Úterý 22. listopadu 1938

(Schůze zahájena v 16 hod. 48 min.)

Přítomni:

Předseda dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Hruban, dr Bas.

Zapisovatelé: Pázmán, dr Karas.

Celkem přítomno 48 členů podle presenční listiny.

Členové vlády: Předseda vlády arm. gen. Syrový; ministři dr Bukovský, Černý, dr Feierabend, div. gen. Husárek, brig. gen. Kajdoš, dr Kalfus, dr Karvaš. Ministři dr Bačinský, Révay.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Bartoušek; jeho zástupce Fritsch.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Budeme projednávati pořad schůze, a to nejprve odst. 1 pořadu:

1. Doplňovací volba do Stálého výboru podle §u 54 úst listiny.

V důsledku opatření Stálého výboru č. 253/1938 Sb. z. a n. zanikl mandát sen. Franka, jako člena Stálého výboru, a sen. Krczala, jako náhradníka člena Stálého výboru sen. Franka.

Dále uvolněny byly 2 mandáty náhradníků následkem úmrtí, a to mandát sen. Pánka, jako náhradníka za člena Stálého výboru dr Kloudu, a mandát sen. Reyzla, jako náhradníka za člena Stálého výboru sen. Thoře.

Byl mně podán dostatečně podporovaný návrh sen. Donáta a druhů, aby podle ustanovení odst. 3 §u 54 ústavní listiny provedena byla doplňovací volba.

Žádám p. tajemníka senátu o přečtení tohoto návrhu.

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Návrh sen. Donáta, dr Kloudy, Thoře, dr Matouška a dr Fritze:

Se zřetelem k tomu, že v důsledku opatření Stálého výboru č. 253/1938 Sb. z. a n. a v důsledku úmrtí zanikly mandáty některých členů a náhradníků Stálého výboru, navrhují podepsaní provedení doplňovací volby do Stálého výboru, a to na uvolněný členský mandát sen. Ludvíka Franka sen. dr Karola Mederyho, na uvolněné mandáty náhradníků, a to zemřelého sen. Rudolfa Pánka sen. inž. Karla Marušáka, na mandát zemřelého sen. Josefa Reyzla sen. Jul. Slámu, na uvolněný mandát náhradníka sen. Gottfrieda Krczala sen. dr Gejzu Fritze.

Volba budiž provedena obdobně s odst. 3 §u 54 úst. listiny.

Předseda (zvoní): Senát je způsobilý se usnášeti.

Pro zjednodušení volby míním podle ustanovení §u 61 jedn. řádu dáti hlasovati zdvižením ruky. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo souhlasí, aby byl zvolen sen. dr Mederly členem Stálého výboru a jeho náhradníkem sen. dr Fritz, dále aby náhradníkem člena Stálého výboru sen. dr Kloudy zvolen byl sen. inž. Marušák a náhradníkem člena Stálého výboru sen. Thoře byl zvolen sen. Sláma, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím byl tento návrh schválen a zvoleni byli sen. dr Mederly členem Stálého výboru, sen. dr Fritz jeho náhradníkem, sen. inž. Marušák náhradníkem za člena Stálého výboru dr Kloudu a sen. Sláma náhradníkem za člena Stálého výboru sen. Thoře.

Projednáme nyní druhý odstavec pořadu, jímž je:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní smlouva mezi republikou Československou a Spojenými státy mexickými, sjednaná výměnou not ze dne 6. listopadu a ze dne 17. prosince 1937 (tisk 653).

Táži se pánů zpravodajů - za výbor národohospodářský sen. Kříže, za výbor zahraniční sen. Dytrycha - zda navrhují nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. Kříž: Není jich.

Zpravodaj sen. Dytrych: Není změn.

Předseda: Není změn.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením, přijatým v předchozí schůzi ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení bylo přijato podle zprávy výborové ve čtení druhém.

Tím je pořad dnešní schůze vyřízen.

Předsednictvo senátu se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze svolala písemně nebo telegraficky s pořadem, jenž bude určen.

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hod. 53 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP