Čtvrtek 3. června 1937

Přítomni: Předseda dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, Klofáč, dr Bas, dr Heller, dr Buday.

Zapisovatelé: dr Karas, Pichl.

Celkem přítomno 103 členů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr. Bartoušek; jeho zástupce dr Fritsch.

Předseda dr Soukup zahájil schůzi v 11 hodin 31 minut.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

dal předseda na dnešní schůzi sen. Dreslovi, Juranovi, Korvasovi, Kreibichovi, Müllerovi, Pfeiferové, Popovičovi, Steinerovi.

Rozdané tisky.

Vládní návrhy: tisk 465 - přikázán výborům zahraničnímu a národohospodářskému; tisk 466 - přikázán výborům soc.-politickému a zahraničnímu, jimž uloženo, aby o něm podaly zprávu ve lhůtě co nejkratší.

Zpráva tisk 467.

Zápisy o 74. a 75. schůzi senátu NSRČs.

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad schůze, a to nejprve odst. 1, jímž jest:

1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevení souhlasu dodatkový protokol k obchodní a plavební úmluvě mezi republikou Československou a republikou Polskou ze dne 10. února 1934, podepsaný ve Varšavě dne 12. srpna 1936 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 19. srpna 1936, čís. 243 Sb. z. a n. (tisk 381).

Táži se pánů zpravodajů - za výbor národohospodářský sen. Kříže, za výbor zahraniční sen. Slámy - zda navrhují nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. Kříž: Nikoliv.

Zpravodaj sen. Sláma: Nenavrhuji.

Předseda: Poněvadž páni zpravodajové nemají textových změn, budeme hlasovat.

Senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením přijatým ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení bylo přijato podle zprávy výborové ve čtení druhém.

Projednáme nyní odst. 2 pořadu:

2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se provádějí mezinárodní ujednání o majetku dotčeném změnou státoprávních poměrů (tisk 447).

Táži se pana zpravodaje sen. Riedla místo nepřítomného a omluveného sen. dr Miloty - zda navrhuje nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. Riedl: Nikoliv.

Předseda: Poněvadž pan zpravodaj nemá textových změn, budeme hlasovat.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí přijatou právě ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s nadpisem a úvodní formulí byla schválena podle zprávy výborové také ve čtení druhém.

Projednáme dále odst. 3 pořadu:

3. Zpráva výborů národohospodářského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 300), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda sjednaná výměnou not ze dne 29. června 1936 a ze dne 7. července 1936, kterou se mění ustanovení přílohy III. závěrečného protokolu k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou ze dne 28. prosince 1925 (čís. 262/1925 Sb. z. a n.) (tisk 382).

Zpravodaji jsou: za výbor národohospodářský sena Koutková, za výbor zahraniční sen. Pocisk.

Uděluji slovo zpravodaji za výbor národohospodářský pí sen. Koutkové.

Zpravodaj sen. Koutková: Slavný senáte!

Obchodní smlouvou mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou ze dne 28. prosince 1925, č. 262/1925 Sb. z. a n., byl této Hospodářské Unii zaručen kromě jiného dovozní kontingent 10.000 tun superfosfátu. Od té doby byl však vybudován v republice Československé vlastní průmysl, který je s to úplně nahraditi dovoz tohoto obchodního článku.

Jelikož tento vysoký dovozní kontingent ve smlouvě sjednaný byl by vážně ohrožoval náš vlastní průmysl, byla Hospodářská Unie belgo-lucemburská s naší strany požádána, aby od tohoto dovozního kontingentu upustila.

Jednání toto skončilo příznivým výsledkem, v důsledku čehož podává vláda návrh, aby tato změna dotčené obchodní smlouvy byla Národním shromážděním schválena.

Národohospodářský výbor jednal ve schůzi konané dne 4. listopadu 1936 o tomto vládním návrhu (tisk 300), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda sjednaná výměnou not ze dne 29. června 1936 a ze dne 7. července 1936, kterou se mění ustanovení přílohy III. závěrečného protokolu k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou ze dne 28. prosince 1925 (č. 262/1925 Sb. z. a n.), a usnesl se doporučiti slavnému senátu, aby schvalovací usnesení přijal. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor zahraniční je p. sen. Pocisk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj sen. Pocisk: Slávny senát!

Tento vládny návrh týka sa sjednanej dohody obchodnou delegáciou československou a Hospodárskou Uniou belgo-lucemburskou v mesiaci júny 1936 v Bruselu. Na základe tejto sjednanej dohody ruší sa dovoz ročného kontigentu 10.000 ton superfosfátu, ktorý bol povolený republikou Československou Hospodárskej Unii belgo-lucemburskej v obchodnej smluve zo dňa 28. decembra 1925 v prílohe III. záverečného protokolu.

Zahraničný výbor pojednával o tomto vládnom návrhu a usniesol sa doporučiť slávnemu senátu, aby schvalovací usnesení prijal.

Schvalovací usnesenie znie (čte):

Národne shromaždenie republiky Československej súhlasí s dohodou sjednanou výmenou nôt zo dňa 29. júna 1936 a zo dňa 7. júla 1936, ktorou sa mení ustanovenie prílohy III. záverečného protokolu k obchodnej smluve medzi republikou Československou a Hospodárskou Unií belgo-lucemburskou zo dňa 28. prosince 1925 (čís. 262/1925 Sb. z. a n.). (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Jednání je skončeno. Přikročíme ke hlasování.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je schvalovací usnesení přijato podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Projednáme poslední odstavec dnešního pořadu:

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Frýdlantě v Č. ze dne 3. června 1936, č. j. Nt 147/36/2, za vydání sen. Wenderlicha k trest. stíhání pro přestupek pomluvy podle §u 2 a pro přestupek utrhání na cti podle §u 3 zák. čís. 108/33 Sb. z. a n. (č. 2840/1936 předs.) (tisk 391).

Zpravodajem výboru je pan sen. Šolc, jemuž dávám slovo.

Zpravodaj sen. Šolc: Slavný senáte!

Okr. soud ve Frýdlantě v Č. přípisem ze dne 3. července 1936, č. j. Nt 147/36-2, požádal za vydání sen. Wenderlicha k trest. stíhání pro přestupek pomluvy a utrhání na cti. Žalobu podal poslanec sudetskoněmecké strany JUDr Neuwirth, advokát v Praze.

V Hejnicích konal se dne 18. května 1936 v hostinci "U Slunce" projev, svolaný komunistickými odborovými organisacemi. Na tomto projevu řekl prý obviněný sen. Wenderlich doslova: "Na podvodu Fénixu jsou zúčastněni také lidé sudetskoněmecké strany." Když byl vyzván, aby uvedl jména, prohlásil podle žaloby sen. Wenderlich doslova: "Váš poslanec dr Neuwirth dostal 400.000 Kč, jsou také ještě jiní pánové, kteří si v krvavých krejcarech chudých lidí umyli ruce."

Citovanými výroky cítí se žalobce, poslanec dr Neuwirth dotčen na své cti a podal proto výše zmíněnou žalobu.

Imunitní výbor ve schůzi dne 10. února 1937, uváživ, že v morálním zájmu veřejného politického života je třeba, aby citované výroky byly soudně prozkoumány a projednány, navrhuje:

Slavný senáte, račiž dáti souhlas k trest. stíhání sen. Wenderlicha pro přestupek podle §u 2 a podle §u 3 zákona č. 108/33 Sb. z. a n.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, jednání je tudíž skončeno.

Budeme hlasovati o návrhu výboru imunitního, aby senát dal souhlas k trest. stíhání sen. Wenderlicha pro přestupek pomluvy podle § 2 a pro přestupek utrhání na cti podle §u 3 zák. čís. 108/33 Sb. z. a n.

Kdo s tímto návrhem výboru imunitního souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního byl schválen a senát dal souhlas k trest. stíhání sen. Wenderlicha.

Tím je pořad dnešní schůze vyřízen.

Do výboru branného za sen. Javornického nastupuje sen. Šolc; do výboru kulturního za sen. Sladkého nastupuje sen. Pichl; do výborů ústavně-právního a inkompatibilitního za sen. dr Milotu nastupuje sen. Pánek.

Předsednictvo senátu se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze konala v úterý dne 8. června 1937 o 16. hod. s

pořadem:

1. Zpráva výborů branného a ústavně-právního o usnesení posl. snemovne (tisk 446) k vládnemu návrhu zákona o vojenskom polnom trestnom pokračovaní (tisk 467).

2. Doplňovací volba náhradníka Stálého výboru podle §u 54 ústavní listiny.

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda sjednaná výměnou not ze dne 29. června 1936 a ze dne 7. července 1937, kterou se mění ustanovení přílohy III. závěrečného protokolu k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou ze dne 28. prosince 1925 (tisk 382).

4. Zpráva imunitního výboru o žádosti okr. soudu v Hradci Král. ze dne 12. září 1936, č. j. Nt 27/36/3, za vydání sen. dr Soboty k trest. stíhání pro přestupek zákona na ochranu cti č. 108/33 Sb. z. a n. (tisk 401).

5. Zpráva imunitního výboru o žádosti kraj. trest. soudu v Praze ze dne 16. července 1936, č. j. Nt XIX 9/36/2, za souhlas k trest. stíhání sen. Roudnického pro přečin podle §§ 1 a 2 zákona č. 108/33 o ochraně cti (tisk 402).

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 50 min. dopol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP