Neděle 28. října 1945

(Začátek schůze v 9 hod. 37 min.)

Přítomni:

Členové vlády: předseda vlády Fierlinger; náměstkové předsedy vlády: David, Gottwald, Široký, dr Šrámek, Ursíny; ministři: Ďuriš, Hála, arm. gen. Hasal, Kopecký, Laušman, Majer, Masaryk, dr Nejedlý, Nosek, dr Pietor, dr Procházka, dr Ripka, dr Stránský, arm. gen. Svoboda, dr Šoltész, dr Šrobár, státní tajemníci: dr Clementis, gen. dr Ferjenčík, Lichner.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

295 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře sněmovní: tajemník PNS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

1. (ustavující) schůze Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé, svolané na neděli dne 28. října 1945 na 9. hod. dopol.

1. Sliby poslanců.

2. Volba předsedy a jeho slib.

3. Volba místopředsedů a jejich slib.

4. Volba zapisovatelů a pořadatelů.

5. Zřízení a volba výborů: ústavně-právního, rozpočtového, iniciativního, imunitního, verifikačního.

Předseda vlády Fierlinger (zvoní): Slavné Národní shromáždění!

Podle § 5, odst. 2 jedn. řádu posl. sněmovny zahajuji ustavující schůzi Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé, vyšlého z voleb konaných na Slovensku dne 28. srpna 1945 v Banské Bystrici a dne 7. října 1945 v Prešově, v zemi České a Moravskoslezské dne 14. října 1945 v Praze a v Brně podle vládního nařízení ze dne 25. srpna 1945 o volbě Prozatímního Národního shromáždění, č. 48 Sb. z. a n.

Výsledek volby vyhlásil ministr vnitra v Úředním listě I. díl, částka 122 z 21. října 1945.

Schůzi svolal president republiky na dnešní den rozhodnutím ze dne 20. října 1945, sděleným kanceláři Prozatímního Národního shromáždění mým přípisem z téhož dne č. 11.676/I./811 (P 658/1945).

Slavné Národní shromáždění! Když dne 16. prosince 1938 v této historické budově naposledy zasedala sněmovna, stahovaly se nad naší republikou stále hrozivější mraky. Měli jsme tehda za sebou jednu z nejbolestnějších tragedií našeho národa - Mnichov - neboť je to vždy první rána, která je nejbolestněji pociťována. Pro nás to byla rána zákeřná, a jak se ukázalo, pro náš stát tehdy smrtelná. Po ní zůstal v lidu pocit bezradnosti a zoufalé opuštěnosti. S Mnichovem dostavily se všechny průvodní zjevy rozkladu mezinárodní morálky a všechny hrozné důsledky též pro náš vnitropolitický život.

Avšak tehda ještě naši poslanci, odcházejíce na vánoční svátky, netušili, že je to poslední schůze jejich sněmovny, stejně jako členové senátu, kteří se o den později rozešli, netušili celou hloubku katastrofy, do níž se náš stát řítil. Tehdejší naše státní ústrojí, ovládané lidmi věřícími v dohodu s nacismem, ztratilo důvěru lidu. Jeho mravní síly byly již podlomeny, takže nedošlo již k novému svolání Národního shromáždění. Nejvyšší ústavní orgán státní svrchovanosti nebyl již s to vyjádřiti vůli lidu. Jeho umlčení bylo předzvěstí dalších pro stát osudných událostí. Všude tam, kde fašismu a nacismu se podařilo vyřadit vrcholný orgán lidovlády z politického života, zvůle diktátora zavedla stát do neštěstí.

Avšak v onen osudný den 17. prosince málokdo z přítomných členů Národního shromáždění tušil celou hloubku a úžasné utrpení, celou velikost ponížení, které nás tehdy očekávalo. Nastoupil den 15. března 1939, kdy náš lid s bezmocným zármutkem a se zaťatými pěstmi patřil na nacistická vojska, pochodující pražskými ulicemi. Nastoupila doba bezohledného diktátu, kdy veškeré prostředky mocenského, politického a hospodářského útlaku byly obráceny k jednomu cíli: učinit z našeho českého lidu bezduchý předmět vykořisťování, povolný nástroj útoku a války proti druhým státům a národům. Mnohé členy bývalého Národního shromáždění čekaly koncentrační tábory a mučírny a s pohnutím vzpomínáme dnes na tyto oběti nacistického teroru. (Poslanci povstávají.)

Děkuji. (Poslanci usedají.)

Během těžkých sedmi let nacistického útlaku náš lid viděl mnohé proměny nacistické taktiky, přizpůsobené vždy cílům vykořistění a války. Viděl pokryteckého Neuratha, důstojného představitele německé reakční byrokracie, který měl býti před světem clonou, za níž český národ měl býti bez hluku zadušen. Viděl Heydricha s gestapáckými metodami teroru a přišel nakonec Karel Frank, autor krvavé lidické tragedie, jehož vzpupná slova, pronesená v říjnu 1940 při předání této budovy německým hudebním institucím na výsměch českému národu měla přesvědčit svět, že marný je zápas, který náš lid vede doma i za hranicemi za svržení nacistického jařma. Stupňující se nacistický teror a stoupající počet našich obětí nejlépe svědčí o houževnatosti našeho zápasu a o víře našeho lidu ve spravedlivou věc.

Zahajujíce dnes první zasedání Prozatímního Národního shromáždění naší obnovené Československé republiky, můžeme se zadostiučiněním patřiti na výsledky našeho zápasu, na plody našeho vítězství, dobytého s pomocí našeho velkého vítězného spojence a demokratického západu, zatím co Frank a s ním i druzí jeho pomahači čekají v pankrácké věznici na spravedlivý soud.

Zahájení prvního zasedání našeho Prozatímního Národního shromáždění má ještě v jiném ohledu svůj značný historický význam, neboť vedle poslanců českých zemí sedí tu též poslanci Slovenska. Když v předvečer osudného 15. března 1939 Tiso a jeho společníci odjížděli do Berlína, aby tam dokonali dílo zrady, netušili ve své krátkozrakosti, že rozbití našeho státu bude signálem nového světového požáru a že sedm let později Československá republika vstane ještě ve větším lesku a slávě z hrobu, do něhož chtěla ji uložit luďácká reakce. Ještě těsnějšími bratrskými svazky, než kdy před tím, jsou spojeny české země a Slovensko, osvobozené od vlivu a násilí sousedních fašistických států a vysvobozené z pout starého hospodářského myšlení.

Avšak ještě na jedno velké vítězství můžeme poukázati v tento historický a dvojnásobně sváteční den našeho státního svátku. Náš lid vychází z těžkého zápasu poučen trpkými zkušenostmi minulých let, však též vnitřně obrozen a posílen. Pochopil, že síla velké myšlenky národní je úměrná jejímu skutečnému sociálnímu obsahu, že v soudružnosti a v tvořivé práci, zaměřené k velkým společným sociálním cílům, spočívá nejlepší záruka zdárného vývoje a šťastné budoucnosti každého národa.

Budeme-li všichni proniknuti touto snahou, podaří se nám zdolat úspěšně všechny ony nesmírné obtíže, které nás ještě čekají, které jsou dědictvím hrozné války a okupace a důsledkem velkých poválečných přeměn, jimiž celý svět s námi prochází. Budujeme nový svět. Aby to byl svět šťastný a radostný, v němž by naše svoboda a nezávislost byly trvale zajištěny, aby naše budovatelské úsilí probíhalo v klidu a v tvořivé práci, třeba se oprostiti, pokud je to vůbec lidsky možné, od starého úzce stranického smýšlení. O to jsme od počátku usilovali a tento velký odkaz předáváme našemu Prozatímnímu Národnímu shromáždění.

Proto také naše budovatelské úsilí mohlo býti neseno hned spočátku velkou myšlenkou těsné spolupráce všech vlastenecky cítících složek našeho lidu, proto mohli jsme se věnovati našim prvním úkolům v novém státě bez vnitřních konfliktů a otřesů a proto budeme s to, abychom s dobrým svědomím v nejbližší době složili účty z vykonané práce - v přesvědčení, že slavné Národní shromáždění naši práci schválí a že dále ponese prapor velké a vznešené myšlenky Národní fronty ke zdaru obou našich národů a k prospěchu našeho společného státu. (Hlučný potlesk.)

Slavné Národní shromáždění! Přistoupíme k projednávání pořadu dnešní schůze, a to nejprve k odstavci 1., jímž jsou

1. Sliby poslanců.

Vykonáme poslanecké sliby podle §u 22 ústavní listiny a §§ 5 a 6, pokud se týče §u 49, odst. 5 jedn. řádu posl. sněmovny.

Dám přečísti formuli slibu v jazyku českém a slovenském a podle §u 49, odst. 6 jedn. řádu také v jazyku ukrajinském pro pány poslance, kteří se přihlásili k ukrajinské národnosti, jestliže by - místo v jazyku českém nebo slovenském - chtěli slibovati v jazyku své národnosti, ke které se při složení písemného slibu podle §u 6 jedn. řádu posl. sněmovny přihlásili.

Poté přikročíme k ústnímu slibu těch paní a pánů poslanců, kteří dříve vykonali písemný slib ve sněmovní kanceláři podle §u 6 jedn. řádu.

Paní a páni poslanci budou vystupovati na předsednickou tribunu v pořadí, jak jdou lavice za sebou v jednotlivých blocích, a to tak, že nejprve budou přistupovati členové Prozatímního Národního shromáždění, kteří jsou členy vlády, a poté páni poslanci z prvního bloku po mé pravé ruce a potom postupně z bloků dalších.

Prosím, aby paní a páni poslanci nastupovali přesně v pořadí, jak jdou lavice za sebou, a dbali pokynů sněmovního úředníka a aby po slibu odcházeli s předsednické tribuny schody po mé levé ruce.

Každý člen sněmovny připraví ověřovací list k nahlédnutí náměstku tajemníka PNS, pak oznámí své jméno tajemníkovi PNS, jenž je vyhlásí. Slib vykoná každý tím způsobem, že přistoupí ke mně, podá mi ruku a zřetelně pronese slovo "slibuji" nebo "sľubujem" nebo shodný výraz v jazyku ukrajinské národnosti.

Žádám všechny paní a pány poslance, aby zaujali svá místa a na nich setrvali, neboť se tím ulehčí a zrychlí postup při výkonu slibu. (Děje se.)

Žádám o přečtení slibovací formule. (Poslanci povstávají.)

Tajemník Prozatímního Národního shromáždění dr Madar (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé, že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

"Sľubujem, že budem verný republike Československej, že budem zachovávať zákony a mandát svoj zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Sněm. úředník Leontovyč (čte):


(Poslanci usedají.)

Předseda vlády Fierlinger: Nyní, slavné shromáždění, přistupujeme k vykonání ústního slibu a prosím paní a pány poslance, aby jednotlivě vstupovali na předsednickou tribunu podle daného poučení. (Děje se.)

(Tajemník PNS dr Madar čte jména poslanců. Poslanci přistupují k předsedovi vlády Fierlingrovi a skládají slib podáním ruky a slovem "slibuji" nebo "sľubujem", popřípadě .)

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Josef David.

Posl. Josef David: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Klement Gottwald.

Posl. Klement Gottwald: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Viliam Široký.

Posl. Široký: Sľubujem.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Jan Šrámek.

Posl. dr Šrámek: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Ján Ursíny.

Posl. Ursíny: Sľubujem.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Hubert Ripka.

Posl. dr Ripka: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Václav Nosek.

Posl. Václav Nosek: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Vavro Šrobár.

Posl. dr Šrobár: Sľubujem.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Zdeněk Nejedlý.

Posl. dr Nejedlý: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Jaroslav Stránský.

Posl. dr Stránský: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Václav Kopecký.

Posl. Václav Kopecký: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Bohumil Laušman.

Posl. Laušman: Slibuji.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. Július Ďuriš.

Posl. Ďuriš: Sľubujem.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. dr Ivan Pietor.

Posl. dr Pietor: Sľubujem.

Tajemník PNS dr Madar: Pan posl. František Hála.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP