Pondělí 27. března 1933

Schůze zahájena v 16 hodin 36 minut.

Přítomni:

Předseda: dr. Soukup.

Místopředsedové: dr. Hruban, Kahler.

Zapisovatelé: dr. Karas, Pichl.

108 senátorů podle presenční listiny.

Členové vlády: ministr Černý.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr. Šafařovič; jeho zástupci dr. Bartoušek, dr. Trmal.

 

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že dal jsem dovolené na dnešní schůzi sen. dr. inž. Bottovi, Fidlíkovi, Foitovi, Horákovi, Chlebounové, Kavanovi, Kelloovi, Langerovi, Lukschovi, Mezöovi, Pastyříkovi, Rovňanovi, Stodolovi, Volkovi, Vydrové; na týden sen. inž. Marušákovi, Mertovi, dr. Milotovi, Plamínkové, Šimonkovi.

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená na 6 měsíců sen. Pivkovi.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Žádaná dovolená byla tím udělena.

Sděluji, že předsedou parlamentní úsporné a kontrolní komise v ustavující schůzi dne 22. března 1933 zvolen byl posl. dr. Černý, 1. místopředsedou sen. dr. Klouda, 2. místopředsedou posl. Remeš, zapisovateli: posl. dr. Nosek a dr. Hodáč, do výboru komise posl. Windirsch a Hackenberg, a volby event. dalších členů výboru ponechány do schůzí pozdějších.

Sdělení předsednictva.

Rozdané tisky.

Vládní návrhy tisky 1009, 1010, 1015.

Interpelace tisky 1013/1 až 1013/4.

Zpráva tisk 1014.

Těsnopisecké zprávy o 192., 193., 199. a 204. schůzi senátu N. S. R. Čs.

Zápisy o 198., 202., 203. a 204. schůzi senátu N. S. R. Čs.

Zápis

o 205. schůzi senátu N. S. R. Čs. vyložen byl podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Ježto nebyly v předepsané lhůtě žádným panem senátorem podány písemné námitky, pokládá se zápis ten za správný a bude vytištěn.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru imunitnímu:

Žádost vrch. stát. zastupitelství v Košicích s žádostí okr. soudu ve Volovém ze 17. března 1933, č. j. Nt 103/33/9, za souhlas k stíhání sen. Lokoty pro přečin urážky na cti podle §§ 2 a 4 zák. čl. XLI/1914 (č. 8461 předs./33).

Žádost kraj. soudu v Litoměřicích za souhlas k stíhání sen. Köhlera pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 488 a 491 tr. z., spáchaný tiskem (č. 8463 předs./33).

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad.

1. Zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu v Chustu ze dne 19. srpna 1932, č. j. Nt V. 12/32-2, za udělení souhlasu k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přečin podle §u 14, č. 1 zák. č. 50/1923 Sb. z. a n. a přečin podle §§ 2, 3, č. 2 zák. čl. XLI/1914 (č. 7010/1932 předs.). Tisk 1003.

Zpravodajem je pan sen. Šabata. Dávám mu slovo.

Zpravodaj sen. Šabata: Slavný senáte! Krajský soud v Chustu žádá za udělení souhlasu k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přečin podle §u 14, č. 1 zák. čl. 50/1923 Sb. z. a n. a přečin podle §§ 2, 3, č. 2 zák. čl. XLI/1914.

Podle relace velitelství četnické stanice ve Vonihově ze dne 6. března 1932 pronesl sen. Lokota dne 23. února 1932 v hostinci Sichermannově v Tačevě před více lidmi tento závadný výrok: "Chlopci, jak dostaneme vládu u ruky, pervy raz bude zakopanyj slup z pered papežskoj cerkvi a doktor Kossey bude maj pervy tam zavišany, tam jeho lišimo, maj bulš jak dva tyždne, aby tam visel."

Tímto výrokem dopustil se sen. Lokota přečinu podle §u 14, č. 1 zák. č. 50/1923 Sb. z. a nař. a současně proti okres. hejtmanovi dr. Kosseyovi, veřejnému úředníku, přečinu podle §§ 2, 3, č. 2 zák. čl. XLI/1914.

Návrh a odůvodnění.

Imunitní výbor navrhuje, aby slavný senát dal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro uvedený výrok, jímž pobuřoval jednak proti demokraticko-republikánské formě státu, a současně použil hanebného, ponižujícího výroku o okresním hejtmanovi dr. Kosseyovi a uvedl jej v nevážnost jako veřejného funkcionáře, což naprosto nelze srovnati s důstojností postavení jako senátor-zákonodárce; proto se navrhuje, aby žádosti krajského soudu v Chustu bylo vyhověno.

Předseda (zvoní): Zahajuji rozpravu. Ke slovu je přihlášen pan sen. Douda, jemuž uděluji slovo.

Sen. Douda: Vážení pánové! Při zahájení podzimního zasedání, kde bylo tolik práce, jak psaly všecky vládní listy, nebylo nic jiného na programu, než jedna imunitka. Nyní máme druhý případ, kde vláda nemá vůbec žádný materiál na denním pořadu, pouze dvě imunitky. Imunitka týká se sen. Lokoty a je zajímavo, že má býti vydán zrovna zase jenom na četnickou relaci. Sen. Lokota byl volen nejchudším lidem tam, kde žije tři čtvrtiny milionu obyvatel, z nichž více než dvě třetiny jsou ti nejubožejší, kde poměry se stále a stále horší den ze dne. Není pro to divu, že tento lid viděl v něm zástupce, že ho volal k práci, takže sen. Lokota byl povinen stavěti se lidu v čelo. Ovšem pracovala zde také fantasie četníků, aby za každou cenu se toho člověka zbavili. Kdo zná poměry na Podkarpatské Rusi, ví, že i rolníci, kteří mají až 25 i 30 měřic polí, nemají již před Novým rokem chleba, ví, že bída tam zasahuje více než dvě třetiny obyvatelstva, a nemůže se diviti, je-li lid nespokojen, volá-li své zástupce a hledá-li prostě cestu a prostředky, aby se alespoň najedl. Z těchto důvodů viděl také v sen. Lokotovi jediného zástupce a obracel se hlavně na něj.

Za sen. Lokotu, který je v této době v kriminále, není tu dosud zástupce, ale imunitka přichází jedna za druhou a zrovna dnes jsme projednávali případ, kde to ani svědek nemohl potvrditi. Nedivíme se potom, když se na relace, kde není svědecké výpovědi, kde jest jen četnická relace, lehko vydává člověk, aby byl lid zbaven svého jediného zástupce.

Navrhuji za stranu komunistickou, aby sen. Lokota nebyl vydán jenom na základě četnických relací.

Předseda (zvoní): Jednání je skončeno.

Pan zpravodaj si slova nepřeje?

Zpravodaj sen. Šabata: Nikoli.

Předseda: Budeme tedy hlasovati o návrhu výboru imunitního, aby senát dal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přečin podle §u 14 č. 1 zák. č. 50/1923 Sb. z. a n. a přečin podle §§ 2, 3, č. 2 zák. čl. XLI/1914.

Kdo s tímto návrhem výboru imunitního souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím byl návrh výboru imunitního schválen a senát dal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro naznačené trestné činy.

Projednáme nyní:

2. Zprávu imunitního výboru o žádosti okres. soudu v Nižních Vereckách ze dne 31. srpna 1932, č. j. Nt II. 23/32, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přestupek podle §u 15, č. 4 zák. čís. 50/1923 Sb. zák. a nař. (č. 7060/32 předs.). Tisk 1004.

Zpravodajem je rovněž pan sen. Šabata. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Šabata: Slavný senáte! Okr. soud v Nižních Vereckách žádá za souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přestupek podle §u 15, č. 4 zák. čís. 50/1923 Sb. zák. a nař.

Podle trestního oznámení okres. soudu v Niž. Vereckách dopustil se sen. Lokota přestupku podle §u 15, č. 4 zák. č. 50/1923 Sb. z. a n. tím, že dne 12. dubna 1932 ve Svalavě vůči zástupu, čítajícímu 180 až 200 osob, shluknuvších se před budovou okres. úřadu ve Svalavě, a vyzvanému četnickou hlídkou na základě vyhlášky okres. úřadu ve Svalavě, vydané podle odst. I., čl. 3 zák. č. 125/1927 a zakazující pod trestem podle cit. zákona jakékoli shlukování a shromažďování se na veřejných místech, aby se rozešel, pronesl tento inkriminovaný výrok: "Tovaryši, nerozchoditsja, až to ukončímo na okružnom urjadi, žandary za hroši kričat" - tedy vybízel ke hromadnému páchání přestupku.

Imunitní výbor navrhuje, aby slavný senát nedal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro svrchu označený výrok, jelikož tato slova jsou povahy politické a neohrozila veřejný pořádek; proto se navrhuje, aby žádosti za vydání nebylo vyhověno, ač se uznává, že imunity nesmí býti zneužíváno. (Souhlas.)

Předseda (zvon): Jednání je skončeno.

Ke slovu není nikdo přihlášen.

Budeme tedy hlasovati o návrhu výboru imunitního, aby senát nedal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přestupek podle §u 15, č. 4 zák. čís. 50/1923 Sb. zák. a nař.

Kdo s tímto návrhem výboru imunitního souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím byl návrh výboru imunitního schválen a senát nedal souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro naznačený trestný čin.

Tím je pořad schůze vyřízen.

Navrhuji, aby se příští schůze konala za 5 minut po této za účelem

přikázání došlých spisů.

Námitek není? (Nebyly.)

Končím schůzi.

Konec schůze v 16 hod. 51 min.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP