Úterý 18. června 1946

(Schůze přerušena v 19 hod. 15 min. - opět zahájena v 19 hod. 43 min.)

Předseda vlády Fierlinger (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Přikročíme nyní k užší volbě podle § 62 jedn. řádu. Tuto volbu předpisuje § 61 jedn. řádu konati hlasovacími lístky.

Podle § 62 jedn. řádu budou do této volby ti dva z kandidátů, kteří při prvé volbě obdrželi poměrně nejvíce hlasů. Jsou to páni poslanci Josef David a Antonín Zápotocký.

Upozorňuji, že pro užší volbu předsedy byly vydány zvláštní tmavě růžové hlasovací lístky a jest při volbě dlužno použíti pouze těchto lístků. Hlasovací lístky odevzdají paním a pánům poslancům sněmovní zaměstnanci.

Tmavě růžový lístek pro užší volbu předsedy je v obálce a je opatřen razítkem kanceláře Národního shromáždění. Na lístek nutno napsati toliko jméno jednoho z obou kandidátů pojatých do užší volby, t. j. buď p. posl. Josefa Davida nebo p. posl. Antonína Zápotockého, jinak by hlas byl neplatný. Tmavě růžově lístky nemají žádného označení.

Žádám, aby bylo použito výhradně těchto tmavě růžových lístků opatřených razítkem kanceláře Národního shromáždění.

Sčítání hlasů provedou podle odst. 4 § 5 jedn. řádu Národního shromáždění čtyři skrutátoři, které jsem již jmenoval pro prvou volbu předsedy ústavodárného Národního shromáždění.

Žádám pány skrutátory, aby dohlíželi při sbírání hlasů do hlasovacích uren, s nimiž budou obcházeti úředníci Národního shromáždění, a to: pan posl. dr Špánik v 1. a 2. úseku, Štětka v 3. a 4. úseku, Sova v 5. a 6. úseku, Smejkal v 7. úseku a na presidiální tribuně.

Páni skrutátoři po sebrání hlasovacích lístků sečtou na presidiální tribuně hlasy a sdělí mi výsledek volby.

Upozorňuji znovu, že na hlasovací lístek má se zapsati jenom jediné jméno a že jen přítomní členové mají hlasovací právo. Každý odevzdávejte hlasovací lístek do urny toliko ze svého místa.

Konstatuji, že ústavodárné Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti.

Žádám, aby se započalo se sbíráním hlasovacích lístků. (Děje se.)

Mají všichni p. poslanci hlasovací lístky? Kdo nemá, nechť, se hlásí. (Nikdo se nehlásí.) Všichni mají.

(Po sebrání hlasovacích lístků.)

Sbírání hlasů je skončeno. Žádám pány skrutátory, aby spočítali hlasy a sdělí mi výsledek.

(Po skončení skrutinia.)

Žádám o přečtení výsledku volby.

Tajemník NS dr Madar (čte): Bylo odevzdáno 296 hlasovacích lístků, z nichž na jméno Antonín Zápotocký 153 (Hlučný potlesk), na jméno Joža David 142 hlasů. (Potlesk.) 1 hlasovací lístek byl prázdný.

Předseda vlády Fierlinger: 153 hlasů odevzdaných na jméno Antonín Zápotocký tvoří většinu hlasů podle § 62 jedn. řádu a je tudíž za předsedu ústavodárného Národního shromáždění zvolen posl. Antonín Zápotocký.

Táži se pana posl. Zápotockého, zvoleného za předsedu ústavodárného Národního shromáždění, zda volbu přijímá?

Nově zvolený předseda Zápotocký: Přijímám.

Předseda vlády Fierlinger: Ježto zvolený volbu přijímá, přistoupíme ke slibu předsedy podle § 7 jedn. řádu.

Žádám o přečtení formule předsedova slibu. (Poslanci povstávají.)

Tajemník NS dr Madar čte): "Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Předseda Zápotocký (podávaje předsedovi vlády ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda vlády Fierlinger: Žádám zvoleného pana předsedu ústavodárného Národního shromáždění, aby zaujal své místo a převzal vedení ústavodárného Národního shromáždění.

Předseda Zápotocký (ujav se předsednictví): Vážená sněmovno, dámy a pánové!

Ujímaje se předsednictví prvního svobodnou demokratickou volbou zvoleného ústavodárného Národního shromáždění děkuji za důvěru i volbu.

Procházíme znovu a znovu celou řadou změn a významných událostí. Domácí i zahraniční odboj i vítězná národní revoluce a jejich hesla ukládají našim zákonodárným sborům povinnost hesla i programové sliby vtělovat v čin a natrvalo zákony je zajišťovat. Tuto činnost zdárně konala od počátku naše vláda pod vedením svého předsedy Zdeňka Fierlingra a konalo ji poctivě i účinně Prozatímní Národní shromáždění za předsednictví svého předsedy Jožky Davida.

Pokládám za svoji povinnost s tohoto místa dosavadní vládě a jejímu předsedovi Zdeňku Fierlingrovi a stejně tak předsedovi Prozatímního Národního shromáždění Jožkovi Davidovi jménem nově zvoleného ústavodárného Národního shromáždění vyslovit naše uznání a nejvřelejší dík. (Hlučný potlesk.)

Ústavodárné Národní shromáždění, demokratickou volbou zvolené, čeká vedle mnoha jiných vážných úkolů práce nad jiné důležitá a pro celý náš národ a jeho budoucnost zvláště významná.

Prvním jeho úkolem jako představitele nejvyšší moci ve státě je volba hlavy státu, presidenta republiky. Druhý neméně důležitý a odpovědný úkol ústavodárného Národního shromáždění bude spočívati ve vypracování nové ústavy republiky Československé. Ústavodárné Národní shromáždění, které vyšlo z prvních historických voleb, vyvodí důsledky z období před Mnichovem a vyjádří všechny změny, které nastaly v sociálním a hospodářském životě státu dáním nové trvalé ústavy státu, v které budou zajištěny československému lidu výsledky jeho práce, bojů a práv, daných mu zahraničním i domácím odbojem i vítěznou národní revolucí. Kromě těchto nesmírně závažných úkolů příslušejí ústavodárnému Národnímu shromáždění další úkoly, vyplývající z běžné práce legislativní při zpracovávání a vydávání zákonů, majících značnou důležitost pro život všech občanů lidově-demokratické republiky, a stejně náleží mu i činnost kontrolní.

Ústavodárné Národní shromáždění, které se sešlo dnes k prvé své řádné schůzi, vychází z vládního programu - programu naší národní revoluce - z programu československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků, který byl přijat na zasedání první československé vlády, vytvořené na domácí půdě dne 5. dubna 1945 v Košicích. Tento program československé vlády se stal historickým dokumentem, na jehož podkladě jsme mohli přestoupiti bez otřesů a občanských bojů, bez hospodářských katastrof a krisí k budování republiky na nových lidových základech. Vládní program byl proto nejen programem činnosti naší vlády, směrnicí pro činnost našeho Prozatímního Národního shromáždění, ale je i nadále základem určující směrnice celého našeho veřejného života politického, hospodářského a kulturního. Musí zůstat stále společnou pracovní základnou naší Národní fronty. Zahájení činnosti ústavodárného Národního shromáždění je významným dnem pro náš národ a pro klady k budování našeho nového národního společenského pořádku.

Lidová demokracie ukládá zákonodárnému sboru řadu úkolů, při jejichž plnění bude nutno stále dbáti toho, aby naše ústavodárné Národní shromáždění bylo vždy výrazem vůle lidu. Stejně bude nutno dbáti, aby náš parlament velmi účinně vykonával svou ústavní funkci a prováděl důslednou kontrolu moci výkonné a administrativní a dbal na přesné dodržování nových právních řádů a všech zákonů. Nechť je naše práce naplněna duchem opravdové vlády lidu. Před námi jsou úkoly nesmírné důležitosti a závažnosti. Musíme si býti vědomi toho, že tyto úkoly k blahu a štěstí všech občanů naší lidově-demokratické republiky Československé splníme jen tenkráte, budeme-li si všichni vědomi odpovědnosti a důvěry, kterou nás občané poctili, a budeme-li u vědomí této odpovědnosti ze všech sil pracovat pro blaho a rozkvět republiky.

Přeji ústavodárnému Národnímu shromáždění plný úspěch ve veškeré jeho těžké a odpovědné práci, zejména pak úspěch a zdar při velkém úkolu na vypracování ústavy, fundamentu naší republiky. Nechť žije a vzkvétá naše milovaná lidové-demokratická Československá republika! (Hlučný potlesk.)

Než přistoupíme k projednávání dalšího odstavce dnešního pořadu, vykoná poslanecký slib ještě pan předseda vlády.

Žádám o přečtení formule slibu. (Poslanci povstávají.)

Tajemník NS dr Madar (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí".

Předseda vlády Fierlinger (podávaje předsedovi sněmovny ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu. Přistoupíme k třetímu odstavci pořadu, jímž je

3. volba místopředsedů ústavodárného Národního shromáždění a jejich sliby.

Podle obdoby § 5 jedn. řádu má předseda ústavodárného Národního shromáždění, ujav se předsednictví, provésti nejprve volbu místopředsedů.

Byl jsem požádán, aby volba tato pro zjednodušení vykonala se zdvižením ruky místo hlasovacími lístky.

Paragraf 61, odst. 2 jedn. řádu připouští i voliti zdvižením ruky, není-li námitek.

Hodlám dáti hlasovati zdvižením ruky, a to o všech kandidátech najednou.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Budeme tedy voliti zdvižením ruky celou kandidátní listinu.

Žádám o přečtení kandidátní listiny.

Tajemník NS dr Madar (čte):

Návrh pp. posl. Slanského, dr Krajiny, dr Klimka, dr Hodži, Vilíma, Baštovanského a druhů.

Podepsaní navrhují, aby za místopředsedy ústavodárného Národního shromáždění byli zvoleni pp. posl. Langr, Petr, dr Böhm, Tymeš a dr Šoltész.

Předseda: Při hlasování dám sečísti hlasy těmi pány skrutátory, které jmenoval pan předseda vlády. Každý z pánů skrutátorů bude sčítati hlasy v onom úseku, v němž měl dohled na sbírání hlasovacích lístků při volbě předsedy.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s prve přečtenou kandidátní listinou, kterou navrhují pp. posl. Slánský, dr Krajina, dr Klimek, dr Hodža, Vilím, Bašťovanský a druzi, nechť zvedne ruku a ponechá ji zdviženu do sečtení hlasů příslušného úseku.

Prosím pány skrutátory, aby se sněmovními úředníky sečetli hlasy. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů.)

Žádám pana tajemníka ústavodárného Národního shromáždění, aby oznámil poměr hlasů.

Tajemník NS dr Madar (čte): Pro kandidátní listinu bylo odevzdáno 294 hlasů, proti žádný hlas.

Předseda: Většina se vyslovila pro navržené kandidáty, jsou tudíž zvoleni za místopředsedy.

Táži se zvolených pánů, zda volbu přijímají?

Pan posl. František Langr?

Posl. Langr: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Alois Petr?

Posl. Petr: Přijímám.

Předseda: Pan posl. dr Emanuel Böhm?

Posl. dr Böhm: Přijímám.

Předseda: Pan posl. František Tymeš?

Posl. Tymeš: Přijímám.

Předseda: Pan posl. dr Jozef Šoltész.?

Posl. dr Šoltész.: Přijímám.

Předseda: Zvolení pánové přijali své funkce a vykonají nyní podle § 7 jedn. řádu do rukou předsedových slib místopředsednický.

Žádám o přečtení slibovací formule v jazyku českém a slovenském. (Poslanci povstávají.)

Tajemník NS dr Madar (čte):

"Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

"Sľubujem, že budem zachovávať zákony a úrad svoj predsednícky nestranne zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP