Pátek 20. března 1953

(Začátek schůze v 16 hod. 1 min.)

Přítomni:

Předseda dr. John.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, dr. Polanský, Fiala, Valo, Štětka, Žiak.

Členové vlády: předseda vlády Zápotocký, náměstkové předsedy vlády Široký, dr. Dolanský, Bacílek, dr.Čepička, Kopecký, Novotný, Fierlinger, dr. Nejedlý, Uher; ministři dr. Plojhar, dr. inž. Šlechta, dr. Kyselý, Harus, inž. Jankovcová, Ďuriš, Krosnář, Nosek, Bílek, Dvořák, dr. Havelka, Jonáš, Kabeš, Krajčír, Málek, Maurer, Nepomucký, dr. Neuman, Pokorný, Poláček, Pospíšil Ant., Pospíšil Jos., inž. Púčik, dr. Rais, Smida, Sýkora, inž. Šimůnek, Šrámek, Štoll.

264 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstek dr. Rattinger.

Předseda (zvoní): Zahajuji 70. Schůzi Národního shromáždění.

(Pražští pozounéři zahráli státní hymny československou a sovětskou. - Přítomní povstali a setrvali stojíce až do konce smuteční schůze.)

Drahé soudružky a soudruzi, drazí přátelé!

Národní shromáždění republiky Československé se dnes sešlo na této mimořádné smuteční schůzi, aby se v hluboké úctě, vděčnosti a lásce poklonilo světlé a slavné památce soudruha Stalina, světlé a slavné památce soudruha Gottwalda.

Všechno, čím žije a dýchá naše země, je spojeno s nimi. Jejich podoba se na nás dívá radostnýma očima našich dětí, jež dík nim se rozvíjejí do zdraví, krásy a síly nikdy dříve nevídané. Setkáváme se stále s nimi v pionýrských šátcích našich chlapců a dívek a žijí ve smělých srdcích tlukoucích pod jásavou modří naší nové, jejich mládeže. Jsou a vždycky budou v našich továrnách, zbavených vykořisťovatelů, a na našich družstevních polích, zbavených mezí a těžké otrocké dřiny. Z jejich díla vznikla taková jednota našich pracujících ve městech i na vesnicích a našich národů, jaké nikdy u nás nebylo. Jenom touto nerozbornou jednotou pod vedením dělnické třídy bylo i u nás odstraněno vykořisťování člověka člověkem, jenom tato stalinská a gottwaldovská jednota našich pracujících nás vede a přivede k socialismu, ke šťastné socialistické budoucnosti a zároveň také k trvalému Světovému míru.

Snad to lze říci takto: Kdykoliv jsme řekli Stalin, mysleli jsme také Gottwald. A kdykoliv jsme řekli Gottwald, mysleli jsme současně Stalin. Stalin, první a největší člověk všeho lidstva, Gottwald, první a největší člověk našich národů. Stalin a Gottwald, naši milovaní, rodní, nejdražší.

Proto naše hoře, proto bolest našeho pracujícího lidu nad jejich nenadálým a téměř současným odchodem je tak nesmírná. Dvojí přetěžká rána na nás dopadla.

Máme ještě srdce plné bolesti a oči plné slz. Je tomu tak a my to nezakrýváme. Tak jako sovětští lidé, tak jako pracující lidé stamilionové Číny a všech lidových demokracií, tak jako všichni poctiví, pokrokoví a mírumilovní lidé na celém světě.

Již tím je však tato naše bolest bolestí zcela novou, jakou naše historie dosud nepoznala. Tak jako je zcela novým náš svět, v jehož čele je Sovětský svaz, a jak v tomto světě je zcela novým bratrský a nezištný vzájemný poměr států, národů i lidí. Je to bolest stejného druhu, jakou vyvolala smrt Leninova. Je to bolest, která ještě více sjednocuje, která rodí nové bojové odhodlání a novou tvůrčí bojovou sílu.

S takou bolestí jsme se sešli tehdy, když 5. března dolehla na nás přesmutná zpráva o smrti našeho osvoboditele, nejlepšího přítele, učitele a vůdce soudruha Stalina.

Znovu jsme procítili hlubokou vděčnost k velikému Stalinovi za slavné činy, kterými vešel do dějin našich národů. Za to, že nám první ukázal perspektivu národní svobody. Za to, že spolu s Leninem ve Velké říjnové socialistické revoluci zahájil novou epochu dějin lidstva, v níž také pro naše národy se otevřela cesta k svobodě z imperialistického otroctví. Za to, že naši svobodu, zneužitou, hazardérsky prohranou a zločinně zaprodanou vládci buržoasní republiky, znovu vrátil našemu lidu osvoboditelským vítězstvím slavné sovětské armády nad hitlerovským fašismem. Za to, že naše národy zachráněné z nebezpečí barbarského vyhlazení postavil na práh nové slavné epochy socialistického budování. Za to, že naši samostatnost a naši socialistickou výstavbu podepřel mohutnou silou věrného a oddaného přátelství a vydatné, účinné a nezištné pomoci Sovětského svazu. Za to, že ve zkušenostech gigantických bojů, které v čele slavné Komunistické strany Sovětského svazu a sovětských národů vedl za rozdrceni kontrarevoluce, za revoluční přeměnu sovětského hospodářství, za růst nového socialistického člověka, za jeho vítězství nad imperialistickými útočníky a za osvobození celého lidstva, můžeme čerpat hluboké poučení a pevnou posilu. Za to, že Stalinova moudrost nám ukázala a stále ukazuje jasnozřivě cestu vpřed, k skvělým cílům komunismu, které se v Sovětském svazu již stávají skutečností. Za to, že nám a všemu lidstvu ukázal tak jasně a přesvědčivě reálnou perspektivu míru. Proto Stalin, zapsaný do našich dějin, žije v lásce, úctě a vděčnosti našich lidí.

Sešli jsme se tehdy ve statisících na Václavském náměstí v Praze a v milionech ve všech městech a obcích naší republiky, abychom se opřeli jeden o druhého, abychom se ještě úže semkli v pevném bloku pracujících měst i venkova, v pevném bloku Národní fronty Čechů a Slováků kolem Komunistické strany Československa a jejího Ústředního výboru, abychom si přísahali, že cestou Lenina a Stalina půjdeme neochvějně dál kupředu pod vedením našeho nejlepšího a nejvěrnějšího žáka Stalinova, nevýslovně nám všem a všemu pracujícímu lidu drahého presidenta naší republiky soudruha Klementa Gottwalda.

Náhlá, nenadálá smrt soudruha Gottwalda, největšího člověka našich dějin, prvního a největšího z našeho pracujícího lidu, našeho učitele a vůdce, dovršila naši bolest a naše neštěstí. Ale také toto bezměrné hoře se proměňuje v ještě pevnější jednotu a bezměrnou sílu, v gottwaldovskou jednotu a sílu. A znovu v nespočetných zástupech, v nesmírných masách, přicházejí naši pracující k soudruhu Gottwaldovi, aby mu vyjádřili všechnu svou úctu, vděčnost a lásku, aby mu přísahali, že splníme jeho slavný odkaz, že půjdeme dál a věrně jeho cestou, pod praporem Lenina a Stalina, až do vítězného konce.

To je pravá a neochvějná vůle našeho pracujícího lidu, to je nejsvatější příkaz pro nás, pro jeho poslance.

My, zde v Národním shromáždění republiky Československé, zvlášť těžce se smiřujeme s myšlenkou, že už nikdy neuslyšíme lidský hlas soudruha Gottwalda, že se už nepotkáme s laskavým pohledem jeho živých očí, že už nebudeme s bezdechou pozorností sledovat velké a slavné řeči, kterými nás vedl, sjednocoval a učil.

My, poslanci Národního shromáždění, skláníme se s hlubokou úctou, vděčností a láskou před velkým dílem s. Gottwalda. Je tvůrcem nové, nejslavnější epochy dějin našich národů. Vytvářel ji již tím, když probojovával důslednou marxisticko-leninskou linii v komunistické straně a zakaloval ji ve stranu nového typu. Pozvedl dělnickou třídu na vedoucí sílu dějin našich národů. Pevně ji sjednotil a seskupil pod její vedení zdravé síly všeho našeho lidu. Postavil ji do čela našeho národa v boji proti surovému fašistickému útlaku i proti intrikám a úkladům angloamerického imperialismu, který své zločinné záměry skryl v poslední době pod masku protistátního spikleneckého centra. Soudruh Gottwald vydobyl a zabezpečil svobodu a nezávislost naší vlasti, štěstí našeho pracujícího lidu, velkou a slavnou budoucnost našich národů. V těchto slavných a hrdinských bojích, které soudruh Gottwald vedl pro spravedlivou věc našeho lidu, zažili někteří z nás také i jeho projevy a vystupování jako poslance dělnické třídy. Jako nadaný a věrný žák nesmrtelného učení Leninova a Stalinova vytvořil u nás klasický typ revolučního poslance, zástupce zájmů pracujícího lidu, který dovedl využít tribuny buržoasního parlamentu k tomu, aby v bojových projevech odhaloval vykořisťovatelský charakter měšťácké demokracie, bil naši buržoasii a utlačovatele našich pracujících.

Mnozí z nás si pamatují jako největší svůj osobní prožitek jeho slavný boj za jednotu našeho lidu a našich národů v obraně proti zvlčilé fašistické a hitlerovské agresi. Na této půdě ve Stálém výboru odezněla hrdá, sebevědomá slova soudruha Gottwalda, kterými jménem našeho lidu a s hrudí ve vlastním slova smyslu nastavenou proti ústím nabitých pušek přicházejících již okupantů odmítl mnichovskou zradu a proklel představitele tehdejší vládnoucí třídy, kteří naši republiku zaprodali do největšího ponížení a neštěstí. K soudruhu Gottwaldovi, který mluvil s balkonu tehdejšího parlamentu, přišel všechen náš lid, aby vyslovil svůj naprostý souhlas s jeho programem skutečné bojové obrany naší republiky a samostatnosti po boku nejlepšího našeho přítele, po boku sovětského lidu a velikého Stalina, kteří jediní nám zůstali věrni i v tehdejším našem neštěstí. Náš lid vložil tehdy do rukou soudruha Gottwalda v plné důvěře svůj osud a celou budoucnost své svobody a svého státu.

Soudruh Gottwald v čele národního a osvobozovacího boje v nejplnější míře splnil tuto důvěru všeho našeho pracujícího lidu. Košickým vládním programem pevně narýsoval perspektivy naší lidové demokracie k socialismu, pevně zajistil, že nikdy víc se nebude a ani nemůže opakovat Mnichov, protože základem naší samostatnosti a svobody je vláda pracujícího lidu v čele s dělnickou třídou a garantem této naší samostatnosti a svobody je Sovětský svaz a soudruh Stalin, protože na všechny časy náš osud je zajištěn nejpevnější přátelskou a spojeneckou jednotou se sovětským lidem.

Bylo jen dovršením dalšího historického vývoje v našem státě, dovršením slavného únorového vítězství našeho pracujícího lidu nad pučistickým kontrarevolučním útokem domácí i cizí reakce proti našemu lidu a státu zvolení soudruha Klementa Gottwalda presidentem Československé republiky. Všichni se pamatujeme na tu přeslavnou chvíli, kdy soudruh Gottwald vložil ruku na naši novou ústavu, Ústavu 9. května, a pevným hlasem říkal slavná slova své presidentské přísahy, své velké a slavnostní vyznání oddanosti a věrnosti lidu, pracujícímu lidu Československa.

Jen něco málo víc než dva měsíce nás dělí od okamžiku, kdy jsme chtěli vzpomenout pátého výročí zvolení soudruha Gottwalda presidentem Československé republiky. Těšili jsme se na tuto slavnost, každý z nás by byl přispěl k tomu, aby byla radostná a slavná. I my jsme chtěli přijít za soudruhem Gottwaldem a povědět mu, jak ho milujeme, a poděkovat mu z celého srdce za nová vítězství, ke kterým přivedl náš lid za svého presidentství. A jsou to vítězství rozhodná, určující v plném dosahu celou naši budoucnost.

Pod Gottwaldovým vedením byly položeny pevné základy socialismu v našem státě. Náš průmysl patří zcela našemu pracujícímu lidu, který je něm jediným a plně odpovědným hospodářem. Naše zemědělství vstoupilo již na cestu socialistické družstevní velkovýroby a tento revoluční převrat mílovými kroky postupuje vpřed. Je téměř vyrovnán rozdíl mezi industrializací v českých zemích a na Slovensku a tak je položen nejpevnější základ trvalé bratrské jednotě Čechů a Slováků. Pod vedením soudruha Gottwalda byla vykována naše bezpečnost a armáda v nejostřejší mocnou zbraň, která je s to srazit jakéhokoliv útočníka k zemi. Z vůle všeho našeho lidu a pod vedením soudruha Gottwalda stalo se přátelství a spojenectví našeho státu se Sovětským svazem a se všemi lidovými demokraciemi bezpečnou zárukou naší samostatnosti a síly. Nikdy naše mezinárodní postavení nebylo tak pevné a bezpečné jako je nyní.

To je slavné a velké Gottwaldovo dědictví, dědictví, jež tvoří základní předpoklady pro šťastnou budoucnost nás i našich dětí, dědictví, z něhož lze úspěšně dojít k socialismu a jež tvoří také spolehlivou základnu pro naši účinnou pomoc v boji za světový mír. A právě proto je třeba střežit je jako oko v hlavě, je třeba, abychom je stále rozmnožovali jako dobří gottwaldovští hospodáři až ke konečnému vítězství.

V soudruhu Stalinovi, největším člověku naší - stalinské epochy, ztratili jsme my, českoslovenští lidé, svého nejlepšího přítele, osvoboditele, učitele a otce. V soudruhu Gottwaldovi, největší osobnosti naší historie, ztratili jsme my, českoslovenští lidé, svého osvoboditele a prvního bojovníka za naši jednotu, svobodu, štěstí, socialismus a mír, svého otce.

V soudruhu Stalinovi a Gottwaldovi ztratil náš pracující lid, naše národy, své rodné a nejdražší.

Pro jejich věčnou a jasnou paměť ke splnění jejich slavného odkazu ještě s větší rozhodností a obětavostí budeme pokračovat v budování socialismu, ještě rozhodněji budeme střežit své dílo a mír proti všem nepřátelům. Nebudeme šetřit svých sil a bude-li třeba, nasadíme i své životy. Zvítězíme!

Věčná paměť a sláva soudruhu Stalinovi!

Věčná paměť a sláva soudruhu Gottwaldovi!

Kupředu Gottwaldovou cestou pod vítěznými prapory Lenina a Stalina! (Poslanci zachovali stojíce dvě minuty ticha.)

Nejvyšší sovět Svazu sovětských socialistických republik usnesl se na svém zasedání dne 15. března 1953 zaslat Národnímu shromáždění republiky Československé soustrastný projev tohoto znění:

"Drazí soudruzi!

Nejvyšší sovět Svazu sovětských socialistických republik vyjadřuje Národnímu shromáždění republiky Československé hlubokou soustrast nad skonem presidenta Československé republiky, vynikajícího státníka a milovaného vůdce národů Československa, soudruha Klementa Gottwalda.

Společně s vámi hluboce truchlíme nad úmrtím vůdce národů Československa, neúnavného organisátora nového československého lidově demokratického státu, věrného přítele Sovětského svazu soudruha Klementa Gottwalda.

Nejvyšší sovět Svazu sovětských socialistických republik."

Předsednictvo Národního shromáždění navrhuje, aby Národní shromáždění republiky Československé odeslalo Nejvyššímu sovětu Sovětských socialistických republik za tento projev soustrasti poděkování tohoto znění:

"Drazí soudruzi!

Národní shromáždění republiky Československé přijalo s hlubokým pohnutím Váš projev soustrasti k úmrtí milovaného vůdce našich národů, presidenta republiky a předsedy Komunistické strany Československa soudruha Klementa Gottwalda. Děkujeme Vám a všemu sovětskému lidu za Vaše vřelé a oddané přátelství, kterým jste posílili a posilujete náš lid v jeho nejtěžším hoři. Toto přátelství je nám oporou a vzpruhou k tomu, abychom nezlomně dále šli po boku Vašich národů cestou budování socialismu a boje za mír, cestou Klementa Gottwalda, nejlepšího našeho žáka velikého Lenina a Stalina.

Slibujeme Vám, že budeme věrně plnit odkaz největšího syna našeho lidu soudruha Klementa Gottwalda, že budeme stále upevňovat a prohlubovat své přátelství a spojenectví se Sovětským svazem, že zachováme nesmrtelnou věrnost dílu našeho nezapomenutelného učitele a otce - velikého Stalina. Tak jak to nejlépe jménem nás všech vyjádřil soudruh Klement Gottwald slovy: Se Sovětským svazem na věčné časy!

Národní shromáždění republiky Československé."

Kdo souhlasí s návrhem, aby Nejvyššímu sovětu Svazu sovětských socialistických republik bylo odesláno toto poděkování, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Zjišťuji, že návrh byl jednomyslně přijat. (Pražští pozounéři zahráli Internacionálu.)

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hod. 28 min..)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP