Úterý 30. června 1936

Přítomni:

Místopředsedové: Donát, Klofáč, Hruban, dr Heller, dr Buday.

Zapisovatelé: Kříž, Sehnal.

Celkem přítomno 108 členů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Bartoušek; jeho zástupce dr Trmal.

Pořad

39. schůze senátu Národního shromáždění republiky Československé

svolané na

úterý dne 30. června 1936 na 15 hod.:

1. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 186), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, podepsaná v Praze dne 9. dubna 1936 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, čís. 106 Sb. z. a n,. (tisk 205).

2. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 187), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatkové ujednání k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou československou a královstvím Rumunským ze dne 4. července 1935, uvedené v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 105 Sb. z. a n. (tisk 206).

Místopředseda Donát zahájil schůzi v 15 hod. 25 min.

Sdělení předsednictva.

Dovolené.

obdrželi: na dnešní schůzi sen. Juran, Macek, Nedvěd, dr Šmeral; na dnešní a zítřejší schůzi sen. Janček a Nejezchleb-Marcha; na týden, t. j. do 4. t. m., sen. dr Hilgenreiner, Chalupník, Vraný.

Místopředseda Donát konstatoval, že senát je způsobilý se usnášeti, a senát přijal jeho návrh, aby byly dány dovolené: od 30. června do 18. července t. r. sen. Stodolovi pro účast na konferenci Meziparlamentní Unie v Budapešti a zdravotní dovolené na jeden měsíc sen. dr Milotovi a od 27. června t. r. sen. Javornickému.

Rozdané tisky.

Vládní návrhy tisk 242 - přikázán výborům zahraničnímu a národohospodářskému, tisk 243 - přikázán výboru živn.-obchodnímu.

Návrhy tisky 244 až 246 - přikázány výboru iniciativnímu.

Usnesení posl. sněmovny tisk 247 - přikázán výborům soc.-politickému a rozpočtovému, tisky 248, 249 a 251 - přikázány výboru rozpočtovému, jemuž uloženo podati o nich zprávy do nejblíže příští schůze, tisk 250 přikázán výborům soc.-politickému a ústavně-právnímu, tisk 252 přikázán výborům ústavně-právnímu a zahraničnímu.

Zápisy o 36. a 37. schůzi senátu N. S. R. čs.

Zápis.

Zápis o 38. schůzi senátu schválen byl podle §u 72 jedn. řádu.

Z výboru iniciativního.

ve schůzi konané dne 23. června 1936 přikázány návrhy výborům:

výborům ústavně-právnímu a živn.-obchodnímu tisk 196,

výborům národohospodářskému a rozpočtovému tisky 208 až 217, 224 a 227,

výborům národohospodářskému, rozpočtovému a techn.-dopravnímu tisk 226.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru ústavně-právnímu vládní nařízení ze dne 5. června 1936, č. 151 Sb. z. a n., o dalších přesunech působnosti ministerstev na zemské úřady (č. 2994).

Výboru imunitnímu žádosti:

kraj. soudu v Mostě za souhlas k trest. stíhání sen. Bocka pro přečin podle §§ 14/1, 14/5 a 18/2 zákona na ochranu republiky č. 50/23 Sb. z. a n. (č. 2954),

okr. soudu v Plzni za vydání sen. inž. Wintera pro přestupek urážky na cti (č. 2946),

kraj. soudu v Mostě za souhlas k trest. stíhání sen. Bocka pro zločin podle §u 87 tr. z. a přestupek podle §u 4 zák. č. 309/21 Sb. z. a n. (č. 3014).

Místopředseda Donát (zvoní): Budeme projednávati pořad schůze.

1. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 186), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou československou a Francií ze dne 2. července 1928, podepsaná v Praze dne 9. dubna 1936 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, čís. 106 Sb. z. a n. (tisk 205).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční sen. dr Klouda, za výbor národohospodářský sen. Jakubec.

Prosím pana zpravodaje sen. dr Kloudu, aby se ujal slova.

Zpravodaj sen. dr Klouda: Vážený senáte!

Jelikož Československo obdrželo v důsledku dodatkové dohody ze dne 26. března 1934 od Francie snížení dovozního cla na vřídelní výrobky (soli) z Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní, takže clo na tyto produkty rovná se 15 % z hodnoty oproti 60 % autonomního cla, žádala Francie, aby se jejím obdobným výrobkům, a to soli "Víchy", dostalo se strany Československa stejné výhody.

Dodatkovou dohodou ze dne 9. dubna 1936 k obchodní úmluvě ze dne 2. července 1928 vyhovělo Československo této francouzské žádosti a povolilo pro sůl "Vichy" v pol. ex 630 čsl. celního sazebníku smluvní clo 450 Kč za 100 kg. Tato celní sazba odpovídá 15 % hodnoty tohoto zboží.

Vzhledem k tomu, že jde o výhodu, kterou jsme koncedovali dodatečně za obdobnou výhodu pro naše vřídelní výrobky, zahraniční výbor senátu Národního shromáždění projednav tuto dodatkovou dohodu ve schůzi dne 28. května 1936 usnesl se doporučiti senátu Národního shromáždění, aby přijal toto schvalovací usnesení:

Národní shromáždění republiky Československé souhlasí s dodatkovou dohodou k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, podepsanou v Praze dne 9. dubna 1936 a uvedenou v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, čís. 106 Sb. z. a n. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Za výbor národohospodářský uděluji slovo p. zpravodaji sen. Jakubcovi.

Zpravodaj sen. Jakubec: Slavný senáte!

V zahraničním obchodu mezi republikou Československou a Francií dochází k obchodu také s vřídelními výrobky našich lázní: Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní, naproti tomu z Francie se k nám dováží sůl z Vichy. Obchod tento upraven jest obchodní úmluvou mezi oběma státy sjednanou dne 2. července 1928. Aby obchod s těmito artikly byl ještě více umožněn, sjednali zástupcové obou států snížení dovozního cla na tyto výrobky, a sice Československo dosáhlo snížení francouzských celních sazeb pro vřídelní výrobky z výše uvedených čsl. lázní a to tak, že napříště bude clo na tyto výrobky rovnati se 15 % jejich hodnoty. Naproti tomu československé clo na sůl z Vichy, které bylo dosud vyšší než clo francouzské na podobné produkty, snižuje se na žádost francouzské vlády na 450 Kč za 100 kg, což v obchodní úmluvě mezi Československem a Francií touto dodatkovou úmluvou je připojeno, jejíž text k tisku 186 je přiložen.

Vzhledem k tomu, že touto dodatkovou úmluvou usnadní se obchod s výše uvedenými produkty, usnesl se národohospodářský výbor ve schůzi konané dne 6. května 1936 doporučiti ji plenu senátu ke schválení. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Prosím pány senátory, aby zaujali místa. (Děje se.)

Přistoupíme ke hlasování. Senát je způsobilý se usnášeti.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení přijímá se podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva senátu podle §u 54 jedn. řádu budeme ještě v této schůzi hlasovati o projednávané osnově také ve čtení druhém.

Ad 1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, podepsaná v Praze dne 9. dubna 1936 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 106 Sb. z. a n. (tisk 205).

Táži se pánů zpravodajů za výbor zahraniční sen. dr Kloudy a za výbor národohospodářský sen. Jakubce - zda navrhují nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. dr Klouda: Nikoliv.

Zpravodaj sem. Jakubec: Nikoliv.

Místopředseda Donát (zvoní): Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením, přijatým právě ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení bylo přijato podle zprávy výborové ve čtení druhém.

Dalším předmětem jednání je odst. 2 pořadu:

2. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 187), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatkové ujednání k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Rumunským ze dne 4. července 1935, uvedené v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 105 Sb. E. a n. (tisk 206).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční sen. dr Štefánek, za výbor národohospodářský sen. Jakubec.

Prosím pana zpravodaje sen. dr Štefánka, aby se ujal slova.

Zpravodaj sen. dr Štefánek: Slavný senát!

Vládnym návrhom tisk 187 předkládá sa senátu N. S. ku schváleniu dodatkové ujednanie k obchodnej a plavebnej smluve medzi republikou Československou a kráľovstvom Rumunským zo dňa 4. júla 1935, uvedené v prezatýmnu platnost, vládnou vyhláškou zo dňa 24. apríla 1936, č. 105 Sb. z. a n.

V podstatě ide tu o zvýšenie turistického a cudzineckého ruchu medzi Rumunskom a Československom. Netřeba dlho dokazovat,, ako si všetky státy vysoko vážia cudzinecký ruch a aký význam hospodářsky a mravný, nie na poslednom mieste i politický má turistika a návštěva cudzincov u nás a vice versa i v štátoch iných. Aby bola usnadněná propagácia turizmu medzi týmito dvoma spriatelenými štátmi, boly na IV. a V. zasadnutí hospodárskej Malej dohody přednesené návrhy, aby dovázané katalogy, plakáty a iný materiál, ktorým na území jedného státu sa propaguje návštěva druhého, menovite kúpeľov, výstav, krásných krajin atď., boly oslobodené od cla. Podobnú úpravu máme už s Juhosláviou, Polskom a inými štátmi. Dla týchto vzorov bola vec vyriešená i voči Rumunsku a výsledok je obsažený v notách vyměněných v Bukurešti dňa 4. júla 1935. Týmto dodatkovým ujednáním sa doplňuje obchodná a plavebná smluva medzi naším štátom a Rumunskom zo dňa 27. júna 1930.

Z tohoto krátkého referátu vysvítá, že tu ide o vec naprosto nespornú. Preto navrhujem slavnému senátu přijat návrh, ako je vám předložený. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Prosím, aby se ujal slova p. sen. Jakubec jako zpravodaj za výbor národohospodářský.

Zpravodaj sen. Jakubec: Slavný senáte!

Cizinecký a turistický ruch má velký význam pro máš stát, a to jak s hlediska hmotného, tak i morálního. Protože máme u nás velký počet lázní s léčebnými prameny i lázní klimatických, mimo to velmi četné oblasti oplývající přírodními krásami, jež se vyrovnají vyhlášeným místům a namnoze je i předčí, protože máme u nás různé podniky vzbuzující často obdiv světa a také stavby umělecky i technicky dokonalé, je zřejmo, že máme všechny předpoklady pro cizinecký a turistický ruch, a máme proto povinnost po starati se i v zahraničí o náležitou propagaci za účelem zvýšení zájmu o cizinecký ruch. Také doma je nutno všemožně podporovati a usnadňovati cestování a pobyt v našem státě, ať už je to vhodnou úpravou jízdného na drahách a autobusech, či náležitou úpravou silnic vybavených dostatečně orientačními tabulkami, vydáváním instruktivních cestovních příruček také v cizích řečech, přiměřenými hotelovými cenami, úslužností personálu jak státních, tak i soukromých podniků; hlavně pak je nutno veřejnost upozorňovati vydáváním působivých plakátů a prospektů a jiných tiskovin a také dostatečnou insercí.

Chceme-li vzbuditi zájem o cestování a pobyt v našem státě také v zahraničí, je samozřejmé, že musíme dělati i tam vhodnou propagandu. Děje se to vydáváním plakátů, katalogů a podobného reklamního materiálu, který se pak rozesílá do druhých států. Takovou vzájemnou propagaci provádí československo také v Rumunsku a Rumunsko v Československu. Aby tato propagace byla usnadněna, byly u příležitosti IV. a V. zasedání hospodářské Malé dohody předneseny návrhy, aby dovážený reklamní materiál, jímž se propaguje turistický a cizinecký ruch druhého státu, byl osvobozen od cla. Otázka tato byla v Československu vyřešena v poměru k řadě států, jako k Jugoslávii, Polsku a j. Touto dodatkovou úmluvou řeší se tato otázka i vůči Rumunsku a doplňuje se v tom směru obchodní a plavební smlouva mezi republikou československou a královstvím Rumunským. Text této dodatkové úmluvy je připojen k tisku 187.

Vzhledem k tomu, že touto dodatkovou úmluvou usnadní se propagace turistického a cizineckého ruchu a dá se očekávati, že v důsledku toho se také zvýší cizinecký ruch u nás, usnesl se národohospodářský výbor ve schůzi konané dne 6. května 1936 doporučiti plenu senátu tuto dodatkovou dohodu ke schválení. (Souhlas.)

Místopředseda Donát (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Budeme hlasovati.

Prosím pány,aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení přijímá se podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva senátu podle §u 54 jedn. řádu budeme ještě v této schůzi hlasovati o projednávané osnově také ve čtení druhém.

Ad 2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatkové ujednání k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Rumunským ze dne 4. července 1935, uvedené v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 105 Sb. z. an. (tisk 206).

Táži se pánů zpravodajů - za výbor zahraniční sen. dr Štefánka a za výbor národohospodářský sen. Jakubce - zda navrhují nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. dr Štefánek: Nie sú.

Zpravodaj sen. Jakubec: Nemám změn.

Místopředseda Donát: Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením, přijatým právě ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení bylo přijato podle zprávy výborové ve čtení druhém.

Tím je pořad schůze vyřízen.

Předsednictvo senátu usneslo se podle §u 40 jedn. řádu,aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 1. července 1936 o 15. hod. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení posl. sněmovny (tisk 248) o návrhu posl. Teplanského, dr inž. Brdlíka, dr Meissnera, dr Klapky, dr Nováka, Ostrého, Tauba a Viereckla na změnu zákona ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb. z. a n., o dani z masa [podle §u 35 jedn. řádu].

2. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení posl. sněmovny (tisk 249) o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o přímých daních [podle §u 35 jedn. řádu].

3. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení posl. sněmovny (tisk 251) o vládním návrhu zákona, kterým se mění finanční zákon na rok 1936 [podle §u 35 jedn. řádu].

4. Návrh, aby byly prodlouženy o dalších 6 měsíců lhůty dané §em 43 úst. listiny ku projednání usnesení posl. sněmovny o vládních návrzích:

a) zákona, kterým se doplňuje řád volení v obcích (tisk 201);

b) zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 1).

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 15 hod. 46.min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP