Středa 10. prosince 1947

Podobným způsobem jsou projednávány též ostatní žádosti o povolení dovozu hodnotnějších darů.

Seznam dovozců je založen na základě došlých žádostí firem, ucházejících se o zařazení ať již přímo na ministerstvu zahraničního obchodu nebo prostřednictvím příslušné hospodářské organisace, jíž je žadatel členem.

Takovéto žádosti jsou pečlivě prozkoumávány a zejména je zjišťována odbornost, schopnost i seriosnost žadatele. Téměř ve všech případech byly dosavadní provisorní seznamy pořizovány za součinnosti Hospodářské skupiny velkoobchodu a zahraničního obchodu, resp. příslušných odborných skupin, a případně i za součinnosti příslušných ústředních úřadů. Základem pro zařazování mezi dovozce na počátku působnosti ministerstva zahraničního obchodu byla ancienita, později byly připuštěny i firmy nové. Omezené dovozní možnosti připouštějí nutně jen omezený počet dovozních firem, takže je starostí ministerstva zahraničního obchodu pověřovati dovozem jen ty importéry, kteří mohou prokázat i schopnost dovézti zboží za optimálních podmínek. Mohu ujistit, že při určování dovozců se zachovává zcela objektivní hledisko. Pokud se týče vývozu - nejde-li o případy takové, kde třeba sledovat vývoz s neobyčejnou bedlivostí za účelem využití poptávky z ciziny, na příkl. chmel, slad, cukr, válcovaný materiál a pod. - nečiní ministerstvo zahraničního obchodu zásadně námitek proti vývozu, naopak vývoz všestranně podporuje za součinnosti příslušných ústředních úřadů a hospodářských organisací.

Při povolování dovozu zboží jest v prvé řadě směrodatný dvouletý hospodářský plán a sjednané obchodně-politické dohody. Každá žádost o povolení dovozu se zkoumá s obou těchto hledisek, jakož i s hlediska cenového. Ježto dovážené zboží smí u nás býti dáno do prodeje jen za ceny Nejvyššího úřadu cenového, je v některých případech zapotřebí, aby se dovozce dohodl s Nejvyšším úřadem cenovým, který při tom béře též v úvahu otázku ziskové marže.

Uskutečněný dovoz kontroluje ministerstvo zahraničního obchodu a Národní banka československá tak, že se zjišťuje, bylo-li dovezeno zboží a množství k dovozu povolené za schválené ceny a byly-li splněny případné další dovozní podmínky.

Podobná praxe je při povolování vývozu. Samozřejmě i vývoz zboží mimo dvouletý hospodářský plán jest podporován. Vývoz provádějí jednak výrobci, jednak exportní velkoobchod. Při povolování vývozu porovnávají se ceny vývozního zboží s cenami, které udávají pro totéž zboží ostatní vývozci. V některých sektorech nebo v pochybných případech jsou vývozní ceny ověřovány hospodářskými organisacemi.

Splnění vývozu a odvod devis je kontrolován jak ministerstvem zahraničního obchodu, tak i Národní bankou československou. Kontrolní sekce ministerstva zahraničního obchodu projednává kromě zvláštní agendy též stížnosti do postupu referentů sekce povolovací. Pečujeme neustále o to, aby zejména činnost povolovací sekce byla vedena pružně a pokud možno jednoduše, aniž by byla snížena možnost kontroly.

Poslední požadavek dotazu pana posl. Sedláka, aby byly sděleny adresy v posledním roce nově zařazených vývozců a dovozců, vyžaduje bližšího údaje o tom, jaký obor má pan poslanec konkretně na mysli, neboť jde o velký počet podniků a firem a zpracovaní seznamu by vyžadovalo delší doby.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Žádám pana posl. Jeleňa, aby přečetl svůj dotaz na pana ministra spravedlnosti ve věci souzení zrádců a kolaborantů na Slovensku a výkonu jejich trestu.

Posl. Jeleň: Slávna snemovňa!

Vznášam dotaz vo smysle § 65 rokov. poriadku na pána ministra pravosúdia.

Mnoho priestupníkov, ktorí sa previnili proti zákone o trestaní nacistov, fašistov a zradcov na Slovensku, nebolo dodnes súdených, ako na príklad: Július Borsig, bývalý okresný náčelník v Gelnici, Rödler Viktor, bývalý riaditeľ oceliarní v Prakovciach a iní.

Mnoho priestupníkov, odsúdených okresným ľudovým súdom, je na slobode: Kušnierik František, dobrovoľník SS, odsúdený na 1 rok, bytom v Krompachoch, Štiavnický Ján, dobrovoľník SS, odsúdený na 4 roky, a iní.

Pýtam sa pána ministra:

1. Koľko je na Slovensku ešte neprejednaných prípadov podľa zákona retribučného a ako bude táto otázka vyriešená?

2. Koľko ľudí, odsúdených okresným ľudovým súdom, neodpykáva svoj trest a z akých dôvodov?

3. Čo mieni podniknúť pán minister, aby nastala náprava?

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Prosím pana ministra spravedlnosti dr Drtinu, aby odpověděl na tento dotaz.

Ministr dr Drtina: K dotazu posl. Jeleňa, kolik je na Slovensku ještě neprojednaných případů podle retribučního zákona a jak bude tato otázka vyřešena, odpovídám toto:

Ke dni 31. října 1947 bylo na Slovensku u obžalobců neskončeno 825 věcí, t. j. 2.51 % z celkového nápadu, a u soudů 774 věcí, t. j. 2.89 % z celkového nápadu.

Ve věci skončení lidového soudnictví na Slovensku byla již v říjnu 1947 vypracována osnova nařízení, podle něhož neskončené věci mají být odevzdány řádným soudům. Tato osnova má býti projednána v nejbližším plenárním zasedání Slovenské národní rady, ježto v právním výboru byla již přijata.

K jeho dalšímu dotazu, kolik lidí odsouzených okresními lidovými soudy neodpykává svůj trest a z jakých důvodů, mohu říci toto:

Do 31. října 1947 bylo na Slovensku odsouzeno 7.661 osob. Z tohoto počtu bylo 141 osobám povoleno přerušení výkonu trestu nebo povolen odklad nástupu trestu, jak jsem podrobněji uvedl ve své písemné odpovědi ze dne 1. prosince 1947 na dotaz posl. Jeleňa ve věci neodpykání trestu Gundelfingena z Levoče.

K otázce, co míním podniknout, aby nastala náprava, odpovídám:

Jak jsem již v právě citované písemné odpovědi rovněž uvedl, uložilo pověřenectvo spravedlnosti v Bratislavě výnosem z 18. listopadu 1946, č. 47.670/1946-13, úřadům veřejné obžaloby, trestním ústavům a okresním lidovým soudům přesné dodržování zákonných podmínek o odkladu a přerušení výkonu trestu, jakož i vedení takových případů v přísné patrnosti. Výnosem ze dne 14. listopadu 1947, č. 49.919/47-13, byla tato povinnost znovu připomenuta.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Žádám pana posl. Juhu, aby přečetl svůj dotaz na pana ministra spravedlnosti ve věci poměrů u krajského soudu v Klatovech.

Posl. Juha: Paní a pánové!

U krajského soudu v Klatovech působí dr Milada Piťhová. Vyšetřovala věc dr Zuny, okresního soudce v Klatovech, odsouzeného podle retribučního dekretu pro šíření nacismu, ačkoliv sama za okupace psala mu na stroji jeho přednášku "Bolševismus - nepřítel lidu", v níž hrubě urážel presidenta republiky.

Zároveň organisovala ve spojení s bývalým úředníkem kriminální policie Kaňákem, propuštěným pro protičeské chování za okupace, neodůvodněná nařčení proti několika politickým vězňům pro vymyšlené trestné činy. Politický vězeň Šebesta byl na základě toho zatčen a teprve na intervenci propuštěn.

Zaměstnanci klatovského soudu oznámili písemně po revoluci ministerstvu spravedlnosti fašistické smýšlení dr Piťhové. Věc nebyla dosud vyšetřena.

Táži se pana ministra, zda nemá za to, že shovívavost vůči protistátním a reakčním živlům poškozuje republiku?

Co zařídil pan ministr v případě dr Piťhové a co hodlá zaříditi?

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Prosím pana ministra spravedlnosti, aby odpověděl na tento dotaz.

Ministr dr Drtina: K dotazu pana poslance Juhy, zda nemám za to, že shovívavost vůči protistátním a reakčním živlům poškozuje republiku, odpovídám toto:

Ujišťuji váženého pana poslance, že je mým pevným názorem, že shovívavost vůči protistátním a reakčním živlům poškozuje republiku a že sám si kladu za čest toto své stanovisko při správě svého resortu důsledně uplatňovat. (Potlesk.)

Pan poslanec tvrdí, že okresní soudce dr Piťhová vyšetřovala trestní věc dr Zuny, odsouzeného podle retribučního dekretu, ačkoliv sama za okupace psala na stroji jeho přednášku "Bolševismus - nepřítel lidu", v níž dr Zuna hrubě urážel presidenta republiky.

Podle výsledku provedeného šetření mám čest sdělit, že informace pana tazatele je nesprávná a že dr Piťhová případ dr Zuny nevyšetřovala. Pokud pak psala dr Zunovi na stroji za okupace uvedenou přednášku, tedy toto její počínání neschvaluji, ale v zájmu pravdy konstatuji, že přednáška neobsahovala urážek presidenta republiky.

Též skutečnost, že dr Piťhová psala na stroji kritiku komunismu jako ideologického hnutí, nepokládám za prohřešení proti zákonům tohoto státu. Jsem totiž toho názoru, že být proti komunismu, t. j. proti komunistickému světovému názoru, stále ještě v tomto státě není vlastizrada a není samo o sobě dokladem fašistického smýšlení. (Potlesk.)

Rovněž tvrzení pana poslance, že dr Piťhová organisovala ve spojení s bývalým úředníkem kriminální policie Kaňákem neodůvodněné nařčení proti politickým vězňům a že zaměstnanci klatovského soudu učinili na ni písemně po revoluci oznámení ministerstvu spravedlnosti pro fašistické smýšlení, se ukázalo v provedeném šetření naprosto nesprávné.

Naopak bylo zjištěno, že dr Piťhová je členem Svazu národní revoluce a obdržela za svou činnou účast v domácím odboji čestný diplom. Mohu nad to ještě zbavit pana posl. Juhu pochybnosti o národní a státoobčanské spolehlivosti dr Piťhové i tím, že i ministerstvo vnitra v tom směru mne ujistilo, že u dr Piťhové není závad. (Slyšte!)

Za tohoto stavu věci nemám důvodu, abych z tohoto postupu dr Piťhové vyvozoval nějaké důsledky, a to tím spíše ne, že pan poslanec se nic nepozastavuje nad tím, že i v našem politickém životě, a to v roli nad jiné zodpovědné, jako je po případě i funkce zákonodárce, zastávají bez námitek významná místa někteří, kteří nejen opisovali na stroji, ale dokonce sami koncipovali aktivistické projevy nebo i jinak si počínali za okupace tak, že jejich postup politicky schvalovat nemohu. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Žádám pana posl. dr Kokeše, aby přečetl svůj dotaz na pana ministra spravedlnosti ve věci kandidatury dr Nussbauma.

Posl. dr Kokeš: Slavné ústavodárné Národní shromáždění, pane ministře spravedlnosti!

O místo II. presidenta Nejvyššího soudu v Brně se uchází dr Nussbaum, který za okupace byl dvakrát povýšen a který za ostrou a okupantům vítanou praxi, jíž provozoval u Nejvyššího soudu, obdržel svatováclavskou orlici. Po revoluci nebyl dr Nussbaum připuštěn na svoje služební místo pro chování za okupace. Zjistilo se dále, že dr Nussbaum za okupace ve věci svého přítele Boubely, dříve odsouzeného v tak zv. benzinové aféře, působil na referenta, aby vyhověl žádosti o obnovu, a odňal mu spis, aby zajistil obnovu, která zákonem nebyla odůvodněna. Nadto dr Nussbaum zasahoval i do věci, ačkoliv byl sám v ní slyšen jako svědek. Věc se vyšetřovala v Brně za přítomnosti dr Kofroně tak, že členové soudu byli slyšeni o provinění dr Nussbauma, aniž by tento byl suspendován, a pod dojmem okolnosti, že je stále prosazován jako druhý president, tedy jako budoucí představený vyslýchaných. Přesto se dr Nussbaumovi nepodařilo věc vysvětlit.

Táži se pana ministra, souhlasí-li s tím, že národně, mravně a stavovsky kompromitovaný soudce, jako dr Nussbaum, se nehodí na místo II. presidenta Nejvyššího soudu.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministru spravedlnosti.

Ministr dr Drtina: K dotazu pana poslance dr Kokeše, zda souhlasím s tím, že národně, mravně a stavovsky kompromitovaný soudce jako dr Nussbaum se nehodí na místo II. presidenta Nejvyššího soudu, odpovídám toto:

Souhlasím s tím, že na místo II. presidenta Nejvyššího soudního tribunálu Československé republiky může být jmenován jen soudce, který po stránce národní spolehlivosti, mravních a odborných kvalit dává naprostou záruku pro úspěšný výkon tak odpovědné funkce.

Názor pana posl. dr Kokeše, že dr Nussbaum není takovým soudcem, je však v rozporu s názorem zaměstnanecké rady Nejvyššího soudu a tudíž se stanoviskem zastupitelského lidového orgánu, který po zákonu jest povolán, aby vydával v tom směru posudek, a stejně je v rozporu s názorem prvního presidenta Nejvyššího soudu. Mám čest ujistit slovutného pana poslance, že jak zaměstnanecká rada a plenum všech zaměstnanců Nejvyššího soudu, tak i první president Nejvyššího soudu navrhli a doporučili jmenování dr Nussbauma druhým presidentem Nejvyššího soudu. Při tom zaměstnanecká rada Nejvyššího soudu zabývala se i postupem dr Nussbauma v trestní věci Boubely, při čemž výslovně prohlásila, že postup dr Nussbauma byl korektní a že nevyšlo najevo nic, co by mohlo oslabit důvěru v jeho státní a národní spolehlivost. Za tohoto stavu věci neměl jsem důvodu, abych ve svém postupu v této věci cokoliv měnil. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Prosím pana posl. dr Kokeše, aby přečetl svůj dotaz na pana ministra spravedlnosti ve věci, zda pan ministr považuje daný okamžik za vhodný pro hromadnou amnestii ve prospěch odsouzených zrádců a kolaborantů.

Posl. dr Kokeš: Pane ministře spravedlnosti!

Podle Svobodného slova z 23. září 1947 žádal jste na okresní slavnosti národně socialistické strany ve velkém Meziříčí dne 21. září 1947, aby v daném okamžiku ústavní činitelé uvažovali o hromadné amnestii pro některé válečné činy a válečné provinilce. Vaše výzva byla ve veřejnosti chápána jako volání po hromadné amnestii, která by se vztahovala také na zrádce a kolaboranty podle retribučního dekretu. (Výkřiky.)

Táži se vás, pane ministře:

1. Považujete daný okamžik za vhodný pro hromadnou amnestii ve prospěch odsouzených zrádců a kolaborantů?

2. Jste si vědom toho, že podobný požadavek by narazil na nejtvrdší odpor veřejnosti?

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Prosím pana ministra spravedlnosti, aby odpověděl na tento dotaz.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP