Pondělí 24. října 1960

(Začátek schůze v 10 hod. 02 min.)

Přítomni:

President republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný.

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Fiala, dr. Kyselý, Pospíšil, dr. Škoda, Valo.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, první tajemník ÚV KSS Bacílek, místopředseda vlády a ministr vnitra Barák, Pavol David, místopředseda vlády Dolanský, Hendrych, místopředseda vlády Kopecký a místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek; kandidáti politického byra ÚV KSČ místopředsedkyně vlády inž. Jankovcová, Hlína, místopředseda vlády Strechaj, tajemníci ÚV KSČ Dubček, Köhler, Koucký, Krutina; ministři dr. h. c. Plojhar, dr. Neuman, Biľak, Černík, Václav David, Ďuriš, Krajčír, Krosnář, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, akad. Nejedlý, Poláček, Štrougal, Uher, Beran, dr. Kahuda, Reitmajer, dr. Vlasák, inž. Púčik, Brabec, inž. Šmok a Vlna.

286 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: vedoucí Kanceláře NS Kováčik.

Předseda Fierlinger (zvoní): Zahajuji 3. schůzi Národního shromáždění.

Jménem Národního shromáždění Československé socialistické republiky vítám mezi nás co nejsrdečněji presidenta Československé socialistické republiky a prvního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Antonína Novotného. (Shromáždění povstává a vítá presidenta republiky dlouhotrvajícím potleskem. - Shromáždění usedá.)

Sděluji, že president Československé socialistické republiky svolal svým rozhodnutím ze dne 17. října 1960 podle článku 50 odstavec 1 Ústavy Československé socialistické republiky Národní shromáždění k zasedání na den 24. října 1960.

Předsednictvo Národního shromáždění, jak již bylo poslancům telegraficky sděleno, se usneslo projednat na dnešní schůzi

Zprávu presidenta republiky soudruha Antonína Novotného, vedoucího československé delegace, z jednání XV. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů.

Prosím presidenta republiky, aby se ujal slova.

President republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný (uvítán bouřlivým dlouhotrvajícím potleskem):

Soudruzi poslanci,

vážení hosté!

Dovolte, abych Národnímu shromáždění jako nejvyššímu orgánu státní moci Československé socialistické republiky podal zprávu o postupu československé delegace při všeobecné rozpravě na patnáctém Valném shromáždění Organizace spojených národů. Z rozhodnutí ústředního výboru Komunistické strany Československa a vlády republiky zúčastnil jsem se jako vedoucí naší delegace první části tohoto zasedání.

Bylo pro nás ctí že jsme na těchto důležitých jednáních mohli zastupovat a hájit zájmy našeho lidu, naší socialistické vlasti, zájmy míru. Naše delegace stála v tomto svém úsilí po boku delegace Sovětského svazu, vedené soudruhem Nikitou Sergejevičem Chruščovem, a druhých delegací bratrských socialistických zemí. Práce, kterou vykonaly socialistické země a především Sovětský svaz v Organizaci spojených národů, přispěla k boji za mír a dala tomuto boji nové impulsy.

Význam patnáctého zasedání Valného shromáždění byl zřejmý již před jeho zahájením. Vyplývalo to především ze situace, jaká je nyní ve světě. Mám tu na mysli poměr sil mezi stoupenci míru a pokroku mezi socialismem a kapitalismem. Ve světě nastaly již takové změny ve prospěch míru a socialismu, ve prospěch skutečné svobody a nezávislosti národů, že dozrála doba, kdy nelze nadále odkládat ani promítnutí těchto změn do OSN.

Druhou okolností, která zvyšuje závažnost letošního Valného shromáždění, je ne právě klidné ovzduší, jímž se vyznačuje současná mezinárodní situace.

Příčiny tohoto neblahého stavu jsou známé. Především to byl nezdar pařížské schůzky šéfů vlád čtyř mocností, na níž se mělo jednat o otázkách odzbrojení a o řadě dalších závažných mezinárodních problémů. Za rozbití pařížské konference jsou plně odpovědny imperialistické vládnoucí kruhy Spojených států amerických. Známými provokačními akcemi vůči Sovětskému svazu těsně před konáním schůzky šéfů vlád tuto schůzku zmařily a pokusily se tak zastavit proces zmírňování mezinárodního napětí a tím znovu ve světě rozdmychat "studenou válku".

Se stejným cílem pak představitelé USA znemožnili za podpory dalších západních zemí i jednání Výboru deseti v Ženevě, který měl připravit podmínky pro realizaci rezoluce o úplném a všeobecném odzbrojení, přijaté na návrh Sovětského svazu loňským Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Další příčinou, která neblaze a stále nebezpečněji ovlivňuje mezinárodní ovzduší, je útočná imperialistická politika západního Německa. Tento staronový agresívní činitel dnes vystupuje na mezinárodním fóru zcela otevřeně s militaristickými a revanšistickými záměry a je plně podporován západními mocnostmi seskupenými v agresívním Severoatlantickém paktu.

Za třetí se do popředí mezinárodního zájmu dostala velmi vážná otázka definitivní likvidace zbytků kolonialismu. Tato otázka vyvstala v současné době s velkou naléhavostí jako důsledek mocného rozmachu osvobozeneckého boje národů. S tím je spojen i problém maximální pomoci osvobozeným národům v rozvoji jejich hospodářství a kultury a při upevňování jejich nezávislosti.

Z rozboru příčin, určujících vývoj situace ve světě a ovlivňujících mezinárodní ovzduší, vyplynuly i stěžejní problémy pro jednání Valného shromáždění OSN.

Valné shromáždění nemohlo obejít nejpalčivější a přímo osudovou otázku současné doby, jako je otázka odzbrojení. Problém odzbrojení hýbe dnes celým světem a pod jeho vlivem patnácté zasedání začínalo a není pochyb, že pod jeho vlivem bude i končit. Návrh Sovětského svazu na všeobecné a úplné odzbrojení nejvýrazněji ovlivnil celé jednání Organizace spojených národů.

Sovětský svaz ústy soudruha Chruščova vystoupil s iniciativou také v druhé otázce, týkající se úplné likvidace kolonialismu a poskytnutí nezávislosti všem národům a zemím.

K nejzávažnějším návrhům, které byly na Valném shromáždění vzneseny, patří dále návrhy Sovětského svazu o nutnosti změn ve struktuře výkonných orgánů Organizace spojených národů. Vyplynuly z nové situace v politickém složení Organizace spojených národů.

Přijetím 17 nových samostatných zemí se vyhranila v Organizaci spojených národů ještě výrazněji než dříve tři seskupení států: skupina států kapitalistických, v jejímž čele stojí blok Spojených států amerických, Anglie, Francie a Kanady, dále socialistické země a konečně skupina neutrálních států. Z této situace je pochopitelně nutné vyvodit závěry, týkající se jak struktury všech orgánů Organizace spojených národů, tak i veškeré jejich činnosti a celého pojetí úlohy OSN. Naléhavost těchto změn byla zdůrazněna naprostým selháním výkonných orgánů OSN při řešení situace v Kongu, kde tyto orgány vystoupily ne na podporu nezávislosti země a její zákonné vlády, ale na podporu kolonialistů a jejich loutek, v zájmu udržení vlivu imperialistických zemí.

Vzhledem k významu projednávaných otázek navrhla vláda Sovětského svazu, aby se patnáctého Valného shromáždění osobně účastnili nejvyšší státní představitelé. Na tuto výzvu odpověděly kladně všechny socialistické státy zastoupené v OSN a také řada neutrálních zemí.

Přítomnost vedoucích představitelů socialistických zemí na letošním Valném shromáždění znovu ukázala všem národům, s jakou odpovědností pohlížejí socialistické státy na současný mezinárodní vývoj a s jakou vážností přistupují k práci Valného shromáždění Organizace spojených národů. Mezi jiným chci upozornit, že se vyskytly během jednání zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů takové situace, že například v delegaci Kolumbie, která seděla před námi, ji zastupovali v jejich oficiálních lavicích dva šestnáctiletí chlapci, v další delegaci, která byla před nimi, tam seděla sekretářka, které je 19 let, a to při vážných jednáních, kdy se jednalo o vážné otázky, jako je přijetí Číny apod.

V důsledku širokého ohlasu sovětské výzvy, obávajíce se vlastní izolace, byly donuceny na Valné shromáždění vyslat své nejvyšší představitele i hlavní kapitalistické státy. K návrhu Sovětského svazu se tak připojilo na třicet zemí, které vyslaly na Valné shromáždění hlavy států či předsedy vlád.

Průběh dosavadního jednání Valného shromáždění, zejména všeobecné rozpravy, jednoznačně potvrdil, že síly míru a pokroku mají ve světě převahu. Tato převaha se již dnes uplatňuje a v budoucnosti se bude uplatňovat stále více. Nemohou nás mýlit výsledky hlasování v OSN, které jsou ještě v některých případech odrazem dřívějšího vedoucího postavení Spojených států i jiných kapitalistických velmocí v OSN.

Důležité je, že jasný a přesvědčivý hlas socialistických zemí zněl z tribuny OSN nejmohutněji a pravdivě vyjadřoval vůli národů po míru a přátelském soužití. A důležité je, že náš hlas podporovaly delegace mnoha nezávislých států Asie, Afriky i Latinské Ameriky.

Delegace naší socialistické republiky vycházela důsledně ze základní linie naší zahraniční politiky, z linie mírového soužití a spolupráce mezi národy a podporovala všechny návrhy a vystoupení, které směřovaly k zabezpečení míru ve světě. Sama předložila v tomto duchu některé návrhy, jimiž chce přispět ke kladným výsledkům letošního Valného shromáždění OSN.

Soudruzi poslanci,

naše delegace na Valném shromáždění jasně vyložila stanovisko Československé socialistické republiky k problému všeobecného a úplného odzbrojení, k návrhům, které předložil Sovětský svaz.

Dovolte mi, abych se zmínil jen o základních rysech tohoto problému.

Na jeho vyřešení mají zájem nejširší vrstvy pracujících na celém světě. Smyslem a cílem návrhů Sovětského svazu na všeobecné a úplné odzbrojení pod účinnou mezinárodní kontrolou je dát pevný a neselhávající základ trvalému míru. Uskutečnění těchto humánních plánů by zabezpečilo, aby svět byl bez válek a veškeré lidstvo v něm mohlo žít všestranně bohatším životem.

Po historickém projevu soudruha Chruščova na loňském Valném shromáždění OSN a po jednomyslném schválení "Rezoluce o všeobecném a úplném odzbrojení" pronikly myšlenky zbavit svět válek hluboko do vědomí lidí ve všech světadílech. Pod tlakem světové veřejnosti se k rezoluci přihlásily i vlády kapitalistických zemí, protože jinak by před národy naplno odkryly svou tvář odpůrců mírového soužití.

Neochabující úsilí Sovětského svazu a socialistických zemí o uskutečnění návrhů na všeobecné a úplné odzbrojení pod účinnou mezinárodní kontrolou naráží na tvrdošíjný odpor imperialistů. Svědectvím o tom je průběh jednání Výboru deseti zemí, jehož členem bylo i Československo. Západní mocnosti v tomto výboru postupovaly tak, aby nedošlo k žádnému pokroku, ke konkrétním výsledkům a dohodě o odzbrojení. Pro oklamání světové veřejnosti předstíraly zájem o jednání, avšak ke konstruktivnímu řešení nebylo možné jejich vinou dospět. Naše dobrá vůle a trpělivost nenašla při jednáních v tomto výboru uplatnění. Proto se delegace socialistických zemí rozhodly přerušit svou účast na jednáních Výboru deseti, neboť se nechtěly podílet na klamání veřejnosti.

Vinou západních mocností Výbor deseti tedy svůj úkol nesplnil. Proto Sovětský svaz předložil patnáctému zasedání Valného shromáždění OSN návrh, aby bylo jednáno o realizaci rezoluce loňského zasedání o všeobecném a úplném odzbrojení. Přitom projevil maximální úsilí k dohodě, vyšel vstříc západním zemím a ve svém jasném a konkrétním programu ukázal, jak dosáhnout všeobecného a úplného odzbrojení ve třech etapách. V první etapě předpokládá, že bude zařazeno jak snižování stavů ozbrojených sil, tak likvidace válečných základen na cizích územích. V dalších etapách se předpokládá úplný zákaz a likvidace jaderných zbraní a dokončení likvidace ozbrojených sil všech států. Sovětský svaz zároveň rozhodně trvá na zavedení důsledné mezinárodní kontroly nad odzbrojením, aby žádný stát nemohl tajně zbrojit a připravovat agresi proti jiným zemím.

Sovětské návrhy na všeobecné a úplné odzbrojení pod účinnou mezinárodní kontrolou byly velmi kladně a s nadějemi přijaty národy celého světa. Je to doklad, že lid všech zemí si přeje, aby v otázkách odzbrojení bylo dosaženo rozhodnutí, které by zabezpečilo trvalý mír.

Delegace Československé socialistické republiky v plném souladu s mírovými tužbami našeho lidu ve svých vystoupeních plně podpořila správné a zásadní stanovisko Sovětského svazů a žádala, aby sovětské návrhy byly projednány v plénu Valného shromáždění. (Potlesk.) Odpovídá to významu těchto návrhů i tomu, že odzbrojení nelze odsunout do budoucnosti a je nutné přistoupit k jejich uskutečňování hned, jak to žádají zájmy míru.

Úplné a všobecné odzbrojení pod účinnou mezinárodní kontrolou podle sovětských návrhů je konkrétní cestou k vytvoření důvěry mezi státy, k odstranění nebezpečí ničivých válek. Proto naše delegace spolu se socialistickými zeměmi nelitovala sil pro to, aby bylo dosaženo na této cestě náležitého pokroku.

Úsilí Sovětského svazu a socialistických zemí však i tentokrát narazilo na odpor Spojených států a ostatních západních zemí. Spojené státy americké a jejich spojenci přitom ani na zasedání patnáctého Valného shromáždění nezměnili svou taktiku, které používají v otázkách odzbrojení. Otevřeně vystoupit proti odzbrojení a návrhům Sovětského svazu se neodvažují. Proto se uchylují k nejrůznějším intrikám, aby oklamali národy, aby myšlenku všeobecného a úplného odzbrojení zkomplikovali a zamotali a mohli jednání o sovětských návrzích protahovat a sabotovat a tím jejich uskutečnění oddalovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP