Úterý 1. července 1947

Zpravodaj posl. Lavička: Vzdávám se slova.

Místopředseda Petr: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 6 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 6 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o péči o přistěhovalce, jakož i o některých jejich přednostních právech (tisk 689 ).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Fr. Jaroš: Nejsou.

Zpravodaj posl. Lavička: Není změn.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku.(Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Zpráva výborů branného a rozpočtového o připomínkách presidenta republiky (tisk 646) k vrácenému zákonu ze dne 8. května 1947, jímž se mění ustanovení branného zákona o povolování sňatků osob podléhajících branné povinnosti a s tím souvisící ustanovení zákona o vyživovacím příspěvku (tisk 559) - (tisk 688).

Zpravodajem za výbor branný je p. posl. Vodička. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Vodička: Paní a pánové!

Branný výbor pojednal ve své schůzi o připomínkách presidenta republiky k vrácenému zákonu ze dne 8. května 1947, jimž se mění ustanovení branného zákona o povolování sňatků osob podléhajících branné povinnosti a s tím souvisící ustanovení zákona o vyživovacím příspěvku (tisk 559), a usnesl se na změně čl. III v tomto znění: "Prohlášení o vzdání se nároku na vyživovací příspěvek jsou právně bezúčinná od 1. dubna 1947 bez rozdílu, byla-li učiněna před nebo po účinnosti tohoto zákona".

Branný výbor navrhuje ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby vrácená osnova zákona byla i s uvedenou změnou schválena. (Souhlas.)

Místopředseda Petr: Zpravodajem za výbor rozpočtový je za posl. Vítka p. posl. Souček. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Souček: Paní a pánové!

Rozpočtový výbor projednal ve své schůzi konané dne 25. června 1947 připomínky presidenta republiky k vrácenému zákonu ze dne 8. května 1947, jímž se mění ustanovení branného zákona o povolování sňatků osob podléhajících branné povinnosti a s tím souvisící ustanovení branného zákona o vyživovacím příspěvku (tisk 559), a usnesl se na změně čl. III ve znění, přijatém výborem branným. Rozpočtový výbor navrhuje slavné sněmovně, aby tento návrh byl přijat ve smyslu zprávy výborové. (Souhlas.)

Místopředseda Petr: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 5 článků, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 5 články, nadpisem a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění ustanovení branného zákona o povolování sňatků osob podléhajících branné povinnosti a s tím souvisící ustanovení zákona o vyživovacím příspěvku (tisk 688).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Vodička: Navrhuji opraviti text článku III, druhé věty tak, že slova "bez rozdílu, byla-li učiněna před nebo po účinnosti tohoto zákona" budou nahrazena slovy "bez rozdílu, byla-li učiněna před účinnosti tohoto zákona nebo za ní", poněvadž v původním znění textu jsou před slovem "účinností" dvě předložky pojící se s různým pádem, což je gramaticky nesprávné.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak jí ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, s opravou právě uvedenou, nechť pozvedne ruku (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Před ukončením schůze sděluji, že jsem dal podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dovolenou na tento týden posl. Doleželovi, Görnerovi, Ant. Gottvaldovi, Hatinovi, Hladkému, dr Jelínkovi, inž. Jankovcové, Kaplanovi, Lindauerovi, Pavlánovi, dr Bernardovi.

Na žádost výboru rozpočtového přikazuji dodatečně tomuto výboru vládní návrh zákona o rozdělení pozůstalostí se zemědělskými podniky a o zamezení drobení zemědělské půdy (tisk 542).

Kdo s tímto dodatečným přikázáním uvedeného vládního návrhu zákona (tisk 542) též výboru rozpočtovému souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je vládní návrh zákona (tisk 542) podle § 20, odst. 3 jedn. řádu přikázán též výboru rozpočtovému.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 2. července 1947 o 13. hod. 30 min.

s pořadem:

1. Zpráva výboru právního o návrhu posl. Štětky, Langra, Vičánka, dr Štefánika, Hladkého a dr Šoltésze (tisk 537) na vydání zákona o jednacím řádu ústavodárného Národního shromáždění (tisk 694).

2. Rozprava o prohlášení ministra spravedlnosti dr Drtiny o činnosti a výsledcích retribučního soudnictví učiněném v 55. schůzi dne 29. května 1947.

3. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 619) o Likvidačním fondu měnovém (tisk 702).

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hod. 6 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP