Čtvrtek 30. ledna 1947

Tímto návrhem zákona plní stát své povinnosti vůči všem, kdož byli anebo se cítí poškozeni, aby nebylo hořkosti a trpkého vědomí křivdy ať už u zaměstnanců ve vyšších službách, nebo u bývalých zemědělských dělníků na zkonfiskovaném majetku.

Navrhovaná osnova byla projednána zemědělským výborem ústavodárného Národního shromáždění ve schůzi dne 15. ledna 1947 a jménem tohoto výboru doporučuji, aby ústavodárné Národní shromáždění schválilo osnovu ve znění vládního návrhu s navrženými doplňky beze změny. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Zpravodajem za výbor rozpočtový je pan posl. Torn. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Torn: Pane předsedo, slavné Národní shromáždění!

Rozpočtový výbor ve své schůze 23. ledna letošního roku projednal vládní návrh zákona tisk 263 o umístění a jiném zaopatření zaměstnanců na zkonfiskovaném zemědělském majetku a jejich rodinných příslušníků a usnesl se doporučiti ústavodárnému Národnímu shromáždění tento zákon k přijetí, a to se změnami a ve stejné úpravě v § 6, odst. 1 a v § 11, odst. 1 jako výbor soc.-politický a zemědělský.

V § 2, odst. 2 opravil výbor rozpočtový citování zákona, který přijalo ústavodárné Národní shromáždění dne 19. prosince 1946 pod č. 255 Sb., o příslušnících čs. armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození.

Přijetím tohoto zákona neukládá sněmovna břemena nebo nové úkoly, které by zatěžovaly pokladnu státu anebo hospodářský život. Zákonem tímto se pouze zabezpečuje zaměstnancům, kteří pracovali na majetku zemědělském, zkonfiskovaném podle dekretu presidenta republiky č. 12 ze dne 21. června 1945, přednostní zaměstnání nebo přednostní příděl konfiskovaného majetku a bývalým zaměstnancům, kteří pobírali od svého bývalého zaměstnavatele nějakou rentu nebo pensi z milosti, zabezpečuje tuto rentu nebo pensi nadále v nezvýšené míře, ohraničenou maximální výší, t. j. částkou 4.000 Kčs, tam, kde součet příjmů vlastních a příspěvků nepřevyšuje tuto hranici.

Tyto příspěvky jsou nepatrné a zůstávají v té výši, v jaké byly vypláceny v den konfiskace, t. j. dne 23. června 1945, tedy v době, kdy kupní síla peněz byla alespoň relativně vyšší. Máme však mnoho případů, kde pense, resp. tyto milodary jsou jen 50 Kčs měsíčně. Náklady, které si zabezpečení zaměstnanců na zkonfiskovaném majetku zemědělském vyžádá, přenášejí se přes Národní pozemkový fond na přídělce tohoto zemědělského majetku.

Osnova dotýká se jen asi 3.000 osob, avšak neřeší sociální problémy oněch zaměstnanců, kteří nepobírali nějaké pense nebo renty z milosti. Renty z milosti se udělovaly jen podle volné úvahy a posuzovaly se více osobně jako odměna za oddanost, a ne jako právo náležející dělníku za dlouholeté služby svému zaměstnavateli. Jsou však také zaměstnanci, kteří nepobírají vůbec žádné renty ani příspěvků.

Před nedávnou dobou přijala naše sněmovna zákon, kterým se upravovaly či zlepšovaly životní podmínky zaměstnanců na velkém majetku zemědělském, a to zvýšením měsíčních příspěvků na částku Kčs 500.-, které dotuje fond pro zabezpečení zaměstnanců.

Přihlášením se bývalých zaměstnanců a prokázáním, že pobírali nějaké požitky, zjistí se teprve počet osob dotčených na svých hospodářských a sociálních zájmech dekretem č. 12/1945 a zjistí se teprve jejich nároky vůči Národnímu pozemkovému fondu, resp. nároky tohoto fondu vůči přídělcům-přejímatelům zkonfiskovaného zemědělského majetku.

Pro budoucnost bude věcí svědomí našeho parlamentu, aby nenechal zájmy těchto pracovníků na zkonfiskovaném zemědělském majetku nepovšimnuty a postavil je na roveň zaměstnancům velkého majetku pozemkového, jejichž sociální poměry byly upraveny zákonem č. 156 z r. 1945.

Doporučuji slavné sněmovně, aby přijala návrh zákona se změnami tak, jak jej schválil výbor rozpočtový. (Souhlas.)

Místopředseda Petr: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 3 části, 13 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové.

Námitek není. (Nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 3 částmi, 13 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 4. Druhé čtení osnovy zákona o umístění a jiném zaopatření zaměstnanců na zkonfiskovaném zemědělském majetku a jejich rodinných příslušníků (tisk 359).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových ?

Zpravodaj posl. Tichota: Nejsou.

Zpravodaj posl. Borůvka: Nejsou.

Zpravodaj posl. Torn: Nejsou.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání pátého odstavce pořadu, jímž je

5. volba parlamentní kontrolní a úsporné komise.

Podle zákona ze dne 18. prosince 1946, č. 244 Sb., jímž tato nová komise byla zřízena, volí Národní shromáždění 16 členů a 16 náhradníků této komise podle zásady poměrného zastoupení ve smyslu ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, číslo 325 Sb., o jednacím řádu poslanecké sněmovny Národního shromáždění, ve znění předpisů jej pozměňujících nebo doplňujících, platného přiměřeně pro volbu výborů Národního shromáždění.

Žádám, aby byla přečtena kandidátní listina sestavená podle zásad poměrného zastoupení ve smyslu § 2 zákona o parlamentní kontrolní a úsporné komisi.

Zástupce tajemníka NS dr Ramajzl (čte):

Kandidátní listina pro volbu parlamentní kontrolní a úsporné komise (16 členů a 16 náhradníků).

Členové: 1. Václav David, 2. Štětka, 3. Vítek, 4. dr Gregor, 5. Janouš, 6. inž. dr Ješ, 7. dr Loubal, 8. Šulík, 9. Vičánek, 10. Plojhar, 11. ínž. Herl, 12. dr Zibrín, 13. dr Bugár, 14. inž. Jankovcová, 15. Lindauer, 16. Valo.

Náhradníci: 1. Souček, 2. Torn, 3. Krajčír, 4. dr Čepička, 5. Koštejn, 6. Zeminová, 7. Děd, 8. dr Novotný, 9. dr Chytil, 10. Matýsek, 11. inž. dr Benda, 12. dr Linczényi, 13. dr Levkanič, 14. dr Jelínek, 15. Sajal, 16. Komzala.

Místopředseda Petr: Kdo souhlasí s kandidátní listinou právě přečtenou, zvedni ruku! (Děje se.)

To je většina. Navržení členové a náhradníci parlamentní kontrolní a úsporné komise jsou zvoleni.

Tím je vyřízen 5. odstavec denního pořadu.

Přistoupíme k projednávání šestého odstavce pořadu, jímž je

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Litoměřicích, odd. X, za souhlas s trest. stíháním posl. inž. dr Bendy (přestupek urážky na cti) (tisk 330).

Zpravodajem je pan posl. dr Krajina, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Krajina: Paní a pánové!

Okresní soud v Litoměřicích žádá o vydání posl. inž. dr Bendy k trestnímu stíhání pro urážku na cti. Inkriminovaná věc prý se stala na výborové schůzi jiné politické strany. Zaznamenávám to proto, že dosud nebylo zvykem, aby poslanci chodili na výborové schůze jiné politické strany.

Imunitní výbor navrhuje plenu, aby posl. inž. dr Benda nebyl vydán k trestnímu stíháni, neboť tato žalovaná věc nepřevyšuje zájmy nerušeného výkonu mandátu posl. inž. dr Bendy.

Místopředseda Petr: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby ústavodárné Národní shromáždění nedalo souhlas k trestnímu stíhání posl. inž. dr Bendy.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění usneslo se nedati souhlas k trestnímu stíhání posl. inž. dr Bendy.

Tím je vyřízen 6. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání sedmého odstavce pořadu, jímž je

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Českém Krumlově, odd. II, za souhlas s trest. stíháním posl. Sedláka (přestupek podle § 431 trest. zákona) - (tisk 331).

Zpravodajem je pan posl. dr Klimek, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Klimek: Paní a pánové!

Okresní soud v Českém Krumlově požádal o souhlas k trest. stíhání posl. Sedláka pro přestupek podle § 431 trest. zákona.

Imunitní výbor pojednal o této záležitosti a jednomyslně se usnesl doporučiti ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby posl. Sedlák k trestnímu stíhání vydán nebyl, poněvadž veřejný zájem na projednání tohoto případu nepřevyšuje zájmy nerušeného výkonu poslaneckého mandátu posl. Sedláka.

Místopředseda Petr: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tudíž odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby ústavodárné Národní shromáždění nedalo souhlas k trestnímu stíhání posl. Sedláka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění usneslo se nedati souhlas k trestnímu stíhání posl. Sedláka.

Tím je vyřízen 7., poslední odstavec pořadu.

Před ukončením schůze sděluji, že dal jsem dovolenou podle § 2, odst. 4 jedn. řádu na tento týden pí posl. Jungwirthové.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 12. února 1947 o 14. hodině

s pořadem:

1. Zpráva předsednictva ústavodárného Národního shromáždění o zájezdu čs. parlamentní delegace do SSSR.

2. Zpráva výborů branného a právního o vládním návrhu zákona (tisk 121) o likvidaci tak zvaného vládního vojska, jakož i o umísťování a jiném zaopatření jeho zaměstnanců (tisk 376).

3. Zpráva výborů zahraničního a živnostensko-obchodního o vládním návrhu (tisk 264), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda mezi vládou republiky Československé a vládou Svazu sovětských socialistických republik o vzájemných dodávkách zboží, podepsaná v Moskvě dne 12. dubna 1946 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 28. května 1946, č. 157 Sb. (tisk 380).

4. Zpráva výborů zahraničního a živnostensko-obchodního o vládním návrhu (tisk 314), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda o vyclívání jihoslovanských vín, sjednaná výměnou not ze dne 15. listopadu 1946 (tisk 381).

5. Zpráva výborů zahraničního a živnostensko-obchodního o vládním návrhu (tisk 332), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Liberií, podepsaná dne 21. března 1938 v Paříži a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. dubna 1938, č. 80 Sb. z. a n. z r. 1938 (tisk 382).

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod. 30 min.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP