Pondělí 8. července 1946

(Začátek schůze v 17 hod. 58 min.)

Přítomni:

Předseda Zápotocký.

Místopředsedové Langr, Petr, dr. Böhm, Tymeš, dr Šoltész.

Zapisovatelé dr. Kotaš, dr. Neuman.

Členové vlády: předseda vlády Gottwald; náměstkové předsedy vlády Fierlinger, Ursíny, dr. Zenkl; ministři dr. Dolanský, dr. Drtina, Ďuriš, dr. Franek, Kopecký, dr. Nejedlý, Nosek, dr. Pietor, dr. Procházka, dr. Vošahlík; státní tajemník Lichner.

211 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr. Madar; jeho zástupci dr. Záděra, dr. Ramajzl.

Pořad

4. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na pondělí dne 8. července 1946 na 17 hod. 45 min.

Ústní zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 6) o prodloužení účinnosti dekretů presidenta republiky o mimořádném lidovém soudnictví.

Předseda Zápotocký zahájil schůzi v 17 hod. 58 min.

*

Sdělení předsednictva.

Ustavení výborů.

Za omluveného posl. Slánského určil předseda k řízení volby předsedy výboru zahraničního posl. Nového,

za omluveného posl. Vido k řízení volby předsedy výboru zásobovacího posl. Levkaniče.

Předseda: Přistoupíme k projednávání pořadu, na němž jest

Ústní zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 6) o prodloužení účinnosti dekretů presidenta republiky o mimořádném lidovém soudnictví.

Zpravodajem je p. posl. dr. John. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. John: Dámy a pánové!

Účinnost dekretu presidenta republiky ze dne 19. června 1945, č. 16 Sb., o potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů a o mimořádných lidových soudech ve znění zákona ze dne 24. ledna 1946, č. 22 Sb., jímž se schvalují, mění a doplňují předpisy o potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů, (Hluk. - Předseda zvoní.) a o mimořádných lidových soudech a dekretu presidenta republiky ze dne 19. června 1945, č. 17 Sb., o národním soudu končí dnešním dnem.

Vláda předkládá slavné sněmovně návrh, aby účinnost tohoto zákona byla prodloužena o dalšího půl roku, neboť v dosavadním termínu nebylo možno vyřídit všechny věci, které lidovým soudům napadly. Důvody, proč k vyřízení nemohlo v této lhůtě dojít, jsou obecně známé; zejména je to skutečnost, že v pohraničí nemohly tyto soudy vejíti v činnost v čase, v kterém se to předpokládalo.

Domníváme se ovšem v ústavně-právním výboru, že bylo věcí příslušného oddělení ministerstva spravedlnosti, aby tak důležitou osnovu předložilo parlamentu daleko dříve než dnes, ale přesto v plném rozsahu doporučujeme slavné sněmovně, aby osnovu přijala a učinila ji zákonem. (Souhlas.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 2 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o prodloužení účinnosti dekretů presidenta republiky o mimořádném lidovém soudnictví.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr. John: Nejsou.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém. Tím je vyřízen pořad schůze.

Před ukončením schůze sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 10. července 1946 o 10. hodině

s pořadem:

1. Rozprava o prohlášení pana předsedy vlády Klementa Gottwalda, učiněném, ve 3. schůzi ústavodárného Národního shromáždění dne 8. července 1946.

2. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 8), jímž se mění ústavní dekret presidenta republiky ze dne 2. dubna 1946, č. 1 Sb., o nové organisaci vlády a ministerstev v době přechodné.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 18 hod. 4 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP