Středa 6. března 1963

Předseda NS Fierlinger:

Přistoupíme k projednání pátého bodu pořadu, kterým je

5. doplňovací volba soudce z povolání Nejvyššího soudu a volba předsedy Nejvyššího soudu.

Dosavadní předseda Nejvyššího soudu dr. Josef Urválek podal Národnímu shromáždění žádost, aby ze zdravotních důvodů byl zproštěn funkce soudce a předsedy Nejvyššího soudu. Dr. Josef Urválek bude pracovat na vědecko výzkumném úseku justice.

Resignací dr. Urválka se uprázdnilo místo soudce z povolání Nejvyššího soudu a předsedy Nejvyššího soudu.

Podle čl. 99 ústavy Československé socialistické republiky a § 43 zákona č. 62/1961 Sb., o organizaci soudů, volí soudce Nejvyššího soudu a předsedu Nejvyššího soudu Národní shromáždění.

Proto podle § 38 téhož zákona předložil Národnímu shromáždění ústřední výbor Národní fronty návrh, aby na uprázdněné místo za dr. Urválka byl zvolen dr. Josef Litera, který od r. 1953 vykonává funkci náměstka ministra spravedlnosti a má potřebné schopnosti pro funkci předsedy Nejvyššího soudu. Jeho podrobná charakteristika byla s návrhem předložena všem poslancům.

Předsednictvo Národního shromáždění projednalo návrh a doporučuje, aby dr. Josef Litera byl zvolen soudcem z povolání Nejvyššího soudu a předsedou Nejvyššího soudu.

Má někdo nějaké připomínky k předneseným návrhům? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme proto přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby do funkce soudce z povolání Nejvyššího soudu a předsedou Nejvyššího soudu byl zvolen dr. Josef Litera, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Doplňovací volba soudce z povolání Nejvyššího soudu a volba předsedy Nejvyššího soudu byla provedena jednomyslně.

Podle § 39 zákona číslo 62/1961 Sb., o organizaci soudů, skládají soudci Nejvyššího soudu slib do rukou předsedy Národního shromáždění.

Poněvadž zvolený předseda Nejvyššího soudu je přítomen na schůzi Národního shromáždění, přistoupíme k složení slibu, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten zákonem předepsaný slib, potom zvolený předseda Nejvyššího soudu ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám, aby zvolený předseda Nejvyššího soudu se dostavil ke složení slibu.

Žádám o přečtení slibovací formule.

(Vedoucí Kanceláře NS Kováčik čte slib; nově zvolený předseda Nejvyššího soudu dr. Josef Litera přistupuje k předsedovi a slovem "slibuji" a podáním ruky skládá soudcovsky slib.)

Předseda NS Fierlinger: Tím jsme projednali pátý bod pořadu.

Přistoupíme k projednání posledního bodu pořadu, kterým je

6. volba členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky.

Žádám předsedu komise Národního shromáždění pro volby členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky posl. Hrona, aby se ujal slova.

Předseda komise Národního shromáždění pro volbu členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky posl. Hron: Vážené soudružky a soudruzi poslanci,

podle § 20 zákona o lidové kontrole a o národohospodářské evidenci volí Národní shromáždění členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky na návrh ústředního výboru Národní fronty.

Ústřední výbor Národní fronty předložil návrh kandidátů, který vám byl rozdán.

Podle § 14 odst. 1 zákona o lidové kontrole a o národohospodářské evidenci mohou být členy komise lidové kontroly a statistiky občané s politickým rozhledem a bohatými životními zkušenostmi, kteří jsou oddáni věci socialismu, mají příkladný poměr k práci a lidem, jsou nesmiřitelní k nedostatkům, mají potřebné odborné znalosti a zkušenosti a požívají důvěru spoluobčanů. Podle odst. 3 téhož § členství v komisi není slučitelné s řídící funkcí v orgánu nebo organizaci, které příslušná komise bezprostředně kontroluje.

Komise pověřená plénem přezkoumáním předložených návrhů na členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky, došla jednomyslně k závěru, že navržení kandidáti splňují všechny předpoklady pro to, aby s úspěchem mohli zastávat funkci členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky. V návrhu jsou zastoupeni vynikající pracovníci z různých odvětví národního hospodářství a mimo předních pracovníků z výroby jsou navrženi pracovníci vědy a výzkumu. Nebyl rovněž zjištěn případ, který by byl v rozporu s § 14 odst. 3 zákona o lidové kontrole a o národohospodářské evidenci. Rovněž z řad poslanců žádné připomínky komise neobdržela.

Proto jménem komise pověřené Národním shromážděním prozkoumat návrh kandidátů doporučuji, aby Národní shromáždění zvolilo všech 30 členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky podle návrhu předloženého ústředním výborem Národní fronty.

Předseda NS Fierlinger:

Slyšeli jste návrh komise Národního shromáždění pro volby členů Ústřední komise lidové kontroly a statistiky, která doporučuje, aby Národní shromáždění zvolilo členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky podle návrhu ústředního výboru Národní fronty.

Má někdo nějaké připomínky k přednesenému návrhu? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme proto přistoupit k volbám.

Navrhuji, abychom hlasovali o návrhu kandidátů na členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky, předloženém ústředním výborem Národní fronty, najednou.

Jsou k tomuto způsobu volby nějaké připomínky nebo má někdo jiný návrh? (Nebyly.)

Nemá.

Kdo tedy souhlasí s předloženým návrhem kandidátů na členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky tak jak byl předložen ústředním výborem Národní fronty, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně zvolilo členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky. Podle § 23 zákona o lidové kontrole a o národohospodářské evidenci skládají členové Ústřední komise lidové kontroly a statistiky do rukou předsedy Národního shromáždění slib.

Konstatuji, že zvolení členové Ústřední komise lidové kontroly a statistiky jsou přítomni na schůzi Národního shromáždění.

Přistoupíme tedy k složení slibu, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten zákonem předepsaný slib, potom zvolení členové Ústřední komise lidové kontroly a statistiky ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám přítomné zvolené členy Ústřední komise lidové kontroly a statistiky, aby se dostavili ke složení slibu.

Žádám o přečtení slibovací formule.

(Vedoucí kanceláře NS Kováčik čte slib; zvolení členové Ústřední komise lidové kontroly a statistiky jednotlivě přistupují k předsedovi a slovem "slibuji" a podáním ruky skládají slib.)

Předseda NS Fierlinger: Tím je pořad schůze projednán.

Končím schůzi.

(Schůze skončena v 16 hod. 12 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP