Sobota 19. listopadu 1938

Přítomní:

Předseda dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Hruban, dr Bas.

Zapisovatelé: Kříž, Sehnal.

Celkem přítomno 83 členů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Bartoušek; jeho zástupce Fritsch.

Předseda dr Soukup zahájil schůzi ve 14 hod. 19 min.

Sdělení předsednictva.

Dovolenou

dal předseda na dnešní schůzi sen. Stodolovi.

Rozdané tisky.

Usnesení posl. sněmovny tisky 739 a 740 - přikázány výboru ústavně-právnímu, jemuž uloženo podati zprávu do nejbližší příští schůze.

Zápisy o 118. a 119. schůzi senátu N. S. R. Čs.

Z iniciativního výboru

ve schůzi konané dne 18. listopadu 1938 přikázány návrhy:

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému tisky 666, 695.

Výboru ústavně-právnímu tisk 691.

Výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému tisk 684.

Výborům národohospodářskému a rozpočtovému tisky 683, 685, 705, 723, 728, 729, 732 až 734.

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad schůze.

1. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 688), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Liberií, podepsaná v Paříži dne 21. března 1938 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. dubna 1938, č. 80 Sb. z. a n. (tisk 698).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. sen. Dytrych, za výbor národohospodářský p. sen. Rohlena.

Dávám slovo zpravodaji za výbor zahraniční, p. sen. Dytrychovi.

Zpravodaj sen. Dytrych: Slavný senáte!

Liberia jest jeden z negerských svobodných států, svobodná republika Afriky, v Horní Quinei, v plošné rozloze 43.900 mil2 o 1 až 11/2 milionu obyvatel. Obyvatelstvo skládá se většinou z Černochů-domorodců, menšího počtu míšenců a části Evropanů.

Negerská Liberia vznikla r. 1847 z osady, kterou r. 1822 založili ochránci amerických Černochů po propuštění otroků z Ameriky.

Liberia trpí neuspořádanými poměry vnitřními a od r. 1922 vykonávají dozor na civilní a vojenskou správu Spojené státy americké, takže se Liberia řídí jejich zásadami.

Sídlem vlády je Monrovia.

Liberia je republika zemědělská a nějakého většího průmyslu nemá.

I zemědělství a zvláště průmyslové podnikání je zcela v začátcích, lesy a minerální bohatství jsou dosud nevyužity.

Tak se cizímu podnikání a pronikání otevírají v Liberii dosud značné nevyužité možnosti.

Hlavní plodinou je káva a je také vedle palmového oleje, kaučuku a bavlny hlavním předmětem vývozu.

Z výtěžku vývozu si obyvatelstvo opatřuje hotové, většinou levnější výrobky bavlněné a hedvábné, skleněné a kameninové zboží a nádobí, stavební materiál, cukr a jiné potraviny.

V obchodu s Liberií nejvíce se dosud uplatnilo Německo, pak Anglie, Spojené státy americké a Holandsko.

Československá republika neměla dosud přímého obchodního styku s Liberií. Obchod byl jen nepřímý, prostřednictvím jiných států, jak ukázala statistika obchodní po uzákonění zásady o "původu vyvezeného zboží". Vyvezlo se od nás do Liberie větší množství cukru a železného zboží, zvláště nádobí, dovezeny byly surové kůže a zčásti tropické dříví.

Otázka vývozu na základě statistiky po vydání zákona o "původu zboží" vzbudila zájem některých našich firem, důlních a technických podnikatelů a obchodníků.

Odtud ukázala se nutnost, aby pro naše podnikání a pronikání a usazování v Liberii byla dojednána právní a hospodářská dohoda, jež by byla základnou pro pevný obchodní styk.

Liberia je jako jeden ze zbývajících svobodných států afrických původním členem Společnosti národů, a obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Liberií, podepsaná dne 21. března 1938 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. dubna 1938, č. 80 Sb. z. a n., je sjednána podle vzoru doporučeného hospodářským komitétem Společnosti národů.

Dohoda zajišťuje příslušníkům smluvních stran a jejich zboží nakládání podle zásady nejvyšších výhod.

Výjimku tvoří výhody poskytnuté sousedním státům v t. zv. pohraničním styku, jakož i výhody, plynoucí z případné celní unie.

Mimo to uznala Liberia - a to jednostranně - výjimku i pro výhody, jež si poskytly nebo v budoucnu poskytnou vzájemně státy střední a jihovýchodní Evropy za účelem hospodářské spolupráce.

Dovoz nepodléhá žádným omezením. Dohoda zůstane v platnosti podle čl. 7 dva roky. Po uplynutí této lhůty bude v platnosti dále, pokud nebude jednou ze smluvních stran vypověděna. Výpověď stane se účinnou teprve šest měsíců po tom, kdy druhá strana o tom obdrží zprávu.

Zahraniční výbor projednal tuto obchodní dohodu ve schůzi dne 10. května 1938 a navrhuje slavnému senátu, aby projevil souhlas s touto obchodní dohodou. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor národohospodářský je pan kol. Rohlena. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Rohlena: Slavný senáte!

Předkládaná nám obchodní dohoda jest sjednána podle vzoru doporučeného hospodářským komitétem Společnosti národů. Vyznačuje se stručností a jasností, v 7 článcích, shrnuje vše, čeho k obchodnímu i osobnímu styku dvou států jest třeba. Zajišťuje příslušníkům smluvních stran, ať jde o osoby fysické či právnické, používání nejvyšších výhod na území státu druhého.

Obě smluvní strany si zajišťují nakládání se zbožím podle zásady nejvyšších výhod, t. j. nemůže býti použito vyšších cel, dávek, poplatků ani tíživějších jiných předpisů než na zboží stejné povahy z jiných států. Výjimku tvoří výhody poskytnuté sousedním státům v pohraničním styku, jakož i výhoda plynoucí z případné celní unie. Mimo to uznala Liberie, a to jednostranně, výjimku pro výhody, které si poskytly nebo v budoucnu poskytnou státy střední a jihovýchodní Evropy za účelem naší hospodářské spolupráce. Republika Liberia, která má rozlohu 43.000 mil2, a 1 až 11/2 mil. domorodého černošského obyvatelstva, z čehož jest menší počet míšenců a Evropanů, jest v zemědělství a zvláště v průmyslovém podnikání zcela v začátcích. Hlavními jejich plodinami, z nichž některé vyvážejí, jsou: palmová jádra a olej, kakao, káva, surové kůže, guma, slonovina, exotická dřeva, bavlna, želvovina a vosk.

Dovoz i vývoz jest úplně volný. Dovážejí zejména bavlněné a hedvábné látky, stavební materiál, železo a železné výrobky, kuchyňské smaltované nádobí, konfekce, sklo, porcelán, cukr a ozdobné předměty. Cizímu podnikání a pronikání otevírají se v Liberii dosud značně nevyužité možnosti, zvláště tamější lesy a minerální bohatství, jež jsou dosud nevyužity, a jsou proto touto smlouvou dány předpoklady pro usazování se našich obchodníků, podnikatelů a techniků.

Celkový dovoz činil v r. 1934 1,180.100 $, t. j. 33,866.000 Kč, jehož se zúčastnila Anglie, Německo, Spojené Státy, Nizozemsko. Československo, jak z naší statistiky vyplývá, dováží z Liberie surové kůže a tropické dřevo a vyváží cukr, smaltované nádobí a železné výrobky.

Ale obchodní styk náš s tímto státem děje se dosud nepřímo prostřednictvím anglických, německých a holandských zprostředkovatelů - tu jest jisto, že dodáváme více jiného různého zboží, které statistiky zachytiti nemohou. Ač běží o menší stát, přece je nutno s povděkem kvitovati důsledně prováděnou snahu umožňovati našim výrobcům-exportérům obchodní styk přímý bez cizozemských zprostředkovatelů, neb tím jest dána větší možnost konkurenční.

Touto obchodní dohodou vytváříme bezpečnou právní základnu pro naši hospodářskou expansi v tomto státě a lze očekávati, že náš vývoz do Liberie v dohledné době podstatně stoupne.

Doporučuji proto jménem národohospodářského výboru, aby senát Národního shromáždění tuto obchodní dohodu schválil. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Senát je schopen se usnášeti, budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení přijímá se ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Přerušuji projednávání dnešního pořadu.

Předsednictvo se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze konala v úterý dne 22. listopadu 1938 o 15. hod. s

pořadem:

1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Liberií, podepsaná v Paříži dne 21. března 1938 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. dubna 1938, č. 80 Sb. z. a n. (tisk 698).

2. Zpráva ústavno-právneho výboru k usneseniu posl. snemovne (tlač 739) o návrhu posl. Hlinku, Sidora, dr Sokola a dr Tisu na vydanie ústavného zákona o autonomii Slovenskej krajiny (tlač 741) [podle §u 35 jedn. řádu].

3. Zpráva ústavno-právneho výboru k usneseniu posl. snemovne (tlač 740) o návrhu posl. Révaye na vydanie ústavného zákona o autonomii Karpatskej Ukrajiny (tlač 742) [podle § u 35 jedn. řádu].

4. Zpráva výborů národohospodářského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 634), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní smlouva mezi republikou Československou a Spojenými státy mexickými, sjednaná výměnou not ze dne 6. listopadu a ze dne 17. prosince 1937 (tisk 653).

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 14 hod. 35 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP