Úterý 11. prosince 1945

(Začátek schůze v 15 hod. 28 min.)

Přítomni:

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Tymeš, Gottier, Petr, Cvinček.

Zapisovatelé dr Bureš, Sova.

Členové vlády: náměstek předsedy vlády dr Šrámek; ministři dr Drtina, Hála, Kopecký, dr Nejedlý, dr Pietor, dr Šrobár.

237 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře PNS: tajemník PNS dr Madar, jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Místopředseda Tymeš zahájil schůzi v 15 hod. 28 min.

*

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu obdrželi: na dnešní schůzi posl. dr Bělehrádek, Šling, Sosnar-Honzák, dr Klecanda, Straňák, Mjartan; dodatečně na schůzi dne 28. listopadu t. r. posl. Novomeský; na dnes a zítra posl. Vilím a dr Josko.

Došla odpověď

ministra výživy na dotaz posl. Limpoucha a Plojhara o přídavkových lístcích pro peněžní zaměstnance (D 1).

Rozdané tisky.

Interpelace posl. inž. Janáčka ministrům národní obrany, zdravotnictví a spravedlnosti ve věci zemské léčebny pro duševně a nervově choré v Jihlavě (tisk 19),

posl. dr Johna vládě republiky Československé ve věci zaopatření pozůstalých po obětech nacismu (tisk 20).

Těsnopisecké zprávy o 7. až 11. schůzi Prozatímního Národního shromáždění.

Zprávy

výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 22) o zvýšení státních starobních podpor (tisk 30),

výborov soc.-politického a rozpočtového o vládnom návrhu zákona (tlač 24) o jednorázových prídavkoch k dôchodom z verejnoprávného sociálneho poistenia (tlač 31),

výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 28) o rodinných přídavcích některých osob pojištěných pro případ nemoci (tisk 32),

výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 23) o přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění (tisk 33),

výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 25) o úpravě a rozšíření tříd ve veřejnoprávním sociálním pojištění (tisk 34),

výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 27) o zvláštním přídavku státním a některým jiným veřejným zaměstnancům, jakož i poživatelům státních odpočivných (zaopatřovacích) platů (tisk 38).

Vládní návrhy:

Vládní návrh zákona o hromadném poručenství (tisk 21).

Vládní návrh zákona, kterým se zrušuje Exportní ústav československý (tisk 26).

Vládní návrh zákona o řízení ve sporech o rodový původ (tisk 29).

Vládní návrh, kterým se předkládají Prozatímnímu Národnímu shromáždění k projednání a ratifikaci Dohody o Mezinárodním měnovém fondu a Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj, vypracované v červenci r. 1944 v Bretton Woods, USA (tisk 35).

Dne 3. a 4. prosince 1945 poštou rozeslány vládní návrhy:

Vládní návrh zákona o zvýšení státních starobních podpor (tisk 22).

Vládní návrh zákona o přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění (tisk 23).

Vládní návrh zákona o jednorázových přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění (tisk 24).

Vládní návrh zákona o úpravě a rozšíření tříd ve veřejnoprávním sociálním pojištění (tisk 25).

Vládní návrh zákona o zvláštním přídavku státním a některým jiným veřejným zaměstnancům, jakož i poživatelům státních odpočivných (zaopatřovacích) platů (tisk 27).

Vládní návrh zákona o rodinných přídavcích některých osob pojištěných pro případ nemoci (tisk 28).

Přikázáno výborům.

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému vládní návrhy tisky 22-25, 28;

výboru rozpočtovému vládní návrh tisk 27 a účetní závěrka kap. 17 "Nejvyšší účetní kontrolní úřad" za rok 1944;

výboru ústavně-právnímu vládní návrhy tisky 21, 29;

výborům obchodu a ústavně-právnímu vládní návrh tisk 26;

výborům zahraničnímu a rozpočtovému vládní návrh tisk 35;

výboru imunitnímu žádost kraj. soudu trest. v Praze, odd. XIX, ze dne 1. prosince 1945, čís., za souhlas s trest. stíháním posl. Škrlantové pro přečin proti bezpečnosti cti (č. J 2/1945).

Zápisy

o 9. a 10. schůzi Prozatímního Národního shromáždění byly ve sněmovní kanceláří po 48 hodin vyloženy k nahlédnutí, a poněvadž nebyly proti nim podány písemné námitky, jsou schváleny podle §u 73 jedn. řádu.

Změny ve výborech.

Klub poslanců čs. strany nár.-socialistické vyslal do výboru soc.-politického posl. Vandrovce za posl. Wünsche; do výboru informačního posl. Wünsche za posl. Vandrovce.

*

Místopředseda Tymeš (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu, na němž je:

Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 13) o poplatkových a dávkových úlevách při změně jména (tisk 17).

Zpravodajem je p. posl. Vičánek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Vičánek: Slavná sněmovno! Vláda předložila Prozatímnímu Národnímu shromáždění vládní návrh zákona o poplatkových a dávkových úlevách při změně jména (tisk č. 13). Výbor rozpočtový projednal tento vládní návrh zákona a přijal jej s určitými změnami. Předložený vládní návrh zákona jeví se neobyčejně nutným a naléhavým. Z dřívějších dob zůstalo v naší republice mnoho památek na nadvládu německou, jež je nyní bezpodmínečně nutno ve všech směrech odstraňovati. Pan president republiky ve svém projevu v Táboře vyzval přímo národ, aby všechny tyto neblahé pozůstatky německé vlády byly co nejrychleji odstraněny, a upozornil zejména, aby se tak stalo i odgermanisováním jmen. Za dosavadních poměrů bylo to zejména pro nemajetné vrstvy značně obtížné a spojeno se značnými náklady jednak ve formě vysokých kolkových poplatků, jednak ve značně vysoké zákonné dávce za úřední úkony. Změny jmen provádějící zemské národní výbory byly zavaleny spoustou žádostí o povolení rychlé změny jména. Žádosti byly namnoze nekolkovány a nedoloženy, a i když konečně po delším úředním dopisování bylo možno přikročiti k jejich vyřízení, nedostávalo se častokráte žadateli potřebné částky na zaplacení dávky za úřední úkon.

Navržený zákon vychází tedy všem těm, kdož po příkazu presidenta republiky chtějí svá jména odgermanisovat, naprosto vstříc tím, že ruší v celém rozsahu dávku za úřední úkon a kolkový poplatek snižuje s dosavadních 50 Kčs na minimum 5 Kčs z každého archu. Tímto opatřením jednak se ulehčí úřední agendě zemských národních výborů, hlavně však se umožní i nemajetným žadatelům, aby provedli změnu svého jména na jméno slovansky znějící. Provedení zákona si nevyžádá žádného nákladu a částka, která státní pokladně ujde na kolkovném a na dávce za úřední úkony, bude vzhledem k důležitosti a významu tohoto zákona celkem bezvýznamná.

Předložený vládní návrh zákona měl podle návrhu míti platnost pouze na území Čech a Moravy. Nevztahoval se na území Slovenska, a to proto, že na území slovenském bylo v tomto směru již učiněno opatření za dob t. zv. slovenského státu několika nařízeními, kterými bylo umožněno prováděti změnu neslovenských jmen na jména slovenská.

Na přání kolegů slovenských přiklonil se rozpočtový výbor k tomu, že změnil vládní návrh zákona a platnost jeho rozšířil na celé území republiky, tedy do jisté míry zunifikoval celé toto opatření, a poněvadž vznikla z toho nutnost dalších změn, upravil text vládního návrhu, kde se mluví o změně nečeských jmen na česká tak, že volil terminus "změna neslovanských jmen na slovanská".

Rozpočtový výbor učinil tedy změnu již v §u 1 vládní osnovy a místo znění "nečeského a nečesky znějícího jména na české" volil znění "neslovanského nebo neslovansky znějícího jména na slovanské". Stalo se tak z toho důvodu, že bylo nutno vyhověti přání zejména zástupců Slovenska, aby platnost navrženého zákona, omezeného pouze na území země České a Moravskoslezské, byla rozšířena po celém území Československé republiky. Půjde tedy v zásadě o umožnění změny jmen neslovanských na česká, slovenská, ruská, případně i polská, a proto byl volen výraz "neslovanských" a "na slovanské".

Rozpočtový výbor uvážil všecky okolností s tímto vládním návrhem spojené, přijal vládní návrh zákona o poplatkových a dávkových úlevách při změně jména v předloženém pozměněném znění a doporučuje Prozatímnímu Národnímu shromáždění, aby tuto osnovu přijalo ve znění, jak to navrhuje výbor rozpočtový. (Souhlas.)

Místopředseda Tymeš (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova zákona má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 2 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Podle usnesení předsednictva vykonáme ihned druhé čtení.

Druhé čtení osnovy zákona o poplatkových a dávkových úlevách při změně jména.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Vičánek: Není jich.

Místopředseda Tymeš: Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen pořad schůze.

*

Místopředseda Tymeš oznámil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 12. prosince 1945 ve 14 hod. 30 min.

s pořadem:

1. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 22) o zvýšení státních starobních podpor (tisk 30).

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 27) o zvláštním přídavku státním a některým jiným veřejným zaměstnancům, jakož i poživatelům státních odpočivných (zaopatřovacích) platů (tisk 38).

3. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 23) o přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění (tisk 33).

4. Zpráva výborov soc.-politického a rozpočtového o vládnom návrhu zákona (tlač 24) o jednorázových prídavkoch k dôchodom z verejnoprávneho sociálneho poistenia (tlač 31).

5. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 25) o úpravě a rozšíření tříd ve veřejnoprávním sociálním pojištění (tisk 34).

6. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 28) o rodinných přídavcích některých osob pojištěných pro případ nemoci (tisk 32).

(Konec schůze v 15 hod. 41 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP