Úterý 10. května 1938

Přítomni:

Předseda dr Soukup.

Místopředsedové: Klofáč, dr Hruban, drBas, dr Heller, dr Buday.

Zapisovatelé: Sehnal, Kříž.

Celkem přítomno 112 členů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Bartoušek; jeho zástupce Fritsch.

Místopředseda dr Bas zahájil schůzi v 16 hod.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

obdrželi: na dnešní schůzi sen. Enhuber, dr Krčméry, Malík, Pfeiferová a Popovič; dodatečně na poslední schůzi sen. dr Ravasz; na tento týden sen. dr Bačinský, Časný, Chalupník; od 10. do 11. t. m. sen. Janček.

Místopředseda dr Bas konstatoval, že senát je způsobilý se usnášeti, a senát přijal jeho návrh, aby byly dány zdravotní dovolené: od 3. května t. r. na 6 měsíců sen. Tomáškovia do 14. května t. r. sen. Stodolovi.

Z předsednictva přikázána

výboru imunitnímu žádost vrch. stát. zastupitelství v Košicích se žádostí okr. soudu v Užhorodě ze dne 26. dubna 1938, č. j. Nt VII 100/37, za souhlas ke stíhání sen. Földesiho pro přestupek podle §§ 1 až 3 zák. čís. 108/1933 Sb. z. a n. (č. 7946).

Místopředseda dr Bas (zvoní): Budeme projednávati pořad dnešní schůze.

1. Zpráva výborů zahraničního a ústavně-právního o usnesení posl. sněmovny (tisk 671) k vládnímu návrhu zákona o vnitrostátní účinnosti mezinárodních úmluv o pracovní době ve sklárnách na automaticky vyráběné tabulové sklo a o zkrácení pracovní doby ve sklárnách na výrobu lahví (tisk 680).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční sen. Plamínková, za výbor ústavně-právní sen. dr

Milota.

Prosím paní sen. Plamínkovou, aby podala zprávu.

Zpravodaj sen. Plamínková: Slavný senáte! Zahraniční výbor projednal 15. března 1938 vládní návrh, kterým se předložily Národnímu shromáždění k projevu souhlasu mezinárodní úmluva o pracovní době ve sklárnách na automaticky vyráběné tabulové sklo, jejíž návrh byl přijat 21. června 1934 Mezinárodní konferencí práce v Ženevě, a mezinárodní úmluva o zkrácení pracovní doby ve;sklárnách. pro výrobu lahví, jejíž návrh byl přijat Mezinárodní konferencí práce v Ženevě dne 25. června 1935.

Při této příležitosti zahraniční výbor pojednal velmi podrobně o meritu úmluv a zejména bylo zdůrazněno, že čsl. delegáti se aktivně účastnili při jejich projednávání a přijetí a při úmluvě druhé dělo se tak i jménem čsl. zaměstnavatelů.

Račte se pamatovati, minulý týden jsem měla čest o této věci v plenu senátu referovati. Usnesení posl. sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 1252) o vnitrostátní účinnosti zmíněných mezinárodních úmluv znamená toliko vřadění obsahu těchto úmluv do čsl. právního řádu, a to ode dne uveřejnění ratifikace obou úmluv ve Sbírce zákonů a nařízení.

Protože zde jde o podniky krajně racionalisované, které tedy vyčerpávají síly pracovníků měrou zvláště zvýšenou, bylo krajně nutné, aby se pamatovalo aspoň na částečnou jejich ochranu.

Ve stručnosti uvádí tuto ochranu důvodová zpráva takto:

1. Osoby, na které se úmluva vztahuje, musí býti zaměstnány alespoň ve 4 směnách,

2. pracovní doba těchto osob nesmí překročiti v průměru 42 hodin týdně,

3. tento průměr je počítán v období nepřesahujícím 4 týdny,

4. doba trvání pracovní střídy nesmí přesahovati 8 hodin

5. doba odpočinku mezi dvěma střídami téže směny nesmí býti kratší 16 hodin; avšak tato doba může býti zkrácena, je-li to nutno, při periodické změně rozvrhu směn,

Zahraniční výbor z uvedených důvodů usnesl se doporučiti plenu senátu přijetí usnesení posl. sněmovny ve znění, jak je uvedeno v sen. tisku 671. (Souhlas.)

Místopředseda dr Bas (zvoní): Prosím pana sen. dr Milotu, aby podal zprávu za výbor ústavně-právní.

Zpravodaj sen. dr Milota: Slavný senáte!

V minulé své schůzi jsme schválili mezinárodní úmluvy o pracovní době ve sklárnách na automaticky vyráběné sklo tabulové a o zkrácení pracovní doby ve sklárnách na výrobu lahví, a to v souhlase s posl. sněmovnou.

Aby tyto mezinárodní úmluvy mohly býti prováděny, je třeba, aby jim dalo Národní shromáždění též zvláštním zákonem sankci pro vnitrostátní potřebu, a to se má právě státi zákonem, o kterém jednáme.

Jménem ústavně-právního výboru dovoluj si navrhovati, aby tato osnova zákona byl schválena ve znění, jak se na něm usnesl posl. sněmovna. (Souhlas. )

Místopředseda dr Bas (zvoní): Zahajuji rozpravu.

Ke slovu je přihlášen pan sen. Nedvěd. Uděluji mu slovo.

Sen. Nedvěd: Vážený senáte!

Vládní návrh zákona o pracovní době ve sklárnách automaticky vyrábějících tabulové sklo a o zkrácení pracovní doby ve sklárnách na výrobu lahví překlenuje mezeru, kterou jsme dosud měli v sociálně-politickém zákonodárství, a má velké výhody proti našim dosavadním sociálně-politickým zákonům, zvláště zákonu o osmihodinové době pracovní.

Zajišťuje a zkracuje především ještě osmihodinovou dobu pracovní o 6 hodin týdně, vedle toho nesmí býti povolována žádná práce přes čas. Je samozřejmé, že pro tento zákon budeme hlasovati.

Slavný senáte! Přicházím nyní s jinou věcí, která je velmi vážná. To, co se mně stalo v neděli 8. května, je přímo útokem proti ústavní listině, proti platným zákonům, proti celému Národnímu shromáždění a proti všem jeho členům.

Byl jsem delegován na neděli 8. května na dvě voličské schůze do Mnichova Hradiště a do Kláštera n. Jiz. Čekal na mne svolavatel schůze v Mnichově Hradišti, úředník nemocenské pokladny Tyšer, a sděloval mně, že si ho dal volati okresní hejtman Vitner a tázal se ho, proč mu voličskou schůzi neohlásil.

Tyšer odpověděl, že podle platných zákonů voličské schůze nepotřebují se hlásiti. A okresní hejtman mu řekl: "Já se tam přijdu přesvědčiti, jestli jsou tam skutečně jenom voličové."

Řekl jsem Tyšrovi, abychom se všemu vyhnuli při zahájení schůze, že vyzveme všechny, kdo nejsou voliči, jsou mladší 21 let, aby opustili místnost. Tyšer to udělal, okamžitě se zvedly 4 osoby, a dvě byly ještě vykázány, poněvadž bylo známo, že jsou mladší 21 roků.

Mluvil jsem asi 1/4 hodiny a do místnosti radnice v Mnichově Hradišti přišel vrchní komisař politické správy dr Wagner (Slyšte!) v průvodu dvou ozbrojených četníků s puškami a nasazenými bodáky (Slyšte!), šel k předsedovi schůze a prohlásil, že přichází z rozkazu okresního úřadu vykonati ve schůzi perlustraci, zdali jsou přítomni jen voličové. A prováděl to tak, že šel od jednoho účastníka ke druhému a žádal, aby mu sdělil jméno, dům, kde bydlí, a tázal se, zdali ho někdo zná, je-li tam opravdu voličem a pod. a pod. Mezi 150 účastníky zjistil 5 osob, které sice voličské právo mají, ale jsou ze sousedních obcí. Sotvaže vrchní komisař zjistil, že ve schůzi je přítomno 5 voličů z jiných obcí, prohlásil: Poněvadž ve schůzi jsou přitomni nevoličové, schůzi rozpouštím, zakazuji její pokračování a žádám, abyste vyklidili sál. (Výkřiky komunistických senátorů. - Místopředseda dr Bas zvoní.) Protestoval jsem a hned jsem ohlásil, že si to nedáme líbit. Samozřejmě, že účastníci schůze byli pobouřeni - bylo to přece něco neslýchaného - shromáždili se před radnicí, ale vrch. komisař Wagner je se schodů radnice vyzval, aby se rozešli. Poněvadž nechtěli poslechnout, neboť je to něco neuvěřitelného rozehnat voličskou schůzi, žádal mne, abych je vyzval k rozchodu. Řekl jsem vrch. komisaři Wagnerovi: Vy zde pášete protizákonnosti a ještě chcete, abych vám v tom pomáhal. Půjdeme o tom sepsat protokol na okr. úřad.

Šli jsme tedy na okr. úřad, kde byl sepsán tento protokol (čte): "Protokol sepsaný dne 8. května 1938 u okr. úřadu v Mnichově Hradišti. Přítomni: JUDr. Jiří Wagner, vrch. komisař politické správy, JUDr Pavel Kottal, koncipista politické správy, František Nedvěd, senátor, Václav Tyšer, svolavatel voličské schůze KSČ. Jednání: Předstoupili zástupci strany KSČ, jmenovaní shora, a vznášejí stížnost proti rozpuštění voličské schůze, svolané na den 8. května 1938 v Mnichově Hradišti, která byla zástupcem okr. úřadu rozpuštěna.

Pan sen. Nedvěd prohlašuje: Podle mého názoru rozpuštění schůze stalo se protizákonně, jelikož není mi známo žádné ustanovení zákonné, podle něhož do voličských schůzí mají přístup pouze voličové z obce, ve které se schůze koná. Je mně známo, že schůze se nesmí zúčastniti nevoličové, t. j. osoby mladší 21 let. Pan předseda schůze Václav Tyšer při zahájení schůze upozornil, že okr. úřad žádá, aby do schůze nebyli připuštěni nevoličové, a vyzval všechny, kdo voliči nejsou, aby místnost opustili. Na jeho výzvu vstaly 4 osoby a opustily místnost a 2 byly vráceny, jelikož bylo známo, že také nejsou voliči. Žádáme, aby škoda rozpuštěním schůze nám způsobená cca 120 Kč nám byla nahrazena a aby rozpuštění schůze bylo zrušeno.

JUDr Jiří Wagner, vrch. komisař politické správy, schůzi rozpustivší, poukazuje na služební relaci, kterou podává odděleně, a zdůrazňuje, že při voličské schůzi, která jako taková byla svolána a hlášena z podnětu voleb v Mnichově Hradišti, zjistil přítomnost osob nemajících vztah k těmto volbám, t. j. z cizích obcí (Kláštera, Hradiště n. J., Podolí, Neveklovic, Sychrova a Mohelnice).

Pan Václav Tyšer připojuje se k vývodům p. sen. Nedvěda a žádá o písemný výměr o rozpuštění schůze."

Výměr nám byl hned vydán. Praví se v něm stereotypně (čte): "Na den 8. května 1938 oznámil jste vylepením plakátů veřejnosti konání voličské schůze uspořádané politickou organisací KSČ v Mnichově Hradišti. Schůze měla se konati v Mnichově Hradišti v sále radnice o 10. hop. dopoledne. Podnětem ke konání voličské schůze bylo rozepsání obecních voleb v Mnichově Hradišti na den 22. května 1938. Výměrem okr. úřadu v Mnichově Hradišti ze 7. května 1938, č. 15.298, bylo uloženo provedení perlustrace voličské schůze. Zmíněná schůze nebyla okr. úřadu hlášena jako veřejná schůze lidu. Okr. úřad po provedené perlustraci, při které byla zjištěna přítomnost Jaroslava Tajera z Kláštera Hradiště n. J., č. p. 75, Václava Knébla z Podolí (osada Kruhy, čp. 14), Bohuslava Čupíka z Neveklovic, osada Podhora, čp. 1, Matěje Zajíce ze Sychrova (dvůr Hněvousice) a Štěpána Hylského z Mohelnice, rozpustil voličskou schůzi jako nezákonnou a zakázal její pokračování, ježto schůze tato příčí se ustanovení §u 4 zákona č. 135 z r. 1868 ř. z. - ten vůbec neexistuje - o právu shromážďovacím, když při ní přítomny osoby, nemající voličské právo v obci, ve které z podnětu vypsaných obecních voleb voličská schůze se konala."

A teď je tu poučení o odvolání do 15 dnů, které vám čísti nebudu. (Výkřiky sen. Zmrhala.).

Když jsem se ubíral ze schůze s panem komisařem dr Wagnerem, položil jsem mu otázku: Pane komisaři, bude tato prakse provozována ve všech voličských schůzích všech politických stran ve vašem okresu? A tu mi řekl: Ne, jenom tam, kam nás pan okr. hejtman pošle. (Veselost.) To tedy znamená, že pan okr. hejtman může takto znemožňovat schůze určitých politických stran. Takto se to dá dělat. (Výkřiky sen. Zmrhala a dr Vacka.)

A nyní vezměme ten výměr. Okr. úřad se tu odvolává na § 4 zákona z roku 1868. Upozorňuji, že ten zákon vůbec neexistuje, nýbrž že máme zákon shromažďovací z doby Rakouska, čís. 135 z 15. listopadu 1867. Sedí zde advokáti, budou to jistě znát. A co se praví v tom zákoně? "§ 2. Kdo chce uspořádati schůzi lidu nebo všeobecně přístupnou schůzi bez omezení na zvané hosty, musí to nejméně tři dny před zamýšleným odbýváním schůze úřadům oznámiti." A dále je zde ustanovení pro voličské schůze. Přečtu je v německém originále, jak se za Rakouska zákony vydávaly (čte): "§ 4. Versammlungen der Wähler zu Wahlbesprechungen, dann zu Besprechungen mit den gewählten Abgeordneten sind von den Bestimanungen dieses Gesetzes ausgenommen, wenn sie zur Zeit der ausgeschriebenen Wahlen und nicht unter freiem Himmel vorgenommen werden."

Slavný senáte! Je zde někde řečeno, že na voličských schůzích musí býti přítomni jedině a výhradně při obecních volbách voličové z téže obce a že nesmějí se zúčastniti voličové ze sousedních obcí? Zde v zákoně to není, to je násilný, za vlasy přitažený výklad.

Když jsem skončil úřední jednání, řekl jsem: Pane komisaři, teď si budeme povídati soukromě. Víte, že tato prakse je vůbec nemožná ve větších obcích a městech? To je možné pouze v malých obcích, kde jeden druhého zná, kde je možno každého zjistiti, zdali je voličem v té obci či nikoli, ale můžete to udělat ve velkém městě - nemusí to býti Praha, vezměme třeba Plzeň? Bude tam na voličské schůzi 700 lidí a vy tam přijdete podle vašeho názoru podle zákona oprávněně provádět perlustraci přítomných. Budete-li to takto dělat a nikoho nevynecháte a začnete v 9 ráno, v 1 odpoledne nebudete hotov, ale voličové utekou a vy zmaříte schůzi každé politické straně, i kdyby byla úplně nezávadná. A o to právě jde.

Ale, vážení pánové, odpoledne se mi stalo ještě něco lepšího. Šel jsem do Kláštera nad Jizerou, a poněvadž jsem měl tuto zkušenost od rána, řekl jsem hned před zahájením schůze: Nejen všichni mladší 21 let, ale odtud musejí všichni, kteří jsou z vedlejších obcí. Předsedající také vyzval všechny mladší a kdo nejsou z obce, aby odešli. Přišel ke mně muž, který tam točil pivo, a povídá: "Pane senátore, musím také pryč?" "Proč? Nejste odtud?" "Já jsem ženich dcery hostinské, z vedlejší obce, a chodím sem točit pivo, když je potřeba. Je to moje nevěsta." Povídal jsem "Jděte raději pryč!" Vyhnal jsem ho. A, pánové, teď přijde ještě lepší. On se ptá: "A co moje nevěsta?" "Co je s ní?" "Ona je vdova po ruském emigrantu." "Má československé státní občanství?" - "Ne." - "Ven!" Vyhnal jsem ji sám. Číšník byl z vedlejší obce, tak jsem ho taky vyhnal. A teď přišel (Výkřiky.) - poslouchejte, to je důležité - přesně ve 3 hodiny dr Kottal, koncipista okresního úřadu, a přinesl si na to voličský seznam, začal provádět perlustraci, každý mu musil říci své jméno a číslo domu a on si to hned ve voličském seznamu u každého zaškrtával. Já jsem se ptal: " Kolik je tu voličů ve voličském seznamu?" A bylo mně řečeno: "Tady je voličů 800." Tedy to znamená... (Výkřiky sen. Mikulíčka.) - Nerušte mě, vždyť já se musím namáhat! - Prosím, tímto způsobem byl prodloužen počátek schůze až na 3/4 4 hod. A to je náhodou malá obec, ale kdyby tam bylo několik set lidí, tak nebyl do 6 hodin hotov.

Ještě toto je důležité. Optal se jednoho "Jak se jmenujete?" "Eichler Josef." "V kterém domě bydlíte?" V tom a tom. A vyhledával ho ve voličském seznamu, ale ten člověk tam nebyl. Všichni osvědčili, že je to majitel domu z té obce, ale on musil ven. Také druhý, narozený v té obci, musel pryč. A teď bylo všechno v pořádku. Když to skončil, obrátil se na mne a povídá: "Pane senátore, máte tu volební právo v té obci?" (Veselost.) Já jsem se dal do smíchu a on mně řekl: "To není k smíchu, to je vážná věc." "To víte, že tu volební právo nemám." "Jménem zákona rozpouštím tuto schůzi, poněvadž jsou zde přítomny osoby, které zde v obci volební právo nemají." (Výkřiky.) Všichni přítomní se ptali, kdo to je, kdo zde nemá volební právo, a on veřejně prohlásil: "Tady, pan sen. Nedvěd. Proto schůzi rozpouštím, zakazuji pokračování a hned vykliďte místnost!" A hrozil četníky, které tam měl k disposici. (Výkřiky sen. dr Vacka.)

A teď ještě, jakou dohru to mělo. Poněvadž hrozil násilným vyklizením, lidé prchali ven, a ta stará šenkýřka, 65letá Šulcová, přijde: "Pane komisaři, co jste mi to udělal, vždyť já přijdu o hromadu peněz! Vždyť mně nikdo nezaplatil!" On si nevšiml, že stojím těsně za ním, a řekl jí: "Neměla jste jim sál na schůzi propůjčovat!"

Vážení pánové, tady se pan koncipient dr Kottal odhalil a demaskoval ne jako úředník republiky, nýbrž jako fašista a reakcionář! (Výkřiky. - Sen. Paulus: Oni to mají rozkázáno od hejtmana!) Na to přijdu.

Dámy a pánové! Při všech těchto vzrušujících událostech jsem zachoval naprostý klid a vybízel jsem všechny účastníky, aby se podrobili, aby k ničemu nedošlo. Jediný se spletl a vykřikl: "To je provokace." - Byl zjištěn a nyní ho okresní úřad, který porušuje zákony, potrestá podle Prügelpatentu pro rušení úředního výkonu.

Je vidět, že nešlo o žádný úřední výkon, nýbrž o akt politické persekuce se strany okr. hejtmana proti určité politické straně. (Sen. Zmrhal: Za to je odpovědno ministerstvo vnitra!) Ano, jde zřejmě o čin protizákonný. Ale, vážení pánové a dámy, to se netýká jenom mne, to se týká vás všech, to se týká celého Národního shromáždění. Představte si, když člen Národního shromáždění je ve schůzi a komisař politického úřadu schůzi pro to rozpustí a veřejně to odůvodňuje; to je deklasování členů Národního shromáždění. Tady nejde o strany, tady nejde o stranu komunistickou, tady jde o demokracii v Československu, tady jde o vás všechny bez rozdílu. Vždyť podle toho by, mohl rozpustiti voličskou schůzi, na které bude přítomen třebas ministr kterékoli politické strany. To se může stát taky Hodžovi.


Související odkazy