Pondělí 30. července 1956

(Začátek schůze v 15 hod. 6 min.)

Přítomni:

Předseda Fierlinger.

Místopředsedové Valo, Hodinová-Spurná, dr Polanský, A. Fiala, Žiak.

Předseda vlády Široký, první tajemník ÚV KSSS Bacílek, náměstek předsedy vlády Kopecký, náměstkyně předsedy vlády ing. Jankovcová, náměstek předsedy vlády Poláček; ministři ing. Šimůnek, dr Kyselý, dr h. c. Plojhar, dr ing. Šlechta, Bakuľa, David, Ďuriš, Krosnář, Machačová, akademik Nejedlý, dr Škoda, Tesla, Uher, Beran, Reitmajer, Dvořák, dr Kahuda, dr Neuman, Ouzký, Pospíšil, ing. Púčik, dr Vlasák, Zatloukal.

335 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: vedoucí kanceláře NS Kováčik.

(President republiky Antonín Zápotocký, doprovázen místopředsedou NS posl. Valo, vstupuje do presidentské lóže. - Shromáždění povstává a vítá presidenta dlouhotrvajícím potleskem. - Shromáždění usedá.)

Předseda (zvoní): Zahajuji 11. schůzi Národního shromáždění.

Jménem Národního shromáždění republiky Československé vítám mezi námi co nejsrdečněji presidenta republiky Československé soudruha Antonína Zápotockého. (Poslanci povstávají a obráceni k presidentské lóži zdraví presidenta dlouhotrvajícím potleskem.)

Sděluji, že došel dopis předsedy vlády ze dne 18. července 1956, kterým oznamuje, že president republiky svým rozhodnutím ze dne 18. července 1956 svolal podle § 49 ústavy Národní shromáždění k zasedání do Prahy na den 30. července 1956.

Předseda vlády sdělil Národnímu shromáždění svým dopisem ze dne 25. dubna 1956, že president republiky svým rozhodnutím ze dne 25. dubna 1956 odvolal dr Alexeje Čepičku z funkce prvního náměstka předsedy vlády a ministra národní obrany a

jmenoval prvního náměstka ministra národní obrany Bohumíra Lomského ministrem a pověřil jej řízením ministerstva národní obrany.

Sděluji dále, že předseda vlády oznámil Národnímu shromáždění dopisem ze dne 20. června 1956, že president republiky rozhodnutím ze dne 16. června 1956 podle § 74 odst. 1 ústavy

odvolal ministry dr Jana Bartušku, Vratislava Krutinu, Aloise Málka, Júlia Maurera, Marka Smidu a Ladislava Štolla z funkce ministrů,

odvolal náměstka předsedy vlády dr Václava Škodu z této jeho funkce, jmenoval jej ministrem a pověřil řízením ministerstva spravedlnosti,

zprostil ministra Michala Bakuľu řízení ministerstva státní kontroly a pověřil jej řízením ministerstva zemědělství a lesního hospodářství,

pověřil ministra Josefa Krosnáře řízením ministerstva státní kontroly,

pověřil ministra Jindřicha Uhra řízením ministerstva potravinářského průmyslu a výkupu zemědělských výrobků,

pověřil ministryni Boženu Machačovou řízením ministerstva spotřebního průmyslu,

pověřil ministra dr Františka Kahudu řízením ministerstva školství a kultury,

zprostil ministra dr ing. Emanuela Šlechtu řízení ministerstva stavebnictví a pověřil jej řízením Státního výboru pro výstavbu,

zprostil ministra Oldřicha Berana řízení Státního výboru pro výstavbu a pověřil jej řízením ministerstva stavebnictví.

Oznamuji, že poslaneckého mandátu se vzdali poslanci: Vincent Pokojný, Karol Tomášek a Michal Ondruš.

Užší předsednictvo Národního shromáždění usneslo se ve své schůzi dne 4. července 1956 navrhnout Národnímu shromáždění k projednání tento denní pořad, který byl členům Národního shromáždění rozeslán:

1. Zpráva mandátového výboru o ověření volby nových poslanců (tisk 69).

2. Prohlášení vlády.

3. Zpráva výboru ústavně-právního o návrhu poslanců Bacílka, Hodinové-Spurné, Valo, dr Polanského, Žiaka, Antonína Fialy, Strechaje, Červeného, Lörincze, Prokopové, dr Mancy a druhů (tisk 66) na vydání ústavního zákona o slovenských národních orgánech (tisk 71).

Jsou proti tomuto pořadu nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s navrženým pořadem schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji, to je většina. - Tím Národní shromáždění schválilo pořad schůze.

Přistoupíme k projednávání prvního bodu schůze, kterým je

1. Zpráva mandátového výboru o ověření volby nových poslanců (tisk 69).

Dávám slovo zpravodaji posl. Vodičkovi.

Zpravodaj posl. Vodička: Vážené Národní shromáždění!

Jsem pověřen úkolem podat v této schůzi Národního shromáždění zprávu o jednání mandátového výboru, který se sešel dne 30. července 1956 k ověření platnosti voleb nově zvolených poslanců Národního shromáždění.

Nově zvolení poslanci byli zvoleni v doplňovacích volbách, a to posl. František Štefánik ve volebním obvodu č. 286 Senec-Sereď, posl. ing. Herbert Ďurkovič za volební obvod č. 329 Ilava a posl. Pavol Bučák za volební obvod č. 346 Levoča-Spišská Nová Ves.

Doplňovací volby v těchto volebních obvodech byly stanoveny usnesením vlády ze dne 16. března 1956 na neděli 15. dubna 1956.

Mandátový výbor Národního shromáždění prozkoumal tyto dokumenty: prohlášení kandidátů o přijetí kandidatury, zápisy obvodních volebních komisí o registraci kandidátů, zápisy obvodních volebních komisí o sčítání hlasů a zápis ústřední volební komise pro doplňovací volby do Národního shromáždění.

Mandátový výbor zjistil, že doplňovací volby ve všech třech uvedených volebních obvodech byly provedeny v plném souhlasu s ústavním zákonem o volbách do Národního shromáždění a o volbách do Slovenské národní rady a se zákonem o volbách do Národního shromáždění. Mandátovému výboru nedošla žádná oznámení nebo stížnosti na porušení zákonných ustanovení o volbách do Národního shromáždění.

Poněvadž doplňovací volby poslanců Národního shromáždění Františka Štefánika, ing. Herberta Ďurkoviče a Pavla Bučáka byly provedeny v plném souhlasu se zákonnými předpisy o volbách do Národního shromáždění a není důvodu pro zrušení jejich platnosti, doporučuje mandátový výbor, aby Národní shromáždění ověřilo podle § 50 zákona č. 27/1954 Sb. o volbách do Národního shromáždění platnost voleb těchto poslanců.

Předseda: Slyšeli jste zprávu mandátového výboru.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak je obsaženo ve zprávě mandátového výboru, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím Národní shromáždění schválilo zprávu mandátového výboru a ověřilo tak platnost voleb poslanců Františka Štefánika, ing. Herberta Ďurkoviče a Pavla Bučáka.

Poněvadž se všichni tři jmenovaní poslanci dostavili do dnešní schůze, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten ústavou předepsaný poslanecký slib, poslanci Štefánik, ing. Ďurkovič a Bučák ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a jmenované poslance žádám, aby ke mně přistoupili vykonat slib. (Shromáždění povstává)

Vedoucí kanceláře NS Kováčik (čte): "Sľubujem, že budem verný Republike československej a jej ľudovodemokratickému zriadeniu. Budem zachovávať jej zákony a svoj mandát vykonávať podľa najlepšieho vedomia a svedomia na prospech ľudu a štátu."

Posl. František Štefánik (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

Posl. ing. Herbert Ďurkovič (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

Posl. Pavol Bučák (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem (Shromáždění usedá.)

Předseda: Tím je vyřízen první bod pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání druhého bodu dnešního pořadu, kterým je:

2. Prohlášení vlády.

Prosím předsedu vlády s. Viliama Širokého, aby se ujal slova.

Predseda vlády Viliam Široký (uvítaný potleskom): Vážené Národné zhromaždenie!

V poslednom čase došlo k tak významným udalostiam v oblasti medzinárodnej politiky ako aj v oblasti vnútorného vývinu, že vláda republiky považuje za účelné a potrebné zaujať k nim stanovisko a vytýčiť zásady svojej politiky pre budúce obdobie.

Všetky tieto udalosti sú priamo i nepriamo spojené s XX. sjazdom Komunistickej strany Sovietskeho sväzu. I tak krátka doba, aká od jeho konania uplynula, plne potvrdzuje prenikavý medzinárodný význam tohto sjazdu. V znamení jeho výsledkov a záverov pre našu vnútornú a zahraničnú politiku prebiehala v dňoch 11.-15. júna t. r. celoštátna konferencia Komunistickej strany Československa, ktorá neobyčajne rozvinula iniciatívu a aktivitu nášho pracujúceho ľudu pri uskutočňovaní úloh našej výstavby, potvrdila správnosť generálnej línie budovania socializmu v našej vlasti, prerokovala smernice pre zostavenie druhého päťročného plánu rozvoja národného hospodárstva Československej republiky v rokoch 1956-1960 a schválila celý rad opatrení na decentralizáciu riadenia hospodárskej a kultúrnej výstavby a na zvýšenie úrovne riadenia celého národného hospodárstva.

V medzinárodnej politike treba predovšetkým vyzdvihnúť pre našu republiku nadmieru dôležitú skutočnosť, že úsilie o zmiernenie medzinárodného napätia úspešne pokračuje a zaznamenáva nové, veľmi významné výsledky, že sa neprestajne rozširujú politické, hospodárske a kultúrne styky medzi štátmi s rôznym spoločenským zriadením - pri súčasnom prehlbovaní a upevňovaní vzťahov medzi krajinami svetovej socialistickej sústavy. S potešením môžeme konštatovať, že myšlienka mierového spolunažívania štátov bez ohľadu na ich hospodárske a politické sústavy získava si nových prívržencov i vo vládnúcich kruhoch kapitalistických štátov.

Skutočnosť, že došlo k obratu v medzinárodnom vývine, že došlo k zmierneniu medzinárodného napätia, to je predovšetkým zásluha aktívnej a húževnatej mierovej politiky Sovietskeho sväzu, ktorý v spolupráci s ostatnými mierumilovnými štátmi a národmi vynaložil nesmierne úsilie pre zlepšenie vzťahov medzi národmi, pre vyriešenie otvorených medzinárodných otázok, ktorý mobilizoval všetky sily pre boj za mier, pre izoláciu vojnychtivých kruhov. Úsilie, ktoré najmä v poslednom približne jeden a pol roku vynaložil Sovietsky sväz pre vec mieru a bezpečnosti vo svete, je jedinečným príkladom cieľavedomého, obetavého, principiálneho a pritom nanajvýš pružného uskutočňovania leninských zásad politiky mierového spolunažívania medzi štátmi rôznych spoločenských systémov. Príklad Sovietskeho sväzu a jeho konkrétne výsledky inšpirujú aj ostatné národy pre ešte húževnatejší boj za znemožnenie novej vojny, za udržanie a upevnenie mieru.

Bolo by, pravda, veľkou chybou domnievať sa, že všetko je už vyhrané, že nebezpečenstvo vojny už nehrozí. Vojnychtivé kruhy na Západe sa nemálo pokúšajú zvrátiť medzinárodný vývin a rozdúchať studenú vojnu a domnievajú sa, že po XX. sjazde Komunistickej strany Sovietskeho sväzu v súvislosti s prekonávaním škodlivých dôsledkov kultu Stalinovej osobnosti prišla pre nich vhodná chvíľa pre posilnenie ich podvratnej činnosti v ľudovodemokratických štátoch. Imperialisti by chceli zvrátiť socialistický vývin týchto štátov. Samotné New York Times priznávajú: "Naším počiatočným cieľom je narušiť východný blok." Áno, o to im ide! Vraziť klin predovšetkým medzi Sovietsky sväz a ľudovodemokratické štáty, aby oslabili vec socializmu a mieru a mohli tak uskutočniť svoje temné plány proti národom. Všetky tieto a podobné plány a snahy sú však vopred odsúdené na stroskotanie. Pokusy imperialistickej reakcie rozdeliť tábor socializmu, tak isto ako pokusy vyvolať v súvislosti s odhaleniami XX. sjazdu Komunistickej strany Sovietskeho sväzu zmätok v radoch mierového a medzinárodného robotníckeho hnutia, skončia sa naprostým neúspechom. Nielen to. Ešte lepšie ukážu národom pravú tvár imperializmu a naučia ich náležitej bdelosti pred ich plánmi. Niet pochýb o tom, že historické uznesenia XX. sjazdu KSSS prinesú ďalšie značné upevnenie jednoty a sily svetovej socialistickej sústavy, upevnenie celého mierového pásma, upevnia a prehĺbia súdržnosť a solidaritu robotníckych strán.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP