Úterý 15. září 1953

Mezinárodní krize, kterou imperialisté rozpoutali, ukázala současně, jak bezradným je kapitalistický svět, jak národy celého světa se od jeho šílené politiky odklánějí, jak ji nenávidí. A na druhé straně ukázalo se, jak silný, mohutný a nepřemožitelný je velký tábor mírumilovných národů vedený Sovětským svazem, naším věrným spojencem, rádcem a přítelem. Mezinárodní krize ukázala, jak všichni slušní a kulturní lidé v celém světě upínají své naděje k mírumilovné a tvořivé politice Sovětského svazu. Marně se snaží pánové z Wallstreetu mobilizovat pro své temné plány býv. nacistické generály a válečné zločince v čele s Adenauerem a rozdmychávat plamen německého nacionalismu a šovinismu. Tyto pokusy ještě přesvědčivěji odhalují proradnost imperialistů a všech jejich zaprodanců a náhončích. Tyto pokusy nutí evropské národy být bdělými, být na stráži míru v Evropě a v celém světě. V tomto velkém zápase za mír důvěra v poctivou a upřímnou politiku Sovětského svazu, v jeho nepřemožitelnou sílu, v jeho novou krásnou lidskou kulturu, v jeho vnitřní pevnost, prýštící z hlubokého přesvědčení sovětských občanů, tyto velké morální hodnoty, z nichž se radujeme a těšíme, jsou pro nás daleko účinnější zbraní než sebemocnější vodíková bomba a sebepočetnější eskadry amerických velkoletadel.

Můžeme tedy s důvěrou hledět vstříc svým úkolům v příštích měsících a letech, i když víme, že nás čeká ještě mnoho práce a že úklady válečných paličů jsou stále ještě hrozbou pro celý svět. Učiníme vše, aby naše vlast se stala mocnou baštou socialistického pořádku, zemí skutečné demokracie pracujícího lidu a šťastným jeho domovem.

K tomu nechť naše Národní shromáždění ze všech sil napomáhá.

Ať žije a vzkvétá naše věčné a věrné přátelství a spojenectví s velkým lidem sovětským a se všemi lidově demokratickými zeměmi, naše přátelství se všemi mírumilovnými národy celého světa! (Potlesk.)

Ať žije, ať nás moudře vede naše slavná Komunistická strana Československa! (Potlesk.)

Ať roste a mohutní pevný přátelský svazek stran Národní fronty a nechť úspěšně se rozvíjí její vzájemná spolupráce! (Potlesk.)

Ať žije a vzkvétá naše drahá lidově demokratická republika v čele s presidentem soudruhem Antonínem Zápotockým! (Poslanci povstávají. - Dlouho trvající bouřlivý potlesk. - Poslanci usedají.)

Tím byl vyřízen první bod pořadu schůze.

Přistoupíme nyní ke druhému bodu pořadu, kterým je

2. Volba místopředsedy Národního shromáždění.

Byl mi podán dále písemný návrh poslanců Augustina Klimenta, Štětky, Hodinové-Spurné, Valo, Gemrota, dr. Polanského, dr. Klingra, Fialy, Žiaka, Pokojného a druhů

na volbu místopředsedy Národního shromáždění podle § 64 ústavy a podle §§ 57 a 58 jedn. řádu Národního shromáždění.

Žádám o jeho přečtení.

Gen. tajomník NS Kováčik (číta):

Návrh

poslancov Augustina Klimenta, Štětku, Hodinovej-Spurnej, Valu, Gemrota, Dr. Polanského, Dr Klingera, Fialu, Žiaka, Pokojného a ďalších.

Podpísaní navrhujú, aby podľa § 64 Ústavy a podľa §§ 57 a 58 rokovacieho poriadku Národného zhromaždenia bol za podpredsedu Národného zhromaždenia vyvolený posl. Jan Harus. (Potlesk.).

Předseda: Kdo souhlasí s návrhem, aby místopředsedou Národního shromáždění byl zvolen posl. Jan Harus, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji, tím byl posl. Jan Harus zvolen jednomyslně místopředsedou Národního shromáždění. (Hlučný potlesk.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Sděluji, že příští schůze Národního shromáždění se koná dnes odpoledne v 15 hodin.

Podle denního pořadu usneseného užším předsednictvem Národního shromáždění dne 10. září 1953 je na pořadu této schůze

Prohlášení vlády.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu ? (Nebyly.)

Námitek není.

Národní shromáždění rozhodne o pořadu prostým hlasováním bez rozpravy.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem této schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. - Navržený pořad příští schůze je jednomyslně schválen.

Končím schůzi. (Poslanci povstávají a obráceni k presidentské lóži volají: Ať žije soudruh Zápotocký! - President republiky Antonín Zápotocký se svým doprovodem opouští zasedací síň.)

(Konec schůze v 10 hod. 35 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP