Čtvrtek 8. listopadu 1945

(Začátek schůze v 15 hod. 20 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové Gottier, Tymeš, Petr, Hodinová-Spurná, Cvinček.

Zapisovatelé Skaunic, Litera.

Členové vlády: předseda vlády Fierlinger; náměstkové předsedy vlády Klement Gottwald, dr Stránský, Široký, dr Šrámek, Ursíny; ministři dr Drtina, Ďuriš, Hála, arm. gen. Hasal, Kopecký, Majer, Masaryk, dr Nejedlý, Nosek, dr Pietor, dr Procházka, dr Ripka, dr Šoltész, dr Šrobár; státní tajemníci dr Clementis, gen. dr Ferjenčík, Lichner.

261 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře sněmovní: tajemník PNS dr Madar; jeho zástupce dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 4. schůzi poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové! Slavíme dnes se svými bratry Rusy a s ostatními národy spojeneckého Sovětského svazu výročí jejich velikého národního i socialistického vítězství a není to po prvé, kdy tohoto památného dne vzpomínáme i jako data, jehož význam se projevil ve vývoji našeho vlastního národa. Událost, které se v dějinách poválečné Evropy dostalo jména "Ruská revoluce", byla, jak dnes víme, něčím víc než revolucí jen ruskou: byla vyvrcholením určitých tendencí světových, a to jak na poli sociálním, tak i na poli národnostním. Ve chvíli, kdy k ní došlo, bojovali jsme my svůj boj proti vídeňskému útisku, a i když mír, který revoluční Rusko musilo tehdy uzavřít, znamenal pochopitelně oslabení spojenecké fronty, znamenal zároveň - pro nás a pro ostatní malé národy, zápasící o svoji nejvlastnější existenci - podepření zásady o sebeurčení národů, kterou ruská revoluce vyhlásila a kterou cílevědomě prováděla. Nedali jsme se proto nikdy zmást světovou reakcí, která znovu a znovu se pokoušela prostřednictvím bílých gard a zradivších generálů podrazit mladé revoluci nohy a nastolit opět absolutistický režim carský. Věděli jsme, že hnutí, které v Rusku zvítězilo, čerpá svoji sílu a roste z mocných tvůrčích sil i sociální touhy všeho lidu, a proto jsme nepochybovali, že se sovětský stát udrží, a byli jsme přesvědčení, že se tak Evropě otevře nová éra spolupráce národů a nám nová éra sblížení s bratrským velikým slovanským národem. (Potlesk.)

Proto byl postoj velké většiny našeho národa k mladému sovětskému státu od počátku kladný. Proto také naše politika zahraniční i domácí zásadně odmítala jakékoliv intervenční snahy evropské reakce, proti nímž celou vahou své osobností, nedbaje domácích protivníků, stál president Osvoboditel T. G. Masaryk a tehdejší ministr zahraničí dr Edvard Beneš. Od chvíle, kdy bylo mezi naší republikou a Sovětským svazem navázáno normální diplomatické spojení, vyvíjely se naše vztahy nejen na poli ryze politickém - vzpomínám zájezdu dr Beneše, tehdy zahraničního ministra, čelních politiků, novinářů a vojáků - tak i na polí kulturním. Upřímně jsme se snažili informovati se co nejlépe o všem, co se v novém socialistickém státě děje, a přáli jsme si, aby tento stát, který nám od samého počátku projevoval své přátelství, byl co nejlépe informován také o nás. Viděli jsme, my v Praze i naši ruští přátelé v Moskvě, že fašistická nákaza, která se začala šířit po Evropě, je nebezpečím pro světový mír, a tušili jsme, že slovanské národy stanou se prvním terčem německého útoku. Proto jsme ve spojenecké smlouvě, uzavřené r. 1935 mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik, spatřovali nejen závazek své bezpečnosti, ale i veliký příspěvek k celé mírové stavbě evropské.

Nemusím dnes jistě připomínat všechny důkazy, které Sovětský svaz podal o své vůli spolupracovat na udržení světového míru. Jeho úsilí, podepřené realistickou politikou vojenskou a hospodářskou, bylo by mohlo, kdyby bylo bývalo správně na západě chápáno, udusit s pomocí západních demokracií německé nebezpečí hned v zárodku. (Potlesk.) Nestalo se tak a na místo spolupráce mezi západem a východem přišel Mnichov; Mnichov, který znamenal nejen dočasný konec Československa, nýbrž i zhroucení celé evropské bezpečnostní stavby, Mnichov, který zatlačil Rusko do isolace a podepsal tím nad evropským a světovým mírem ortel smrti.

Náš národ nikdy nezapomene této společné porážky, kterou jsme se svými sovětskými spojenci v Mnichově utrpěli, a nezapomene také energického protestu, kterým se po okupaci naší země ohradil Litvinov proti tomuto novému bezpráví. (Potlesk.) Věděli jsme, že máme na východě přátele, a také ve chvíli, kdy se Sovětský svaz musil proti nebezpečí isolované války zajišťovat smlouvou s Německem, věděli jsme, že jeho místo je na straně národů bojujících za svobodu, a že se nakonec, jak to znovu a znovu ve svých projevech předvídal president dr Beneš, války proti Německu zúčastní.

Proto se naše zahraniční vláda vždy snažila o udržení oněch krásných vztahů, které mezi naším národem a národy Sovětského svazu vyrostly, a nalézala vždy pro své úsilí v Moskvě plného pochopení. Naše spolupráce se Sovětským svazem nikdy neustala a i v době, kdy byl Sovětský svaz zdánlivě neutrální, dostávala od něho naše zahraniční akce na všech diplomatických polích účinnou pomoc.

Naše smlouva z 12. prosince 1943, podepsaná presidentem republiky v Moskvě, je proto vyvrcholením vývoje, který nedovedla přerušiti ani válka: je to výraz úsilí - úsilí obapolného, jak našeho tak i sovětského - úsilí o prohloubení a zvroucnění spojenectví, jehož pevnost prošla doslovně zkouškou ohně - a nikdy nezklamala. Myslím, že mezinárodní politický život zná málo smluv, za nimiž vedle podepsaných vlád stojí i celé národy tak jednolité a svorné, (Potlesk.) jako je tomu v případě smlouvy sovětsko-československé. Je něčím víc než formální úmluvou: je stvrzením bratrství a je činem, na němž je zúčastněna nejen svobodná vůle obou stran, nýbrž i jejich srdce. (Potlesk.)

O tom, jak Sovětský svaz plnil vojenskou část této smlouvy, nemusím se šířit; viděl to každý z nás na vlastní oči a každé naše svobodné vydechnutí je svobodné především zásluhou Rudé armády, (Potlesk.) která porazila a zničila naše německé nepřátele. Chtěl bych však dnes podati svědectví také o politické stránce této smlouvy; svědectví, že tak, jako Sovětský svaz splnil svůj závazek vojenský, splnil a splní závazek, že nebude zasahovati do našich vnitřních věcí. Mohu prohlásiti - a činím tak s pocitem hluboké vděčnosti - že od samého počátku dbá Sovětský svaz přímo úzkostlivě toho, aby v žádném jeho činu nebyl spatřován politický nátlak, a že nebylo jediného případu, kdy by se byl pokusili omezovat naši státní svrchovanost nebo působit nějak na rozhodování československého lidu. (Potlesk.) Vzpomínám dnes na přípitek velikého maršála Stalina, kdy velký vůdce ruského lidu zdůraznil za naší moskevské návštěvy toto stanovisko: že si přeje, aby slovanské národy, zbavené hrozby německého imperialismu, rozhodovaly si doma po svém, tak jak jim to nejlépe vyhovuje, a že toto přání je základem nového slovanství. Prohlašuji, že toto přání generalissima Stalina je v našem případě výslovně plněno a nepochybuji, přátelé, o tom, že bude plněno vždy.

Sovětský svaz je naším největším sousedem a prvně ve svých dějinách jsme dosáhli s ním společné hranice, která nás však nerozděluje, ale spojuje ke společným úkolům a společné práci. (Hlučný potlesk.) Aby tato mohla býti dále stupňována, potřebujeme hlubšího vzájemného poznání ve všech složkách života politického, sociálního, ústavního i zákonodárného. V této souvislosti chci připomenouti, že i naše Národní shromáždění chce plniti tento úkol a umožniti svým členům studiem i přímou zkušeností plné poznání a pochopení ústavních forem Sovětského svazu a jeho nejvyššího lidového zastupitelstva.

Končím přáním, aby se Sovětský svaz rychle vzpamatoval z ran, které pro svobodu všeho lidstva utrpěl, aby vzkvétal a sílil a byl i nadále mocnou a pevnou záštitou světového míru a tím také i naší milované československé republiky. (Potlesk. - Shromáždění povstává.) Nechť žije Sovětský svaz a jeho slavná armáda, (Potlesk.) nechť žije jeho vůdce a veliký přítel našeho lidu generalissimus Stalin, (Hlučný potlesk.) nechť věčně a věčně žije bratrství sovětsko-československé. (Sláva! - Hlučný potlesk. - Shromáždění usedá.)

Žádám, aby byl přečten telegram, který jsem zaslal jménem Prozatímního Národního shromáždění předsedovi presidia Nejvyšší rady Kalininovi.

Tajemník PNS dr Madar (čte): "Michael Ivanovič Kalinin, předseda presidia Nejvyššího sovětu SSSR, Moskva.

Den, který dnes oslavují bratrské národy SSSR, je také svátkem všeho československého lidu. Jménem Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé tlumočím vám, pane předsedo, nejvřelejší blahopřání všech Čechů a Slováků. Ujišťuji Vás, že nikdy nezapomeneme dluhu vděčnosti, jímž se lid Sovětského svazu, jeho slavná armáda a jeho veliký vůdce generalissimus Stalin na věky zapsali do našich srdcí.

Josef David, předseda Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé." (Potlesk.)

Předseda: Přerušuji schůzi na 15 minut.

(Schůze přerušena v 15 hod. 35 min. - opět zahájena v 16 hod. 6 min.)

Předseda (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Dovolte, paní a pánové, abych vzpomněl památky jednoho z těch, kdo v této sněmovně po léta zasedal a kdo se do ní už nevrátí, památky posl. Jana Švermy. (Poslanci povstávají.)

Posl. Jan Šverma, dělnický novinář a socialistický vůdce, řečník, agitátor a propagátor, bojovník a vlastenec, postava, jakých bylo v naši politice nemnoho. Po letech bojů za práva pracujícího lidu odešel za hranice, aby tam - nejprve na západě a později v Moskvě - pracoval pro československou věc, organizoval a informoval spojeneckou veřejnost. Na sklonku války, ve chvíli, kdy cítí, že nadešel čas zasadit okupantům poslední smrtící ránu, odchází na Slovensko, kde se stává jedním z vůdců bansko-bystrického povstání. Zůstává tam, i když už ví, že se organisované slovenské jednotky německé přesile neubrání, a ač má možnost odletět, ustupuje raději, nehledě na svoje podlomené zdraví, s partyzány do hor a do lesů. Za stálých bojů, o hladu, bez dostatečných zásob se probíjí se svými druhy dál a dál, a jeho optimismus, odvaha a nezdolná víra ve vítězství československé věci, které obětoval celý svůj život, je stálou posilou jeho spolubojovníkům.

Slovensko se svého vítězství dočkalo, tak jako se ho dočkal celý náš stát, ale Jan Šverma na trnité cestě, kterou o své vůli nastoupil, podlehl. Dne 10. listopadu umírá na pochodu pod Chabencom - umírá únavou, hladem, zimou a vyčerpáním.

Neumírá však a nikdy neumře v našich srdcích. Bude žíti mezi námi jako vzor dělnického vůdce, jako učitel československé jednoty, za kterou zemřel, a jako vlastenecký bojovník. Bude žíti mezi námi jako postava celonárodní, a vypravením národního pohřbu, na němž se s ním budeme v sobotu loučit, splácí mu národ jen nepatrnou část svého dluhu. (Poslanci usedají.)

Do dnešní schůze se dostavili pp. posl. Otto Šling a Antonín Gottvald. Poněvadž před tím podle §u 6 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsali slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle §u 22 úst. listiny a §u 6 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, páni posl. Šling a Antonín Gottvald ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "Slibuji". Žádám o přečtení slibovací formule a pp. posl. Šlinga a Antonína Gottwald a žádám, aby přistoupili ke mně a vykonali slib. (Poslanci povstávají.)

Náměstek tajemníka PNS dr Záděra (čte):

Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Posl. Šling (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Antonín Gottvald (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)


Sdělení předsednictva.

Omluvil se

nemocí na dnešní a zítřejší schůzi posl. Šenšel.

Rozdaný tisk.

Těsnopisecká zpráva o 1. (ustavující) schůzi Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé.

Ustavení klubu.

Klub poslanců Ukrajinské národní rady Prjaševčiny oznámil, že zvoleni byli: předsedou posl. inž. Michalič, místopředsedou posl. Židovský, jednatelem posl. dr Rohaľ-Iľkiv.

Zároveň 5 poslanců spolu s předsednictvem klubu oznámilo podle §u 15 jedn. řádu, že jsou členy klubu. Jsou to posl. Babej, dr Rohaľ-Iľkiv, inž. Michalič, Zavacký, Židovský.

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu, jímž jest:

Zřízení výborů a počet členů výborů.

Podle §u 22 odst. 1, §u 51 a následujících jedn. řádu musí Prozatímní Národní shromáždění zříditi výbory rozpočtový, iniciativní a imunitní.

Podle §u 10 vládního nařízení ze dne 25. srpna 1945, čís. 48 Sb. musí Prozatímní Národní shromáždění zvoliti zvláštní výbor (verifikační), který zkoumá a ověřuje volby členů Prozatímního Národního shromáždění.

Vedle toho může sněmovna podle odst. 2 §u 22 jedn. řádu zříditi další výbory na návrh 21 poslanců.

V tomto směru navrhují poslanci Hladký, dr Uhlíř, Ursíny, Štětka, Valo, Hála a druzi:

1. aby byl zřízen výbor ústavně-právní o 36 členech,

2. aby výbor rozpočtový měl 36 členů,

3. aby výbory iniciativní a imunitní měly po 18 členech a

4. aby výbor verifikační měl 12 členů,

5. aby byl zřízen výbor branný o 24 členech,

6. aby byl zřízen výbor kulturní o 24 členech,

7. aby byl zřízen výbor sociálně-politický o 36 členech,

8. aby byl zřízen výbor technicko-dopravní o 24 členech,

9. aby byl zřízen výbor zahraniční o 24 členech,

10. aby byl zřízen výbor zásobovací o 24 členech,

11. aby byl zřízen výbor zdravotnický o 24 členech,

12. aby byl zřízen výbor zemědělský o 24 členech,

13. aby byl zřízen výbor živnostenský o 24 členech,

14. aby byl zřízen výbor obchodu o 24 členech,

15. aby byl zřízen výbor průmyslu o 24 členech,

16. aby byl zřízen výbor osídlovací o 24 členech,

17. aby byl zřízen výbor vnitřní bezpečnosti o 24 členech,

18. aby byl zřízen výbor informační o 24 členech.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP