Středa 15. června 1949

Dnes spomíname druhú veľkú a významnú udalosť minulého historického roku. Táto vyplynula nielen z politických skutočností februárového víťazstva, ale aj z neobyčajne jednotnej vôle celého občianstva našej republiky, prejavenej pred rokom ústami tohto Národného shromaždenia ako novozvoleného zákonodarného sboru obrodenej národnej jednoty na Pražskom hrade, keď kormidlo štátu po spontánnej a nadšenej jednomyseľnosti sverené bolo do rúk najosvedčenejšieho robotníckeho bojovníka Klementa Gottwalda. Týmto aktom zvýraznili sme vlani cítenie a myslenie nášho ľudu, smysel nášho nového života a rozhodnutie národa českého a slovenského ísť cestou k socialistickej výstavbe našej vlasti. Voľbou muža, ktorý predtým dve desaťročia tvrdou, neúnavnou prácou a bojom pripravoval podmienky konečného víťazstva robotníckej triedy v našej republike a práve tak aj podmienky víťazného nášho národného oslobodzovacieho boj a za hranicami, ktorý našu republiku fakticky viedol od oslobodenia cez všetky úskalia k takému rozmachu, aký naša minulosť nepoznala, sme vlastne manifestačne tlmočili úctu a dôveru všetkého pracujúceho ľudu republiky voči tomuto mužovi, ktorého vlastná práca za ľud a republiku už sama vysoko kvalifikovala na prezidentský stolec.

Za nami je rok práce pod jeho vedením. Rok veľkého úsilia, ale aj radostných už dielčích výsledkov; pred nami perspektíva vzostupu a radostného rozvoja tvorčích síl nášho ľudu na každom poli.

Dnes vidíme, že pred rokom nemohli sme si zvoliť povolanejšieho, skúsenejšieho a zodpovednejšieho štátnika a usmerňovateľa, ako je prezident Klement Gottwald, ktorý šťastne spája vo svojej osobe to, čo sa kedysi považovalo za protichodné, ba nemožné, šťastne a pre bezpečný a dobrý vývoj našich vecí spája vedenie stranníckej funkcie s najvyššou funkciou štátnou, s predstaviteľom celého národa.

Šťastná syntéza oboch je výrazom nášho života a našej budúcnosti. Skúsenosti v boji za naše oslobodenie, vedenie republiky od oslobodenia a pofebruárový vývoj správnosť našej dôvery potvrdzujú. Takto smýšľa dnes všetok pracujúci ľud republiky bez rozdielu.

V mene Strany slovenskej obrody, jej poslaneckého klubu tohto Národného shromaždenia ako súčiastky obnoveného Národného frontu, v deň výročia jeho voľby za prezidenta republiky, pána prezidenta Gottwalda najsrdečnejšie pozdravujem ako milovanú hlavu našej drahej Československej republiky. Ako prezidenta nového typu, prezidenta skutočne ľudového, prezidenta našeho.

V prezidentovi Gottwaldovi vidíme muža, ktorému ďakujeme, že naša republika a všetko obyvateľstvo v nej, napriek medzinárodnej rozháranosti, pevne, a so sebadôverou kráča cestou vnútornej konsolidácie k lepším, šťastnejším dňom.

V pánu prezidentovi vidíme muža, ktorý s múdrou citlivosťou vystihol správnu orientáciu jedine možného šťastného vývoja nášho štátu. To je orientácia slovanská, prejavujúca sa v najoddanejšej a nejtesnejšej spolupráci s mohutnou zemou socializmu, zdravého pokroku, slobodného ľudského života, s najistejším garantom mieru, s veľkým a bratským Sovietskym sväzom. Spolupráca nášho prezidenta Gottwalda s predstaviteľom slovanských sociálnych a mierových túžob všetkého ľudstva, s generalissimom Stalinom, viaže nás do najúprimnejšieho bratského sväzku so sovietskym ľudom. Mohutný nástup ľudových demokracií v štátoch strednej Europy s novou náplňou skutočnej demokracie je tiež výsledkom tvorčej spolupráce prezidenta Gottwalda.

V tomto nástupe ľudových demokracií Československo a jeho ľud pod vedením prezidenta Gottwalda ochotne a radostne spolukráča so štátmi, s ktorými tvorí celok a spolubojuje o lepšie usporiadanie sveta.

My, Slováci, majúc stále v pamäti všetku jeho starostlivosť o šťastné vyriešenie vecí slovenských v našej republike, jej ústave a živote, pána prezidenta obzvlášť vďačne a oddane pozdravujeme. Uisťujeme ho znova pri dnešnej slávnostnej príležitosti, že v kroku s ľudom českým a ním vedenou stranou komunistickou vydržíme, našu spoluprácu zlepšime. Rok spolupráce nás v oddanosti k vám, pán prezident, a k ceste, ktorou nás vediete, len posilnil a naše úsilie a našu dôveru spevnil. Sme hrdí na to, že sme súčasníkmi novej epochy našej novej histórie, že môžeme byť spolubojovníkmi za lepšiu republiku Československú, za lepší život slovenského národa, v najužšom sbrataní s národom českým, pod otcovským vedením prezidenta Klementa Gottwalda.

Nech žije naša republika, nech žije jej obrodený Národný front a jednota národa, nech v stálom radostnom vzostupe kráča vpred na čele s naším, ozaj našim prezidentom Gottwaldom! (Shromaždenie povstáva. - Hlučný dlhotrvajúci potlesk. - Shromaždenie usadá.)

Předseda: Dávám slovo p. posl. Koktánovi.

Posl. Koktán: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Vzpomínáme-li dnes významné chvíle, kdy před rokem ve vladislavském sále byl zvolen třetím presidentem republiky Klement Gottwald, patři tato vzpomínka nejen mezi historicky důležité, ale především šťastné okamžiky v životě našeho národa. Ve volbě třetího presidenta byla zosoběna vůle všeho pracujícího lidu v čele s dělnickou třídou, která jako nositelka politické a státní moci si jednomyslně postavila v čelo státu osobnost své třídy a své důvěry, již věnovala Klementu Gottwald o v i od nástupu jeho politické dráhy. Tato důvěra měla tradici v dlouholeté politické práci presidenta Gottwalda, v jeho přímém a nekompromisním boji za politickou i hospodářskou svobodu pracujícího člověka v novém, pokrokovém, socialistickém řádu. A nebylo v tomto historickém okamžiku rozdílu mezi lidem českým a slovenským. President Klement Gottwald skládal poprvé slib na novou, pokrokovou a opravdu lidovou ústavu československou, jež byla vypracována za jeho vlády a stala se pevným článkem obou národů, českého i slovenského, na jejich nové, společné a nedělitelné cestě k vyšším formám státního zřízení a k pokrokovým zásadám nového socialistického společenského řádu. Bratrská družba Čechů a Slováků má ještě další a silnější pouto. Je to pevné spojenectví a přátelství se Sovětským svazem a ostatními lidově demokratickými republikami. A tato naše bezpečnost, opřená o mírové cíle, ale současné o nejmocnější hospodářskou sílu největšího státního celku, jímž je Sovětský svaz, je dílem třetího presidenta republiky, dílem Klementa Gottwalda.

Zajistiv budoucnost republiky a pokojný život jejího lidu, zajistil současně nejen jeho hospodářskou existenci, ale klade základy k novému, lepšímu životu a blahobytu národa, v němž již není nezaměstnaných a není obecních chudých, nemocných a invalidních lidí, odkázaných na milodary a lidsky ponižující sociální péči. President Gottwald ukazuje nové cesty a klade pevné základy socialistické hospodářské stavbě. Vrací půdu těm, kdož na ní pracují, a v průmyslových podnicích učí hospodařit dělníky, ty dělníky, kteří prací svých rukou a hlav podniky vytvářeli vrací práci její smysl a původní poslání, podle něhož se mají o její výsledky spravedlivě dělit všichni podle vlastní zásluhy. Je to v prvé řadě etapa dvouletého Gottwaldova hospodářského plánu, jenž obnovuje válkou a ziskulačným kapitalistickým podnikáním porušený průmysl a staví jej do služeb míru a hospodářské obnovy. Jeho klidná a promyšlená slova vlévají novou viru a nový život do myslí lidu a celá republika se stává velikou dílnou hospodářského snažení a ušlechtilého pracovního soutěžení.

A nemůžeme nevzpomenout na významný projev na IX. sjezdu komunistické strany Československa, když její předseda, president Gottwald, určoval generální linii vedoucí strany slovy: "Myslím, že tato generální linie musí být linií budování a výstavby socialismu v naší vlasti." Právě tyto úkoly a povinnosti budovatelské, v jejichž plnění jsou současně obsažena všechna občanská práva našeho lidu, nestavěl stranicky, ale státné-politicky. Zdůrazňoval v nich politiku a práci celé obrozené Národní fronty a otvíral v nich široce dveře každému občanu republiky, který má kladny poměr k lidové demokratickému řádu a chce poctivě a bez záludnosti pracovat v naší národní pospolitosti. Připomínáme si tento veliký politicky čin právě dnes, při prvém výročí presidentské volby, a připomínáme jej všem, kdož v národu a rodné zemi chtějí vidět budoucnost svoji a svých dětí. Naše národní historie nás učí, že nejlépe se nám vedlo, když v zemi vládl pracující lid a muži z něho vyšlí, a do nejslavnější éry českého národa, z níž ještě dnes historicky žijeme, patří dny husitské slávy a chrabrosti českého lidu a jeho odporu proti utlačovatelům a vykořisťovatelům. Naproti tomu se nám dařilo nejhůře, když národ rozdělen chodil na západ hledat cizáckou pomoc proti vlastním slovanským bratřím. Historie nás učí, že ze západu přišla Bílá hora a Mnichov, zatím co z východu přišla naše svoboda. (Potlesk.)

President Gottwald prakticky provádí jednotnou a jednotící myšlenku socialismu, v niž my všichni nevidíme jenom uskutečnění politické a hospodářské svobody dělnictva, ale smysl našeho národního života. A tato myšlenka, jež vytvořila spojovací mosty úzkého přátelství mezi pokrokovými a slovanskými národy, vede a povede k větší a trvalejší jednotě i u nás. K této jednotě nepotřebujeme v národě více než poctivou vůli a práci v pětiletce a pro pětiletku, která je naše a kterou děláme pro sebe. Je potřeba, abychom krásný poměr k svému presidentu nevyjadřovali slovy, ale činy. A v tomto duchu chceme pracovat v našich továrnách a dílnách, v dolech a na polích, úřadech i obchodech. Vytvořit harmonii v práci znamená vytvořit klidný a pokojný celý náš občansky život, který půjde bezpečně krok za krokem k vyšším formám lidského blahobytu a spokojenosti. To nejsou slova, ale logický zákon v životě nejen našeho, ale každého národa a státu, věčně nový a věčně pravdivý. President Klement Gottwald nám ukázal tuto cestu s velikou dávkou pochopení pro všechny, kdož v nových poměrech hledají orientaci. Jdeme s ním přímo a poctivě jako příslušníci československé strany socialistické, jdeme s ním všichni věrně jako občané Československé republiky do lepší budoucnosti a vpřed k socialismu. (Shromáždění povstává. - Hlučný dlouho trvající potlesk.)

(Pražští pozounéři hrají státní hymnu.)

Předseda: Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod. 23 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP