Úterý 18. června 1946

(Začátek schůze v 10 hod. 54 min.)

Přítomni:

Členové vlády: předseda vlády Fierlinger; náměstkové předsedy vlády Klement Gottwald, dr Stránský, Široký, dr Šrámek, Ursíny; ministři dr Drtina, Ďuriš, Hála, arm. gen. Hasal, Kopecký, Laušman, Majer, dr Nejedlý, Nosek, dr Pietor, dr Procházka, dr Ripka, arm. gen. Svoboda, dr Šoltész, dr Šrobár; státní tajemníci dr Clementis, gen. dr Ferjenčík, Lichner.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

292 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

1. (ustavující schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, svolané na úterý dne 18. června 1946 na 10.30 hod. dopol.)

1. Sliby poslanců.

2. Volba předsedy a jeho slib.

3. Volba místopředsedů a jejich slib.

4. Volba zapisovatelů a pořadatelů.

Předseda vlády Fierlinger (zvoní): Zahajuji 1. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Slavné Národní shromáždění!

Podle § 5, odst. 2 jedn. řádu Národního shromáždění - poslanecké sněmovny - zahajuji ustavující schůzi ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, vyšlého z voleb, konaných dne 26. května 1946 na základě zákona ze dne 11. dubna 1946, čís. 67 Sb., o volbě ústavodárného Národního shromáždění. Výsledek volby byl vyhlášen vyhláškou ministra vnitra v Úředním listě republiky Československé č. 130 ze dne 7. června 1946.

Schůzi svolal president republiky na dnešní den rozhodnutím ze dne 12. června 1946, sděleným kanceláři ústavodárného Národního shromáždění mým přípisem z téhož dne č. 24.137-I-4199/46.

Slavné Národní shromáždění!

Ústavodárné shromáždění vyšlo z přímých, všeobecných a tajných voleb v duchu demokratických zásad, jimž náš stát od svého počátku zůstal věren a jimiž se chceme i nadále při budování naší nové republiky důsledně říditi. Pouze údobí fašistické hrůzovlády v Evropě a naší národní poroby, do níž nás uvrhlo nacistické Německo, mohlo přechodně potlačiti demokratická práva našeho lidu. Avšak právě tyto strašné zkušenosti minulých let nás přesvědčují o tom, že demokratická práva lidu je třeba pojímat ještě šířeji a opravdověji než kdykoli před tím, že je třeba, aby zásady lidové demokracie byly ne pouhou methodou politického soutěžení ve státě, nýbrž aby pronikly do všech oborů veřejné správy a hlavně pak do oblasti hospodářské. Zahájení prací nového, ústavodárného Národního shromáždění jeví se nám tudíž nesmírně důležitým mezníkem ve vývoji našeho osvobozeného státu. Novému Národnímu shromáždění přepadá úkol vypracovat na základě zkušeností dob minulých novou demokratickou ústavu, odpovídající potřebám nového státu Čechů a Slováků a nové naší lidové demokracie.

Nicméně příprava nové ústavy nesmí v žádném směru znamenati zvolnění nebo oslabení našeho budovatelského úsilí. Život nestojí, nýbrž plyne rychlým tokem nezadržitelně dále a nesčetná řada důležitých otázek vyžaduje takřka každodenně svého řešení. V prvém roce naší nové svobody podařilo se nám položiti teprve základní kameny nového státního zřízení a nového demokratického hospodářství. Myslím, že jsou to základy dobré, na nichž lze již dále úspěšně budovati. Nicméně zakončiti tuto novou naši budovu veřejné správy a našeho hospodářství představuje úkol neméně obtížný a odpovědný. Bude to vyžadovati nemenšího úsilí než předtím, ba, řekl bych, ještě více soustředěné a důsledné drobné všední práce, pro niž si musíme zachovati stejné nadšení jako v prvních měsících své obnovené samostatnosti. Bylo by těžkou chybou, kdyby plamen budovatelského nadšení měl ochabnouti nebo uhasnouti, kdyby naše úsilí mělo býti přitlumeno rozpoutavší se stranickou soutěží, zapomínající na prožitá léta strašného utrpení a hlubokého národního pokoření. Nenadešla dosud doba, abychom se mohli bezstarostně oddat odpočinku. Naše nové státní ústrojí představuje teprve hrubou kostru, kterou třeba vyplnit a jejíž jednotlivé články třeba pevně vzájemně skloubit. Nové formy, které jsme dali svému hospodářství, teprve dozrávají. V nich třeba uhájit a jednou provždy zajistit velké vymoženosti naší národní revoluce.

Avšak nejenom my sami, nýbrž i celá Evropa prochází dosud bolestným a složitým revolučním procesem, v němž znovu je v sázce pokrok lidstva a trvalý mír mezi národy. Velké vítězství nad fašismem a naše národní revoluce dávají nám možnost zajistit si v nové Evropě místo, které jednou provždy zabezpečí naši těžce znovu nabytou svobodu a naši samostatnost. Leč aby tomu tak bylo a aby se dílo zdařilo, je třeba, abychom neochvějně zůstali věrni odkazu těch, kteří za vlast položili životy a kteří v koncentračních táborech snili o demokratické jednotě našeho lidu, jenž vyjde jednou ze svého těžkého utrpení s novými, lepšími představami občanských práv a povinností. A budeme-li v tomto duchu jednat a postupovat, jsem přesvědčen, že naše ústavodárné Národní shromáždění splní svůj úkol stejně úspěšně jako jeho předchůdce a že výsledky jeho práce budou novou slibnou etapou v dalším vzestupném vývoji naší nové republiky. (Hlučný potlesk.)

Přistoupíme k projednávání pořadu dnešní schůze, a to nejprve k odstavci prvému, jímž jsou

1. Sliby poslanců.

Vykonáme poslanecké sliby podle § 22 ústavní listiny a §§ 5 a 6, pokud se týče § 49, odst. 6 jedn. řádu poslanecké sněmovny.

Dám přečísti formuli slibu v jazyku českém a slovenském a podle § 49, odst. 6 jedn. řádu také v jiném slovanském jazyku pro pány poslance, kteří se přihlásili k jiné slovanské národnosti, jestliže by - místo v jazyku českém nebo slovenském - chtěli slibovati v jazyku této národnosti, ke které se při složení písemného slibu podle § 6 jedn. řádu poslanecké sněmovny přihlásili.

Poté přikročíme k ústnímu slibu těch paní a pánů poslanců, kteří dříve vykonali písemný slib ve sněmovní kanceláři podle § 6 jedn. řádu.

Paní a páni poslanci budou vystupovati na předsednickou tribunu v pořadí, jak jdou lavice za sebou v jednotlivých blocích, a to tak, že nejprve budou přistupovati členové ústavodárného Národního shromáždění, kteří jsou členy vlády, a poté páni poslanci z prvního bloku po mé pravé ruce, a potom postupně z bloků dalších.

Prosím, aby paní a páni poslanci nastupovali přesně v pořadí, jak jdou lavice za sebou, a dbali pokynů sněmovního úředníka a aby po slibu odcházeli s předsednické tribuny schody po mé levé ruce.

Každý člen sněmovny připraví ověřovací list k nahlédnutí náměstku sněmovního tajemníka, pak oznámí své jméno tajemníkovi sněmovny, jenž je vyhlásí. Slib vykoná každý tím způsobem, že přistoupí ke mně, podá mi ruku a zřetelně pronese slovo "slibuji", či "sľubujem" nebo shodný výraz v jazyku jiné slovanské národnosti.

Žádám všechny paní a pány poslance, aby zaujali svá místa a na nich setrvali, nebo se tím ulehčí a zrychlí postup při výkonu slibu.

Žádám o přečtení slibovací formule. (Poslanci povstávají.)

Tajemník Národního shromáždění dr Madar (čte): "Slibuji že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

"Sľubujem, že budem verný republike Československej a že budem zachovávať zákony a svoj mandát zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Sněm. úředník Leontovyč (čte)

(Poslanci usedají.)

Předseda vlády Fierlinger: Přistupujeme k vykonání ústního slibu a prosím paní a pány poslance, aby jednotlivě vstupovali na předsednickou tribunu podle daného poučení. (Děje se.)

(Tajemník NS dr Madar čte jména poslanců. Poslanci přistupují k předsedovi vlády Fierlingerovi a skládají slib podáním ruky a slovem "slibuji" nebo "sľubujem", po případě

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Klement Gottwald.

Posl. Klement Gottwald: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Viliam Široký.

Posl. Široký: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Jaroslav Stránský.

Posl. dr Jar. Stránský: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Msgre dr Jan Šrámek.

Posl. dr Šrámek: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Ján Ursíny.

Posl. Ursíny: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Hubert Ripka.

Posl. dr Ripka: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Václav Nosek.

Posl. Nosek: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Zdeněk Nejedlý.

Posl. dr Nejedlý: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Prokop Drtina.

Posl. dr Drtina: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Václav Kopecký.

Posl. Kopecký: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Bohumil Laušman.

Posl. Laušman: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Július Ďuriš.

Posl. Ďuriš: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Ivan Pietor.

Posl. dr Pietor: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. František Hála.

Posl. Hála: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Jozef Šoltész.

Posl. dr Šoltész.: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Adolf Procházka.

Posl. dr Adolf Procházka: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Václav Majer.

Posl. Majer: Slibuji.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Vladimír Clementis.

Posl. dr Clementis: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Ján Lichner.

Posl. Lichner: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Jozef Lettrich.

Posl. dr Lettrich: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. dr Matěj Josko.

Posl. dr Josko: Sľubujem.

Tajemník NS dr Madar: Pan posl. Rudolf Fraštacký.

Posl. Fraštacký: Sľubujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP