Pondělí 26. května 1930

Schůze zahájena v 17 hodin 36 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Heller, dr Hruban, Klofáč, Trčka.

Zapisovatelé: Johanis, Stržil.

72 senátoři podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že jsem dal dovolené: na tento týden sen. dr Farkasovi, Kroiherovi, dr Wittovi; na dnešní schůzi sen. Dankovi, Fidlíkovi, Janečkovi, dr Jesserovi, Kellovi, Kinclovi, Köhlerovi. dr Kovalikovi, Lukschovi, Mezöovi, dr Rehákovi, Šelmecovi, Šťastnému, Volkovi a Wenzelovi.

Konstatuji, že senát je způsobilý se usnášeti a navrhuji, aby dána byla dovolená na dobu 14 dní sen. Plamínkové, na dobu 6 neděl sen. Tschapkovi.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh můj je přijat.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Tiskem bylo rozdáno:

Tisk 198. Návrh sen. inž. Marušáka, Berkovce, Pánka, Riedla a spol., aby byl vydán zákon, kterým se upravují služební poměry okresních cestářů.

Tisk 203. Zpráva I. technicko-dopravního výboru, II. zahraničního výboru, III. rozpočtového výboru o vládním návrhu, jímž se předkládá Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Rakouskou o úpravě technicko-hospodářských otázek na hraničních tratích Dunaje, Moravy a Dyje, podepsaná v Praze dne 12. prosince J 928, se závěrečným protokolem z téhož dne (tisk 162).

Tisk 208. Návrh sen. Kotrby, Thoře, Pastyříka, Slámy, Trčky, Kianičky a druhů, aby vláda republiky Československé ihned přikročila k šetření hospodářských poměrů mistrů pekařských na pohraničí Polska a Maďarska.

Tisk 209. Zpráva I. zahraničního výboru, II. rozpočtového výboru o vládním návrhu, jímž se předkládají Národnímu shromáždění Dohody a Ujednání podepsané dne 20. ledna 1930 v Haagu (tisk 206).

Tisk 210. Zpráva I. zahraničního výboru, II. rozpočtového výboru o vládním návrhu, jímž předkládají se Národnímu shromáždění Dohody o závazcích vyplývajících z mírové smlouvy Trianonské, podepsané dne 28. dubna 1930 v Paříži a Ujednání je doplňující (tisk 207).

Tisk 211. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 203) o úpravě státních hranic s Německem, Rakouskem a Maďarskem (tisk 389).

Tisk 212. Zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu trestního v Praze ze dne 6. listopadu 1929, č. j. Nt XIV 2/28/4, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Klofáče pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (čís. 9756/1929 předs.).

Tisk 213. Zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu trestního v Praze ze dne 6. listopadu 1929, č. j. Nt XIV 3/26/4, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Klofáče pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (čís. 9757/1929 předs.).

Tisk 197. Naléhavá interpelace sen. Mikulíčka, Nedvěda a soudr. ministru vnitra a ministru spravedlnosti o neslýchaném ztýrání 17letého Josefa Hály, 11 let chorého spavou chřipkou a epileptického, na policejním komisařství v Nuslích a drženého bez lékařského ošetření po 14 dnů na Pankráci ve věznici.

Těsnopisecké zprávy o 26., 33., 37. a 39. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 1. a 29. dubna, 8. a 20. května 1930.

Zápisy o 55. až 37. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 7. a 8. května 1930.

Zápisy o 38. a 39. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Ježto nebyly v předepsané lhůtě žádným p. senátorem podány písemné námitky, pokládají se zápisy ty za správné a budou vytištěny.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 198. Návrh sen. inž. Marušáka, Berkovce, Pánka, Riedla a spol., aby byl vydán zákon, kterým se upravují služební poměry okresních cestářů.

Tisk 208. Návrh sen. Kotrby, Thoře, Pastyříka, Slámy, Trčky, Kianičky a druhů, aby vláda republiky Československé ihned přikročila k šetření hospodářských poměrů mistrů pekařských na pohraničí Polska a Maďarska.

Předseda (zvoní): Pan sen. Nedvěd učinil dne 29. a 30. dubna 1930 na mne dotazy, ve kterých si stěžuje na opětné porušování své senátorské imunity krajským soudem v Košicích a táže se, je-li předsednictvo senátu ochotno energicky zakročiti u krajského soudu v Košicích, aby tomuto soustavnému porušování senátorské imunity byl učiněn konec, je-li ochotno postarati se o to, aby dotyčné případy byly přísně vyšetřeny a viníci potrestáni, a je-li ochotno postarati se o to, aby dotazovateli bylo dáno zadostiučinění.

V dotazu ze dne 29. dubna stěžuje si pan sen. Nědved na to, že dne 29. dubna t. r. dostavil se do jeho bytu úředník magistrátu hl. m. Prahy a y jeho nepřítomnosti prováděl šetření o jeho majetkových poměrech, přesto, že byl chotí pana sen. Nedvěda upozorněn, že tento je členem senátu N. S.

V druhém případě, jehož se týká dotaz pana sen. Nedvěda ze dne 30. dubna, jde o to, že pan sen. Nedvěd byl přeci několika dny předvolán na policejní komisařství v Karlině k výslechu o své zachovalosti.

Ježto v obou uvedených případech bylo úřední řízení prováděno k dožádání krajského soudu v Košicích v souvislosti s trestním řízením, vedeným proti panu sen. Nedvědovi pro trestní čin podle §u 15 zák. na ochranu republiky, oznámilo předsednictvo senátu věc krajskému soudu v Košicích, žádajíc vysvětlení, proč nebylo k zahájení, pokud se týče pokračování trestního řízení proti panu sen. Nedvědovi, ve smyslu §u 24 úst. list. předem vyžádáno schválení senátu N. S.

Na dotaz předsednictva došla odpověď krajského soudu v Košicích dne 5. května 1930. V ní sdělil krajský soud, že proti panu sen. Nedvědovi byla dne 25. února 1929 podána obžaloba pro zločin výzvy k trestným činům, kterýžto čin spáchal dne 23. prosince 1928.

Poněvadž ze spisů vůbec nevysvítalo, že jmenovaný stal se členem senátu a neoznámil to soudu ani jeho zvolený obhájce, nevěděl to předseda při určení termínu a byl pan sen. Nedvěd předvolán jako obyčejný obžalovaný.

Jakmile však soud z jeho dopisů se dozvěděl, že je členem senátu, bylo ihned upuštěno od dalších kroků a spisy mají býti odstoupeny státnímu zastupitelství k návrhu.

Z této zprávy krajského sondu v Košicích je patrno, že nejde v tomto případě o úmyslné porušení senátorské imunity, nýbrž o nedopatření, za něž nemůže býti krajský soud v Košicích činěn odpovědným, a považuji proto dotazy pana sen. Nedvěda tím za vysvětleny a zodpověděny.

Budeme projednávati pořad dnešního jednání.

Prvním odstavcem pořadu je:

1. Druhé čtení zprávy ústavne-právneho výboru k vládnemu návrhu zákona (tisk 104) o úprave verejných knih o nemovitostiach v zemi Slovenskej a Podkarpatoruskej, prevzatých od cudzích súdov (úradov). Tisk 193.

Zpravodajem je pan místopředseda výboru ústavně-právního, sen. dr Havelka za sen. dr Farkase.

Má pan zpravodaj nějaké návrhy textových změn?

Zpravodaj sen. dr Havelka: Slavný senáte!

Navrhuji opravu tiskových chyb, aby totiž

1. v §u 2, odst. 1., řádka 6. byla před slovo >a< dána čárka a v řádce 4. zdola místo >nebo< stálo správně >neb<,

2. v §u 3, odst. 2., řádka 4. místo >jichž< stálo správně >jejichž<,

5. v §u 9, odst. 2., řádka 2. zdola odpadlo slovo >a<,

4. v §u 10, odst. 1., čís. 3, řádka 3. zdola místo >došla< stálo správně >došly<,

5. v §u 14, odst. 4., řádka 2. zdola za slovem >knih< odpadla čárka,

6. v §u 15. odst. 1., řádka 2. za slovem >státu< byla dána čárka.

Předseda (zvoní): Budeme hlasovati. Senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí s osnovou zákona ve čtení druhém tak, jak byla schválena ve čtení prvém podle znění zprávy výborové se změnami právě uvedenými panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s nadpisem a úvodní formulí přijímá se ve čtení druhém tak, jak byla přijata ve čtení prvém podle zprávy výborové s opravami tiskovými, naznačenými právě panem zpravodajem.

Přikročíme k dalšímu odstavci pořadu, jímž je:

2. Zpráva výboru imunitního o žádosti okresního soudu trestního v Praze ze dne 4. března 1930, č. j. Nt IV 1/30/2, za souhlas k stíhání sen. Stejskalové pro přestupek podle §u 23 zákona ze dne 17. prosince 1862, č. 6 říš. zák. ai 1863, (č. 801/30 předs.). Tisk 190.

Zpravodajem je pan sen. inž. Havlín.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj sen. inž. Havlín: Slavný senáte! Dne 50. listopadu 1929 byly konány volby do závodního výboru v továrně F. X. Brosche syn v Praze VIII. Před těmi volbami roznášela sen. Stejskalová leták, který neměl uvedeno ani jméno tiskaře, ani nakladatele, ani nikoho z těch osob. jak zákon předpisuje. Z toho důvodu učinil pan Josef Bína, ústřední tajemník Svazu potravních odborů v Československé republice, Ladislav Skuhrovský, tajemník téhož svazu, Jaroslav Šalanský, dělník firmy F. X. Brosche syn v Praze VIII. a Emil Bílek, dělník téhož závodu prostřednictvím JUDr. L. Langra, advokáta v Praze, trestní oznámení pro porušení §u 23 zákona o tisku ze dne 17. prosince 1862, čís. 6 ř. z. z r. 1863.

Imunitní výbor, porokovav o té věci, dospěl k názoru, že volby do závodního výboru jsou určitou součástí politické akce, a navrhuje tudíž, aby v důsledku toho nebyla paní sen. Stejskalová vydána pro tento přestupek, který vlastně znamená nedovolenou kolportáž.

Předseda (zvoní): Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby nebyl dán souhlas k trest, stíhání sen. Stejskalové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního se schvaluje.

Dále je na pořadu:

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti krajského trestního soudu v Praze ze dne 15. ledna 1930, č. j. Nt XIX 3/30/1, za souhlas k stíhání sen. Stejskalové pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 488, 491 a 493 trestního zákona a §u 1 zákona ze dne 30. května 1924, č. 124 Sb. z. a n., (č. 807/30 předs.). Tisk 192.

Zpravodajem je pan sen. inž. Havlín.

Zpravodaj sen. inž. Havlín: Vážený senáte! 20. prosince 1929 byly konány volby do závodního dělnického výboru firmy Českomoravská-Kolben-Daněk ve Vysočanech. V tomto dnu roznášela paní sen. Stejskalová leták pod nadpisem >Železná pěsť<, ve kterémžto letáku jsou posl. Hampl, Václav Beneš a Houska napadáni různými velmi urážlivými tvrzeními. V důsledku toho byla podána žaloba pro urážku na cti pro celou řadu paragrafů tohoto přečinu se dotýkající a imunitní výbor, pojednav o této věci, dospěl k názoru, že nemůže býti žádný senátor chráněn imunitou v tom případě, když roznáší věci, ve kterých je druhým občanům prahanebným, sprostým způsobem spíláno, že musí vzíti za to odpovědnost, a navrhuji proto, jménem imunitního výboru, aby paní sen. Stejskalová byla vydána.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Jednání je skončeno. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby byl dán souhlas ke stíhání sen. Stejskalové pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §§ 486, 491 a 493 trestního zákona a §u 1 zákona ze dne 30. května 1924, č. 124 Sb. z. a n., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního se schvaluje.

Tím byl pořad schůze vyřízen.

Dnes byla tiskem rozdána naléhavá interpelace sen. Mikulíčka, Nedvěda a sou dr. ministru vnitra a ministru spravedlnosti o neslýchaném ztýrání 17letého Josefa Hály, 11 let chorého spavou chřipkou a epileptického, na policejním komisařství v Nuslích a drženého bez lékařského ošetření po 14 dnů na Pankráci ve věznici. Tisk 197.

Ve smyslu §u 68 jedn. řádu je senátu rozhodnouti, zda a kdy jest o této interpelaci zahájiti rozpravu prostým hlasováním.

Kdo souhlasí s tím, aby této interpelaci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Pilnost této interpelaci se nepřiznává.

Oznamuji, že

do výboru národohospodářského na místo sen. Komrse nastupuje sen. Vaněček,

do výboru imunitního za sen. Niessnera sen. dr Holitscher.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 27. května 1930 o 10. hodině s tímto

pořadem jednání:

1. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 206), jímž předkládají se Národnímu shromáždění Dohody a Ujednání podepsané dne 20. ledna 1930 v Haagu. Tisk 209.

2. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 207), jímž předkládají se Národnímu shromáždění Dohody o závazcích vyplývajících z mírové smlouvy Trianonské podepsané dne 28. dubna 1930 v Paříži a Ujednání je doplňující. Tisk 210.

3. Rozprava o prohlášení pana ministra věcí zahraničních.

4. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednány byly zprávy výborů zahraničního a rozpočtového:

a) o vládním návrhu, jímž předkládají se Národnímu shromáždění Dohody a Ujednání podepsané dne 20. ledna 1930 v Haagu, tisk 209;

b) o vládním návrhu, jímž předkládají se Národnímu shromáždění Dohody o závazcích vyplývajících z mírové smlouvy Trianonské podepsané dne 28. dubna 1930 v Paříži a Ujednání je doplňující, tisk 210.

Jsou námitky proti tomuto návrhu? (Nebyly.) Námitek není.

Končím proto schůzi.

Schůze skončena u 17 hod. 53 min.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP