Středa 29. října 1952

(Začátek schůze v 10 hod. 39 min.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, dr Polanský, Fiala, Valo, David, Žiak.

Členové vlády: náměstek předsedy vlády a ministr zahraničních věcí Široký, náměstkové předsedy vlády dr Dolanský, Fierlinger, dr Kyselý; ministři arm. gen. Bacílek, arm. gen. dr Čepička, dr Gregor, Harus, dr Havelka, inž. Jankovcová, Jonáš, Kabeš, Kopecký, Krajčír, Krosnář, Málek, Maurer, Nepomucký, dr Neuman, Nosek, dr Plojhar, Pokorný, Pospíšil Ant., Pospíšil Jos., dr Rais, Smida, inž. Šimůnek, dr inž. Šlechta.

252 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstek dr Rattinger.


Předseda (zvoní): Zahajuji slavnostní 65. schůzi Národního shromáždění republiky Československé, která byla svolána k oslavě 35. výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

(Pražští pozounéři přednesli československou a sovětskou státní hymnu.)

Vážené soudružky a soudruzi, vážení přátelé,

Národní shromáždění republiky Československé sešlo se dnes na této slavnostní schůzi, aby vzpomenulo největšího svátku sovětského lidu a sovětských národů, 35. výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku, které za několik dní nadšeně a vděčně bude slavit všechen náš pracující lid měst i venkova spolu se všemi pokrokovými a mírumilovnými lidmi v celém ostatním světě. Je tomu tak proto, neboť Velká říjnová socialistická revoluce patří celému světu a den jejího výročí je proto také svátkem, největším svátkem všeho lidstva.

Vždyť tehdy, před třiceti pěti lety, slavné revoluční vítězství dělníků, vojáků a rolníků v Rusku přináší stěžejní zlom ve světových dějinách, je začátkem nové epochy lidského vývoje, znamená zásadní obrat od světa kapitalistického k světu novému, k světu socialistickému. Z trosek carského samoděržaví a ruského kapitalismu a imperialismu vystupuje do samého středu lidské historie první proletářská diktatura na světě, jež podle slov soudruha "Stalina vytvořila:"... mocnou a viditelnou základnu světového revolučního hnutí, jakou dříve toto hnuti nikdy nemělo a o kterou se dnes může opřít. Říjnová revoluce vytvořila mocné a viditelné středisko světového revolučního hnuti, jaké dříve toto hnutí nikdy nemělo a kolem kterého se nyní může sjednocovat, organisovat v jednotnou revoluční frontu proletářů a utiskovaných národů všech zemí proti imperialismu." A první výzva, která z tohoto střediska se rozlétá ke všem národům a státům, ke všem poctivým a čestným lidem, je výzva k míru bez anexi a kontribucí, slavná Leninova výzva k demokratickému míru pro celý svět..

Tímto mocným a viditelným střediskem světového revolučního hnutí, usilujícího o rozbiti všech pout vykořisťování a otroctví, usilujícího o vítězství míru, demokracie a socialismu je Sovětsky svaz, vzešlý z Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku. Na jeho území Velká říjnová socialistická revoluce porazila a svrhla imperialistickou buržoasii v jedné z největších kapitalistických zemí, na jeho obrovském území odstranila navždycky jakékoliv vykořisťování člověka člověkem a povznesla třídu utiskovaných a vykořisťovaných po prvé v historii na třídu panující. Tím byly rozbity všechny oportunistické žvásty o nemožnosti vybudování socialismu v jedné zemi a rozmetány všechny revisionistické podvody třídního smíru s buržoasií, tím byla prolomena jednolitá fronta světového imperialismu. Velká říjnová socialistická revoluce a Sovětský svaz z ní vzešlý se staly mocným všesvětovým revolucionisujícím činitelem, který jako zářící maják osvětluje pracujícím masám na celém světě cestu vpřed, ke šťastné budoucnosti, a vytváří pro ně základní předpoklad pro vítězství v jejich boji za osvobození.

Velkolepá bilance 35 let boje za socialismus, demokracii a mír je shrnuta v jednáních XIX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu, je obsažena především v závěrečném slově generalissima Stalina. Za uplynulých 35 let trvání první proletářské diktatury na světě, kolem této základny světového revolučního hnuti, kolem Sovětského svazu se objevily od Číny a Koreje až po Československo a Maďarsko nové "úderné brigády" v podobě lidově demokratických zemí. Vysoko proti imperialistickému vykořisťováni a otroctví se dmou vlny revolučního národně osvobozeneckého boje v koloniálních a polokoloniálních zemích. Pevně ve svých ruku třímají prapor rovnoprávnosti lidí a národů, prapor národní nezávislosti a národní svrchovanosti komunistické a demokratické strany v kapitalistických zemích v boji za svobodu a štěstí svých národů. A stamiliony pokrokových lidí v celém světě jsou pevně sešikovány kolem Sovětského svazu a bojují v čele s ním za demokratický, trvalý mír.

Je nepřemožitelná obrovská síla Velké říjnové socialistické revoluce, jež za pouhých 35 let takto přeměnila tvář světa, je nepřemožitelná obrovská síla Velké říjnové socialistické revoluce, protože je gigantickou silou zákonitosti vývoje lidské společnosti, protože je gigantickou silou pravdy.

A právě proto sovětský lid, vedený Všesvazovou komunistickou stranou bolševiků a velikým Leninem a Stalinem, mohl rozdrtit a rozdrtil všechny útoky kontrarevoluce a pirátské nájezdy imperialistických interventů hned v prvních letech po roce 1917 a sovětský stát vyšel z tohoto boje silnější a mocnější, než byl kdykoliv předtím.

A právě proto sovětský lid, vedený Všesvazovou komunistickou stranou bolševiků a velikým Stalinem, napadrť rozbil zákeřný a zločinný útok fašistického imperialismu v Evropě i v Asii ve Velké vlastenecké válce a Sovětský svaz vyšel z tohoto boje silnější a mocnější, než byl kdykoliv předtím. Do posledního písmene se splnila slavná předpověď generalissima Stalina, že "druhá světová válka proti Sovětskému svazu způsobí úplnou porážku útočníků, revoluci v některých zemích Evropy a Asie a rozdrceni buržoasních a statkářských vlád těchto zemí".

A není nejmenší pochyby o tom, že, odváží-li se americko - britští imperialisté v zoufalé honbě za nejvyššími zisky rozpoutat třetí světovou válku, odváži-li se napadnout Sovětský svaz a tábor socialismu s ním nerozlučně spojený, budou smeteni, bude rozdrcen a smeten světový imperialismus pro vítězství svobody, družby národů, demokracie, trvalého míru a socialismu v celém světě. (Potlesk.)

Před lidstvem jsou reálné perspektivy trvalého míru, je možné vytvořit všechny podmínky pro jeho zabezpečení. K nim patři zákaz válečné propagandy v souhlase s usneseními Organisace Spojených národů, zákaz atomové a bakteriologické zbraně, důsledné snižování ozbrojených sil velmocí, uzavření Paktu míru mezi velmocemi, rozšíření obchodu mezi zeměmi, obnovení jednotného mezinárodního trhu a jiná podobná opatření v duchu upevňování míru. I tato mírová nabídka potvrzená XIX. sjezdem Komunistické strany Sovětského svazu je jenom důsledným pokračováním té mírové politiky, jež byla vyhlášena v první den vítězství Velké říjnové socialistické revoluce, té mírové politiky, které po celých 35 let svého trvání zůstal Sovětský svaz důsledně věrný a kterou pod vedením velikého Stalina důsledně sledoval a sleduje. (Potlesk.) I tato historická výzva k míru v této době vyrůstá z hrdého vědomí vlastní nesmírné síly sovětského lidu, z jehož neotřesitelné víry ve vítězství jeho spravedlivé věci, jež je věci a základním zájmem všeho pokrokového a mírumilovného lidstva. Vždyť pro vítězství této spravedlivé věci, pro věc míru v celém světě shrnul soudruh Malenkov jménem sovětského lidu ve své sjezdové zprávě všechny úspěchy Sovětského svazu za všechna ta léta od Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku do tohoto velkolepého mírového poselství: "Naše mohutná vlast je v rozkvětu svých sil a jde vstříc novým úspěchům. Máme vše nezbytné k vybudování úplné komunistické společnosti. Přírodní bohatství sovětské země jsou nevyčerpatelná. Náš stát dokázal svou schopnost využít tohoto nesmírného bohatství ve prospěch pracujících.

Sovětský lid ukázal své umění budovat novou společnost a s jistotou hledí vstříc budoucnosti."

Vzpomínajíce dnes 35. výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku a uvědomujíce si její stěžejní, světový význam pro šťastný vývoj celé lidské společnosti, vidíme znovu a v plném světle, že všechny rozhodné a radostné okamžiky novodobé historie našich národů jsou s ní spojeny, jsou spojeny se Sovětským svazem.

Již sám vznik našeho státu je těsně spjat s vítězstvím Velké říjnové socialistické revoluce, jež prolomením jednotné fronty světového kapitalismu vytvořila mezinárodně-politicky všechny příznivé mocenské předpoklady, aby náš lid vedený jejím příkladem a inspirován jejími hesly o sebeurčení národů a v čele s revolučním proletariátem rozbil pouta rakousko-uherského otroctví a vytvořil svůj vlastní stát. Jenom tak došlo k vytvoření Československé republiky, s níž spojoval náš lid stejné tužby po socialistickém státě, jež vedly dělníky, vojáky a rolníky ke slavnému vítězství v Rusku a jež v našem státě byly hanebně zrazeny nejen představiteli buržoasie v čele s Masarykem a Benešem, ale též oportunistickými vůdci v tehdejší sociální demokracii, poslušně jim přisluhujícími a hájícími její zájmy proti zájmům našich dělníků a našeho pracujícího lidu. Dnes je rozhrnuto a roztrháno předivo lží, kterým ověsila česká a slovenská buržoasie vznik našeho státu v r. 1918. Bez Velké říjnové socialistické revoluce nebylo by Československé republiky v r. 1918. (Potlesk.)

Dočasné vítězství české a slovenské buržoasie v našem státě, dosažené za pomoci zrádných pravicových sociálně demokratických vůdců, nemohlo končit nikde jinde než v tenatech francouzsko-anglického imperialismu, který v kritických dobách r. 1938 s vrcholnou nestoudností zradil zájmy Československa a v Mnichově vydal náš lid na pospas hitlerovskému vražednému teroru a okupaci. Všechny historické skutečnosti jasně ukazují, jak tehdejší představitelé státu za zády lidu a proti zájmům Československa se dovedli domluvit i s nacistickým Německem a zaprodat pro své zájmy i svůj stát i náš lid. Byl to jenom Sovětský svaz a generalissimus Stalin, kdož v těchto nejkritičtějších a tragických dobách věrně stáli při Československé republice a byli připraveni přispěchat nám ku pomoci. (Potlesk.) I tuto možnost, která by byla zabránila okupaci Československa, vsak naši Mnichované zradili.

Proto s celou svou horoucí vírou obrátil se všechen český a slovenský pracující lid k Sovětskému svazu, všechny naděje na záchranu svého života soustředil jedině ke svému nejlepšímu příteli, velikému Stalinovi. (Bouřlivý potlesk. - Poslanci povstávají a provolávají: Ať žije s. Stalin!) Vítězství sovětského lidu nad nacistickým imperialismem stalo se jeho vítězstvím. Tehdy byla napsána, jak to vyslovil president naší republiky soudruh Klement Gottwald, nejslavnější kapitola vztahů sovětsko-československých, jež vrcholí příchodem sovětských vojsk na naše území. Bez Velké říjnové socialistické revoluce, bez Sovětského svazu a jeho světodějného vítězství ve Velké vlastenecké válce nemohlo dojít k záchraně našich národů, stojících již na samém pokraji záhuby, nemohlo dojit k obnovení Československé republiky skutečně svobodné a nezávislé. Velká říjnová socialistická revoluce, vítězná výstavba socialismu v Sovětském svazu, rozdrcení hitlerovského fašistického imperialismu slavnými sovětskými armádami, vytvořily mezinárodně i vnitropoliticky všechny předpoklady, aby také v našem novém státě pracující lid se stal jediným a svrchovaným pánem své země a svého osudu. A tak pod mocnou záštitou Sovětského svazu a v opoře o něj, v čele s dělnickou třídou a pod vedením své rodné a v boji zocelené komunistické strany, pod moudrým vedením presidenta naší republiky s. Klementa Gottwalda (Bouřlivý potlesk. - Poslanci povstávají a provolávají: Ať žije s. Gottwald!) rozbíjí náš pracující lid měst i venkova staré řády v našem státě a vstoupil lidovou demokracií na cestu k šťastné budoucnosti, na cestu k socialismu. I po této cestě však můžeme úspěšně postupovat vpřed ke svému cíli jenom dík šlechetné, nezištné a velkorysé pomoci, kterou nám Sovětský svaz každodenně a stále v mohutnějším rozsahu poskytuje. Jenom v pevné opoře o Sovětský svaz mohl náš pracující lid dobýt rozhodného vítězství nad domácí i zahraniční reakcí v únoru 1948 a všech svých velkých budovatelských úspěchů a vítězství. Tak úzce a nerozlučně je spjata celá novodobá historie našeho lidu, našich národů a našeho státu s Velkou říjnovou socialistickou revolucí, tak je nerozlučně spjata se Sovětským svazem. Znovu v celé úplnosti a jménem všeho našeho pracujícího lidu to nejlépe před několika dny vyjádřil president naší republiky s. Klement Gottwald těmito slovy: "jen a jen v nepřemožitelném táboře míru, pokroku a socialismu, v čele se Sovětským svazem a pod vedením velikého Stalina je zabezpečena budoucnost našich národů, naší republiky a štěstí našeho lidu." (Dlouhotrvající potlesk.)

A právě proto s tak živelnou a nadšenou pozorností sledoval všechen náš pracující lid měst i venkova celý průběh XIX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu, strany Lenina a Stalina, jež je osnovatelkou světodějného vítězství Velké říjnové socialistické revoluce, pod jejímž vedením vyrostl Sovětský svaz v největší světovou velmoc, neporazitelnou pevnost pokroku a míru, a s níž v čele razí sovětský lid pod geniálním vedením velikého Stalina nové cesty v dějinách, nové šťastné cesty pro všechno lidstvo.

Ano, chodíme se učit, všechen náš pracující lid měst i venkova se chodí učit do Sovětského svazu, jak budovat socialismus ve své vlasti.

A nevyčerpatelnou studnicí tohoto poučení je základní vědecké dílo soudruha Stalina: Ekonomické problémy socialismu v SSSR, uveřejněné v předvečer sjezdu, a všechna sjezdová .jednání o ně se opírající a z něho vycházející. I my jsme povinni ve svém nejvlastnějším zájmu podrobně rozpracovat celé toto bohatství na každý úsek našeho života a všechnu naši práci řídit podle tohoto neomylného kompasu sovětských zkušeností a stalinské moudrosti. Jak obrovská je to pomoc pro každodenní práci našich dělníků, našich pracujících zemědělců, naší inteligence, jak obrovská a neocenitelná je to pomoc při organisování našeho státu a našeho hospodářství, jak obrovská a neocenitelná je to pomoc v našem boji za výstavbu a upevnění socialistického řádu v Československu a v boji za udržení světového míru. A jak obrovská a nedocenitelná je to pomoc pro to, aby lidově demokratické Československo do všech důsledků a na tomto místě v Evropě splnilo svůj historický a slavný úkol "úderné brigády".

Jenom opřeni o dokonalou znalost sovětských zkušeností můžeme dosáhnout, aby už v průběhu výstavby socialismu v našem státě se v plné míře uplatnil základní zákon socialistické ekonomiky, objevený s. Stalinem, zákon zabezpečení maximálního uspokojování neustále rostoucích materiálních a kulturních potřeb celé společnosti nepřetržitým růstem a zdokonalováním socialistické výroby na základě nejvyšší techniky. V našem státě jsou v dostatečné míře všechny předpoklady, aby tomu tak bylo. Zdokonalování socialistické výroby znamená však především zdokonalení, zlepšení práce každého z nás, její lepší organisování a řízeni, využití všech bohatých reserv na všech úsecích našeho hospodářství. A tento předpoklad musí být bezpodmínečně plněn a splněn i v továrnách, i na polích, i v národních výborech a ve všech úřadech, prostě všude tam, kde z vůle našeho pracujícího lidu se odehrává velkolepý boj o socialistickou výstavbu v našem státě. To je vrcholným zájmem celé naší společnosti, to je však také nejvlastnějším zájmem každého občana.

A to tím více, protože i naše socialistická výstavba probíhá v podmínkách stále se zostřujícího třídního boje, protože socialistická výstavba našeho státu se uskutečňuje v podmínkách nejprudšího boje o světový mír. Je třeba odhalovat a drtit třídního nepřítele všude tam, kde se objeví a kde spřádá svou záškodnickou činnost, je třeba ještě dále rozvinout bojovou sílu naší armády, milované vším naším lidem, protože stojí pevně na stráži naší samostatností a neodvislosti, protože je připravena rozdrtit každý imperialistický pokus o útok na náš k socialismu směřující lidově demokratický stát. (Dlouhotrvající potlesk.)

Také my hledíme se sebevědomým klidem do budoucnosti. Také my, opírajíce se o přátelský kruh lidových demokracií a především o našeho nejlepšího přítele a věrného spojence, o mohutný Sovětský svaz, máme všechno potřebné k uskutečnění socialismu v naší vlasti. Zářivý maják Velké říjnové socialistické revoluce ukazuje nám jasně cestu vpřed, jdeme po ní bezpečně a jistě pod vedením své Komunistické strany Československa, pod moudrým vedením presidenta republiky s. Gottwalda. (Potlesk.) Naše věc je spravedlivá, a proto zvítězíme.

Sláva Velké říjnové socialistické revoluci v Rusku, jež je počátkem nové Šťastné epochy v dějinách lidstva! (Bouřlivý potlesk.)

Ať věčně žije a stále sílí nerozborné přátelství našich národů s národy Sovětského svazu! (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk.)

Ať žije rodná strana našeho pracujícího lidu, Komunistická strana Československa, a její moudrý vůdce, president naší republiky, soudruh Klement Gottwald! (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk. - Poslanci povstávají a provolávají: Ať žije soudruh Gottwald!)

Sláva Komunistické straně Sovětského svazu, sláva našemu nejlepšímu příteli a učiteli, velikému Stalinovi! (Neutuchající potlesk. - Poslaneckou sněmovnou zní zdravice: Ať žije soudruh Stalin! Ať žije soudruh Gottwald! - Stalin - Gottwald - mír!)

(Poslanci povstávají a za doprovodu pražských pozounérů zpívají Internacionálu.)

Končím schůzi.

(Konec schůze v11 hod. 18 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP