Čtvrtek 17. listopadu 1960

Článek 10. o sociálním zabezpečení mluví o některých skupinách pracovníků, týká se to např. zaměstnanců diplomatických, konzulárních, ve službách obchodních zastupitelstev a jiných úřadů. Zůstává v platnosti sociální zabezpečení ve vlastním státu, který zaměstnance do druhého státu vysílá.

Při trvalém nebo přechodném zaměstnání v dopravě pozemní, letecké, vnitrozemní nebo námořní plavbě, v pohraničních nebo přechodových stanicích na plavidlech nebo letištích, podle Dohody a právních předpisů platí sociální zabezpečení toho státu, v němž má sídlo správa podniku, která zaměstnance k pracovním úkonům do druhé země vysílá.

Články 13-16 stanoví spolupráci orgánů sociálního zabezpečení v obou státech. Podle dohody je zajištěna bezplatná právní pomoc. Nevyžaduje se žádné úhrady nákladů při získávání dokladů. Při informacích a ověřovacích listinách, potvrzených úřady sociálního zabezpečení v naší republice a v Lidové republice Albánie příslušnými odborovými orgány, nevyžaduje se pak již dalšího ověření dalšími úřady.

V nepřítomnosti občanů zastupování těchto v každé zemi podle článku 15 provádějí pracovníci diplomatického nebo konzulárního úřadu, a to bez zvláštních plných mocí. Tím je značně uspíšeno vyřizování nárokovaných případů.

Případné nejasnosti nebo komplikace, které by mohly vzniknout a nemohly být vyřešeny zástupci ústředních úřadů orgánů sociálního zabezpečení - v Albánii odborovými organizacemi, budou podle Dohody řešeny diplomatickou cestou.

Článek 17 zdůrazňuje spolupráci s odborovými organizacemi. V závěrečném ustanovení Dohody je pamatováno na nároky pojištěnců před uzavřením Dohody. Plně se uplatňují nároky získané v předcházejícím období. Tím jsou plně chráněny zájmy občanů obou států.

Zahraniční výbor Národního shromáždění projednal Dohodu a doporučuje ji Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky ke schválení. Doporučuje rovněž Protokol k Dohodě mezi Československou socialistickou republikou a Albánskou lidovou republikou o spolupráci v oblasti sociálního zabezpečení, podepsaný v Praze dne 30. června 1960.

Dohoda na úseku sociálního zabezpečení je prohloubením spolupráce obou států na základě respektování plné rovnoprávnosti při poskytování vzájemné pomoci a vzájemných výhod.

Doporučuji Národnímu shromáždění návrh schvalovacího usnesení:

Národní shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Dohodou mezi Československou republikou a Albánskou lidovou republikou o spolupráci v oblasti sociálního zabezpečení a s Protokolem k této Dohodě, které byly podepsány v Praze dne 30. června 1960. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Hlásí se někdo o slovo? (Nikdo.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, přistoupíme proto k hlasování. Nebudou-li proti tomu námitky, dám hlasovat podle přednesené zpravodajské zprávy.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí, aby Národní shromáždění Československé socialistické republiky vyslovilo podle čl. 42 ústavy souhlas s Dohodou mezi Československou republikou a Albánskou lidovou republikou o spolupráci v oblasti sociálního zabezpečení a s Protokolem k této Dohodě, podepsanými v Praze dne 30. června 1960, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění projevilo s touto Dohodou i s Protokolem k této Dohodě svůj jednomyslný souhlas.

Tím je projednán osmý bod pořadu schůze.

Předseda Fierlinger: Posledním bodem dnešního pořadu je

9. Volba komise pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody podle § 353 trestního řádu (tisk bez čísla v příloze).

Předsednictvo Národního shromáždění se ve své schůzi dne 9. listopadu 1960 usneslo předložit Národnímu shromáždění návrh, aby Národní shromáždění zvolilo komisi poslanců, která bude mít za úkol provádět občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody.

Žádám místopředsedu Národního shromáždění soudruha Václava Škodu, aby jménem předsednictva Národního shromáždění přednesl návrh.

Místopředseda NS dr. Škoda: Soudružky a soudruzi poslanci!

Předsednictvo Národního shromážděni předložilo vám návrh na zvolení komise poslanců pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody. Podle § 353 tr. řádu provádějí totiž komise složené z poslanců Národního shromáždění občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody v místech, kde se tento trest vykonává. Jejich členové jsou oprávněni kdykoliv vstupovat do všech míst, kde se vykonává trest odnětí svobody a mluvit tam s odsouzeným po dobu nepřítomnosti dozorčích orgánů.

Poněvadž počet domů nápravných zařízení u nás je nepatrný a neustále se snižuje, doporučuje předsednictvo NS vytvořit pouze 1 komisi. Komise při své činnosti bude zejména sledovat formy, metody a účinnost převýchovy odsouzených a vyřizovat jejich připomínky, dodržování kázeňského řádu apod., včetně dozorů a podávat o tom zprávu předsednictvu a plénu NS.

Navrhuje se, aby byla schválena za tím účelem komise poslanců pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu v tomto složení: posl. Stanislav Chalánek jako předseda komise a jako členové komise tito poslanci: Štefan Bielik, Jozef Gabriška, Jaroslav Havlíček, Emil Holáň, Stanislav Hollý, Vladimír Houser, inž. Antonín Janda, Marie Jirásková, Jaroslav Kavalský, Jozef Osúch, Emanuela Kícová, Jozef Šarina, Samuel Šefčik, Jan Šejna, Ludmila Šmehlíková, František Štefánik, Oldřich Vaverka, Jaroslav Vávra a Jozef Zvára.

Jménem předsednictva NS doporučuji tento návrh ke schválení.

Předseda Fierlinger: Má někdo nějaké připomínky k přednesenému návrhu? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme proto přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu na složení komise najednou podle předloženého návrhu.

Má někdo nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nemá.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby Národní shromáždění zvolilo dvacetičlennou komisi poslanců pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody, a to ve složení podle předloženého písemného návrhu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.).

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně z v o l i l o předsedu a ostatní členy této komise.

Tím jsme projednali pořad této schůze, na kterém jsme měli několik významných návrhů zákonů i mezinárodních smluv, z nichž ovšem největší vliv na život a práci všech občanů naší socialistické republiky v příštích pěti letech bude nesporně mít zákon o třetím pětiletém plánu.

Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi!

I když jednání ve výborech Národního shromáždění a zejména včerejší rozprava ukázaly, jak živý zájem mají naši poslanci i pracující o úkoly stanovené plánem, chci v závěru našeho jednání ještě připomenout, že práce nás, poslanců Národního shromáždění, schválením zákona o pětiletém plánu nekončí, nýbrž v jistém smyslu teprve začíná.

Rozejdeme se nyní na svá pracoviště a do svých volebních obvodů, kde se postavíme, plníce své ústavní poslání, do čela úsilí pracujícího lidu a budeme našim voličům a všem občanům vysvětlovat úkoly třetí pětiletky, ukazovat plnění plánu v celé republice a smělé perspektivy, které plán před nás staví.

Budeme tak usměrňovat úsilí našich pracujících k úspěšnému rozvíjení naší socialistické společnosti a k vytváření předpokladů pro přechod ke komunismu.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 13 hod. 37 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP