Úterý 23. června 1964

Dále se navrhuje snížit počet místopředsedů Národního shromáždění na tři místo dosavadních šesti. Za místopředsedy Národního shromáždění se doporučují poslanci:

Škoda Václav,

Kyselý Jozef a

Leflerová Helena.

Přednesené návrhy jménem skupiny poslanců doporučuji ke schválení.

Předseda NS Fierlinger:

Má někdo nějaké připomínky k přednesenému návrhu? (Nikdo.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Předsednictvo Národního shromáždění navrhuje, aby hlasování bylo provedeno odděleně, a to tak, aby nejprve bylo hlasováno o předsedovi Národního shromáždění, poté o místopředsedech a pak o ostatních členech předsednictva NS.

Jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby předsedou Národního shromáždění byl zvolen poslanec Bohuslav Laštovička, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Zjišťuji, že poslanec Bohuslav Laštovička byl jednomyslně zvolen předsedou Národního shromáždění. (Potlesk.)

Nyní přistoupíme k volbě místopředsedů Národního shromáždění.

Kdo souhlasí s tím, aby místopředsedy Národního shromáždění byli zvoleni poslanci dr. Václav Škoda, dr. Jozef Kyselý a Helena Leflerová, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Jmenovaní poslanci byli jednomyslně zvoleni místopředsedy Národního shromáždění. (Potlesk.)

Nyní přistoupíme k volbě dalších členů předsednictva Národního shromáždění. Kdo souhlasí s tím aby za členy předsednictva Národního shromáždění byli zvoleni poslanci:

Bichler Antonín, inž.

Biľak Vasil

Bilková Jarmila

Borůvka Josef

Čáp Josef

Dohnal Lubomír

Fiala Antonín

Fierlinger Zdeněk

Gabriška Jozef

Kleňhová-Besserová Ladislava

Koucký Vladimír

Kriegel František, dr.

Kučera Václav

Kuropka Štefan

Lörincz Július

Macho Vendelín, inž.

Malecká Olga, inž.

Pašek Václav

Poledňák Alois

Pospíšil Antonín

Šejna Jan

Štefánik František

Tymeš František

Valo Jozef

Zedník Josef

Žiak Andrej,

nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím bylo jednomyslně zvoleno předsednictvo Národního shromáždění (Potlesk.)

Nyní žádám, aby nově zvolený předseda Národního shromáždění, jemuž upřímně blahopřeji k jeho zvolení, se ujal řízení schůze. Současně žádám, aby nově zvolení místopředsedové NS zaujali svá místa na tribuně. (Děje se.)

Předseda NS Laštovička (vítán potleskem):

Prosím nejprve poslance FierIingera, aby složil do mých rukou poslanecký slib.

(Shromáždění povstává. Posl. Fierlinger přistupuje k nově zvolenému předsedovi NS Laštovičkovi a podáním ruky a slovem "slibuji" skládá poslanecký slib. Shromáždění usedá.)

Předseda NS Laštovička: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vám poděkoval za velkou důvěru, kterou jste mi dali zvolením do funkce předsedy Národního shromáždění. Současně dovolte, abych tlumočil Národnímu shromáždění i poděkování za důvěru všech nově zvolených členů předsednictva Národního shromáždění.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, Národní shromáždění, nejvyšší zastupitelský orgán naší Československé socialistické republiky, zahajuje nové období po vítězných volbách, které se konaly 14. června t. r. Všem kandidátům KSČ a Národní fronty byla projevena prakticky stoprocentní důvěra našich spoluobčanů. Tato skutečnost je především výrazem hluboké politické jednoty našeho lidu a nejvyšším výrazem naprostého souhlasu s politikou a řídící činností KSČ. Národnímu shromáždění vytváří ty nejpříznivější podmínky, aby mohlo bez jakýchkoli brzdících vlivů naplno rozvinout svou činnost ku prospěchu naší společnosti, našich spoluobčanů, jak oni to očekávají. Stoprocentní důvěrou dali naši voliči do rukou poslanců Národního shromáždění obrovský morálně-politický kapitál. Jsme všichni naplněni vůlí hospodařit s tímto kapitálem odpovědně, nešetřit sil pro plnění náročných úkolů, jak to od nás očekává lid Československé socialistické republiky a Komunistická strana Československa. (Potlesk.)

Nově zvolené Národní shromáždění zahajuje svou činnost v úspěšně probíhajícím procesu dalšího rozvoje a upevňování naší socialistické společnosti, v procesu intenzifikace naší průmyslové a zemědělské výroby. V centru úsilí všeho našeho lidu je všestranný boj o kvalitu a vyšší společenskou produktivitu práce na základě uplatnění nejvyšších poznatků vědy a techniky. Mezi stěžejní podmínky úspěchu v ekonomice náleží nepřetržité úsilí o vysokou úroveň vzdělání lidu, o ideovou jednotu a socialistické uvědomění našeho lidu, systematický boj proti cizím, buržoazním vlivům, proti ideologické diverzi. To jsou hlavní současné úkoly, které vyzdvihla KSČ.

Vnější rámec činnosti nově zvoleného Národního shromáždění představuje především stále rostoucí síla a váha socialistické soustavy v politice, ekonomice, v otázkách ideologických i v její obranné schopnosti proti nebezpečí agrese.

Za poslední léta značně pokročilo socialistické uvědomění našich spoluobčanů. Není dnes u nás téměř pracovníka v průmyslu, zemědělství, v oblasti vědy, techniky a kulturní činnosti, který by si přál vrátit se do starých, předsocialistických poměrů. Po této minulosti již nikdo netouží. Každému občanu je stále zřejmější, že naše socialistické zřízení a politika KSČ odpovídá jeho vlastním zájmům.

Zhroutily se naděje buržoazie, která v boji proti socialismu a komunismu počítala s nezměnitelností lidské povahy a morálky vytvořené kapitalistickou společností, která počítala s věčnou platností úzkého osobního vlastnictví a spoléhala, že se nepodaří vymýtit působení zakořeněných soukromovlastnických vztahů. Vývoj naší společnosti zcela vyvrací tyto naděje a manifestuje tak další triumf marxismu-leninismu.

V myšlení našich občanů pevně zakotvila též idea neochvějného spojenectví se Sovětským svazem a stále hlubší vzájemné spolupráce se socialistickými zeměmi. Uplatňuje se činorodý socialistický internacionalismus.

O tyto nezvratné skutečnosti se opíráme jako o stěžejní předpoklad úspěšného splnění smělých plánů, které před všechny naše pracující postavil XII. sjezd KSČ. Nově zvolenému Národnímu shromáždění připadá především úloha všemožně napomáhat a zabezpečovat svou činností, aby byly úspěšně plněny tyto velké cíle naší socialistické společnosti, vytyčené KSČ a schválené veškerým naším lidem. Budeme proto postupovat v duchu usnesení předsednictva ÚV KSČ o prohloubení činnosti Národního shromáždění a v souladu s projevem presidenta republiky a prvního tajemníka ÚV KSČ s. Antonína Novotného ze 4. března t. r., který byl přijat jako závažné usnesení ÚV KSČ a ÚV celé Národní fronty. Budeme postupovat i v souladu s projevem s. A. Novotného na celostátní poradě předsedů závodních organizací KSČ, jakož i s včerejším projevem na společném plenárním zasedání ÚV KSČ a předsednictva ÚV Národní fronty.

V těchto základních dokumentech spatřuje nově zvolené Národní shromáždění své programové vodítko pro funkční období. V jeho duchu bude rozvíjen pracovní styl a náplň činnosti Národního shromáždění, v tomto duchu bude plněn úkol orientovat činnost celé soustavy volených a odpovědných orgánů na zabezpečování klíčových úkolů, které rozhodují o dlouhodobých tendencích rozvoje naší společnosti a o realizaci přijatých plánů, jak to požadují uvedené dokumenty.

Při veškeré své činnosti bude Národní shromáždění dbát, aby bylo nejvyšším výrazem socialistického demokratismu a socialistického centralismu. Nesprávné chápání stěžejního principu řídící činnosti v naší socialistické společnosti demokratického centralismu v nedávné minulosti způsobilo nemálo potíží. V podstatě z jiných podmínek a z doby, kdy naše společnost byla ještě složena z antagonistických tříd, setrvávala představa, že jedno vylučuje druhé, že předpokladem rozvoje demokracie je rušení centralismu. Takové chápání je cizí našemu vědeckému učení a podstatě naší socialistické společnosti, ve které vedle sebe žijí a těsně spolupracují spřátelené třídy. Podmínkou plného rozvoje demokratického centralismu na všech stupních je posilování a zkvalitňování centrálního řízení. V naší společnosti se uplatňuje především jejich nerozborná jednota. Významným úkolem Národního shromáždění je správné uplatňování tohoto vztahu.

Jak řekl s. A. Novotný, v zákonodárné činnosti Národního shromáždění bude hlavním pomocníkem praxe, aktivní podíl poslanců na dobudování základů našeho socialistického zákonodárství a odstraňování všeho, z čeho bobtná byrokratismus. Proto přední místo bude mít intenzívní styk poslanců Národního shromáždění s voliči. Poslanci Národního shromáždění budou s voliči projednávat základní opatření strany, problémy politické, hospodářské, ideologické a zákony, které budou připravovány a usnášeny. Živý styk s občany bude též účinnou formou plnění předního úkolu Národního shromáždění, tj. kontroly celé soustavy státní moci od shora dolů. Přitom budeme vycházet ze skutečnosti, že v naší společnosti Národní shromáždění, vláda a národní výbory jsou orgány jedné a téže moci naší dělnické třídy pevně spojené s družstevním rolnictvem a pracující inteligencí. Proto s ostatními orgány státní moci bude Národní shromáždění rozvíjet vztah soudružské spolupráce a ovšem i vysoké náročnosti. Zvláště bude Národní shromáždění dbát toho, aby v činnosti jeho orgánů a všech poslanců do popředí vystoupila stránka aktivní tvůrčí účasti při rozvíjení naší socialistické společnosti, a nikoliv stránka pouhého posuzování a kritizování bez aktivního napomáhání, jak to bylo zdůrazněno na včerejším společném zasedání ÚV KSČ a předsednictva ÚV Národní fronty.

V činnosti pléna a orgánů Národního shromáždění i jednotlivých poslanců nemohou mít proto též místo kompetenční spory o uplatňování státní moci. V souladu s usnesením tohoto zasedání budeme mít na zřeteli, že to nejpodstatnější při veškeré naší činnosti jako poslanců NS bude, aby každý z nás vycházel stále z vědomí, že je poslancem komunistické strany, poslancem Národní fronty, že o důvěru žádal na základě politiky komunistické strany, která je i politikou Národní fronty, a že je komunistické straně, Národní frontě, vedení svých stran a občanům odpovědný za provádění právě této politiky.

Národnímu shromáždění jakožto jedinému celostátnímu zákonodárnému sboru připadá, aby prohloubilo svou činnost při tvorbě zákonů a v kontrole jejich provádění. Půjde o to, aby poslanci sami aktivně zákony tvořili, prováděli je, kontrolovali jejich působnost a dbali, aby nedocházelo k deformacím zákonodárného záměru.

Rozhodujícím požadavkem leninských principů socialistické státnosti je, aby celá zastupitelská soustava zabezpečovala jednotu v uskutečňování politiky strany. Proto Národní shromáždění jakožto nejvyšší zastupitelský sbor se bude pravidelně zabývat činností národních výborů a bude jim pomáhat v dalším rozvoji jejich funkcí v socialistickém státě.

Své úsilí vynaloží Národní shromáždění též k tomu, aby v závodech, družstvech a všude v místech, kde žijí naši občané, byly plánovitě, hospodárně a efektivně, podle možností státu, uskutečňovány spravedlivé tužby našich pracujících, které jsou v souladu se zájmy naší společnosti jako celku.

Soudruzi poslanci, za příští čtyři léta funkčního období nově zvoleného Národního shromáždění postoupí naše socialistická společnost o velký krok kupředu na cestě rozvoje vyspělé socialistické společnosti a v plnění úkolů, vytyčených XII. sjezdem KSČ do roku 1970. Uvnitř naší společnosti pokročí proces kvalitativních přeměn, sbližování spřátelených společenských tříd, stírání rozdílů mezi městem a vesnicí, upevňování politické jednoty lidu, proces postupné změny zemědělské výroby v odvětví výroby průmyslové, vyrovnávání zemědělství s průmyslem, proces srůstání fyzické a duševní práce.

Tak se bude vytvářet základna postupného uskutečňování všelidového státu a budou se hromadit podmínky přeměny naší společnosti ve společnost komunistickou. Vzroste kulturní a materiální blahobyt našeho lidu a bohatství naší společnosti. Všechna zákonodárná činnost Národního shromáždění bude mít na zřeteli tento perspektivní vývoj a bude vyjadřovat jeho zájem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP