Čtvrtek 27. června 1968

Posl. Bubník: Soudružky a soudruzi, já vznáším dotaz - interpelaci na ministra techniky s. Hruškoviče v této záležitosti: V roce 1961 byla z rozhodnutí tehdejší Státní plánovací komise učiněna uzávěra v mém poslaneckém obvodu č. 58 - Písek za účelem perspektivního vybudování důležité státní stavby. Uteklo 7 let, uzávěra trvá a JZD v okruhu 15 km2 pochopitelně nemohou tam ani dále budovat zemědělská zařízení, podobně tak Státní statky a také to brání i výstavbě rodinných domků. Jedná se o obce Chřestovice, Jehnědno a další.

Interpelaci vznáším v tom smyslu:

1. Aby bylo v krátkém období odpovězeno, zda zamýšlená stavba se bude provádět.

2. Kdy tedy po průzkumu, který byl proveden, a projekční připravenosti se začne se stavbou a kdy bude ukončena.

3. Jestliže ano, aby nastalo jednání o vykoupení tamnějších budov.

4. Aby finanční orgány provedly příslušné odhady a vykázalo se místo pro lidi, kteří v těchto obcích bydlí.

Je to něco podobného, o čem zde už někteří poslanci hovořili. Přimlouvám se za to, aby v krátkém období se lidé dověděli, jak bude situace vypadat.

Ještě jedna zdánlivá maličkost, ale neštěstí, které tam postihlo jednoho družstevníka, který vyhořel. Pochopitelně, že by si chtěl v Chřestovicích postavit chalupu, ale protože trvá uzávěra, není možné kromě menších oprav nic provádět.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem posl. Bubníkovi, prosím posl. Ing. Vyskota.

Posl. prof. Vyskot: Dovolte, vážené Národní shromáždění, připomínku ke zprávě předsedy NS Smrkovského a návrhu poslance Špálovského. Domnívám se, že by naše shromáždění mělo být veřejné, protože se bude projednávat věc veřejná. Její utajení není na prospěch celé záležitosti. Mimoto se domnívám, že bychom v principu neměli na věci reagovat nemoudře, to znamená urychleně. Měli bychom s velkou rozvahou uvažovat váhu záležitostí a posuzovat věcný základ, a teprve potom brát v úvahu formální záležitosti. Myslím, že jakékoliv ukvapení takového orgánu jako je Národní shromáždění je ke škodě. Ke škodě je i to, dáme-li něčemu větši publicitu, než si zaslouží. Naopak, měli bychom se řídit státnickou moudrosti a získat si sympatie všech pozitivních lidí u nás. To především. Doufám, že víte, co mám na mysli. Velmi horlivé akce naopak vytvářejí horlivé a nedůstojné prostředí v projednávání vážných věcí.

Druhou připomínku mám k vládě a ministrům a konečně i k předsednictvu Národního shromáždění. My jsme zde v květnu hovořili k otázkám konceptu vlády a vůbec příštích záležitostí naší země. Víme, že mimo sféru ideovou a mimo nápravu toho, co považujeme za nesprávné, je rozhodující otázka hospodářská. Domnívám se, že bychom měli v tomto směru urychleně postupovat, abychom měli jasné zásady.

Stěžuji si na to, že se na interpelace neodpovídá včas. Já jsem zde vznesl několik interpelací 3. května a ani na jednu jsem nedostal odpověď ve stanovené 30denní lhůtě. A pokud jsem je dostal později, byly to většinou odpovědi nekonkrétní a některé skoro až nevhodné. Myslím, že se docela podceňuje obsah interpelací, které jsou vyřizovány referentsky, s nedostatečnou vážností a odpovědností. S tím bychom měli skoncovat. Já si na to stěžuji a prosím o nápravu. Uvedl jsem to soudruhu Kaiglovi, generálnímu tajemníkovi Národního shromáždění, a prosím, aby se stala urychleně náprava.

Domnívám se, že bychom měli řešit uvedené záležitosti vážně a neměli bychom být spokojeni s tím, co předkládá vláda jako zprávu o řešení a zajištění námětů, kde řada podání není přesně vyjádřena. V tomto smyslu by se měl přistup k práci zlepšit, abychom mohli rychleji a účinněji odpovídat našim voličům.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. Vyskotovi, ku slovu je prihlásený s. Cyprich.

Posl. Cyprich: Vážené soudružky a soudruzi. Chtěl bych poprosit ministra školství v souvislosti se situaci, která je v našem okrese. V okrese máme velké těžkosti s obsazováním škol a doplňováním učitelů. Více než 190 učitelů je nekvalifikovaných, které jsme získali z SVVŠ. Pokud učitelé končí školu, nemůžeme je získat vzhledem k nevybavenosti a těžkostem, ve kterých se okres nachází.

Můj názor je takový, že by bylo třeba bud zvýšit mimořádně příplatky učitelům v odlehlých osadách, kde mají z výšené náklady na životní potřeby, nebo zřídit nějakou pomocnou fakultu pedagogické školy v Báňské Bystrici pro vyškolení dalších učitelů, aby i kysucké děti měly kvalifikované učitele.

A když hovořím o problému a těžkostech učitelů, dovolte mi poznámku celkově ke školství. Soudružky a soudruzi, dnes jsme zda hovořili o stravování žáků a celé úpravě, která s tím souvisí. U nás na Kysucích je situace taková, že není čas vyvětrat školu, podat stravování, protože žádná škola není kompletní. Vyučuje se na dvě, místy na tři směny, a to je vážné. Prosil bych ministra školství, aby poslal odborníky z ministerstva školství, aby si ověřili tuto situaci na místě a pomohli okresu vyřešit tyto těžkosti, se kterými se trápíme.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Hlási sa posl. Mandovec.

Posl. Mandovec: Soudružky a soudruzi, mám dotaz na ministra lesního a vodního hospodářství, který zde však není přítomen, avšak je zde jistě jeho zástupce. Je to dotaz na zvýšení poplatků za odbornou správu lesů o 300 %. Zda o těchto 300 % bude zkvalitněna a zlepšena práce odborníků, kteří nám radí, nebo zda je to také pomoc zemědělství.

Pokud mám z našeho družstva zkušenosti, odborná správa lesů spočívá v tom, že půldruhého dne vyznačují, co máme těžit, a potom, když těžbu provedeme, půldruhého dne ji přijímají, To je veškerá odborná činnost, za kterou platíme. A ta se zvyšuje o 300 %.

Myslím, že dosavadní poplatek za práci, kterou jako odborníci v našich lesích dělali, byl dostatečně zaplacen. Jestliže se to někomu zdá málo, myslím, že máme dostatek schopných lidi dole, kteří po dvou nebo třídenní instruktáži mohou tuto odbornou správu v našich lesích provádět.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Slovo má posl. Procházka.

Posl. Procházka: Soudružky a soudruzi, žádám, aby byla upřesněna zpráva, která na našem plénu byla přednesena ve věci podání rezolucí na předsednictvo NS k projednávanému zákonu o federalizaci. Tak, jak zde byla podána, se nezakládá na pravdě.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Teraz prehovorí posl. Špálovský.

Posl. Špálovský: Soudružky a soudruzi poslanci, pokud jsem hovořil o uzavřeném zasedání, měl jsem na mysli, že když bylo již rozhodnuto o tom, že se sejdou stranické skupiny, měli bychom si nejdříve vyjasnit své názory mezi stranickými skupinami.

Pokud o tom hovořil posl. Vyskot, že by naše jednání mělo být veřejné, s tím souhlasím, ovšem kladu otázku, zda je vůbec správné, aby NS jednalo o této otázce. Jde přece o otázku, která podle mých informací, které jsem měl možnost si zjistit, byla uveřejněna ve dvou denících našeho tisku. (Hlasy: Ve čtyřech.) Možná ve třech nebo čtyřech, to není podstatné. Mám dotaz, zda je správné, aby Národní shromáždění - podtrhuji Národní shromáždění - o této otázce jednalo bez kvalifikovaných názorů jednotlivých ministrů. Podle mého soudu bez ministra vnitra a ministra kultury a informací. Na tyto věci můžeme mít různé názory.

Osobně, jako poslanec NS, se domnívám, že nejsem kvalifikovaný k tomu, abych posoudil, zda rezoluce, články, nebo jak jinak tomu budeme říkat, jsou tak vážné, aby se jimi zabývalo Národní shromáždění této republiky. Pokud jsou, prosím, ale nechť se k tomu nejdříve vyjádří příslušní ministři.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Hlási se ešte niekto k slovu? (Nikto sa nehlásil.) Není tomu tak. Chcel by som predovšetkým z predsedníckeho miesta oznámiť posl. Vyskotovi - a bude sa to týkať aj posl. Špálovského - že na zajtrajšom pléne nechceme prísť s tým, aby sme tam niečo šili horúcou ihlou. Preto dnes večer budú rokovať o tomto probléme stranícke skupiny, zajtra ráno Národný front, takže zajtra o 10. hod. budeme bez unáhlenia hovoriť tu zodpovedne a vážne. Tieto predpoklady na naše rokovanie sa snažíme zabezpečiť seriózne. To je jedna vec.

Pokiaľ ide o to, či tajné, alebo verejné zasadanie, je to vec pléna, ktoré sa môže rozhodnúť buď jednou formou, alebo formou podľa rokovacieho poriadku.

Pokiaľ ide o účasť ministrov, či už ministra vnútra, alebo ministra kultúry a informácií, sú na našu žiadosť povinní prísť nielen do pléna, ale aj do výborov NZ, tým skôr do pléna NZ. Tieto vecí by boli týmto spôsobom vysvetlené.

Pokiaľ ide o poznámku posl. Procházku, ktorá sa týka nášho uznesenia, nerozumel som dobre tomu, čo posl. Procházka chcel svojou požiadavkou vysvetliť. Prosím, aby nám to ešte raz opakoval. O aké rezolúcie, o aké stanovisko a uznesenie ide a čo sa požaduje.

Posl. Procházka: Promiňte, jestliže jsem se nedobře vyjádřil. Jde o závěrečné slovo posl. akad. Knappa, když podával plénu NS zprávu, kolik rezolucí došlo z moravsko-slezských krajů. Bylo řečeno, že jich bylo podáno 16 a z toho 13 z jednoho závodu. To jsem měl na zřeteli vzhledem k tomu, že se tato zpráva nezakládá na pravdě.

Ověřoval jsem si tuto věc. Zpráva prošla tiskem a je na ni odezva. Jsem povinen žádat, aby to bylo tiskem znovu dáno do pořádku. S posl. akad. Knappem jsem již o této věci hovořil. Z mé strany je požadavek, aby tak bylo učiněno.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Zodpovedne na to odpovie posl. akad. Knapp, ktorý sa hlási o slovo.

Posl. akad. Knapp: Soudruzi, já vůbec neodpovím, tím méně odpovědně na otázku, která byla položena. My jsme o tom s posl. Procházkou hovořili. Nesouhlasím s tím, když posl. Procházka zvláště po rozhovoru se mnou zde konstatuje, že zpráva, kterou jsem podal, se nezakládá na pravdě.

Především jsem nepodával formálně žádnou zprávu, nýbrž jsem se o tom zmínil ve svém úvodním nebo závěrečném slově. Tvrdím, že to, co jsem řekl, byla pravda. V té chvíli, kdy jsem o tom mluvil, jsem měl v ruce 16 rezolucí, a z toho 13 bylo z Elektrotechnických závodů Julia Fučíka v Brně. Je možné, že jich potom přišlo ještě 100 nebo 200. Je možné, že v tu chvíli, kdy jsem to zde říkal, jich někde na poste bylo dalších 50. To, co jsem zde říkal, odpovídalo skutečnosti, tomu, co jsem dostal do ruky.

Nezávisle na rozhovoru s posl. Procházkou jsem prosil, když jsem dostal další den 10 telegramů - je možné, že je jich 1000, avšak já jsem jich dostal 10 nebo 20 - aby telegramy byly ukládány a byla o nich vedena statistika, aby mohla být podána zpráva, kolik jich vůbec došlo. Do této chvíle jsem se o tom nedověděl. Také jsem se o to nestaral, protože mou věcí není to, abych podával zprávu, kolik přišlo telegramů z Moravy ve věci federalizace, protože je to věc KNS a předpokládám, že Kancelář tuto zprávu podá.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem. Myslím, že toto môžeme vziať na vedomie. Nemožno tu rozvádzať polemiku o veci, ktorú nemôžeme dnes už perfektne zistiť.

Teraz prosím s. doc. Kaigla, aby nám podal oznámenie za Kanceláriu Národného zhromaždenia.

S. gen. taj. NS doc. Kaigl: Soudružky a soudruzi poslanci, na žádost posl. Josefa Hečka mně bylo Národním shromážděním uloženo, aby prostřednictvím ČTK byla vydána souhrnná objektivní a pravdivá zpráva o průběhu jednání a vystoupení poslanců k novelizaci tiskového zákona.

K tomu sděluji toto: Československá tisková kancelář vydává pravidelně průběžné zpravodajství o jednání Národního shromáždění z jeho zasedání. Tyto zprávy se vysílají přímo dálnopisem všem redakcím v republice. Šlo tedy o to, zda zpravodajství ČTK, které je souhrnné, má tu kvalitu, kterou požadoval posl. Hečko ve svém vystoupení.

Předložili jsme proto s. Hečkovi všechny zprávy, které vydala ČTK k jednání o novelizaci tiskového zákona. Soudruh Hečko je prostudoval a prohlásil, že je shledal objektivními a pravdivými a že tím bylo jeho žádosti vyhověno.

Pokud jde o zpravodajství v novinách, rozhlase a televizi, ani Československá tisková kancelář, ani tiskový odbor Národního shromáždění nemají možnost toto zpravodajství přímo ovlivnit. Děkuji.

Podpredseda NZ Žiak: Stačí súdruh Hečko? Myslím, že stačí a je to aj správne, že túto informáciu má možnosť počuť celé plénum.

Medzi týmito interpeláciami menovite s. Polachová a s. Vyskot vyslovili nespokojnosť s odpoveďmi na interpelácie a nielen s odpoveďami, ktoré sú často oneskorené, často nevecné, ale často tieto interpelácie, aj keď sú veľmi zdôvodnené a naliehavé, nemali patričný účinok.

Prosil by som predovšetkým predsedu alebo zodpovedného nim povereného činiteľa vlády, aby na túto otázku dal odpoveď, a za druhé prosím súdruhov ministrov, pokiaľ sú pripravení odpovedať na interpelácie dnes prednesené, aby tak urobili. Prosím s. Ing. Krejčího.

Ministr inž. Krejčí: Soudružky a soudruzi! Včera ve svém vystoupení s. posl. Illa žádal o informace, jaká opatření provádíme ve výrobě a v prodeji zemědělské techniky a náhradních dílů, aby se nezvyšovaly stávající neprodejné zásoby, a zároveň zmínil se o tom, že ministr těžkého průmyslu si vyžádal překlenovací úvěr na krytí těchto zásob zemědělských strojů a náhradních dílů.

Vypracoval jsem písemnou odpověď do rána, dnes jsem ji předal s. posl. Illovi a s. posl. Illa souhlasí s tímto postupem.

Doporučuji, aby tato informace byla zveřejněna též v informačních zprávách pro poslance Národního shromáždění, neboť obsahuje některé podklady, které budou zajímat i ostatní poslance NS.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. ministrovi ing. Krejčímu. Prosím ďalších súdruhov ministrov, pokiaľ chcú odpovedať. Súdruh minister Kadlec.

Ministr školství prof. Kadlec: Na první interpelaci týkající se směnnosti v pěti městech v okrese Ústí chtěl bych říci, že tato situace je daleko horší, poněvadž vcelku u nás v českých krajích 12 % dětí je postiženo druhou směnou a na Slovensku je to dokonce jedna čtvrtina dětí.

Nejde ovšem o tuto druhou směnu, ale o to, že v některých školách, kde vyučujeme, jsou hygienicky závadné celé objekty, kde se vyučuje ve starých zámcích, hospodách a v kůlnách.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP