Pondělí 19. prosince 1949

(Začátek schůze ve 14 hod. 42 min.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Komzala, dr Polanský, dr Procházka, Richter, Valo, David, Žiak.

Členové vlády: náměstek předsedy vlády dr Ševčík; ministři Nosek, Petr, dr inž. Šlechta, dr Neuman, Plojhar.

Předseda NÚKÚ dr Friedmann.

225 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstkové dr Ramajzl, dr Rattinger.

Předseda (zvoní): Zahajuji 38. schůzi Národního shromáždění.

Užší předsednictvo usneslo se dne 8. prosince t. r. na tomto denním pořadu, který byl již členům Národního shromáždění rozeslán:

1. Společná zpráva výboru hospodářského a výboru pro hospodářské plánování a jeho kontrolu k prohlášení ministra-předsedy Státního úřadu plánovacího dr Jaromíra Dolanského o plnění dvouletého plánu a o plnění pětiletého plánu za I. pololetí 1949, přednesenému v 36. schůzi Národního shromáždění dne 17. listopadu 1949.

2. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 393) o finančním hospodaření národních výborů (tisk 404).

3. Zpráva výboru rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 395) o vybírání náhradních přirážek k přímým daním na berní rok 1950 (tisk 402).

4. Zpráva výborů ústavně-právního a hospodářského k vládnímu návrhu zákona (tisk 389) o územním plánování a výstavbě obcí (tisk 405).

5. Zpráva výborů zemědělského a hospodářského k vládnímu návrhu zákona (tisk 391) o soustavné elektrisaci venkova (tisk 401).

6. Zpráva výborů ústavně-právního, sociálně-politického a zdravotnického a výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 396), kterým se mění a doplňuje zákon o národním pojištění (tisk 408).

7. Zpráva výborů ústavně-právního, sociálně-politického a zdravotnického k vládnímu návrhu zákona (tisk 394) o výrobě a distribuci léčiv (tisk 407)

8. Zpráva výborů ústavně-právního a kulturního k vládnímu návrhu zákona (tisk 390) o řízení výroby a distribuce v oboru působnosti ministra informací a osvěty (tisk 400).

9. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 392), jímž se mění zákon, kterým československý stát nabývá pro Svaz sovětských socialistických republik a Spojené státy americké vlastnického práva k některým nemovitostem a movitostem (tisk 403).

10. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 397) o finančních prokuraturách (tisk 399).

Dnešního dne usneslo se pak předsednictvo, aby byl projednán ještě další, 11. bod:

11. Zpráva výboru soc.-politického a zdravotnického o vládním návrhu zákona (tisk 398), kterým se mění předpisy o překládání veřejných zaměstnanců do výslužby (tisk 406).

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu? (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Podle § 24, odst. 1 jedn. řádu rozhodne Národní shromáždění o pořadu prostým hlasováním bez rozpravy.

Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem dnešní schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.) To je většina. Navržený pořad je tedy schválen.

*

Přistoupíme k projednávání prvního bodu pořadu, jímž je

1. Společná zpráva výboru hospodářského a výboru pro hospodářské plánování a jeho kontrolu k prohlášení ministra-předsedy Státního úřadu plánovacího dr Jaromíra Dolanského o plnění dvouletého plánu a o plnění pětiletého plánu za I. pololetí 1949, přednesenému v 36. schůzi Národního shromáždění dne 17. listopadu 1949.

Zpravodajem je posl. dr Berák. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Berák: Slavné Národní shromáždění!

Výbor pro hospodářské plánování a jeho kontrolu, jakož i výbor hospodářský provedly ve dnech 1. a 7. prosince podrobnou rozpravu o exposé, které přednesl v plenu Národního shromáždění dne 17. listopadu 1949 ministr-předseda Státního úřadu plánovacího o plnění dvouletého plánu a o plnění pětiletého plánu za první pololetí roku 1949. Rozpravy se zúčastnilo celkem 26 poslanců. O výsledcích rozpravy podávám tuto zprávu:

Rozprava se konala ve dnech, kdy stoupá zloba imperialistických podněcovatelů války, kteří cítí, že čas pracuje proti nim, a proto slepují různé bloky a svazky reakčních sil pro uskutečnění útočných plánů. Této politice slouží Marschallův plán, západní blok a severoatlantický vojenský pakt, stejně tak jako odmítnutí zákazu atomové zbraně. Procesy s Rajkem a nyní s Kostovem odhalily imperialistické úsilí, kterému napomáhá klika Titova, jež se stala agenturou mezinárodní imperialistické reakce. Pro nás z toho vyplývají úkoly zvláštní. Především přispět k upevnění míru širokou masovou akcí, upevňováním spojeneckého svazku a přátelství se Sovětským svazem a lidovými demokraciemi, posilováním vlastního hospodářství a bdělosti proti vnitřním nepřátelům.

Základním kriteriem je skutečné úsilí o splnění plánu, který je osou celého hospodářského života. Boj za splnění plánu je bojem za upevnění mírové fronty, za mír, který pak dovolí splnit zase všechny plánované úkoly rozvoje, jak to má plánované hospodářství na mysli. Proto musíme střežit plán jako oko v hlavě a odhalovat včas nebezpečí, které by odkudkoliv přišlo a ohrozilo splnění a úspěch plánu.

Rozprava byla svědectvím našeho dalšího hospodářského růstu, zatím co v kapitalistickém světě se projevují další náznaky blížících se hospodářských poruch. Jsou to především nepříznivé výsledky zahraničního obchodu, jak je zaznamenává Anglie, Belgie a Spojené státy americké.

Britský ministr financí Sir Stafford Cripps přiznal na nedávné tiskové konferenci, že devalvace nepřinesla Anglii zlepšení. Uvedl, že britský vývoz do dolarové oblasti vzrostl sice o 30% ale ve skutečnosti možno počítat jen se vzrůstem asi 9%, jestliže se zvýšení přepočítává na dolary. Přitom vyživovací situace ve Velké Britannii, přepočítaná na hlavu a kalorie, se horší. Times ze dne 13. prosince přinášejí článek výmluvně nadepsaný: "Méně masa a sýra". Kanadský ministr zemědělství Gardiner si stěžuje - podle Times ze dne 12. prosince - že Anglie v důsledku nedostatku dolarů nekupuje v Kanadě obilí. Tisk Spojených států se zabývá právě úvahami, že bude nutno v příštím roce se připravit na další pokles hospodářské aktivity, zejména pokud jde o investiční činnost. Hovoří se tam o pravděpodobném poklesu výroby o 10% a počítá se s tím, že americký vývoz, který už dnes vykazuje sestupnou tendenci, se bude ještě dále zmenšovat. Říjnový vývoz Spojených států dosáhl hodnoty jenom 848 mil. dolarů proti 904 mil. dolarů v září a proti 1.022 mil. dolarů v říjnu minulého roku. Rozpory v kapitalistickém světě se neodvratně projevují také v jednotlivých průmyslových odvětvích. Američtí ocelářští magnáti vyslovují obavy, že produkce ocele v USA je akutně ohrožena produkcí anglickou, francouzskou, německou a belgickou.

Zpráva ministra Dolanského a provedená diskuse ukázala stav našeho plánování po uplynutí dvou a půl roku, ve kterých jsme kladli základy našeho plánování a čerpali potřebné zkušenosti. Teprve dnes můžeme definitivně hodnotiti význam dvouletky pro naše hospodářství jako základny velké přeměny života hospodářského, sociálního a kulturního, právě tak jako již nyní můžeme si utvořit obraz o další linii rozvoje, který půjde cestou pětiletého plánu. Nanejvýš radostně bylo v diskusi konstatováno, že dvouletý plán vytvořil předpoklady obnovy našeho hospodářství a dalšího rozvoje, do kterého jsme nastoupili v pětiletce a že jsme se tak obohatili o celou řadu cenných zkušeností.

Poslanci v rozpravě došli ke stejným závěrům, jaké byly konstatovány na II. všeodborovém sjezdu, který právě v Praze zasedal a vyústil ve velkou oslavu práce a zdůraznění odpovědnosti, kterou má pracující lid našeho státu a zvláště dělnická třída za konečné vítězství socialismu, za zabezpečení blaha a štěstí, nezávislosti a míru pro veškeren náš lid - jak to na sjezdu tak krásně a výstižně vyjádřil president naší republiky Klement Gottwald.

Rozprava přesvědčivě ukázala že náš hospodářský plán není jenom záležitostí několika odborníků, nýbrž že se stal záležitostí celého národa, vysoce politickou záležitostí veškerého pracujícího lidu Československa, jehož politickým představitelem je Národní fronta a jehož mluvčím jsme my, poslanci Národní fronty. Náměty a podněty přednesené poslanci byly současně zkušenostmi našeho pracujícího lidu, které poslanci Národní fronty v obou výborech tlumočili.

Náš hospodářský plán stal se skutečným organisátorem našeho hospodářství a mobilisačním prostředkem všech tvůrčích schopností našeho lidu, který nabádá pracující, aby urychlili pracovní proces, lépe hospodařili surovinami, energií a pomocnými hmotami, lépe využívali výrobních zařízení a tak umožnili vzrůst produktivity práce. Z našeho hospodářského plánu stala se tak živá věc, osobní věc každého pracujícího člověka, a za jeho generální linií jako hlavní a rozhodující měřítko vždy jasněji se objevuje pracující člověk a jeho lepší život. Dva roky dvouletky a nedokončený ještě prvý rok pětiletky je sice v bouřlivém růstu našeho hospodářství v podstatě krátká doba, než abychom mohli dělat všeobecné závěry ale jedno je možno s definitivní platností prokázat již dnes, a to, že naše hospodářství, spějící k socialismu, ukázalo již za tak krátkou dobu svou převahu nad hospodářstvím kapitalistickým. Podařilo se nám rozhodující měrou odstranit vykořisťování člověka člověkem a hlavní zásadu kapitalistického hospodářství, podle níž rozhodujícím momentem pro výrobu a vůbec pro celý hospodářský život je jenom kapitalistický zisk. Dnes u nás rozhoduje jen a jen zájem celé společnosti. Tyto skutečnosti se ukázaly jako nejúčinnější hnací síla naší dvouletky a nyní i naší pětiletky.

Hlavním a rozhodujícím činitelem a ústředním bodem plánu je tedy pracující člověk, rozvoj jeho výrobních sil, rozkvět duchovní tvorby a posléze blahobyt národa.

Co z toho vyplývá? Ministr dr Dolanský uvedl ve své zprávě mimo jiné: "Musíme si býti společně vědomi, že plnění plánu bude i nadále záviset na tom, jak se bude rozvíjet aktivita širokých mas, jak poroste údernické hnutí a socialistické soutěžení." Socialistickou soutěž označil jako jeden z hlavních zákonů socialistického hospodářství. Proto právem byla těmto slovům v diskusi věnována hlavní pozornost. I když v poslední době vidíme velký rozmach údernického hnutí, stojí před námi úkol dále rozšiřovat údernické hnutí a socialistické soutěžení.

Socialistické soutěžení přispělo ke splnění úkolů prvého roku pětiletky ve zkrácené době. Bylo by však omylem se domnívat, že tam, kde plán se splní, není třeba rozšiřovat socialistické soutěžení. Cílem socialistického soutěžení je upevnění spolupráce a celkový vzestup národního hospodářství. Socialistické soutěžení je zároveň i nejdůležitějším výchovným prostředkem k vypěstování nového socialistického poměru k práci, k vytvoření socialistické pracovní kázně. Jen praktickým bojem za nový život se zbavíme mnoha přežitků minulosti a jen během tohoto boje objevíme nové formy vzájemných vztahů, nového svazku lidí ve výrobě. Soutěžení nám pomáhá zhospodárnit naši výrobu, snižovat výrobní náklady, odkrývat skryté pracovní reservy. Soutěžením musíme vést boj za využití plné kapacity našich podniků. A výsledky jsou radostné. Tak v plzeňské Škodovce letos na jaře jako dar k IX. sjezdu KSČ byly úkolové časy průměrně sníženy o 8,5%, přes to bylo v prvním údernickém týdnu dosaženo proti nejlepšímu měsíci v roce vyššího průměrného výkonu o 14,5%. Následující normální týden zaznamenal snížení výkonu pouze o jediné procento proti údernickému týdnu.

V brněnském kraji soutěží 780 závodů z celkového počtu 1.181 závodů. Počet zaměstnanců v soutěži, nepočítaje v to účast na údernických směnách je 80.980 zaměstnanců. Většina zaměstnanců soutěží na podkladě osobních socialistických smluv, závazků a účtů. Socialistické soutěžení a údernické hnutí se rozvíjí ne už jen na jednotlivce a ne jen po dílnách, nýbrž zasahuje celé závody a všechny obory lidské práce. Slyšeli jsme o miletínském textilním závodu, který údernickým hnutím z jedné směny při stejném obsazení lidskými silami přešel na dvě směny, kde údernické hnutí zdvojnásobilo naši výrobu a ušetřilo 50% zaměstnanectva. Údernické směny ukazují, že při lepší organisaci práce je možno v celém průmyslu vyrábět více a především kvalitněji. Dověděli jsme se o údernici Vejnarové, která při údernické směně přešla na obsluhu 1.442 vřeten, při čemž kvalita vyráběného zboží nejen neklesla nýbrž se zvýšila. Methodám práce, kterými dosahuje svých výkonů, učí mladé dělnice a své zkušenosti dává k disposici celku.

Radostné jsou zjevy údernického hnutí a socialistického soutěžení také v našem hornictví. V úsilí o zabezpečení těžby vyrostli tam už ve dvouletce hrdinové práce jako je Hajn, Gach a j., kteří velikými špičkovými výkony ukazovali všem horníkům cestu, kterou je nutno nastoupit k upevnění politické moci dělnické třídy. Přitom bylo nutno v hornictví svádět boj s neuvědomělou částí horníků, jejichž nedůvěra pramenila ze špatných zkušeností, kterých horníci nabyli za vlády kapitalistů. Údernické hnutí v hornictví čítá dnes bezmála 19.000 úderníků.

Soutěží se i v dopravě, kde jen na železnicích bylo koncem září do socialistického soutěžení zapojeno 35% dopravních zaměstnanců a kde ke 30. listopadu t. r. dosáhli čísla 52% železničářů a dopravních zaměstnanců, takže každý druhý železničář je v socialistické soutěži. Tím se nejlépe plní slova generalissima Stalina, že údernictví splní své poslání při masovosti.

Ani stavebnictví nezůstává pozadu. Týden údernických směn nám ukázal, kolik je ve stavebnictví nevyužitých reserv, a ovšem na druhé straně ukázal i celou řadu nedostatků, ale zároveň i cestu, jak je odstranit. Úkoly ve stavebnictví byly rozděleny na party a čety a v mnoha případech na jednotlivé pracující.

Hnutí socialistického soutěžení nejen že obsáhlo všechny výrobní úseky, nýbrž i všechny kraje republiky. Soutěží se na západě i na nejvýchodnějším území našeho státu. V závodě Oděva v Prešově jest z 800 zaměstnanců 592 úderníků. Soutěží se dokonce i na školách, a to jak v krajích českých, tak i na Slovensku. Třídy soutěží mezi sebou v čistotě, prospěchu, snížení školské absence atd.

Socialistické soutěžení je však také vysoce důležitým problémem uvědomovacím, protože nebudeme-li chápat, že musíme každého zaměstnance ve výrobě a zejména v průmyslu vychovávat, nebude chápat technicko-hospodářské normy, které jsou pro něj velikou a důležitou pomůckou k zvýšení výrobnosti a výdělku. Tam, kde jsme k těmto úkolům přistoupili bez politické práce, jsou ovšem nesnáze, jako na př. v závodě MEZ v Židenicích. Právě tam se však vyskytují tak krásné zjevy jako je socialistická smlouva slevače Aloise Skoupého, která zní takto: "Já, Skoupý Alois, slevač na ruční práci, se zavazuji, že snížím čas na formování a odlévání statoru z 10 hodin na 8 hodin. Tím zpevňuji normu. Snížení odůvodňuji tím že pracuji podle methody s. Hlinice. Závazek činím jako řádný člen strany a odborář." Anebo jiný krásný doklad: Stavba železničního mostu v jedné obci na Slovensku. Vedoucí technikové mostárny ve Slaném prohlásili, že ne pro dvě koleje, ale jen pro jednu kolej mohou dodat konstrukci mostu, a to až v druhé polovici února. Bylo tu velké nebezpečí: nejen že bychom nezdvojkolejnili důležitou trať, nýbrž že bychom přišli i o tuto jedinou trať. V roce 1946 byl na onom místě totiž postaven provisorní most s dobou trvání na 2 léta. Dnes se po tomto provisoriu jezdí už tři léta a při náporu ledu této zimy bylo by velké nebezpečí, že se zhroutí a že tím bude přerušena doprava na důležité trati. Když byl zpozorován tento úzký profil, byla vyslána ze Slovenska delegace zástupců KSS a ROH do mostárny ve Slaném, technikové však prohlásili, že není možno dodati most do termínu. Delegace si zavolala závodní radu a dělníky mostárny. Dohodli se a dělníci se písemně zavázali, že most - nikoli tak, jak hovořili vedoucí technikové, v polovici února příštího roku, nýbrž do 21. prosince - bude smontován. (Potlesk.) Výsledek byl, že soudruzi ze Slaného svůj závazek splnili a most na Slovensku už se montuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP