Čtvrtek 30. ledna 1964

V podstatě jsme dosáhli úrovně hrubé výroby, ale hlavní měřítko účinnosti našeho průmyslu - plnění kvalitativních ukazatelů je hluboce pod úrovní roku 1962. Například produktivita práce téměř o 2 %, investiční výstavba o 10 % a nepodařilo se ekonomicky využít zásoby, naopak v letošním roce ještě o 800 mil. Kčs vzrostly. Když jsme tyto výsledky posuzovali na plenárním zasedání KV KSČ, došli jsme k závěru, že nebylo dostatečně pochopeno usnesení XII. sjezdu KSČ o přechodu našeho hospodářství z rozvoje kvantitativního k rozvoji kvalitativnímu.

Přitom i v návrzích plánu roku 1964, jak je předložily jednotlivé podniky v kraji, v plné míře trvaly všechny nedostatky roku 1963: například žádalo se o 10 000 pracovních sil více, o 790 mil. Kčs na vlastních nákladech, produktivita práce se navrhovala téměř o 2 % nižší, než uvažoval rozpis státního plánu. Měli jsme i nemálo příkladů, že podniky navrhovaly další požadavky na investice, dokonce i na rozšíření administrativního aparátu a opět neúměrně měly růst zásoby.

Plenární zasedání KV KSČ, předsednictvo a ekonomická komise KV projednaly plány 31 rozhodujících podniků v kraji a jen v sedmi případech vyslovilo s nimi souhlas.

Zde však chci upozornit na nedobrý zjev, který v období loňského roku, jak v plnění plánu roku 1963, tak i v návrzích na rok 1964 se projevil od některých ministerstev, zejména hutí, strojírenství a chemie. Je to problém rezerv a jejich používání. Pochopitelně vím, že bez rezerv nelze pracovat, ale je otázka, jak s nimi pracovat.

Například ve dvou posledních měsících loňského roku došlo k odepsání státního plánu u hutních podniků a chemie v našem kraji o více jak 70 mil. Kčs. Nebo například Strojosvit Krnov dostal dne 27. 12. 1963 snížen plán exportu o 1,2 mil. Kčs a tím splnil plán, stejně jako hutní podniky. Obdobně tomu bylo i při sestavování plánu na rok 1964. Například Uničovské strojírny žádaly v plánu na rok 1964 o 573 pracovních sil více než činil rozpis. Pochopitelně museli jsme takový plán odmítnout. Ale při jeho projednávání s ministerstvem toto souhlasilo s částečným krytím požadavků, a to o 390 pracovních sil. Jak je potom možno žádat po pracovnících podniků, aby jednali s návrhy plánu jako se základem pro další práci?

Tyto příklady nejsou ojedinělé, jsou spíše pravidlem.

Jestliže chceme upevnit autoritu státního plánu, musíme ji začít upevňovat na všech úsecích.

V letošním roce chceme rozhodující zaměření práce provést na zkvalitnění hospodářských výsledků podniků. Proto zpracovává ekonomická komise KV KSČ plán akčních opatření, který bude zejména řešit:

1. Zlepšení hospodaření pracovními silami. Činíme opatření k zlepšení čerpání použitelného fondu pracovní doby, kde je značná rezerva. Podle prověrek, které jsme udělali na 4 podnicích kraje, je možná lepší organizace práce snížením různých prostojů, jak vyřizováním osobních věcí v pracovní době atd., zvýšit produktivitu práce až o 13 %. Chci však upozornit, že nám neúměrně rostou omluvené směny, povolené správou závodu a zejména směny omluvené pro výkon funkce poslanců národních výborů, soudců, členů kontrolních komisí, ROH apod. Za srovnatelnou dobu nám tyto omluvené směny vzrostly proti roku 1962 o plných 49 procent. Už to pomalu vypadá tak, že schůzují v pracovní době i komise národních výborů. Je třeba přijmout taková opatření i ve společenských organizacích, aby co nejvíce akcí dělaly po pracovní době nebo v neděli. Není možno se uspokojovat tím, že organizace podniku stejně směnu refunduje, tady v prvé řadě nejde o peníze, ale o to, že vypadne tisíce lidí z výrobních procesů.

2. Činíme opatření, aby se zastavily neekonomické provozy a takové výrobky, pro které není dostatečný odbyt. V letošním roce předpokládáme uzavření více než 50 provozoven nebo závodů. Plně podporuji rozhodnutí, aby vyčleňování výrobních programů se stalo součástí státního plánu, protože od uznání této správné zásady k její realizaci to trvá velmi dlouho, často jenom proto, že se naráží na lokálpatriotické zájmy. Rovněž zde bude třeba, aby ministerstva, zejména strojírenství a spotřebního průmyslu nám více pomáhala, protože my např. můžeme těžko v kraji posoudit, zda se jedná o ekonomickou výrobu nebo ne.

3. Zpracováváme souhrn opatření k zvýšení kvality výroby, zejména v hutích. Vždyť zde dochází v kraji k největším ztrátám, v roce 1963 téměř 560 mil. Kčs. Jako jednu z rozhodujících otázek vidíme zlepšení práce s techniky, a to jednak v předvýrobních etapách, kde se rozhoduje o parametrech výrobků a také s mistry jako s bezprostředními organizátory výroby;

4. Vidíme nutnost řešit zásoby. Vždyť v podnicích našeho kraje je tolik zásob, že tvoří téměř třetinu hodnoty celoroční produkce průmyslu kraje. Dosavadní opatření nejsou dostatečně účinná, ukazuje se, že řešení zásob bude třeba řešit v souvislosti s posílením dodavatelsko-odběratelských vztahů, posílením plánovací disciplíny i vhodnými opatřeními na posílení hmotné zainteresovanosti a odpovědnosti.

Toto jsou nejdůležitější problémy rozvoje národního hospodářství v našem kraji. Dovolte, abych nyní řekl hlavní problémy na rozhodujících úsecích - dolech, hutích, chemii a investiční výstavbě.

Horníci, technici a ostatní pracující ostravsko-karvinského revíru se čestně vyrovnali s úkoly minulého roku.

Roční plán v těžbě byl splněn na 101,5 % a místo požadovaných 200 000 tun vytěžili horníci nad státní plán 381 470 tun uhlí. Tohoto výsledku jsme dosáhli především proto, že zde byla nezměrná iniciativa a obětavost většiny pracovníků revíru při rozvoji vzájemného soutěžení a využívání techniky.

Chci ovšem podtrhnout skutečnost, že bylo opět nutno těžit o nedělích, aby byly likvidovány výpadky ze zimních měsíců a uhrazen nerozepsaný plán ve výši 400 000 tun.

V revíru došlo k dalšímu rozvoji kombajnové těžby a stanovený plán byl překročen na 112,5 %, přičemž některé kolektivy dosáhly rekordních výkonů v těžbě.

Dovedli jsme také udržet dostatek pracovních sil snížením fluktuace a neomluvené absence, především v letních měsících.

V uplynulém roce se projevilo také dosti nedostatků a chyb především na úseku bezpečnosti a hygieny práce i v rovnoměrnosti plnění plánu. Nedobrou skutečností pro nás je, že 6 dolů roční plán nesplnilo, čímž byl celkový výsledek revíru snížen o 133 190 tun.

Proto naše úsilí orientované KV KSČ je zaměřováno zejména na řešení a odstraňování nedostatků na zaostávajících dolech a chceme dosáhnout toho, aby každý důl rovnoměrně svůj plán plnil. V tomto měsíci máme dva doly, které v plnění plánu zaostávají.

Pro letošní rok vycházíme z toho, že národní hospodářství potřebuje, aby každý sektor maximálně překročil svůj roční výrobní plán.

Když delegace našeho revíru spolu s dalšími byla koncem roku přijata presidentem republiky soudruhem Novotným, slíbila, že náš revír dá k 1. květnu 100 000 tun uhlí nad státní plán.

Nyní je tento závazek projednán se všemi horníky a pracujícími revíru a jsem oprávněn říci, že k tomuto dni dá revír nad plán 200 000 tun uhlí. (Potlesk.) Ani zde se však neobejdeme bez nedělních směn a horníci sami se zavázali odpracovat každý měsíc jednu nedělní směnu navíc.

Mimoto ve všech kolektivech rubání i při ražení chodeb usilují hornické kolektivy o to, aby ve všední dny daly za měsíc v nadplánu maximální těžby.

K dosažení cíle máme v revíru dobré předpoklady, chci vám sdělit, že od počátku ledna revír vytěžil nad plán již 74 400 tun a jsme odhodláni splnit veškerá opatření, která k zabezpečení cílů vytyčil krajský výbor KSČ v Ostravě.

Především budeme řešit vážný stav v úpravě uhlí, jelikož pro zpoždění investiční výstavby a značnou poruchovost nových prádel je kapacita úpraven snížena a neodpovídá ani stanovenému plánu těžby.

Dále jsou vážné potíže na dolech Hlubina, Rudý říjen, Bezruč a Vítězný únor, kde je opožděna důlní investiční výstavba, což může mít za následek zhoršení připravenosti důlního pole. Proto jednáme s výstavbovým podnikem, Leninovými závody a ČKD, aby došlo i na úseku investic k plnění a překračování plánu.

Máme také velmi vážné problémy s výstavbou hornických učilišť a ubytoven, s čímž úzce souvisí otázka dostatku pracovních sil pro jednotlivé doly revíru. Ministerstvo výstavby neplní dohodu, která byla provedena 29. 8. 1963 v Ostravě o tom, že v r. 1964 bude zahájena výstavba 3 učilišť. Skutečnost, že dosud nejsou určeni stavební dodavatelé našich ubytoven a učilišť se jeví tak, že stavby nebudou zahájeny ani v r. 1966. K tomuto závěru jsme došli na základě vládního usnesení 1075 z 21. 12. 1963, podle kterého by bylo nezbytné odsouhlasit investiční úkoly na rok 1966 do 30. 3. t. r.

K problému na úseku dolů chci v závěru podtrhnout, že v revíru je dosti sil, aby plán těžby byl k 1. květnu překročen nejméně o 200 000 tun a úspěšně splněn plán celého roku. Svou pozornost zaměříme na připravenost jednotlivých dolů pro příští rok. Potřebujeme však pomoc v řešení investiční výstavby vůbec, přísun nových pracovních sil, aby byly nahraženy odchody a přirozené úbytky a veškerou pozornost a péči při dodávce nových mechanismů a techniky, abychom mohli ještě více ulehčovat práci horníkům při současném zvyšování produktivity práce.

Soudružky a soudruzi!

Mám-li ve stručnosti charakterizovat výsledky práce ostravských hutníků, pak je nutno konstatovat, že uplynulý rok byl poznamenán především vážnými obtížemi v prvním čtvrtletí. Nezměrné úsilí, které bylo vynaloženo ve zbytku roku a zejména ve čtvrtém čtvrtletí, přineslo výsledky. Hrubá výroba byla splněna na 100,9 %. V indexovém srovnání s rokem 1962 byla hrubá výroba splněna na 98,6 %.

Jestliže k 31. 12. 1962 činily nevyřízené zakázky z ostravských hutí za rok 1962 228 978 tun, pak k 31. 12. 1963 můžeme konstatovat, že sortiment byl splněn.

Krajně neuspokojivých výsledků bylo dosaženo v plnění vlastních nákladů, kde došlo k překročení o 3,22 %. Poučili jsme se z minulé zimy i z předešlých let, kdy potíže v zásobování plynem a surovinami znamenaly narušení výroby a neplnění plánu.

Přestože již v průběhu roku byly vytvářeny podmínky pro zimní období, byli jsme si vědomi při zpracovávání plánu roku 1964 a jeho politicko-organizačním zabezpečení toho, že nesmíme dopustit manko v měsících lednu a únoru, protože by to opět vedlo ke šturmování v naší práci při zajišťování výroby bez ohledu na hospodárnost, kde musíme především v letošním roce dosáhnout obratu.

Proto naše politicko-organizátorská práce byla zaměřena především na rovnoměrné plnění plánu výroby v I. čtvrtletí jako základního předpokladu pro splnění úkolů plánu.roku 1964 ve všech ukazatelích. K tomu se podařilo rozvinout širokou iniciativu pracujících, jejíž výsledkem je uzavření celopodnikových závazků VŽKG, NHKG, ŽDB, Kovohutí Břidličná na I. čtvrtletí, oblastních závazků v TŽ na měsíc leden a dalších hodnotných závazků v ostatních podnicích. I když tyto závazky jsou zaměřeny především na rovnoměrné plnění plánu, objevily se v nich i nové kvalitativní prvky. Již v závazcích kolektivů, úseků a provozů jsou zaměřovány na kvalitu, hospodárnost, export i ostatní důležité ukazatele.

I když zimní období není ještě za námi, ukazují výsledky měsíce ledna letošního roku, že nastal zvrat v zajišťování úkolů. Vidíme to, když srovnáme výsledky s lednem r. 1963, kdy jsme způsobili manko v plnění výroby železa - 113 551 t, oceli - 124 105 t, průsady - 118 505 t, válcovaného zboží - 138 453 t, a výsledky letošního ledna, kdy jsme k 24. 1. 1964 překročili výrobu u surového železa o 3621 tun, u oceli 15 949 tun, u průsady 10 648 tun, a u válcovaného materiálu 16 386 tun.

Věříme, že toto plnění se pravděpodobně již nezmění k horšímu a proti loňsku vidíme podstatný rozdíl.

Čím to je? Jsou snad úkoly plánu I. čtvrtletí 1964 a jednotlivých zimních měsíců méně náročné než v roce 1963?

Zde je třeba říci, že obrat v plnění úkolů se nestal v tom okamžiku, kdy jsme obrátili list v kalendáři na 1. ledna, ale že změny v plnění plánovaných úkolů bylo dosaženo v přípravných pracích zajišťováním podmínek a také tím, že byl na většině provozů, závodů a podniků plněn vytyčený úkol dosáhnout ve čtvrtém čtvrtletí 1963 parametry prvního čtvrtletí 1964. Vždyť za výsledky, kterých bylo dosaženo na úseku výroby, je nutno našim hutníkům srdečně poděkovat.

Soudružky a soudruzi!

Rovnoměrné plnění plánovaných úkolů 1. čtvrtletí r. 1964, k čemuž je zaměřena politicko-organizátorská práce KV KSČ i činnost celého hospodářského aparátu, má vytvořit podmínky - uvolnit ruce především k tomu, abychom splnili úkol roku 1964, - zhospodárnili hutní výrobu při zajišťování potřebného materiálu v požadované kvalitě a sortimentu.

Rozbory z jednotlivých podniků ve srovnání se světovou úrovní nám ukazují, že nákladovost na 1 tunu výrobků, ať již je to surové železo, ocel, válcovaný materiál, je neúměrně vysoká a ve většině případů má stále stoupající tendenci. O tom svědčí i neustálý růst zpracovacích nákladů na 1 tunu výroby v jednotlivých podnicích.

Například zpracovací náklady na 1 tunu ocelárenského surového železa činily v r. 1958 ve VŽKG 118,85 Kčs, a v r. 1962 144,29 Kčs. A obdobně rostou náklady u koksu i oceli.

My se chceme v krátké době dostat na únosnou hranici limitu i skutečné zmetkovitosti, my musíme odstranit rozdílnou nákladovost jednotlivých podniků na 1 tunu výrobků a dosáhnout světové úrovně s přihlédnutím na výši cen základního materiálu, který nakupujeme. Zvýšenou pozornost v tomto roce chceme věnovat dosahovaným parametrům nově postavených investic.

Vývoj našich hutí musí být veden snahou zabezpečovat plánovaný růst výroby s přednostním cílem podstatně zhospodárnit naši výrobu.

Chceme v dalším rozvoji výroby dosáhnout toho optimálního stavu, kdy růst výroby je úměrný poklesu nákladovosti. Lépe řečeno intenzifikace, která ve svém důsledku znamená růst nákladovosti na 1 tunu výrobku, je špatná.

Soudružky a soudruzi!

Z toho vyplývá úkol, že v průběhu roku 1964 bude naše společné úsilí zaměřeno na rozhodující obrat v plnění kvalitativních ukazatelů plánu.

Na splněných a překročených úkolech OKR v minulém roce a na dohnání mank ve výrobě v metalurgii, energetice, stavebnictví a ostatních průmyslových závodech mají nemalý podíl železničáři střední dráhy a pracovníci ostatní dopravy v Severomoravském kraji.

Dlouhá a krutá zima na počátku roku prověřila důkladně všechna slabá místa v dopravě a její důsledky ukázaly, že plynulý chod a plnění plánovaných úkolů průmyslového areálu Ostravska je nemožný bez správného plnění funkce železniční dopravy.

Severomoravský KV KSČ věnoval v minulém roce dopravě soustavnou a cílevědomou pozornost a její problémy postavil na první místo. Opatření KV KSČ se stala pro železničáře Střední dráhy vodítkem pro akční plán k zabezpečení plánovaných úkolů v roce 1963. Soustředěné úsilí strany, odborových a mládežnických organizací a velká iniciativa dopraváků přinesla svoje ovoce. Postupně se práce Střední dráhy zlepšovala a na mnoha úsecích bylo dosaženo významných úspěchů. Tyto se příznivě promítly do plnění akčních plánů všech rozhodujících odvětví národního hospodářství při likvidaci vysokých mank z I. čtvrtletí, zejména pak v těžbě černého uhlí a v plánu výroby hutí.

Železničáři Střední dráhy přepravili 20 738 000 tun černého uhlí, tj. o 4,6 % více než ukládal státní plán. Je to množství, které se zdálo nedosažitelné a jen zlepšenou prací dopravy byl překročen závazek havířů, daný I. tajemníkovi ÚV strany s. Novotnému, 200 000 tun na téměř 400 000 tun. Zároveň dokázali dopraváci zásobit průmyslové závody a obyvatelstvo uhlím přesně podle akčního plánu, a to s určitým předstihem.

V průběhu roku 1963 se podstatně zlepšila soudružská spolupráce dráhy a hlavních přepravců, která nemálo přispěla k plynulému zajišťování úkolů hutí, strojírenství a stavebnictví. V hutních závodech, energetice a stavebnictví na Ostravsku bylo dosaženo dobrého předzásobení vsázkovými substráty a stavebním materiálem, a to v takovém poměru, jakého nebylo v historii těchto podniků dosaženo. Tyto úkoly byly splněny při tom, kdy kampaňová přeprava okopanin byla zvlášť mimořádně silná. Bylo přepraveno více brambor, řepy a řízků, než stanovil plán, a to bez mimořádných těžkostí. Rovněž úkoly v exportu strojírenských podniků, chemie, hutí a dolů byly splněny, i když se jednalo o úkoly velmi náročné.

Všechny tyto úspěchy jsou výsledkem úsilí celého kolektivu železničářů Střední dráhy. Pracovníci v dopravě si plně uvědomili potřeby našeho národního hospodářství.

Rovněž se podstatně zlepšila práce nákladní dopravy ČSAD, kde soudruzi pochopili, že jejich poslání tkví v tom, jak budou zajišťovat úkoly průmyslu. Bez jejich práce bychom nemohli plnit a vysoko překročit například plán v těžbě uhlí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP