Středa 17. března 1948

(Začátek schůze ve 14 hod. 18 min.

Přítomni:

Předseda Jos. David.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Hladký, Komzala.

Zapisovatelé Štětka, Sova.

Členové vlády: předseda vlády Gottvald; ministři: Nosek, Petr, Plojhar, stát. tajemník dr Ševčík.

197 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS dr Madar, jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

97. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na středu dne 17. března 1948 na 14. hod.

1. Zpráva výborů kulturního, soc.-politického, rozpočtového a právního o vládním návrhu zákona (tisk 914) o zvláštním přídavku duchovenstvu v činné službě církví a náboženských společností kongruálních a dotačních (tisk 1046).

2. Zpráva výborů zahraničního, branného a soc.-politického o vládním návrhu (tisk 993), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé k projevu souhlasu smlouva mezi republikou Československou a republikou Francouzskou o vojenských zaopatřovacích platech pro případ úmrtí nebo invalidity obětem války z roku 1939-1945, podepsaná v Paříži dne 1. prosince 1947 (tisk 1025).

3. Zpráva výborů rozpočtového a právního o návrhu poslanců Skaunice, dr Johna a soudruhů (tisk 955) na vydání zákona, kterým se vyvlastňuje budova čp. 52 a obytný dům čp. 57 v Praze XII, zapsané ve vložce č. 2423 pozemkové knihy katastrálního území Královské Vinohrady (tisk 1050).

Předseda (zvoní): Zahajuji 97. schůzi ústavodárného Národního shromáždění. Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Blaškovi, na tento týden posl. Rožnayovi, Bašťovanskému, Kulichové-Sutórisové, Jeleňovi, Polákovi, Haškovi, Huškovi.

President republiky prohlásil podle § 28 ústavní listiny rozhodnutím ze dne 15. března 1948 podzimní zasedání ústavodárného Národního shromáždění za ukončené dnem 17. března 1948 a zároveň svolal ústavodárné Národní shromáždění k zasedání jarnímu k témuž dni.

Došlo oznámení:

Ministerstvo vnitra přípisem ze dne 16. března 1948 č. B-2303/1-9/3-48-II/4 povolává náhradníka dr Jana Němce za resignovavšího posl. dr Viléma Bernarda (Ú 8395).

Do dnešní schůze dostavil se pan posl. dr Jan Němec.

Poněvadž před tím podle § 5 jednacího rádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 22 ústavní listiny a § 5 jednacího řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan posl. dr Němec ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a pana posl. dr Němce žádám, aby přistoupil ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajemník NS dr Madar (čte): "Slibuji, ze budu věren republice Československé a ze budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Posl. dr Němec (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Došlo oznámení:

Poslanci dr Zenkl, dr Ripka, dr Drtina oznámili přípisem z 26. 2. t. r., že se vzdávají poslaneckých mandátů.

Předsednictvo ústavodárného Národního shromáždění navrhuje, aby sněmovna ve smyslu § 25 ústavní listiny projevila souhlas s další vazbou bezpečnostními orgány zadrženého posl. Dečiho.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění projevilo souhlas s další vazbou posl. Dečiho.

Předsednictvo ústavodárného Národního shromáždění k žádosti imunitního výboru ze dne 16. t. m. navrhuje, aby rozdaná zpráva o imunitní věci posl. Škrlantové byla vzata zpět a byla vrácena imunitnímu výboru k dalšímu projednávání.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je schválen.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest

1. Zpráva výborů kulturního, soc.-politického, rozpočtového a právního o vládním návrhu zákona (tisk 914) o zvláštním přídavku duchovenstvu v činné službě církví a náboženských společností kongruálních a dotačních (tisk 1046).

Zpravodajem za výbor kulturní je za omluveného posl. Plojhara posl. Tylínek, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tylínek: Pane předsedo, paní a pánové

Duchovenstvo církví kongruálních a dotačních má své požitky upraveny obdobně jako veřejní zaměstnanci, vzhledem však k určitým zvláštnostem bylo dosud nutno platové úpravy poskytované veřejným zaměstnancům pro toto duchovenstvo upraviti zvláštním zákonem. Při poskytnutí platového přídavku podle zákona 159 z roku 1945 veřejným zaměstnancům dostalo se automaticky tohoto přídavku i kněžím deficientům-pensistům. Ježto zvýšení cenové hladiny dotklo se duchovenstva stejně jako ostatních kategorií veřejnozaměstnaneckých, bylo spravedlivé, aby se tohoto přídavku dostalo také duchovenstvu v činné službě. Formulace platného zákona však vyloučila duchovenstvo v činné službě z tohoto platového zlepšení a tak po průtazích došlo konečně k řešení této otázky jednak poskytováním záloh a konečně pak předložením zákona, vládní návrh tisk č. 914, o němž má dnes slavná sněmovna rozhodovat.

Kulturní výbor projednal osnovu, schválil ji jednomyslně beze změn až na tu, že v uvozovací větě opraven letopočet vydání zákona na správné znění 1948 namísto 1947, jak je také uvedeno ve zprávě výborové a opraveno také v připojeném textu zákona.

Doporučuji proto jménem výboru kulturního slavné sněmovně, aby tento vládní návrh zákona o zvláštním přídavku duchovenstvu v činné službě církví a náboženských společností kongruálních a dotačních přijala ve znění, jak je vytištěno ve zprávě výborové tisk 1046. (Souhlas.)

Předseda: Zpravodajem za výbor soc.-politický je pan posl. dr Linczényi. Dávám mu slovo.

Zpravodajca posl. dr Linczényi: Panie a páni!

Zákon o zvláštnom prídavku duchovenstvu v činnej službe cirkví a náboženských spoločností kongruálnych a dotačných má dodatočne právne podložiť a schváliť určité platové zvýšenia, dosiaľ zálohové preplácané jak slobodným, tak aj ženatým duchovným v činnej službe, ktorí boli vylúčení z platového zlepšenia podľa zákona z 13. decembra 1945, č. 159 Sb., platiaceho pre celé územie Československej republiky v znení zákona z 2. apríla 1947, č. 69 Sb.

Je pochopiteľné, že po štátoprávnych zmenách pomníchovských platové pomery duchovných českých zemí a Slovenska boly riešené rozdielne, obdobne ako tomu bolo u štátnych zamestnancov.

Tento zákon má sociálnu tendenciu a chce hmotne zlepšiť stav duchovenstva. Keďže o úhradu týchto zvláštnych prídavkov bolo postarané pre územie celého štátu v štátnom rozpočte na r. 1947 a keďže pripomienkové pokračovanie okolo tejto osnovy sa pretiahlo, vláda na návrh Ministerstva školstva dala súhlas, aby duchovným mohly byť vyplácané zálohovite tieto zvláštne prídavky od 1. decembra 1945 do konca r. 1947. Týmto zákonom má sa teda celá táto otázka riešiť definitívne.

Panie a pánovia, som rád, že po zmenených pomeroch vás môžem poprosiť o prijatie tohto zákona. Týmto zákonom totižto opravíme krivdy, ktoré dosiaľ boly páchané na stave, ktorý je tak dôležitým ohniskom nášho duchovného, spoločenského a národného života. Počnúc zapadlými vlastencami, národnými buditeľmi, bojovníkmi za práva utláčaného rodu, končiac perzekvovanými za poslednej okupácie, odsúdenými, utýranými a partizánskymi bojovníkmi najnovších čias, všetko toto až na malé výnimky je dobrým vysvedčením, že české a slovenské duchovenstvo si zaslúži podporu, ktorú mu dáva tento zákon. (Súhlas.)

Předseda: Zpravodajem za výbor rozpočtový je pan posl. Klimek, dávám mu slovo.


Zpravodaj posl. Julius Klimek: Pane předsedo, paní a pánové!

Rozpočtový výbor projednal předloženou osnovu, přijal ji jednomyslně beze změny a navrhuje slavné sněmovně, aby ji také odhlasovala.

Předseda: Zpravodajem za výbor právní je za posl. dr Vagašského posl. dr Linczényi.

Zpravodajca posl. dr Linczényi: Panie a pánovia, menom právneho výboru doporučujem prijať navrhovaný zákon.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Tylínek: Nejsou.

Zpravodajca posl. dr Linczényi: Nie sú.

Zpravodaj posl. Klimek: Není změn.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Zpráva výborů zahraničního, branného a soc.-politického o vládním návrhu (tisk 993), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé k projevu souhlasu smlouva mezi republikou Československou a republikou Francouzskou o vojenských zaopatřovacích platech pro případ úmrtí nebo invalidity obětem války z roku 1939-1945, podepsaná v Paříži dne 1. prosince 1947 (tisk 1025).

Zpravodajem za výbor zahraniční je posl. Vandrovec, dávám mu slovo.


Zpravodaj posl. Vandrovec: Slavná sněmovno, paní a pánové!

V letech 1939-1945, stejně tak jako v první světové válce, bojovali kromě ostatních a velkých našich spojenců bok po boku také vlastenečtí a svobodymilovní občané českoslovenští s vlastenci francouzskými. Válka má své oběti, a povinností státu, jeho správy a nás všech je, postarat se o zaopatření invalidů, vdov a sirotků. Uvnitř státu je to věc jednodušší. Potíže vznikají, chceme-li zabezpečit vlastní státní příslušníky v zahraničí. Že lze však při dobré vůli i tuto věc vyřešiti, toho je dokladem smlouva mezi republikou Československou a republikou Francouzskou o vojenských zaopatřovacích platech pro případ úmrtí nebo invalidity obětem války z roku 1939-1945, podepsaná v Paříži dne 1. prosince 1947. Smlouva je uzavřena na zásadách reciprocity a obsahuje všechno, čeho za daných podmínek bylo možno dosáhnouti.

Zahraniční výbor ústavodárného Národního shromáždění doporučuje proto Národnímu shromáždění, aby učinilo toto usnesení:

Ústavodárné Národní shromáždění republiky Československé souhlasí se smlouvou mezi Československou republikou a republikou Francouzskou o vojenských zaopatřovacích platech pro případ úmrtí nebo invalidity obětem války z roku 1939-1945, podepsanou v Paříži dne 1. prosince 1947. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor branný je posl. Štěpán, dávám mu slovo.


Zpravodaj posl. Štěpán: Slavná sněmovno, dámy a pánové!

K vládnímu návrhu zákona, kterým se předkládá k projevu souhlasu smlouva mezi republikou Československou a republikou Francouzskou o vojenských zaopatřovacích platech pro případ úmrtí nebo invalidity obětem války z let 1939-1945, není opravdu třeba komentářů. Smlouva je jasná a kdybych řekl, že je sjednána na základě reciprocity, zmenšoval bych tím výhody, které jsou na naší straně. Říká se v ní, že československým státním příslušníkům a jejich oprávněným rodinným příslušníkům, kteří buď sloužili ve francouzské armádě nebo odboji, se přiznávají tatáž práva na zaopatřovací platy, jakých požívají příslušníci francouzští. Dále se touto smlouvou přiznávají příslušníkům čs. zahraniční armády, pokud byla podrobena francouzskému vrchnímu velení za poslední války, tytéž výhody a práva jako bývalým francouzským vojenským osobám, a to jen za jediné podmínky, že mají stálé bydliště ve Francii. Jelikož je tato smlouva, jak jsem již řekl, založena na vzájemnosti, přiznává jí československá vláda francouzským státním příslušníkům, kteří sloužili v československém vojsku a účastnili se odboje za poslední války, rovněž stejná práva a výhody, jež se poskytují příslušníkům československé armády anebo odboje.

Vzhledem k tomu, že jen velmi nepatrný počet Francouzů sloužil v československé armádě, upouští československá vláda od podmínky, aby francouzští příslušníci bydleli na území Československé republiky. Jak se praví v důvodové zprávě, vzájemnost práv a výhod, jež tato smlouva poskytuje, je tu silně v náš prospěch.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP