Čtvrtek 18. prosince 1947

(Začátek schůze v 9 hod. 20 min.)

Přítomni:

Předseda Jos. David.

Místopředsedové: Hodinová-Spurná, Petr, dr Ševčík, Hladký, Komzala.

Zapisovatelé: Smejkal, Sova.

Člen vlády: ministryně inž. Jankovcová.

215 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

89. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky

Československé, svolané na čtvrtek dne 18. prosince 1947 na 9. hod.

1. Zpráva výborů soc.-politického, právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 881) o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce (tisk 918).

2. Zpráva výborů soc.-politického, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 883) o jednorázových mimořádných přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění pro rok 1947 (tisk 919).

3. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 909) o jednorázovém mimořádném vánočním přídavku poživatelům státních starobních podpor pro rok 1947 (tisk 933).

4. Zpráva výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk 899), kterým se stanoví doba nové organisace řádných soudů (tisk 932).

5. Zpráva výborů soc.-politického, průmyslového a právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 906) o přechodné úpravě placené dovolené na zotavenou v roce 1948 (tisk 922).

6. Zpráva výborů živn.-obchodního a právního o vládním návrhu zákona (tisk 907) o dočasných omezeních v živnostenském a jiném výdělečném podnikání (tisk 923).

7. Zpráva výborů soc.-politického, branného a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 799) o služebním příjmu a mzdě státních a některých jiných veřejných zaměstnanců, povolaných k presenční službě nebo vojenskému výcviku v některých nástupních termínech (tisk 920).

8. Zpráva výborů branného a právního o vládním návrhu zákona (tisk 790), jímž se mění, doplňují a sjednocují některá ustanovení vojenských trestních řádů (tisk 879).

9. Zpráva výboru soc.-politického o vládním návrhu zákona (tisk 848), jímž se stanoví nová lhůta k podání žádostí podle § 6 zákona ze dne 13. února 1946, č. 33 Sb., o odčinění některých křivd, způsobených českému pracujícímu dorostu (tisk 898).

10. Společná zpráva výborů zemědělského, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 531) o myslivosti (tisk 948).

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu trestného v Prahe za súhlas k trest. stíhaniu posl. Fuska (tisk 867).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Bratislavě za souhlas k trest. stíhání posl. dr Staška (tisk 934)

Předseda (zvoní): Zahajuji 89. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Přistoupíme k projednávání prvního odstavce pořadu, jímž je

1. Zpráva výborů soc.-politického, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 881) o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce (tisk 918).

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby jednání o této předloze skončilo se s jednáním o předlohách, které jsou jako odstavec 2 a 3 denního pořadu, to je

2. Zpráva výborů sociálně politického, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 883) o jednorázových mimořádných přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění pro rok 1947 (tisk 919).

3. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 909) o jednorázovém mimořádném vánočním přídavku poživatelům státních starobních podpor pro rok 1947 (tisk 933).

Důvodem pro navrhované sloučení je, že jde o jednorázové sociální přídavky.

Jsou nějaké námitky proti návrhu na sloučení projednávání těchto odstavců? (Nebyly.)

Není jich. Projednávání bude tedy podle návrhu sloučeno.

Zpravodaji jsou: k odst. 1 za výbor soc.-politický posl. Kapoun, za výbor právní posl. Kliment Karel, za výbor rozpočtový posl. Janouš,

k odst. 2 za výbor soc.-politický posl. Cígler, za výbor právní posl. Doležel, za výbor rozpočtový posl. Lindauer,

k odst. 3 za výbor soc.-politický posl. Kleinerová, za výbor rozpočtový posl. Štětka.

Dávám slovo zpravodaji k odst. 1 za výbor soc.-politický, p. posl. Kapounovi.

Zpravodaj posl. Kapoun: Pane předsedo, vážená sněmovno, paní a pánové!

Ústavodárnému Národnímu shromáždění je předložen vládní návrh zákona tisk 881 o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce.

Je nejvýš spravedlivé, aby této části národa byl také vyplacen vánoční příspěvek, poněvadž právě tato část národa v boji za svobodu našeho národa se nejvíce zasloužila a přinesla také největší oběti na životech příslušníků svých rodin, na zdraví příslušníků svých rodin, na svém vlastním zdraví a štěstí rodinném. Proto je nejvýš spravedlivé, že ústavodárné Národní shromáždění nezapomíná na tuto část národa a že ji zařazuje mezi všechny složky našeho národa, kterému se dostává letošního roku v tak široké míře plodů práce našeho národa, a že jim poskytuje k vánočním svátkům vánoční příspěvek.

Podle vládního návrhu zákona § 2 stanoví se vánoční příspěvek odstupňovaně, a to podle výše pracovní neschopnosti. Příspěvek se stanoví invalidovi, u něhož snížení výdělečné schopnosti bylo stanoveno na 45 až 54 %, částkou 600 Kčs, při 55-64 % částkou 720 Kčs, při neschopnosti 65-74 % částkou 840 Kčs, při neschopnosti 75-84 % 960 Kčs, při 85-94 % částkou
1.080 Kčs, při neschopnosti 95-100 % částkou 1.200 Kčs.

Příspěvek se zvyšuje o 300 Kčs na každé dítě, na které přísluší invalidovi příplatek podle § 1 zákona.

Invalidům, kterým byl přiznán příplatek ošetřovací nebo slepecký podle
§ 19 zákona, se zvyšuje příspěvek o 300 Kčs.

Příspěvek pro pozůstalé se stanoví: pro vdovu, družku nebo vdovce částkou 1.000 Kčs, pro jiné pozůstalé částkou 700 Kčs.

Dále zákon stanoví, kterým osobám nepřísluší vánoční příspěvek podle tohoto vládního návrhu zákona o vánočním příspěvku, poněvadž se dá předpokládat, že tito lidé jsou zaměstnáni a obdrží vánoční příspěvek z titulu svého zaměstnání, anebo mají tak velký příjem, a to vyšší než 8.000 Kčs měsíčně, že jejich potřeby jsou jejich platovým nebo výdělkovým příjmem dobře kryty.

Jak velké oběti v boji za svobodu národa byly přineseny, je vidno z důvodové zprávy k návrhu tohoto zákona. Podle této zprávy vyplácely státní úřady k 1. září 1947 pro válečné poškozence v Praze a v Brně zaopatřovací požitky 60.069 invalidům, 95.715 pozůstalým, bratislavský zaopatřovací úřad na Slovensku 22.284 invalidům a 72.276 pozůstalým, tedy celkem 250.344 osob je odkázáno na zaopatření v důsledku války a fašistické persekuce. Jsou to osoby, jejichž výdělečná schopnost je zmenšena v zemích českých aspoň o 25 % a na Slovensku aspoň o 20 %.

Jelikož návrh zákona stanoví, že vánoční příspěvek mohou dostat invalidé, jejichž pracovní neschopnost je vyšší než 45 %, snižuje se podstatně počet osob, majících nárok na vánoční příspěvek podle tohoto zákona, poněvadž jsou zaměstnány a obdrží vánoční příspěvek z titulu svého pravidelného zaměstnání.

Podle důvodové zprávy je však vidět, že ještě velmi značná část osob potřebuje této vánoční výpomoci. Odhaduje se, že je nutno poskytnout vánoční příspěvek v zemi České a Moravské asi 10.000 invalidům, na Slovensku 7.000 invalidům, v zemích českých asi 30.000 vdovám, na Slovensku asi 20.000 vdovám, ostatním pozůstalým v zemích českých asi 55.000 a na Slovensku asi 42.000. Je to celkem asi 164.000 našich občanů, kteří z titulu dnes projednávaného zákona obdrží vánoční výpomoc. Toto vydání si vyžádá nákladu v zemích českých 80-85 milionů, na Slovensku asi 55 milionů, celkem 135 až 140 mil. Kčs.

Úhrada příspěvků se zajistí z nevyčerpaného úvěru řádného rozpočtu na rok 1947, a to z kap. 21, ministerstvo soc. péče, tit. 6, zaopatření vojenských a válečných poškozenců a obětí války a fašistické persekuce, a dále podle § 2, všeobecné zaopatřovací výdaje.

Soc.-politický výbor projednal tento vládní návrh zákona ve schůzi dne 2. prosince t. r. a usnesl se jednomyslně doporučiti ústavodárnému Národnímu shromáždění vládní návrh zákona o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce, jednomyslně beze změny k schválení. (Potlesk.)

Předseda: Dávám slovo zpravodaji k odst. 1 za výbor právní, p. posl. K. Klimentovi.

Zpravodaj posl. K. Kliment: Pane předsedo, vážená sněmovno, paní a pánové!

Právní výbor projednával ve schůzi dne 3. prosince t. r. vládní návrh zákona tisk 881 o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce. Tento zákon se vztahuje na ty válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce, kteří v prosinci 1947 měli nárok na výplatu zaopatřovacích požitků podle zákona čís. 164 Sb. z 18. července 1946.

Jelikož všichni státní a veřejní zaměstnanci, dále pensijní důchodci a důchodci Ústřední sociální pojišťovny dostanou jednorázový vánoční příspěvek, vítám zvláště jako člen skupiny válečných poškozenců tento zákon, že nebylo zapomenuto na sociálně nejslabší vrstvy válečných poškozenců a oběti války a fašistické persekuce. Tento příspěvek dostanou ti, jejichž výdělečná neschopnost se snížila na 45 až 100 %.

Příspěvky vánoční obdrží od 600 do 1200 Kčs podle výdělečné neschopnosti. Je pamatováno na vdovy, družky, děti a zvláštní příplatky jsou pro těžké invalidy, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. Nikdy předtím nebylo pamatováno za doby první republiky na tyto sociálně slabé vrstvy pracujícího lidu. Dnes, kdy skutečně vidíme tuto velikou snahu pomoci těmto obětem války, nejenom že se jim upravují důchody, ale pamatuje se na ně i vánočním příspěvkem. Zde vidíme nejlépe, jak se o ně stará lidově demokratický čs. stát. Proto dovolte, paní a pánové, abych s tohoto místa vřele poděkoval panu ministru soc. péče za péči a velkou pozornost, kterou věnuje těmto sociálně slabým vrstvám našeho národa. Jemu patří jistě náš největší dík.

Ve schůzi právního výboru, konané dne 3. prosince 1947, byla přijata osnova vládního návrhu zákona, tisk 881, beze změn tak, jak učinil výbor sociálně-politický. Výbor doporučuje plenu ústavodárného Národního shromáždění osnovu beze změn ke schválení. (Potlesk.)

Předseda: Dávám slovo zpravodaji k odst. 1 za výbor rozpočtový, panu posl. Janoušovi.

Zpravodaj posl. Janouš: Pane předsedo, paní a pánové!

Zákon o vánočním příspěvku důchodcům, kteří mají nárok na zaopatření podle zákona o péči o válečné a vojenské poškozence a oběti války a fašistické persekuce, je vlastně doplňujícím zákonem v serii sociálních zákonů, které naše lidově demokratická republika dává jako důkaz vděčnosti těm nejzasloužilejším vrstvám, v tomto případě těm vrstvám, které bojovaly za naše osvobození. Jsem šťasten, že jako osvobozený politický vězen mohu s tohoto místa prohlásit, že je to pro mne zadostiučinění, že dnes přijímáme zákon, kterým splácíme část morálního dluhu těm, kteří položili své životy za naše osvobození, a těm, kteří po nich zůstali jako pozůstalí.

Páni zpravodajové za výbor sociálně-politický a za výbor právní tuto osnovu zákona dostatečně osvětlili. Nezbývá mi nic jiného než dodati, že rozpočtový výbor se zabýval otázkou rozpočtovou a že po této stránce je zákon plně kryt v rozpočtu ministerstva sociální péče na r. 1947. Rozpočtový výbor proto tuto osnovu schválil jednohlasně a doporučuje ústavodárnému Národnímu shromáždění její přijetí beze změny. Současně přijal rozpočtový výbor i resoluci, kterou rovněž jako zpravodaj rozpočtového výboru doporučuji ke schválení. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo zpravodaji k odst. 2 za výbor soc.-politický, p. posl. Cíglerovi.

Zpravodaj posl. Cígler: Slavná sněmovno!

Soc.-politický výbor projednal ve svých schůzích dne 2. a 17. prosince 1947 vládní návrh zákona o jednorázových mimořádných přídavcích k důchodům z veřejnoprávního sociálního pojištění pro rok 1947. Jako v roce minulém, tak i letos chceme přispět k poněkud radostnějším vánočním svátkům nejenom tím, že poskytneme vánoční přídavky zaměstnancům, ale také tím, že je poskytneme i důchodcům všech našich sociálně-pojišťovacích ústavů. Vláda uvážila při tom velmi zlou situaci invalidů, starodůchodců, vdov, sirotků a ostatních pozůstalých a navrhla letos značně vyšší částky než roku loňského. Loni jsme vypláceli k důchodu invalidnímu a starobnímu 600 Kčs, letos to bude 1.200 Kčs; k důchodu vdovskému a vdoveckému 400 Kčs, letos 1.000 Kčs; k důchodu sirotčímu, rodičovskému a jiných pozůstalých 200 Kčs, letos 700 Kčs, a k přídavku na děti (vychovávacímu příplatku) 200 Kčs, letos 300 Kčs. Je z toho patrno, že jde o zvýšení velmi značné a že už tím je brán zřetel na okolnost, že důchody všech důchodců našich sociálně-pojišťovacích ústavů jsou velmi nízké, takže alespoň v mimořádném přídavku, určeném k vánocům, se jim má přechodně pomoci.

Je pamatováno i na důchodce dělnické úrazové pojišťovny, kde vánoční přídavek se rovněž značně zvyšuje proti stavu v roce 1946.

Sociálně-politický výbor poslanecké sněmovny vzal s povděkem vládní návrh na vědomí a přijal jej tak, jak byl vládou navrhován. Podle vládního návrhu hradí náklady spojené s výplatou přídavků nositelé pojištění ze svého. To byl jediný sporný problém, který byl v průběhu jednání soc.-politického výboru diskutován. Byla to zejména Ústřední sociální pojišťovna, která k této diskusi dala podnět svým přípisem, ve kterém se bránila proti tomu, aby toto finanční břemeno bylo přenášeno na ni, a poukazovala na jeho finanční neúnosnost.

Soc.-politický výbor musel však brát ohled na současnou finanční situaci státu a uváživ, že i v roce minulém byl vyplacen jednorázový vánoční přídavek nositeli pojištění a nikoli státem, usnesl se nakonec, aby i § 6, který stanoví, že náklady spojené s výplatou přídavků uhradí nositelé pojištění ze svého, zůstal nezměněn.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP