Pátek 18. listopadu 1938

(Schůze zahájena ve 20 hodin 19 minut.)

Přítomni:

Předseda dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Hruban, dr Bas.

Zapisovatelé: Kříž, Sehnal.

Celkem přítomno 83 členů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Bartoušek; jeho zástupce Fritsch.

Místopředseda Donát (zvoní): Zahajuji schůzi.

Dal jsem dovolenou na dnešní schůzi sen. Müllerovi.

Došel přípis předsedy vlády ze dne 18. listopadu 1938, č. j. 28.145/38 m. r., že vláda odvolala vládní návrh zákona, jímž se mění a doplňují některá ustanovení zákona o požadování dopravních prostředků pro účely vojenské.

Žádám za přečtení tohoto přípisu.

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Vláda odvolává podle svého usnesení ze dne 11. listopadu 1938 návrh zákona, jímž se mění a doplňují některá ustanovení zákona o požadování dopravních prostředků pro účely vojenské, předložený senátu Národního shromáždění dopisem předsedy vlády ze dne 26. července 1938, č. j. 18.938/38 m. r.

Předseda vlády: Syrový v. r.

Místopředseda Donát (zvoní): Budeme projednávati pořad schůze:

1. Zpráva o činnosti Stálého výboru podle §u 54 ústavní listiny.

§ 54 ústavní listiny předpisuje v odst. 14 a 15, že má být podána senátu zpráva o činnosti Stálého výboru a že opatření, která obě sněmovny do dvou měsíců od sejití neschválí, pozbývají další platnosti.

Žádám tedy místopředsedu Stálého výboru, pana předsedu senátu dr Soukupa, aby podal tuto ústavou předepsanou zprávu.

První místopředseda Stálého výboru, předseda senátu dr Soukup: Slavný senáte!

Stálý výbor podle §u 54 ústavní listiny, jak byl zvolen v posl. sněmovně dne 17. a v senátě dne 13. prosince 1937 a ustaven dne 17. prosince 1937, konal v období od skončení sedmého zasedání IV. volebního období Národního shromáždění, které se stalo prohlášením presidenta republiky ze dne 15. září 1938, až do zahájení osmého zasedání IV. volebního období Národního shromáždění, jež svoláno bylo dekretem vlády ze dne 15. listopadu 1938 na 17. listopad t. r., celkem 15 schůzí.

Ve druhé schůzi Stálého výboru dne 19. září t. r. - prvá schůze byla zmíněná již schůze ustavující, která se konala dne 17. prosince roku minulého - bylo rozdáno a zpravodaji přiděleno nařízení ze dne 17. září 1938, čís. 177 Sb. z. a n., kterým se činí mimořádná opatření pro obvod celého státu, (zpravodaj člen St. v. posl. Beran) předložené vládou podle §u 15 zák. ze dne 14. dubna 1920, čís. 300 Sb. z. a n.

V téže schůzi byly předloženy a zpravodajům přiděleny tyto vládní návrhy neodkladných opatření:

1. opatření, kterým se mění a doplňují zákonná ustanovení o ochraně československé měny a oběhu zákonných platidel -zpravodaj člen St. v. posl. Remeš,

2. opatření, kterým se mění některá ustanovení o akciové bance cedulové zpravodaj člen St. v. sen. dr Klouda.

K projednání obou těchto předloh zřízen na návrh člena Stálého výboru posl. Hampla podvýbor, do něhož zvoleni členové všech skupin Stálého výboru.

Projednání obou těchto předloh, jakž i zmíněného nařízení dáno na pořad schůze třetí, jež svolána na týž den na čtvrtou hodinu odpolední.

Nejprve schváleno opatření Stálého výboru, kterým se mění a doplňují zákonná ustanovení o ochraně čsl. měny a oběhu zákonných platidel, jež pak otištěno ve Sbírce zákonů a nařízení z 19. září 1938 pod číslem 178, po té opatření St. v., kterým se mění některá ustanovení o akciové bance cedulové, jež pak otištěno ve Sbírce zák. a n. z 19. září 1938 pod č. 179.

Po projednání těchto dvou předloh vyžádal si slovo pan předseda vlády dr Milan Hodža, který informoval Stálý výbor zvláště o mezinárodně politické situaci.

Po jeho projevu vyslovil Stálý výbor souhlas jak s nařízením vlády ze dne 17. září 1938, čís. 117, kterým se činí mimořádná opatření pro obvod celého státu, tak s vládním prohlášením.

Čtvrtá schůze Stálého výboru svolána byla písemně na 22. září 1938, byla však po zahájení a po sdělení, že vláda podala demisi, ihned odložena. Ve schůzi této však již pokračováno nebylo a svolána hned schůze pátá na 26. září 1938. V této schůzi představil se předseda nové vlády armádní generál Jan Syrový. Předloženo vládní nařízení ze dne 21. září 1938, čís. 180 Sb. z. a n., o přechodném obmezení výplat vkladů u peněžních ústavů a plnění soukromých pojišťoven (referent člen St. v. posl. dr Jos. Dolanský), jakož i vládní návrh opatření St. v. o přechodném obmezení výplat vkladů u peněžních ústavů a plnění soukromých pojišťoven (zpravodaj rovněž člen St. v. posl. dr Jos. Dolanský).

K projednání jak nařízení tak opatření byl na návrh posl. Hampla zřízen podvýbor, do něhož kromě referenta vysláni členové všech skupin Stálého výboru.

Příští schůze, schůze šestá, svolána na týž den na 4. hod. odpolední, v níž obě předlohy předložené ve schůzi páté byly projednány a schváleny. Opatření St. v. o přechodném obmezení výplat vkladů u peněžních ústavů a plnění soukromých pojišťoven otištěno pak ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 26. září 1938 pod č. 204.

Kromě obou předloh byla přijata také resoluce týkající se výkladu §u 2, odst. 2, č. 2 opatření Stálého výboru.

Schůze příští, sedmá, svolána na 27. září 1938. V této schůzi, do níž se dostavil předseda vlády arm. gen. Syrový a ministr zahraničních věcí dr Chvalkovský, věnována byla posmrtná vzpomínka zesnulému senátoru Františku Tomáškovi, jakožto prvnímu předsedovi Stálého výboru. Po té sdělena demise vlády a oznámeno jmenování vlády nové, jejíž předseda arm. gen. Jan Syrový přednesl nejbližší program své vlády. Po jeho řeči učinil projev o zahraniční situaci ministr věcí zahraničních dr Chvalkovský. Projev tento byl prohlášen za důvěrný.

Přiděleny od vlády došlé návrhy:

1. opatření St. v., kterým se mění a doplňují předpisy o státním příspěvku vyživovacím - zpravodaji členu St. v. posl. Mašatovi,

2. opatření St. v., jímž se zřizuje pro území Podkarpatské Rusi vrchní soud a vrchní státní zastupitelství se sídlem v Užhorodě -zpravodaji členu St. v. posl. dr Patejdlovi,

3. opatření St. v., kterým se upravují některé poměry organisace soudů - zpravodaji členu St. v. posl. dr Patejdlovi.

K projednání předlohy prvé zvolen podvýbor složený z členů pokud se týče náhradníků všech skupin Stálého výboru, k projednání předlohy druhé a třetí zvolen rovněž podvýbor složený z členů pokud se týče náhradníků všech skupin Stálého výboru.

Návrh členů pokud se týče náhradníků všech skupin Stálého výboru na poskytnutí pomoci postiženým v letošním roce živelními pohromami přidělen jakožto zpravodaji členu St. v. sen. Donátovi.

Přijat návrh předsedy Stálého výboru Malypetra a místopředsedy dr Soukupa, by ve smyslu odst. 3 §u 22 jedn. řádu a ve smyslu odst. 4 §u 4 jedn. řádu posl. sněmovny úsporný výbor parlamentní úsporné a kontrolní komise byl prohlášen za permanentní. Návrh tento byl oznámen vládě.

Osmá schůze Stálého výboru svolána na 11. října 1938 a na její pořad dány právě sdělené tři návrhy opatření St. v. V této schůzi došel od vlády návrh opatření St. v., kterým se upravují některé poměry organisace finančních úřadů, přiděleno jakožto zpravodaji náhr. St. v. sen. dr Matouškovi.

Poté byla projednána všechna tři opatření, jež byla na denním pořadu a z nichž

1. opatření St. v., kterým se mění a doplňují předpisy o státním příspěvku vyživovacím, otištěno ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 11. října 1938 pod čís. 227,

2. opatření St. v., jímž se zřizuje pro území Podkarpatské Rusi vrchní soud a vrchní státní zastupitelství se sídlem v Užhorodě, otištěno ve Sbírce ze dne 11. října 1938 pod č. 225 a

3. opatření St. v., kterým se upravují některé poměry organisace soudů a některé lhůty, otištěno ve Sbírce ze dne 11. října 1938 pod č. 226.

Poté přistoupeno k projednání opatření St. v., kterým se upravují některé poměry organisace finančních úřadů. Rovněž toto opatření bylo schváleno a otištěno později ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 11. října 1938 pod č. 224.

Devátá schůze Stálého výboru svolána písemně na 17. října 1938. Byly v ní předloženy návrhy:

1. opatření St. v., kterým se odkládá splatnost 33/4% státních pokladničních poukázek dospívajících dne 1. listopadu 1938 -přiděleno zpravodaji členu St. v. sen. Donátovi,

2. opatření St. v. o některých změnách v organisaci obchodních a živnostenských komor, přiděleno zpravodaji členu St. v. sen. dr Budayovi, event. jeho náhradníku sen. dr Matouškovi,

3. opatření St. v., kterým se obmezuje nakládání s kapitálovými účastmi přiděleno zpravodaji členu St. v. posl. Remešovi.

K projednání této předlohy zvolen podvýbor, do kterého kromě zpravodaje vysláni členové pokud se týče náhradníci všech skupin Stálého výboru.

Schůze desátá svolána na 18. října 1938 a na její pořad dány právě sdělené návrhy tří opatření Stálého výboru.

V této schůzi zvolen na návrh zpravodaje člena Stálého výboru sen. Donáta podvýbor pro projednání jemu v minulé schůzi přiděleného vládního nařízení o mimořádných opatřeních bytové péče a vysláni do něho členové pokud se týče náhradníci všech skupin Stálého výboru.

Poté projednána a schválena všechna tři opatření Stálého výboru podle denního pořadu:

1. opatření, kterým se odkládá splatnost 33/4% státních pokladničních poukázek, dospívajících dne 1. listopadu 1938, otištěno později ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 18. října 1938 pod č. 237,

2. opatření o některých změnách v organisaci obchodních a živnostenských komor, otištěno později ve Sbírce ze dne 18. října 1938 pod č. 238, a

3. opatření, kterým se obmezuje nakládání s kapitálovými účastmi, otištěno později ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 18. října 1938 pod č. 239.

Jedenáctá schůze Stálého výboru svolána písemně na 27. října 1938. Předloženy v ní návrhy opatření Stálého výboru:

1. o zániku mandátů některých členů Národního shromáždění - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru sen. dr Kloudovi,

2. o zřizování mlýnů a rozšiřování jejich výrobní schopnosti - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. Ostrému,

3. o ochraně věcí umělecky nebo památkově zvláště hodnotných - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. dr Jos. Dolanskému,

4. o odstraňování stavebních a komunikačních závad v obcích - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. Mašatovi,

5. kterým se činí některé změny v organisaci zemědělských rad v Praze a v Brně a kterým se ruší Slezská zemědělská rada -přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru sen. Donátovi,

6. kterým se uznávají odpisy nákladů na bezvýsledné vyhledávání ložisek nerostů horními zákony vyhrazených za odčitatelnou položku při vyměřování daně důchodové, všeobecné a zvláštní daně výdělkové - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. Remešovi.

K projednání prvého vládního návrhu zřízen byl podvýbor, do něhož vysláni členové pokud se týče náhradníci všech skupin Stálého výboru.

Došlá imunitní záležitost - žádost za souhlas k trest. stíhání a zatčení člena posl. sněmovny Andreje Bródyho pro delikty podle §u 2, odst. 1 a §u 6, č. 2, odst. 1 a 3 zákona č. 50 Sb. z. a n. z r. 1923 přidělena k podání zprávy členu Stálého výboru posl. dr Patejdlovi.

Poté přistoupeno k projednávání vládního nařízení ze dne 12. října 1938, č. 228 Sb. z. a n., o mimořádných opatřeních bytové péče - zpravodaj člen Stálého výboru sen. Donát. Rozhodnutí o tomto vládním návrhu bylo odloženo a přijata resoluce, aby vláda podala návrh opatření Stálého výboru, který by nahradil projednávané vládní nařízení a v němž by byly uplatněny změny a doplňky jménem podvýboru zpravodajem Stálého výboru přednesené. Kromě toho přijata resoluce, aby vláda učinila opatření, aby rodinám mužů zaměstnaných v pracovních táborech nebyly bezdůvodně vypovídány byty a aby jim se strany státu v nouzových případech bylo vypomoženo.

V důvěrném jednání o imunitní záležitosti posl. Bródyho bylo došlé žádosti o vydání vyhověno.

Po zamítnutí návrhu členů Stálého výboru posl. Gottwalda a sen. dr Šmerala, aby se předseda vlády nebo jeho zástupce dostavil do schůze výboru a podal zprávu o vnitřní a mezinárodní situaci Československa, ukončena schůze a schůze příští, dvanáctá, svolána na 27. října 1938 a na její pořad dáno všech šest návrhů opatření, jež byly předloženy ve schůzi jedenácté a jež jsem již sdělil.

V této dvanácté schůzi Stálého výboru projednána a přijata všechna opatření Stálého výboru, jež byla na pořadu schůze, t. j.

1. o zániku mandátů některých členů Národního shromáždění, zpravodaj člen St. v. sen. dr Klouda, otištěno ve Sbírce zák. a nař. ze dne 27. října 1938 pod č. 253,

2. o zřizování mlýnů a o rozšiřování jejich výrobní schopnosti, zpravodaj člen St. v. posl. Ostrý, otištěno ve Sbírce zák. a nař. ze dne 27. října 1938, čís. 258,

3. o ochraně věcí umělecky nebo památkově zvlášť hodnotných, zpravodaj člen St. v. posl. dr Jos. Dolanský, otištěno ve Sbírce zák. a nař. ze dne 27. října 1938 pod č. 255,

4. o odstraňování stavebních a komunikačních závad v obcích, zpravodaj člen St. v. posl. Mašata, otištěno ve Sbírce z. a n. ze dne 27. října 1938 pod č. 261,

5. kterým se uznávají odpisy nákladů na bezvýsledné vyhledávání ložisek nerostů, horními zákony vyhrazených, za odčitatelnou položku při vyměřování daně důchodové, všeobecné a zvláštní daně výdělkové, zpravodaj člen St. v. posl. Remeš, otištěno ve Sbírce z. a n. ze dne 27. října 1938 pod č. 259,

6. kterým se činí některé změny v organisaci zemědělských rad v Praze a v Brně a kterým se ruší slezská zemědělská rada, zpravodaj člen St. v. sen. Donát, otištěno ve Sb. z. a n. ze dne 27. října 1938 pod č. 254.

Ve schůzi třinácté, která byla písemně svolána 9. listopadu 1938, věnována posmrtná vzpomínka zesnulému náhradníku člena St. v. sen. Rudolfu Pánkovi. Poté sděleny došlé vládní návrhy opatření St. v.:

1. jímž se mění a doplňují některá ustanovení zákona o obraně státu - přidělen jakožto zpravodaji členu St. v. sen. Donátovi,

2. kterým se rozšiřuje obvod působnosti ředitelství pošt a telegrafů v Brně, přidělen jakožto zpravodaji členu St. v. posl. dr Jos. Dolanskému,

3. o směru dopravy po veřejných silnicích a veřejných cestách, přidělen jakožto zpravodaji členu St. v. posl. Ostrému,

4. o změnách v obvodech gremií lékárníků - přidělen jakožto zpravodaji členu Stálého výboru sen. dr Kloudovi.

Pro vyřízení předlohy o směru dopravy po veřejných silnicích a cestách zřízen podvýbor, do něhož kromě referenta vysláni členové pokud se týče náhradníci všech skupin Stálého výboru.

Příští schůze svolána na 10. listopadu 1938 a na její pořad dány všechny čtyři návrhy opatření Stálého výboru došlé ve schůzi třinácté.

V této schůzi čtrnácté projednány a přijaty všechny vládní návrhy opatření Stálého výboru, jež byly na denním pořadu, t. j.

1. opatření, jimž se mění a doplňují některá ustanovení zákona o obraně státu, zpravodaj člen Stálého výboru sen. Donát, jež otištěno ve Sb. z. a n. ze dne 10. listopadu 1938 pod čís. 276,

2. opatření, kterým se rozšiřuje obvod působnosti ředitelství pošt a telegrafů v Brně, zpravodaj člen Stálého výboru posl. dr Jos. Dolanský, jež otištěno ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 10. listopadu 1938 pod čís. 277,

3. opatření o směru dopravy po veřejných silnicích a veřejných cestách, zpravodaj člen Stálého výboru posl. Ostrý, jež otištěno ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 10. listopadu 1938 pod čís. 275,

4. opatření o změnách v obvodech gremií lékárníků, zpravodaj člen Stálého výboru sen. dr Klouda, jež otištěno ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 10. listopadu 1938 pod čís. 278.

Příští schůze, patnáctá, svolána písemně a konána dne 15. listopadu 1938. Přiděleny v ní došlé vládní návrhy opatření Stálého výboru:

1. o mimořádných opatřeních bytové péče - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru sen. Donátovi,

2. jímž se mění a doplňují některá ustanovení zákona o požadování dopravních prostředků pro účely vojenské - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. Ostrému,

3. o zkrácení doby, po kterou je stát povinen platiti příspěvek podle zákonů o stavebním ruchu - přiděleno jakožto zpravodaji náhradníku člena Stálého výboru posl. Dubickému,

4. kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 21. prosince 1937, čís. 260 Sb. z. a n., o náhradě podle zákonů o stavebním ruchu - přiděleno jakožto zpravodaji náhradníku člena Stálého výboru posl. Dubickému,

5. kterým se mění některá ustanovení o notářských komorách a notářích - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. dr Patejdlovi,

6. o prozatímní úpravě některých otázek týkajících se advokacie - přiděleno jakožto zpravodaji náhradníku člena Stálého výboru sen. dr Matouškovi,

7. o vyvlastnění a o některých jiných opatřeních k účelům hospodářského přebudování státu nebo dočasného hospodářského zajištění nezaměstnaných osob - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru sen. dr Hrubanovi,

8. kterým se obmezují právní jednání s některými majetkovými hodnotami - přiděleno jakožto zpravodaji členu Stálého výboru posl. Remešovi.

Pro vládní návrhy třetí a čtvrtý zřízen podvýbor, do kterého kromě zpravodaje náhr. Stálého výboru posl. Dubického vysláni členové pokud se týče náhradníci všech skupin Stálého výboru, a pro vládní návrhy pět a šest zřízen podvýbor, do něhož vedle zpravodaje náhr. člena Stálého výboru sen. dr Matouška vysláni členové všech skupin Stálého výboru.

Na pořad schůze příští, svolané na 16. listopad 1938, dány všechny došlé a právě sdělené vládní návrhy opatření Stálého výboru.

Pořad této schůze, šestnácté, byl v ní plně vyčerpán. Všech osm opatření Stálého výboru, jichž návrhy jako došlé byly sděleny ve schůzi minulé, bylo přijato a jich usnesení zaslána vládě k publikaci ve Sbírce zákonů a nařízení.

Kromě zmíněných již neodkladných opatření, jež vesměs byla schválena, a kromě schválených nařízení přijal Stálý výbor od vlády řadu vládních nařízení předložených většinou podle §u 138 zákona čís. 131/1936 Sb. z. a n., jež všechna byla přidělena členům pokud se týče náhradníkům Stálého výboru k prostudování, a řadu petic, jež byly jednak postoupeny vládě, jednak, pokud se týkaly projednávaných opatření, referentům o těchto opatřeních.

Skutečnost, že Stálý výbor vykonával svoji pravomoc a svoje povinnosti svědomitě, dosvědčena je jak zřízením řady podvýborů, jimiž předložené návrhy musily projíti dříve, než byly projednány plénem výboru, tak i tím, že pouze část návrhů vlády byla přijata beze změny, zatím co v řadě ostatních návrhů bylo usneseno mnoho změn. V jednom případě přiměl dokonce Stálý výbor vládu, aby původní nařízení předložila jako návrh opatření, a to se změnami navrženými Stálým výborem.

Ze všech těchto důvodů navrhuji, aby moje zpráva, předložená podle odst. 14 §u 54 úst. listiny, byla přijata bez rozpravy prostým hlasováním, a opatření Stálým výborem usnesená schválena podle odst. 15 téhož paragrafu úst. listiny. (Potlesk.)

Místopředseda Donát (zvoní): Senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí se zprávou a návrhem pana místopředsedy Stálého výboru, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Tím senát vzal na vědomí zprávu místopředsedy Stálého výboru o činnosti tohoto výboru v době mezi sedmým a osmým zasedáním čtvrtého volebního období a opatření usnesená tímto výborem schválil podle odst. 15 §u 54 úst. listiny.

K tomuto odstavci pořadu byl mně podán resoluční návrh sen. Nedvěda a ostatních.

K podanému návrhu prohlašuji: Poněvadž nemám za možné - předsednictvo senátu se jednohlasně připojilo k tomuto výkladu, opírajíc se jak o starou praksi, tak o dřívější usnesení - aby k formálním schvalovacím aktům byl připojen jakýkoliv projev doplňující rozhodnutí o přijetí či nepřijetí, nemohu přistoupiti k jednání o podaném resolučním návrhu sen. Nedvěda.

Přerušuji další projednávání dnešního pořadu.

Předsednictvo se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze konala v sobotu dne 19. listopadu 1938 o 12. hod. s

pořadem:

1. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 688), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Liberií, podepsaná v Paříži dne 21. března 1938 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. dubna 1938, č. 80 Sb. z. a n. (tisk 698).

2. Zpráva výborů národohospodářského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 634), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní smlouva mezi republikou Československou a Spojenými státy mexickými, sjednaná výměnou not ze dne 6. listopadu a ze dne 17. prosince 1937 (tisk 653).

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 20 hodin 45 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP