzi sněmovny dne 6. března projevili svůj souhlas. Pan president na projev můj, předsedy senátu a předsedy vlády odpověděl takto (čte):

Děkuji Vám, páni předsedové Národního shromáždění a pane předsedo vlády, za milé blahopřání - snažím a vynasnažím se přání Vašemu, pokud v mých silách bude, vyhovět.

Těší mne zejména, že Vás ke mně po zvláštním usnesení posílají naše sbory zákonodárné a vláda. Jsem jako vždy i dnes přesvědčen, že demokracie je jedinou formou vládní, která nám vyhovuje i jako národu i jako státu v naší situaci geografické. Víte sami, že naše demokracie není bez chyb a že v mnoha směrech musíme ji prohlubovat a zlepšovat, a při dobré vůli nás všech to půjde. Ale situace světová i evropská je velmi vážná, než abychom mohli příliš experimentovat, jak nám radí mnozí naši netrpělivci. Jsme v pravém srdci Evropy, musíme proto umět řešit důležité úkoly, které z toho vývojem na nás doléhají. Evropsky orientováni hleďme si svého, nenapodobujme, každý stát evropský nechť si řeší své problémy, jak nejlépe umí. Nementorujme druhých, ale v rozvážném sebevědomí žádejme, aby i nám byla dána možnost po svém poctivě pracovat k zlepšení poměrů doma a přispívat k ekonomické a politické konsolidaci celé Evropy. Naše politika zahraniční je mírumilovná a konstruktivní. Naše politika vnitřní musí být demokratickou v nejlepším slova smyslu.

Přeju Vám štěstí a boží požehnání k Vašim úkolům. Prosím, spoléhejte na moji spolupráci. (Hlučný potlesk.)

*

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 2 jedn. řádu udělil předseda: na den 6. března t. r. posl. Pikovi pro účast na slavnostech v Plzni, posl. Śliwkovi, Štouračovi pro neodkladné zaměstnání; na dny 5. a 6. března posl. dr Pružinskému z rodinných důvodů; na dnešní den posl. dr Mederlýmu, Hadkovi; na dnešní a zítřejší den posl. Doričovi, na tento týden posl. Stundovi, dr Jabloniczkymu, Mrskošové.

Omluvili se

nemocí posl. de Witte, na dny 5. a 6. března posl. dr inž. Brdlík, na den 6. března posl. Nitsch.

Lékařská vysvědčení předložili posl. Bródy, Kirpalová, Rázus, Krosnář.

Změny ve výborech.

Do výboru branného vyslal klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Richtra za posl. dr Patejdla.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců komunistické strany Československa posl. Jurana za posl. Jos. Svobodu a posl. Hadka za posl. Tylla; klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Arbeits- u. Wirtschaftsgemeinschaft" posl. dr Bachera za posl. dr Peterse; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Matouška za posl. inž. dr Touška; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Kunze za posl. dr Mayr-Hartinga.

Do výboru techn.-dopravního vyslal klub poslanců komunistické strany Československa posl. Bílka za posl. Babela.

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Skopala Procházku za posl. Ruppeldta; klub poslanců komunistické strany Československa posl. Dvořáka za posl. Zápotockého.

Do výboru živn.-obchodního vyslal klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Vaňka za posl. Slavíčka.

Od vlády došlo.

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 12. března 1935, č. j. 5.097/35 m. r., že vláda předložila senátu k projednání a schválení Národním shromážděním návrh zákona, jímž se mění některá ustanovení o spotřební dani z minerálních olejů.

Přikázáno výborům.

Výboru rozpočtovému vládní nařízení ze dne 22. února 1935, č. 36 Sb. z. a n., jímž se doplňují a mění některá ustanovení zákona ze dne 14. března 1934, č. 49 Sb. z. a n., o zřízení Československého reeskontního a lombardního ústavu, změněného a doplněného vládním nařízením ze dne 13. července 1934, č. 167 Sb. z. a n. (přípis předsedy vlády č. j. 4930/35 m. rady z 9. března 1935).

Výborům rozpočtovému a živn.-obchodnímu vládní nařízení ze dne 22. února 1935, č. 37 Sb. z. a n., kterým se prodlužuje právo vlády stanoviti nařízením nejvyšší úrokové sazby z peněžních vkladů nebo zápůjček (přípis předsedy vlády č. j. 4931/35 m. rady ze dne 9. března 1935).

Došlé spisy.

Dotazy:

posl. inž. Nečase předsedovi vlády ve věci remunerací udílených veřejným zaměstnancům (č. D 1457-III);

posl. Sladkého:

ministru školství a nár. osvěty, zdali je pan ministr ochoten vyhověti protestům proti zavedení dvojí frekvence na školách obecných a občanských (č. D 1458-III).

ministru soc. péče, zdali je pan ministr ochoten přičiniti se o urychlenou nápravu poškození hornických pensistů a úrazových důchodců §em 126 zákona č. 221/1924 a 184/1928 o sociálním pojištění dělnickém a vládního nařízení č. 112/1934 (č. D 1459-III);

posl. Špačka a druhů předsedovi vlády o výsledcích reklamací českých dětí z německých škol na Vyškovsku (č. D 1460-III).

Odpovědi:

min. zemědělství na dotaz posl. Polívku č. D 1412-III;.

min. financí na dotazy:

posl. Knotka a druhů č. D 1293-III,

posl. Neumeistera č. D 1386 a 1387-III.

Rozdané tisky

počátkem schůze:

Zpráva tisk 2843.

Odpovědi tisk 2832 (I až XVII).

Publikace Mezinárodní informační služby parlamentní "Z cizích parlamentů", roč. XVI, č. 1 a 2.

Iniciativnímu výboru

přikázány počátkem schůze rozdané návrhy tisky 2837, 2840.

Vyloučeno z těsnopisecké zprávy.

Předsednictvo se usneslo podle §u 9, odst. 1, lit. m) jedn. řádu vyloučiti z těsnopisecké zprávy o 360. schůzi sněmovny dne 5. března t. r. projev hrubě urážlivý z řeči posl. Hadka a projev ohrožující bezpečnost státu z řeči posl. Hodinové-Spurné.

Předseda (zvoní): Předseda parlamentní úsporné a kontrolní komise posl. Beran zaslal předsednictvu posl. sněmovny tento přípis:

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Předsednictvu poslanecké sněmovny NSRČ. v Praze.

Dne 8. listopadu 1934 zaslal pan posl. Stříbrný podepsanému předsedovi parlamentní úsporné a kontrolní komise dopis, k němuž bylo připojeno 16 na psacím stroji napsaných půlarchů kancelářského formátu, obsahujících podle jeho sdělení výňatky z dopisů Fr. Stejskala.

Výbor Parlamentní úsporné a kontrolní komise usnesl se ve schůzi dne 14. listopadu m. r. požádat pana posl. Stříbrného, aby předložil originály dopisů, o nichž se zmínil, se sdělením adresátů, jakož i veškeren materiál, o němž se zmiňoval ve svém dopise. Poněvadž do 20. prosince m. r. Parlamentní úsporné a kontrolní komisi neodpověděl, usnesl se výbor svou žádost opakovati a určil jako konečnou lhůtu 8. leden 1935.

Na toto druhé vyzvání odpověděl p. posl. Stříbrný dopisem ze dne 3. ledna 1935, adresovaným podepsanému předsedovi.

V něm sděluje, že je ochoten předložiti originály k nahlédnutí osobně ve své přítomnosti pouze podepsanému předsedovi, ale výslovně odmítl předložiti tyto originály někomu třetímu nebo dokonce nějaké korporaci a prohlásil, že dokumenty ty z ruky prostě nedá.

Výbor Parlamentní úsporné a kontrolní komise nemoha bez těchto originálů šetření provésti, usnesl se touto věcí dále se nezabývati a vyrozuměti o tom předsednictvo poslanecké sněmovny NSRČ, což tímto činím.

Předseda (zvoní): Předsednictvo vzalo v dnešní své poradě tento přípis na vědomí a konstatovalo, že jednací řád nedává mu možnosti zabývati se meritem věci.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2835) zákona, kterým se osvobozují věnování k založení a k rozmnožení základního jmění nadání "Ústav T. G. Masaryka", jakož i jiná věnování na oslavu 85. narozenin prvního presidenta republiky od daní, kolků a poplatků (tisk 2843) [podle §u 35 jedn. řádu].

Zpravodajem jest p. posl. dr Patejdl. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Patejdl: Slavná sněmovno! Zákonem ze dne 26. února 1930, č. 23 Sb. z. a n., byla věnována k oslavě 80. narozenin presidenta republiky T. G. Masaryka ze státních hotovostí částka 20 milionů Kč, aby jich president republiky použil podle svého volného uvážení, při čemž jak věnování, tak i jeho použití bylo zproštěno na straně příjemce všech daní, kolků a poplatků.

President republiky rozhodl se věnovati značnou část této sumy jako základní příspěvek pro nadání, nesoucí jeho jméno, a věnovati mu dále celou svou soukromou knihovnu o více než 70.000 svazcích, svůj soukromý archiv a své soukromé museum. Podle jmenovacího listu ze dne 23. července 1932 založil nadání "Ústav T. G. Masaryka", kterému věnoval shora uvedené hodnoty.

Nadační listina byla potvrzena zemským úřadem v Praze dne 23. října 1934.

Účelem nadání má býti podle intencí zakladatele umožnění vědeckého badání na základě bohatého materiálu archivního, spisů vydaných věnovatelem a vydávání jeho spisů v budoucnosti.

Věnovatel projevil ve věnovací listině naději, že bude moci ještě sám dalšími dary rozmnožiti základní jmění nadace a že v případě potřeby učiní tak i jeho přátelé domácí i zahraniční.

Vláda republiky přijala s největším uznáním tento velkomyslný a historicky významný čin presidenta republiky a předložila sněmovně návrh zákona, aby všechna věnování učiněná pro nově zřízenou nadaci ať právním jednáním mezi živými, dary, nebo na případ smrti, na př. legáty, byla osvobozena od daní, kolků a poplatků. Navržené zákonné osvobození jest obdobné podle zákona z 12. července 1928, č. 120 Sb. z. a n., o věnováních na oslavu desetiletého trvání republiky. Pro osvobození od daní přímých bylo převzato do zákona ustanovení §u 3, podle kterého každý dárce má právo, aby si odečetl své dary a jiná bezúplatná věnování od důchodu při fasi daně důchodové a od výtěžku, podléhajícího všeobecné dani výdělkové, pokud nesnižují daňový základ o více nežli o jednu pětinu. U zvláštní daně výdělkové jsou dary a věnování odečitatelnou položkou, pokud nepřevyšují 20% bilančního zisku, po případě, byly-li dány z reservního fondu, 20% fondu.

V §u 2 přiznal vládní návrh osvobození od poplatků a daně z obohacení věnováním mezi živými, učiněným r. 1935 na oslavu 85. narozenin presidenta republiky, jakož i osvobození všech podání, listin a úředních úkonů, věnování se týkajících, od kolků a poplatků podle obdoby §u 1 a §u 2 zákona č. 120/1928 Sb. z. a n. V dalším §u 3 se navrhuje zmocnění vlády, aby výhody §u 1 a §u 2 povolila obdobně pro bezúplatná věnování, učiněná na oslavu památky i jiných o stát zvlášť zasloužilých osob.

Rozpočtový výbor schválil počin vlády, jsa si plně vědom toho, jaký velikomyslný dar poskytl první president republice, jejímu občanstvu i širší veřejnosti zahraniční. Není o tom pochybnosti, že "Ústav T. G. Masaryka" bude chloubou republiky a že pomník, který zřízením jeho si šlechetný věnovatel postaví, bude po věčné časy připomínat velikou a krásnou epochu masarykovskou v našich dějinách. (Výborně! - Potlesk.)

Rozpočtový výbor doufá, že všichni ti, kteří uznávají velikost životního díla T. G. Masaryka i význam jeho věnování rozmnoží svými věnováními základní kapitál.

Stejně má občanstvo možnost uctíti životní jubileum svého presidenta jinými věnováními rázu kulturního nebo sociálního, znajíc intence svého presidenta a jeho lásku k lidem sociálně slabým, zejména nezaměstnaným nebo neduživým, která by zejména za nynější doby hospodářské tísně měla být zvláště účinná, jak to president republiky bezpočtukráte zdůraznil předcházeje svým příkladem.

Rozpočtový výbor přijal vládní návrh beze změn a navrhuje slavné posl. sněmovně, aby jeho usnesení schválila. (Výborně! - Potlesk.)

Předseda (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahájím rozpravu.

Podle usnesení předsednictva sněmovny navrhuji řečnickou lhůtu 30 minut. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta je schválena.

Uděluji slovo přihlášenému řečníku na straně "proti", p. posl. Štětkovi.

Posl. Štětka: Paní a pánové! Dostavil jsem se do sněmovny jako jeden z těch, který je stíhán zatykačem pro domnělou velezradu u příležitosti volby presidenta Masaryka. A právě dnes se projednává předloha, která mi dává možnost, abych k ní také zaujal stanovisko se zřetelem na vydaný zatykač a na naše trestní stíhání pro velezradu.

Vydali jste nás k trest. stíhání pro domnělou velezradu bez jediného důkazu, jak je toho také dokladem protokol o t. zv. prohlídce v klubu komunistických poslanců, kde ani slova není o tom, čím zpravodaj klamal posl. sněmovnu, že byl v klubu komunistických poslanců nalezen leták s názvem "Ne Masaryk, ale Lenin!" V návrhu imunitního výboru se doslova praví: "Při domovní prohlídce v místnostech klubu poslanců KSČ nalezen byl písemný materiál, jenž vznesené podezření odůvodňuje. Obzvláště leták, nadepsaný "Ne Masaryk, ale Lenin!"

Tento leták nebyl v klubu nalezen a pan zpravodaj mystifikoval úmyslně a vědomě, jsa spojen s policií, aby podložil návrh na naše vydání. (Různé výkřiky. - Předseda zvoní.) V této sněmovně sedí dosud lidé usvědčení nejenom z korupce a rozkrádání státních peněz, nýbrž usvědčení i z velezrady. Pod firmou Národního sjednocení: Hodáč, Stříbrný, Maixner, Slavata - toť fašistická špionážní agentura Hitlera a Pilsudského. To musela doznat sama policejní zpráva a doznávají to také "Lidové noviny" z 3. března t. r., které píší doslova (čte): "Maixner stál na krajní pravici nacionalistického hnutí. Byl v osobním styku jak s nár. demokraty, tak s lidmi Stříbrného, tak i konečně s fašisty. Členové všech tří těchto frakcí byli spolupracovníky jeho zakázaného "Národního Státu" a Maixner sám spolupracoval i v jiných listech pravice a v jejích spolcích".

Dále cituji (čte): "V létě 1934 konal Maixner dlouhou cestu nejprve do Německa a pak do Polska. Je prokázáno, že byl v ministerstvu propagandy v Berlíně a byl přijat v oddělení OST. Zde jednal o to, aby Německo poskytlo pomoc krajně pravým elementům v Československu k provedení státního převratu (Slyšte!) Za to zaručoval Maixner, že po fašistickém převratu Československo odevzdá Německu německé kraje Čech a Moravy". (Slyšte!) Co je tohle pánové? (Výkřiky. - Předseda zvoní.) A tihle pánové sedí zde v lavicích, Národní sjednocení, úředně puncovaní a pravověrní vlastenci Stříbrný, Hodáč, Kramář, kteří ve službách mezinárodního finančního kapitálu zaprodávají český lid, ti jsou pro vás stoprocentní vlastenci státotvorní.

Pánové, jaký pán, takový krám. (Výkřiky. - Předseda zvoní.) My komunisté, kteří otevřeně zastáváme stanovisko, že ani jediná vesnice nesmí připadnouti Hitlerovi, ani Pilsudskému (Potlesk komunistických poslanců. - Posl. Dubický: Ani komunistům!), jsme označováni za velezrádce. Proč nás označujete za velezrádce, pánové? Protože vedeme poctivý boj za chléb, práci a svobodu pro dělnictvo (Výkřiky. - Předseda zvoní.), protože vedeme poctivý boj, aby byla dána práce všem nezaměstnaným a za tuto práci řádná mzda, protože vedeme poctivý boj, aby se všem nezaměstnaným dostalo podpory na účet kapitalistů a buržoasie,...

Předseda (zvoní): Volám pana řečníka k věci a k pořádku.

Posl. Štětka (pokračuje): ... za to, aby byly všechny zásoby obilí, mouky, cukru, uhlí atd., které necháváte ničit, zatím co lid hladoví, rozděleny hladovým a nezaměstnaným. Ano, protože vedeme poctivý boj za zvýšení mezd a proti zastavování závodů, dolů a fabrik, že bojujeme za zkrácení pracovní doby při plném vyrovnání mezd - za zvýšení mezd s ohledem na drahotu; ano, protože vedeme poctivý boj proti drahotě, za zlevnění cukru, obilí a mouky a všech životních potřeb, za zdanění zisků bankovních koncernů, nejen Živnobanky, nýbrž také Anglobanky, Agrární banky a všech finančních průmyslových a agrárních pirátů ve prospěch nezaměstnaných, jejich práce a podporování jich v nezaměstnanosti. Protože vedeme poctivý boj proti vaší finanční a daňové politice, podle které se béře chudým a dává bohatým a podle které jsou ožebračováni pracující rolníci, živnostníci a obchodníci. (Předseda zvoní.) Ano, protože vedeme poctivý boj proti korupci a rozkrádání veřejných prostředků, vydřených z pracujícího lidu. (Předseda zvoní.) Protože vedeme poctivý boj proti daňovým exekucím a žádáme odpis daní pracujícím rolníkům, živnostníkům, obchodníkům, ale velmi důrazně žádáme exekuční vymáhání dlužných daní od bohatých.

Předseda (zvoní): Volám p. posl. Štětku po druhé k věci.

Posl. Štětka (pokračuje): Protože vedeme poctivý boj proti sanaci bank, subvencování průmyslových podniků, při čemž se domáháme podporování kapitalistickou krisí zničených malých a drobných zemědělců, živnostníků a obchodníků, škrtnutí jejich dluhů na účet zisků bank. Ano, protože vedeme poctivý boj proti fašismu a válce, za poražení kapitalismu jako nositele fašismu - za socialismus, že hlásáme mezinárodní zbratření všech pracujících proti kapitalismu, fašismu a válce, že vedeme boj za národní samostatnost každého národa, že chceme, aby každý národ rozhodoval, řídil a spravoval sám své záležitosti, národní, politické, hospodářské a kulturní bez jakéhokoli zásahu národa druhého.

Ano, protože my komunisté jsme důslední bojovníci za mír a proti válce, jak je toho zářným příkladem mírová politika SSSR pod vedením soudruha Stalina, kterého vy tak nenávidíte a kterého dělnická třída tak miluje a tak ctí. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Žádám p. řečníka po třetí, aby mluvil k věci. (Výkřiky komunistických poslanců.)

(Další slova řečníkova nebyla podle §u 50, odst. 2 jedn. řádu již těsnopisecky zaznamenávána. - Řečník pokračuje v řeči.)

Předseda (zvoní): Volal jsem pana řečníka třikráte za jeho řeči k věci.

Podle odst. 2 §u 50 jedn. řádu odnímám mu slovo. (Posl. Štětka pokračuje v řeči. - Předseda zvoní.)

Poněvadž pan řečník přes to, že jsem mu odňal slovo, pokračuje v řeči a odpírá tudíž mým nařízením, vylučuji jej podle §u 52, odst. 1 z účasti na dobu této schůze, a žádám jej, aby opustil zasedací síň. Zároveň upozorňuji, že podle §u 52, odst. 3 jedn. řádu ztrácí vyloučený poslanec, nepodrobí-li se dobrovolně rozhodnutí předsedovu, poslaneckou náhradu za 1 měsíc. (Posl. Štětka pokračuje v řeči. - Předseda zvoní.)

Poněvadž vyloučený poslanec nepodrobil se dobrovolně mému rozhodnutí, kterým byl ze schůze vyloučen, ztrácí podle §u 52, odst. 3 jedn. řádu poslaneckou náhradu na jeden měsíc. (Posl. Štětka pokračuje v řeči. - Předseda zvoní.)

Poněvadž pan řečník neuposlechl mého vyzvání, aby opustil zasedací síň, vyzývám pořadatele sněmovní, pp. posl. Langra a Chalupníka, aby provedli moje nařízení, třeba i s použitím parlamentní stráže, a přerušuji schůzi na 5 minut.

(Schůze přerušena ve 3 hod. 55 min. odpol. - opět zahájena ve 4 hod. 4 min. odpol.)

Předseda (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi a konstatuji, že sněmovna je způsobilá jednati.

Budeme pokračovati v jednání o prvém odstavci pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2835) zákona, kterým se osvobozují věnování k založení a k rozmnožení základního jmění nadání "Ústav T. G. Masaryka", jakož i jiná věnování na oslavu 85. narozenin prvního presidenta republiky od daní, kolků a poplatků (tisk 2843).

Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji p. poslanci dr Patejdlovi!

Zpravodaj posl. dr Patejdl: Vzdávám se slova.

Předseda (zvoní): Pan zpravodaj se vzdává slova.

Přistoupíme ke hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se osvobozují věnování k založení a k rozmnožení základního jmění nadání "Ústav T. G. Masaryka", jakož i jiná věnování na oslavu 85. narozenin prvního presidenta republiky od daní, kolků a poplatků (tisk 2843).

Zpravodajem jest p. posl. dr Patejdl.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Patejdl: Není jich.

Předseda (zvoní): Není změn.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s Úmluvou mezi republikou Československou a královstvím Maďarským o stanovení jednotné všeobecné doby hájem ryb a o podmínkách pro povolování nočního rybolovu v hraničních tocích československo-maďarských, podepsanou dne 8. června 1934 v Budapešti (tisk 2794).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. posl. Hrušovský, za výbor ústavně-právní p. posl. Richter.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Hrušovský: Nie sú.

Zpravodaj posl. Richter: Nejsou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP