Středa 6. listopadu 1946

(Začátek schůze v 15 hod. 17 min.)

Přítomni:

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Tymeš.

Zapisovatelé Smejkal, Sova.

Členové vlády: náměstkové předsedy vlády Fierlinger, Ursíny, dr Zenkl; ministři dr Dolanský, Ďuriš, dr Franek, Majer, dr Nejedlý, dr Procházka, dr Ripka, Zmrhal.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

239 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: zástupci tajemníka NS dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

19. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, svolané na středu dne 6. listopadu 1946 na 15. hod.

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 61) o vyměřování obecní dávky z nájemného a obecních poplatků, vybíraných na podkladě nájemného nebo nájemní hodnoty, na léta 1944 až 1946 (tisk 155)

2. Zpráva výborů kulturního a rozpočtového o návrhu poslanců Hory, Olbrachta, dr Ducháčka, Tymeše, Huška, Jeleňa a druhů (tisk 20) na vydání zákona o udělování státní novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského (tisk 186).

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: zahajuji 19. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dala jsem na dnešní schůzi posl. Šmidkemu, Msgru Tylínkovi, Matulovi, dodatečně na schůzi dne 25. října 1946 posl. dr Bellušovi, na týden dostali dovolenou posl. Charvát, Konvalina a Desenský. Pan posl. Borůvka žádá o dovolenou na dobu 14 dnů a pan posl. Ulrich na 10 dnů pro zájezd do Belgie a Francie.

Pan posl. Nový žádá o zdravotní dovolenou na dobu 4 týdnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Pan posl. dr Vagašský žádá o zdravotní dovolenou do 10. listopadu 1946. Lékařské vysvědčení rovněž předložil.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené se udělují.

Dodatečně se omlouvá posl. dr Zibrín na dnešní schůzi.

President republiky prohlásil podle § 28 ústavní listiny rozhodnutím ze dne 26. října 1946 jarní zasedání ústavodárného Národního shromáždění za ukončené dnem 29. října 1946 a zároveň svolal ústavodárné Národní shromáždění k zasedání podzimnímu k témuž dni.

Přikazuji dodatečně výboru informačnímu vládní návrh zákona o povinných výtiscích (tisk 110).

Kdo s tímto dodatečným přikázáním uvedeného vládního návrhu též výboru informačnímu souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je vládní návrh zákona tisk 110 podle § 20, odst. 3 jedn. řádu přikázán též výboru informačnímu.

K prohlášení podle § 64 jedn. řádu přihlásil se pan ministr výživy Václav Majer.

Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

Ministr Majer (uvítán potleskem): Slavné ústavodárné Národní shromáždění, paní a pánové!

Před třemi lety, ještě v době války, dne 9. listopadu 1943, byla v Atlantic City ustavena významná mezinárodní organisace, která je dnes v celém světě známa pod označením UNRRA.

UNRRA - to je česky Správa Spojených národů pro hospodářskou pomoc a obnovu - jest organisací 48 národů, které se tehdy rozhodly, že společně budou opatřovat a organisovat nutnou pomoc zemím, které byly poškozeny válkou a nepřátelskou okupací.

Také Československo, které na konferenci v Atlantic City bylo zastoupeno delegací, vedenou členy zahraniční vlády ministry Němcem a Masarykem, vstoupilo do této organisace a příslušnou smlouvu podepsalo.

Jednání o ustavení podobné organisace bylo ovšem zahájeno již mnohem dříve, v době, kdy ještě zdaleka Německo nebylo poraženo a kdy dokonce ještě německé armády zaznamenávaly pochybná vítězství.

Ustavením UNRRY, která vykonala a koná tak velikou a požehnanou práci v postižených zemích, došlo k uskutečnění geniální myšlenky presidenta Spojených států severoamerických Roosevelta, který věděl, že porážkou Německa, Japonska a jejich spojenců nebude velké poslání Spojených národů skončeno, ale že národům, postiženým válkou a zpustošeným nepřátelskou okupací, nutno pomoci také hospodářsky, aby se co nejdříve po válce staly platnými činiteli ve společenství národů.

A tak již v červenci 1944 byly evropské národy vyzvány, aby oznámily požadavky svých potřeb a jakou finanční pomoc budou požadovat pro nákup a dopravu nutného zboží. V polovině srpna 1944 byl pak organisaci UNRRA předložen první plán československých dovozních požadavků, sestavený pro dobu prvních šesti měsíců po osvobození. Tento dovozní plán se stal potom východiskem pro rozsah pomoci, který byl dohodnut na podzim 1944.

Dalším důležitým bodem v našem jednání s organisací UNRRA je smlouva ze dne 26. února 1945 o okamžité pomoci a první obnově pro republiku Československou. Úmluva byla s organisací UNRRA podepsána zástupci naší vlády v Londýně a je v ní výslovně stanoveno, že Československo mnoho vytrpělo nepřátelským pustošením, že jeho lid trpí důsledky válečných událostí, nepřátelské okupace a činného odporu v boji proti nepříteli a že proto Československo potřebuje nutně pomoci.

Mohl jsem tedy již v lednu 1945, když jsem podával ve schůzi státní rady v Londýně zprávu o přípravách prvé pomoci pro osvobozené území, uvésti, pokud jde o očekávanou pomoc UNRRA, mimo jiné také toto:

"Zásobovací situace v Československu se ovšem radikálně změnila k horšímu v důsledku bojů, ke kterým na Slovensku došlo po slovenském povstání, i v důsledku bojů, které tam nyní probíhají, a je nutno počítat s tím, že se situace ještě dále zhorší, neboť dnes také na Slovensku Němci rabují vše, co mohou. Také zprávy z Čech a Moravy ukazují, že se zásobovací situace den ze dne značně zhoršuje. Máme zprávy, že v některých průmyslových oblastech začíná již skutečný hlad. Tento stav může být skutečně kritický na jaře a přede žněmi."

Tak jsme viděli my v zahraničí naši zásobovací a hospodářskou situaci v lednu 1945 a podle toho jsme jednali. Byli jsme si vědomi toho, že má pro nás proto UNRRA význam nemalý, neboť hlavní a v té době téměř jedinou pomoc jsme mohli očekávat jedině od UNRRY. A my jsme věřili, že UNRRA své hlavní úkoly přece jenom splní.

A dále jsem tehdy ve své zprávě v londýnské státní radě řekl: "Nemusím zajisté uvádět důvody, pro které Československo má velký zájem na tom, aby UNRRA byla s to své úkoly splnit a splnila je v míře co největší. Jsme v situaci, že pomoc, kterou může poskytnout jedině taková organisace, jako je UNRRA, nezbytně potřebujeme nejenom pro zásobovaní našeho obyvatelstva nejnutnějšími životními potřebami v době přechodné, ale i k tomu, aby náš hospodářský život mohl býti obnoven co nejdříve po osvobození.

Domnívám se, že na základě našich dosavadních jednání s UNRROU jsem oprávněn říci, že přes všechny obtíže, které byly, jsou a patrně budou, můžeme čekat od UNRRY pomoc skutečně velkou, která nám pomůže zásobit naši zemi v prvé době po osvobození nejen potravinami, léky a obuví, ale i surovinami, dopravními prostředky a v některých případech i strojním zařízením pro náš průmysl." (Potlesk.) Tak jsme to viděli v zahraničí v lednu 1945, krátce před naším osvobozením, před skončením vojny.

Slavné Národní shromáždění, citoval jsem tuto část svého projevu v londýnské státní radě proto, abych připomněl, že pomoc, kterou jsme od UNRRY dostali a dostáváme, je výsledkem mnohých jednání vedených ještě během války a že jsme si už tehdy byli všichni v zahraničí i doma vědomi toho, že takovou pomoc budeme nutně potřebovat. Zprávy, které jsme tedy do zahraničí z domova dostávali, nemohly býti pochopitelně přesné a úplné, ale přece jen stačily k tomu, abychom mohli při jednáních s UNRROU prokázat, že pomoc potřebujeme, a to pomoc okamžitou. Pro všechno, co jsme potřebovali a co jsme žádali nejenom pro výživu a ošacení našeho lidu, ale i pro nastartování našeho života hospodářského, pro oživení výroby, pro to pro všechno, co jsme žádali, měli jsme tehdy jen jedno jediné krytí, jenom jednu jedinou záruku: Tímto krytím a touto zárukou bylo dobré jméno demokratické republiky Československé a byl to náš statečný a bojující lid doma. (Potlesk.) A to nám hlavně pomohlo.

Řekl jsem, že jednání byla vedena ještě během války. Československé veřejnosti je však celkem málo známo, že prvé lodi, naložené zbožím UNRRA pro Československo, vypluly již v době, kdy ještě téměř celé území Československa bylo obsazeno nepřítelem. Prvé lodi, naložené zbožím, určeným pro náš lid, pluly do černomořského přístavu Constanzy. Tento přístav byl fakticky po dobu asi půl roku jediným přístavem, kam mohly být dodávky UNRRA pro Československo zasílány a odkud jsme je převážně po železnici k nám dováželi. Bylo třeba překonávat mnohé těžkosti a obtíže. Bylo nutno zajistit vyložení a uskladnění zboží a jeho dopravu na osvobozené území. V té době to byl úkol těžký a zdál se téměř neproveditelný. Ale přes tyto potíže již 8. dubna 1945 přistála první loď pro Československo v Constanzi a již dne 2. května 1945, tedy v době, kdy dlela československá vláda ještě v Košicích, v době, kdy v Praze začínal rozhodující a konečný boj o národní osvobození, přijel první vlak se zbožím UNRRA na osvobozené československé území do Trebišova. Byla to tehdy pomoc, která přišla skutečně včas a ve chvíli nejkritičtější. Celé velké kraje Slovenska byly zpustošeny a zničeny válkou a německými loupežemi. V mnohých oblastech začínal hlad. Doprava železniční a silniční byla rozvrácena. Byl nedostatek dopravních prostředků a pohonných látek. Na černém trhu byly tehdy ceny přímo fantastické. Připomínám to jenom proto, že příliš rychle zapomínáme, jaké to tehdy bylo. A již sama zpráva, že došlo zboží UNRRA, způsobila značný pokles cen na černém trhu ještě dříve, než dovezené zboží mohlo být vydáváno. Lidé si oddechli a začali věřit, že skutečně nejhorší doba je překonána a že dojde k postupnému zlepšování.

Také první vlaky se zbožím UNRRA, které dojely do Bratislavy, Brna a Prahy, byly stejně radostně přijaty. Prvých zásilek bylo použito především pro zásobení zpustošených krajů na Moravě a na Slovensku. Teprve na podzim minulého roku mohla být však zahájena doprava zboží pro Československo přes Hamburk, Brémy a Rotterdam. Přes všechny počáteční obtíže bylo již do konce minulého roku na území Československa dopraveno 262 dlouhých vlaků o 50 vagónech. Jsou to, drazí přátelé, pouze suchá čísla, ale znamenají pomoc, která nám pomohla zajistit výživu lidu v nejhorší době, která prospěla našemu zemědělství, průmyslu, dopravě, zdravotnictví a pomohla tak částečně k ozdravění celého našeho národního hospodářství. (Potlesk.)

Poněvadž 31. října 1945 uplynulo období prvého dovozního plánu, který byl stanoven 1. srpna 1944 v Londýně, byl vypracován další dovozní plán a předložen prostřednictvím misse UNRRA v Praze. Na základě toho byly pak upraveny naše konečné požadavky a bylo nám z prostředků UNRRA přiznáno zboží ve váze 1,497.032 tun v hodnotě 270 milionů dolarů, což činí asi 13 miliard korun československých. (Potlesk.)

Dovolte, abych řekl několik čísel o postupu dodávek:

Do konce roku 1945 bylo k nám dovezeno celkem 294.194 tun zboží. Do 1. července 1946 zvýšilo se množství dovezeného zboží na 921.122 tun a do konce září t. r. činil dovoz celkem 1,201.844 tun. To znamená, že náš dovozní program, tak jak byl s administrací UNRRA sjednán, byl do konce září 1946 splněn do výše plných 80 procent. (Potlesk.)

Je pochopitelné, že v dohodě s missí UNRRA v Československu i ve spolupráci s administrací organisace UNRRA se snažíme, aby celkový program byl splněn pokud možno nejdříve. Až dosud k nám došlo zboží v programu vyživovacím 686.296 tun, zboží v ošacovací akci 42.001 tuna, různých věcí pro zdravotnictví 7.880 tun, různých věcí pro zemědělskou obnovu 164.629 tun, zboží pro průmyslovou rehabilitaci 1.037 tun.

Jsem povinen uvésti alespoň některá čísla namátkou, pokud se týkají výživy: V programu vyživovacím došlo k nám 34.359 tun tuků a surovin na výrobu umělých jedlých tuků. Masa a masových konserv došlo 6.111 tun, což znamenalo krytí naší spotřeby téměř na 6 zásobovacích období podle dávek, které jsme měli v minulém roce. Obilí a mouky došlo 335.261 tun, což znamená asi jednu třetinu našeho celého loňského výkupu chlebového obilí. Dále bylo dodáno 22.340 tun mléka. Jde o mléko, které má velký význam zejména pro naše kojence. Kávy a kakaa došlo 7.935 tun a kakaových bobů 5.574 tun, ryb 29.344 tun a mýdla 14.946 tun. K tomu přichází 47.000 tun potravinových balíčků. Dále nám byly dodány jiné hodnotné potraviny, které zvyšují také biologickou hodnotu naší stravy: sušená vejce, kvalitní bílkoviny v masových konservách, ovocné šťávy a pod.

Stejně významná je pomoc UNRRY také pro naši dopravu. Mimo jiné bylo dodáno pro naši dopravu celkem 10.000 automobilů různých typů, 1.328 železničních vozů, 75 lokomotiv a 134.100 tun pohonných látek. Dnes znamenají automobily dodané nám v rámci akce UNRRA téměř 35 % celkového stavu našeho parku nákladních automobilů. Našemu zemědělství bylo dodáno 1 14.000 tun umělých hnojiv, 6.900 tun různých semen, 444.000 násadových vajec, 20.000 živých zvířat a velké množství traktorů, různých hospodářských strojů a konečně i konservační strojová zařízení. Také pro náš průmysl bylo dodáno mnoho cenného zboží a potřebných surovin. Obdrželi jsme bavlnu, vlnu, jutu, kovy a zušlechtěné slitiny, manganové a chromové rudy, průmyslovou sůl, surovou i synthetickou gumu, vulkanisační síry, třísloviny a různé stroje a nástroje.

Soudím však, že zvlášť důležitá je pomoc pro naše zdravotnictví. Dodáno bylo více než 4.000 tun různých léčiv, 134 tun chirurgických nástrojů, 1.623 tun nemocničního zařízení, veterinářské potřeby a farmaceutické potřeby všeho druhu. Velmi blahodárné jsou pro nás zvláště dodávky penicilinu, který došel do Československa již v červnu 1945 a od té doby dochází pravidelně. Mnoho našich lidí bylo tak zachráněno. (Potlesk.) Kromě toho nám dodává UNRRA zařízení pro výrobu tohoto jedinečného léčebného prostředku.

Uvedl jsem těchto několik málo čísel, aby vynikla důležitost této velké akce pro naši hospodářskou obnovu, ale uvedl jsem je také proto, že prakticky bude pomoc UNRRY pro postižené země končit, jak známo, v roce 1947. S tím musíme počítat a my s tím v Československu počítáme. Není dosud jisto, zda se podaří vytvořit mezinárodní organisaci, která by mohla alespoň některé úkoly UNRRY převzít a plnit. O této věci bylo jednáno na konferenci UNRRA v Ženevě, na mezinárodní potravinové a zemědělské konferenci v Kodani a nyní je o těchto problémech jednáno na schůzi přípravné komise světového úřadu výživy ve Washingtoně a bude se touto věcí patrně zabývat také Organisace Spojených národů. Československé delegace, které se zúčastnily a účastní těchto jednání, zdůraznily a zdůrazňují, že Československo v duchu své celkové a tradiční politiky zásadně souhlasí se zřízením takové světové organisace, která by se starala o rychlé a spravedlivé rozdělení světových zásob potravin a jiného zboží a která bude vybudována na principu demokracie, spolupráce a solidarity. (Potlesk.) Jsme hluboce přesvědčeni, že jen spolupráce na poli hospodářském je zárukou světového pořádku a míru, znemožní nouzi a hlad a povede k obecnému blahobytu. K této spolupráci jsme se vždy hlásili a hlásíme. (Potlesk.)

Počítali jsme ovšem od prvé chvíle s tím, že pomoc UNRRY je a může být pouze dočasná a že nadále se musíme spoléhat jedině na své vlastní úsilí, jedině na svoji vlastní práci a na své vlastní zdroje výrobní, produkční a hospodářské. (Potlesk.)

Od prvé chvíle jsme měli na zřeteli, že vlastním účelem UNRRY je pomoci postiženým národům nejenom v překonání přechodné a nejhorší doby. Je třeba konstatovati, že tento veliký a krásný úkol UNRRA splnila a plní. Také v Československu - a rád to při této příležitosti říkám - UNRRA svůj úkol splnila a plní dobře. Všechen československý lid je si toho vědom a plně tuto pomoc oceňuje. (Potlesk.) Československý lid učiní také všechno, aby plnou a účinnou mobilisací všech svých pracovních sil a hospodářských zdrojů země přispěl svým podílem k zlepšení poměrů hospodářských i zásobovacích v Evropě a celém světě. Ve smyslu poslání UNRRY a zásad, na kterých byla vystavěna, učinili jsme v Československu všechno, aby skončení dodávek UNRRY neznamenalo v našem hospodářství a zásobování žádné poruchy, ale aby po skončení projevila se pomoc UNRRY i nadále v plynulosti naší výroby i zásobování.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP