Čtvrtek 10. června 1948

Zástupce gen. tajemníka NS dr Ramajzl: (číta): "Slibuji, že budu zachovávat zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Predseda dr John (podávajúc predsedajúcemu posl. dr Šrobárovi ruku): Slibuji.

Predsedajúci posl. dr Šrobár: Žiadam zvoleného pána predsedu Národného shromaždenia, aby zaujal svoje miesto a ujal sa predsedníctva.

Předseda dr John (ujav se předsednictví): Paní a pánové, dovolte, abych ujímaje se předsednictví Národního shromáždění poděkoval vám za důvěru i téměř za jednomyslné zvolení, jež ve své podstatě je také výrazem oné jednoty všeho našeho lidu, k níž jsme po tvrdých a mnohdy tragických zkušenostech celé naší minulosti konečně v této době po prvé dospěli. Jejím smyslem je štěstí, ale štěstí každého v tomto státě a tím svoboda, ale svoboda každého v tomto státě.

Pravda je vždycky nesmírně prostá a jednoduchá a tato pravda všech dobrých lidí a všech Čechů a Slováků je nejprostší ze všech, protože vyrostla nad mořem lidské bolesti a bídy, protože byla vykupována mozoly a potem lidských generací a protože byla osvobozena životy a krví milionů.

Poznali jsme ji, bojovali jsme za ni a uskutečňujeme ji. Lidově demokratická republika Československá ji uskutečňuje. Možná se všemi nedostatky lidí, ale právě proto, že jsme jenom - a to je nejkrásnější - lidmi, možná se vším potřísněním bojem, ale právě proto, že jsme bojovali. Možná se všemi omyly počátků, ale právě proto, že začínáme.

Žádný parlament v tomto státě a žádná vláda na tomto území neměla nikdy úkol šťastnější a radostnější. Vy a vláda, která z vás vzejde, máte v zastoupení našeho lidu postupně a stále lépe uskutečňovat a nakonec uskutečnit tuto pravdu, jež je socialismem, vy máte jménem všeho našeho lidu a pro všechen náš lid naplnit pravý její smysl který také a především znamená, abychom všichni žili a pracovali v snášenlivosti, lásce a odpouštění, svobody přáli a svobody svědomitě užívali.

I když v těchto okamžicích doléhá na nás smutek z odchodu pana presidenta dr Edvarda Beneše z aktivního politického života, tož výhledy a úkoly, jež se takto rozestírají před námi, nás naplňují důvěrou v dobrou budoucnost našeho státu a našeho lidu.

Nebude války, protože lidé na tomto světě potřebují, chtějí a zaslouží si mír. I my ho zaručujeme a nejlépe svou věrností sobě a tím Sovětskému svazu a spojenectví ostatních lidových demokracií Evropy. Ať si jenom řinčí ještě chvíli zbraněmi a atomovými pumami ti, kteří se třesou o svoje imperialistické výsady a kapitalistické kořistnictví, ať se v jejich stínu tetelí zvrácenou nadějí ještě chvíli ti, kteří zrazují nás, aby zradili především sebe Mír je potřebou lidstva a mír je především potřebou všech pracujících lidí na celém světě kteří jsou nakonec jeho nejlepším ochráncem a garantem.

Také politické obzory, jež se uvnitř našeho státu rozprostírají před námi, jsou naplněny nadějí na vnitřní mír, pokojnou spolupráci a uvědomělé budování jednoty. Byl to znovu náš pracující lid, který za vedení dělnické třídy a v čele s Klementem Gottwaldem přes únor takto osvobodil naši budoucnost. V uplynulých třech letech a zejména dvouletkou jsme položili dobré politické i hospodářské základy dalšího budování státu k lidové demokracii a přes ni k socialismu. Ústava 9. května t. r., jež je pravým výrazem vůle našeho lidu, položila základy nové politické, hospodářské i sociální soustavě našeho státu. Vytvořili jsme jednotu státní moci, abychom došli také k jednotě hospodářského života. A z této jednoty politické a hospodářské připadá podstatný úkol také nám, to je novému parlamentu. Tak se stává náš parlament novým nejen zevně, ale především novým svou vnitřní náplní. Nebude to už parlament formální demokracie, tedy kolbiště, na němž se odehrávají aspoň z části nenávistné boje tříd a osob, nýbrž parlament lidově demokratický, tedy parlament dorozumění, svornosti, tvoření a spolupráce. Ústava velmi podstatně rozšířila jeho funkci a dává nám všechny předpoklady, abychom z něho vytvořili přesně takovou zákonodárnou, kontrolní a lidovou instituci, jakou náš lid potřebuje a chce. Bude jenom na nás, jakým duchem ji naplníme. Nezapomínejme však ani na chvíli, že zde a právě zde má našimi ústy hovořit český a slovenský lid a že zde našimi činy má náš lid vytvářet novou, osvobozenější a nakonec plně osvobozenou československou skutečnost. Proto si zde otevřeně, upřímně a přímo budeme říkat pravdu, aby náš zítřek byl blíže pravdě, té pravdě, jež je smyslem socialismu a jež znamená štěstí - a opakuji a zdůrazňuji to znovu - štěstí všech, opravdu všech Čechů a Slováků.

Dovolte mně, abych v závěru vzpomněl v úctě a s díkem na Jožku Davida, který vedl náš parlament v minulém volebním období; a dovolte mně, abych ještě jednou v úctě a obdivu vzpomněl našeho pracujícího lidu, který pod vedením Klementa Gottwalda umožnil nakonec také v únoru letošního roku, aby tento parlament byl parlamentem jednoty, svornosti a budování.

Sláva republice Československé! Ať je dobrým, šťastným a bezpečným domovem všeho našeho lidu! (Bouřlivý potlesk.)

Než přistoupíme k projednávání dalšího odstavce dnešního pořadu, vykoná poslanecký slib ještě předsedající nejstarší p. poslanec.

Žádám o přečtení formule slibu. (Poslanci povstávají.)

Zástupce gen. tajemníka NS dr Ramajzl: (čte): "Sľubujem, že budem verný republike Československej a jej ľudovodemokratickému zriadeniu. Budem zachovávať jej zákony a svoj mandát vykonávať podľa najlepšieho vedomia a svedomia na prospech ľudu a štátu."

Posl. dr Šrobár (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem. (Poslanci usedají.)

Předseda: Nyní přistoupíme k další části tohoto odstavce, jíž jest

Volba místopředsedů Národního shromáždění a jejich sliby.

Podle obdoby § 4 jedn. řádu má předseda Národního shromáždění, ujav se předsednictví, provésti nejprve volbu místopředsedů.

Byl jsem požádán, aby volba tato pro zjednodušení vykonala se zdvižením ruky místo hlasovacími lístky.

§ 58, odst. 2 jednacího řádu připouští voliti zdvižením ruky, není-li námitek.

Hodlám dáti hlasovati zdvižením ruky, a to o všech kandidátech najednou. Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Budeme tedy voliti zdvižením ruky celou kandidátní listinu.

Žádám o přečtení kandidátní listiny.

Zástupce gen. tajemníka NS dr Záděra (čte): Návrh pp. poslanců dr Bartušky, Štětky, Lindauera, dr Jelínka, Smrkovského, Jury, dr Beráka, dr Štefánika, dr Hobzy a druhů:

Podepsaní navrhují, aby za místopředsedy Národního shromáždění byli zvoleni poslanci Václav David, Hodinová-Spurná, Komzala, Mjartan, dr Polanský, dr Procházka, Richter, Valo.

Předseda: Při hlasování dám sečísti hlasy těmi pány skrutátory, které jmenoval nejstarší přítomný člen sněmovny. Každý z pánů skrutátorů bude sčítati hlasy v onom úseku, v němž měl dohled na sbírání hlasovacích lístků při volbě předsedy.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s prve přečtenou kandidátní listinou, kterou navrhují poslanci dr Bartuška, Štětka, Lindauer, dr Jelínek, Smrkovský, Jura, dr Berák, dr Štefánik, dr Hobza a druzi, nechť pozvedne ruku a ponechá ji zdviženu do sečtení hlasů příslušného úseku. (Děje se.)

Prosím pány skrutátory, aby se sněmovními úředníky sečetli hlasy. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů.)

Žádám pana zástupce gen. tajemníka Národního shromáždění, aby oznámil poměr hlasů.

Zástupce gen. tajemníka NS dr Záděra (čte): Pro kandidátní listinu bylo 294 hlasů.

Předseda: Většina se vyslovila pro navržené kandidáty, jsou tudíž zvoleni za místopředsedy.

Táži se zvolených paní a pánů, zda volbu přijímají?

Pan posl. Václav David?

Posl. Václav David: Přijímám.

Předseda: Paní posl. Hodinová-Spurná?

Posl. Hodinová-Spurná: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Komzala?

Posl. Komzala: Prijímam.

Předseda: Pan posl. Mjartan?

Posl. Mjartan: Prijímam.

Předseda: Pan posl. dr Polanský?

Posl. dr Polanský: Přijímám.

Předseda: Pan posl. dr Procházka?

Posl. dr Procházka: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Richter?

Posl. Richter: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Valo?

Posl. Valo: Prijímam.

Předseda: Zvolení pánové přijali své funkce a vykonají nyní podle § 6 jedn. řádu do rukou předsedových slib místopředsednický.

Žádám o přečtení slibovací formule v jazyku českém a slovenském. (Poslanci povstávají.)

Zástupce gen. tajemníka NS dr Záděra (čte): "Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

"Sľubujem, že budem zachovávať zákony a úrad svoj predsednícky nestranne zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Předseda: Pan posl. Václav David.

Posl. Václav David (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Paní posl. Hodinová-Spurná.

Posl. Hodinová-Spurná (podávajíc předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Pan posl. Komzala.

Posl. Komzala (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

Předseda: Pan posl. Mjartan.

Posl. Mjartan (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

Předseda: Pan posl. dr Polanský.

Posl. dr Polanský (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Pan posl. dr Procházka.

Posl. dr Procházka (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Pan posl. Richter.

Posl. Richter (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Pan posl. Valo.

Posl. Valo (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem. (Poslanci usedají.)

Předseda: Páni místopředsedové vykonali slib a žádám je, aby zaujali svá místa na místopředsednických křeslech na presidiální tribuně. (Děje se.)

Nyní vykonáme podle § 52 ústavní listiny třetí část tohoto odstavce pořadu, a to

Volbu členů předsednictva Národního shromáždění.

Podle § 58 jedn. řádu lze volby vykonati zdvižením ruky, není-li námitek.

Bylo projeveno přání, aby pro zjednodušení volba členů předsednictva Národního shromáždění byla vykonána zdvižením ruky. (Námitky nebyly.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP