Čtvrtek 4. listopadu 1937

Náš obchodní styk s republikou Kolumbií vyvíjel se velmi nestejně již od r. 1929, v kterémžto roce vyváželi jsme do Kolumbie za 33 mil. Kč zboží a dovezli jsme za necelých 6 mil. Kč, takže se nám projevovalo v tomto roce aktivní saldo 28 mil. Kč. V r. 1932 vyvíjel se tento náš styk poměrně hůře, neboť jsme vyvezli do Kolumbie za 6,339.000 Kč zboží a Kolumbie k nám dovezla za 4,214.000 Kč, takže se tehdy již projevovalo saldo jenom 2,125.000 Kč.

Tento poměr jevil se zdánlivě nepříznivým pro republiku Kolumbii, která ovšem vede svou statistiku poměrně nesprávně, a to tak, že registruje zboží, které je vyvezeno z Kolumbie do Československa, jako zboží vyvážené do evropských přístavů. Správná je vlastně v tomto styku jenom statistika československá, která přesně vede evidenci a to tak, že v r. 1936 činil vývoz z Československa do Kolumbie 19,801.000 Kč a dovoz z Kolumbie k nám 15,847.000 Kč.

Náš společný obchodní styk s Kolumbií byl příznivý také v r. 1936, až poslední 4 měsíce se podstatně zhoršil, neboť se zkomplikovala politická situace tím, že byl v Peru ustaven kabinet vojenský a kromě toho bylo prováděno vyměřování hranic mezi Venezuelou a Kolumbií, čímž nastaly určité poruchy. Dále došla v té době také naše smlouva z 5. listopadu, takže trh ve velkém zásobil se z Německa. Úzkou souvislost s rozšířením obchodu k nám měl i vývoz kávy prodávané prostřednictvím Federacion National de Cafeteros; prostřednictvím této společnosti byly umožněny i zbrojní dodávky, které ovšem nebyly úplně realisovány, ježto pro r. 1937 byly přiděleny kolumbijskému ministerstvu pro národní obranu poměrně menší prostředky.

Pokud se týká vývozu, státy dovážející z Kolumbie hledají nové druhy surovin a nová místa produkce za účelem vyrovnání obchodních bilancí s Kolumbií, ježto tato se snaží všemožnými zákazy a nařízeními zvýšiti cifru svého vývozu, jak to ostatně činí většina států.

Domácí průmysl kolumbijský vyrábí hotové produkty poměrně v menším měřítku. Je to hlavně pivo, limonády, obuv, nábytek a něco málo textilu. Také petrolejářský průmysl kolumbijský jest v rukách Severoameričanů a podle vlastních statistik kolumbijských nezískal stát prodejem petroleje valných prostředků a skoro žádných devis, ježto monopolní poplatky, které jsou stanoveny státem, jsou placeny in natura v petroleji, jejž spotřebuje stát pro spotřebu vlastní země. Také produkce kovů jako zlata, stříbra a platiny jest rovněž v rukou cizinců, kteří podle zákona tuto produkci až na jistou menší část musejí prodati státní bance, která pak tyto kovy prodává sama dále.

Dne 26. září 1936 vydala kolumbijská vláda dekret, kterým byly nařízeny kompensace ve vzájemném obchodě s Československem, Rakouskem a Siamem. Tímto dekretem bylo také dáno svolení k dovozu zahraničního zboží jediné majitelům kolumbijských vývozních licencí, které prohlásila tamní devisová komise za neodvolatelné. Je samozřejmé, že tímto opatřením bylo poškozeno Československo, a proto na zákrok československé vlády resp. jejího vyslanectví v Caracasu podařilo se toto omezení dovozu československého zboží do Kolumbie na čas odstraniti a to provisoriem, sjednaným dne 15. prosince 1936, platným až do 15. dubna 1937. Poptávka po československém zboží stále vzrůstala, a proto bylo nutno jednati o zrušení nucených kompensací a uzavříti obchodní dohodu, která byla podepsána dne 19. dubna 1937 a uvedena v platnost vládní vyhláškou ze dne 28. května 1937.

Tato obchodní dohoda jest založena na zásadě bezpodmínečných a neomezených výhod a týká se nakládání se zbožím při dovozu a vývozu. Forma odpovídá také vzoru bilaterálních obchodních dohod, doporučených hospodářským výborem Společnosti národů. Dohoda tato také vedle běžných výjimek z nejvyšších výhod, jako jest pohraniční styk a celní unie, obsahuje ustanovení, jimiž má býti zamezeno falšování, napodobování, podvodné zaměňování výrobků a hlavně pak znemožnění nekalé soutěže, pokud jde o názvy a označení zboží.

Nejvyšší výhody vztahují se také na vzájemný platební styk. Náš obchodní styk, a to dovoz k nám, projevuje se u několika druhů zboží, jimiž jest hlavně káva, surové kůže, solené kůže, ořechy a v poslední době i nafta.

Naproti tomu Československo vyváží do Kolumbie hlavně výrobky průmyslové: slad, textilní výrobky, klobouky, zboží konfekční, sklo, porculán, kovové zboží, jablonecké zboží, zbraně, stroje, nástroje atd. Třebaže poptávka po našem zboží jest značná, byl tento náš dovoz kolumbijskou vládou znemožňován tím, že devisová komise kolumbijská odmítala přidělovati devisy na dovoz československého zboží, aby na podkladě nucených kompensací vyrovnala svoji pasivní bilanci.

Československu proto nezbývalo nic jiného než sjednati řádnou dohodu, což se stalo dne 19. dubna 1937; tato dohoda znamená pro Československo opět návrat k liberálnímu dovozu našeho zboží. Úmluva tato vstoupila v platnost za 14 dnů po výměně ratifikačních listin a byla uvedena v prozatímní platnost, aby kolumbijské zboží co nejdříve použilo výhod smluvních sazeb. Za prozatímní platnosti dohody bylo oboustranně umožněno její provádění pro československý vývoz, a republikou Kolumbijskou byly pak přiděleny potřebné devisy.

Obchodní dohoda obsahuje 8 článků, v nichž je vyjádřeno stanovisko obou států, pokud se týká doložek o nejvyšších výhodách, cel, vedlejších poplatků, formalit a závazků při celním projednávání zboží. Pro Československo je sympatický článek VI, který má znemožniti používání klamných názvů a označení, jimiž by se mohl vzbuditi v obchodě omyl o původu zboží. Úmluva tato zůstane v platnosti 2 roky ode dne výměny ratifikačních listin a bude prodlužována o další rok vždy s výpovědní lhůtou 6 měsíců.

Dohoda tato byla jednou z naléhavostí naší obchodní politiky, protože jenom za několik týdnů, kdy kolumbijský trh v době nařízení o nucených kompensacích byl uzavřen, nemohly býti vyřízeny zakázky v hodnotě asi 800.000 Kč. Touto obchodní dohodou byl vzájemný poměr s Kolumbií pro určitou dobu příznivě vyřešen a proto výbor živn.-obchodní, který se zabýval vládním návrhem tisk 939 ve schůzi dne 8. června 1937, schválil tuto dohodu a navrhuje Národnímu shromáždění toto usnesení:

Národní shromáždění republiky Československé souhlasí s obchodní dohodou mezi republikou Československou a republikou Kolumbií, podepsanou v Bogotě dne 19. dubna 1937 a uvedenou v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. května 1937, č. 87 Sb. z. a n. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji za výbor zahraniční, panu posl. Stundovi.

Zpravodaj posl. Stunda: Slávna snemovňa!

Berúc do ohľadu všetky dôvody, ktoré sa uvádzaly v súvislosti s dohodou medzi republikou Československou a republikou Kolumbiou pri uzavretí dohody, zahraničný výbor, keď sa vo schôdzi 8. júna 1937 zaoberal vládnym návrhom o tejto dohode, pripojil sa k usneseniu výboru živn.-obchodného a doporučuje tiež poslaneckej snemovni, aby toto usnesenie ústavne schválila. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme proto ke hlasování.

Schvalovací usnesení má jeden odstavec, a dám o něm hlasovati podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Druhé čtení bude dáno na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Návrh, aby senátu prodloužena byla lhůta stanovená §em 43 úst. listiny k projednání usnesení posl. sněmovny k vládnímu návrhu zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umisťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 2189-II).

Senát usnesl se v 85. schůzi dne 26. června 1937 požádati posl. sněmovnu za prodloužení lhůty stanovené §em 43 úst. listiny o dalších 5 měsíců.

Dám hlasovati o návrhu senátu podle §u 78 jedn. řádu sněmovny.

Kdo souhlasí, aby posl. sněmovna o dalších 5 měsíců prodloužila senátu lhůtu k projednání jmenovaného usnesení posl. sněmovny, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Žádané prodloužení lhůty jest tedy povoleno.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu této schůze.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala v úterý dne 9. listopadu t. r. o 3. hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů živn.-obchodního a zahraničního o vládním návrhu (tisk 926), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda o úpravě výměny zboží mezi Československem a Italií k československo-italské obchodní a plavební smlouvě ze dne 23. března 1921, podepsaná v Římě dne 31. března 1937 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 30. dubna 1937, č. 72 Sb. z. a n. (tisk 976).

2. Zpráva výborů živn.-obchodního a zahraničního o vládním návrhu (tisk 940), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a Argentinou, podepsaná v Buenos-Aires dne 20. května 1937 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. května 1937, č. 88 Sb. z. a n. (tisk 978).

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s III. dodatkovým protokolem k obchodní a plavební úmluvě mezi republikou Československou a republikou Finskou ze dne 2. března 1927, podepsaným v Praze dne 17. dubna 1937 a uvedeným v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 23. dubna 1937, č. 58 Sb. z. a n. (tisk 975).

4. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s obchodní dohodou mezi republikou Československou a republikou Kolumbií, podepsanou v Bogotě dne 19. dubna 1937 a uvedenou v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. května 1937, č. 87 Sb. z. a n. (tisk 977).

5. Volba 16 členů a 16 náhradníků Stálého výboru podle §u 54 ústavní listiny.

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Písku v trest. věci posl. Illinga (tisk 719).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti vrch. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Zupky (tisk 740).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mostě v trest. věci posl. Illinga (tisk 820).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu trest. v Praze v trest. věci posl. Rodovského (tisk 972).

Končím schůzi.

(Schůze skončena ve 3 hod. 55 min. odpol.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP