Pondělí 26. srpna 1968

[O.] Kučera: Doporučuji rozhodnout ještě o některých běžných otázkách:

Je třeba učinit konkrétní opatření v otázce návštěvy delegace norského parlamentu, rozhodnout o návštěvě naší delegace do Chile. Tato delegace má současně navštívit i MU. Zároveň s tím doporučuji uvážit, zda by bylo možno využít půdy MU i pro naši věc. [Odstavec zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

Bude též třeba rozhodnout o zářijové schůzi pléna NS, kde jde hlavně o volby rehabilitačních senátů, komisí atd. Máme možnost rozdat tyto materiály všem poslancům. Během dvou tří dnů by mohly být tyto otázky projednány.

Dále byly do programu zařazeny návrhy zákonů o promlčecích lhůtách a o kosmonautech. Tyto věci bychom mohli schválit. Navíc musíme na jednom z nejbližších plenárních schůzí schválit zákonná opatření a opatření, která předsednictvo přijalo v červenci a v srpnu, abychom to měli i po této stránce v pořádku.

Chápu, že by bylo politicky nevhodné projednávat v současné době [Od začátku věty podtrženo světle modrou propisovací tužkou.] bulharskou a maďarskou smlouvu. Mohli bychom však projednat rumunskou, ta byla podepsána a Rumunsko své úkoly z ní vyplývající plní. Bylo by dobré to konzultovat s vládou, případně s ministerstvem zahraničních věcí, abychom i normálním projednáváním bodů dokazovali, že jsme věrni a pokračujeme v plnění akčního programu.

Doporučuji, aby tato schůze předsednictva uložila ústavně právnímu výboru, aby prozkoumal otázku zbavení mandátu posl. Koldera. Je sice revoluční doba, ale i dnes naše zákony platí, takže by se ústavně právní výbor měl touto otázkou zabývat, i když bychom o tomto usnesení nemusili informovat veřejnost. [Věta zatržena po straně světle modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Měla k nám přijet norská delegace. Měli bychom pozvat norského velvyslance, omluvit se mu a požádat o odložení na vhodnější dobu. Měli by se toho ujmout s. Žiak a generální tajemník Kaigl. Pokud se týká Chile, bude nutno obrátit se na Meziparlamentní unii a omluvit se, že sice dále trváme na svém členství, ale nemůžeme se zasedání zúčastnit. S tím souvisí i návštěvy, které měla naše delegace při této příležitosti učinit. Vyřídí rovněž ss. Žiak a Kaigl.

Doporučuji, aby se sešlo užší předsednictvo Meziparlamentní unie. Měli bychom využít styků s Jihoslovany a Rumunskem a tlumočit jim, aby tato organizace nezaujímala žádné stanovisko. Jde přesně o to, co říkal ministr Hájek. Znamená to, že bychom musili pozvat i velvyslance Rumunska a Jugoslávie a požádat je o to.

[J.] Lacina: V zahraničí je akad. Knapp. Bylo by možno mu dát mandát, aby se zúčastnil Meziparlamentní unie a sdělit mu stanovisko, které by přednesl.

[J.] Valo: Tato cesta je neschůdná, protože nevíme, kde je a nedostaneme spojení.

[V. Hrabal] [V zápise je uvedeno v seznamu poslanců neexistující jméno "Rahaš". Lze soudit, že vzhledem k tématu šlo o poslance V. Hrabala. V textu je uvedeno "dopisem prezidenta"; jedná se zřejmě o chybu způsobenou překlepem.]: Bylo zde řečeno, že bude zaslán materiál o volbě rehabilitačních senátů. My to můžeme v plénu maximálně projednat a schválit, je to však vázáno na slib soudců. Potom by se to v plénu neprojednávalo a mohl by to každý dostat ke studiu.

[J.] Valo: S návrhem souhlasila jen rehabilitační komise, která není ústavním orgánem, který může navrhovat plénu Národnímu shromáždění. Jestliže to projednáte, přijdete s návrhem Národnímu shromáždění, aby schválilo členy do senátů. To je normální postup, ústavně právnímu výboru to patří.

[V.] Kučera: Žádný právní předpis nás neváže k tomu, že při volbě musí být soudci přítomni. Musí pouze složit slib do rukou předsedy nebo úřadujícího místopředsedy. Po dohodě s ministerstvem spravedlnosti to můžeme zorganizovat tak, aby byl slib proveden po schválení soudců.

[A.] Poledňák: K legislativnímu programu doporučuji, aby byly zařazovány pouze body nezbytně nutné. Rumunsko i rehabilitační senát. O kosmonautech nemá smyslu mluvit. Rovněž tak o jakýchkoliv dalších věcech, které nejsou v kontextu s politickou situací.

[J.] Pelikán: Doporučoval bych dále, abychom promysleli některá opatření, která by umožnila aktivizovat poslance. Dnes je tu kolem 210 poslanců, není to jednoduché odkazovat je jen na jednání pléna, měli bychom počítat s jejich aktivní účastí. Těžko se podaří zapojit všechny, ale měli bychom najít cestu, aby se alespoň větší část jich něčím zabývala, různými otázkami, které si zasluhují, abychom si jich všímali. Ve výborech se začíná pracovat, budou schváleny připravené dokumenty z výborů.

Doporučuji, aby byly ustaveny některé skupiny z poslanců. O některých jsme hovořili. Domnívám se, že by bylo vhodné, aby k tomu vzniklo usnesení předsednictva, které by bylo protokolováno a které by zajišťovalo jistý rytmus života v této budově.

Za prvé doporučuji, aby byla vytvořena skupina bezpečnosti budov[y] NS, o které jsme několikrát hovořili. Bude-li posl. Hofman souhlasit, doporučuji, aby byl vedením pověřen posl. Katolický a ať si vybere takový počet poslanců, který by uznal za vhodný.

Za druhé doporučuji vytvoření informační skupiny, která by předkládala předsednictvu, a uzná-li to za vhodné i celému plénu, zprávy - tiskovou svodku - zahraničního tisku, jeho ohlasy. Je navázáno spojení s ČTK, s dalšími i zahraničními agenturami přátelských států - nemám na mysli TANJUG. Máme možnost tedy dostávat tiskové přehledy. (Výkřiky.) Je to dohodnuté s chargé d'affaires.

Jednak tiskové zprávy zvenčí a za druhé stále mít v této skupině informace o stavu v zemi. Nemůžeme si udělat obrázek jen z cizího tisku, ale musíme usilovat také o vytvoření určitého obrazu problémů a života v zemi. Vedením by měl být pověřen s. Skála, který by si vytvořil potřebnou skupinu poslanců a připravil potřebné věci.

Za třetí doporučuji skupinu zdravotních služeb v budově, která by pečovala o organizaci služeb v kuchyni a jídelně. Zatím to provádí několik soudružek, které jsou velice obětavé a měli bychom jim poděkovat i v plénu. Skupina by se starala o provoz v jídelně, kde by se personál měl rozšířit, aby se mohli pracovníci střídat, udělat si pořádek apod. Ať se s. Petrusová k návrhu vysloví.

Za čtvrté doporučuji vytvořit kulturní komisi pro kulturní život poslanců v budově, která by měla na starosti využívání knihovny, pořádání filmových představení, pořádání různých besed, jako proběhla včera s dr. Hajdů a dnes s posl. Růžičkou o Sovětském svazu. Je možno takových věcí vymyslet více, samozřejmě účelně, aby tady vznikl určitý rytmus. Doporučuji vedením posl. Dobiáš[e] a ten ať si ustaví skupinu poslanců, která se bude věcmi zabývat.

Jinak myslím, že zůstáváme u toho, že stykem s velením, pokud tady zůstává nějaká komandatura sovětských vojsk, je pověřen s. Lomský a s. Kaigl.

Měli bychom uvážit, zda by nebylo vhodné pověřit někoho trvalým stykem se Slovenskem. Jestliže ano, doporučuji, aby se s. Rapoš ujal této práce a hledal cesty, které se nabízejí. Jsou možnosti telefonického styku, ne v této budově. Byli bychom informováni pravidelněji, alespoň telefonicky, vzájemně o jednáních.

Konečně je tu styk s KNV, o čem[ž] jsme se tu zmiňovali. Na zítřek jsme pozvali zástupce jižní a severní Moravy. V tom bychom mohli pokračovat hned následující den. Myslím, že soudružka Miková se těmito otázkami zabývá, bylo by třeba někoho, kdo by měl věci soustavně v patrnosti. (Hlas: s. Géryk.)

Doporučuji, aby se nějaká skupina organizovala pro služby poslancům, kteří potřebují různé věci nakupovat. Ono se to jakýmsi samosprávným způsobem děje. Utvořit takové středisko, které by nakupovalo mýdlo, pastu apod. ([J.] Valo: Zvláště ovoce.) Nejlepší by bylo napsat na dveře, že se tam možno přihlásit. (Hluk. [J.] Valo: Vytvořit nákupní středisko, kde se soudruzi přihlásí.) Ať se k tomu vytvoří nákupčí, jeden dva soudruzi by si to mohli vzít na starost. Soudružka Bilková si to vezme za úkol.

[O.] Kučera: Ještě je tu otázka rezolucí, kterou připomínám. Jestli by měli soudruzi zájem zpracovávat věci pro informační středisko, bylo by to dobré, nehledě k tomu, že poslanci by mohli prostřednictvím svých krajských soudruhů a na základě rezolucí informovat NS o náladach, které jsou v jejich krajích a volebních obvodech. Rezolucí dochází poměrně značný počet. Uvažte si tyto otázky.

[J.] Valo: To by měl na starosti s. Skála.

[A.] Bichler: Ptal jsem se na to soudruha Hofmana. Rezoluce, které žádají odvolání naší delegace z Moskvy, nemají význam. Zřejmě jich přibývá. Nevím, jestli na ně reagovat nebo ne. Jestli ano, myslel bych říci, že věříme Svobodovi a druhým soudruhům, že budou jednat tak, jak je tam třeba, že jsme jim důvěru dali.

[J.] Valo: Takové usnesení je možné přijmout. Pověřit vedení Kanceláře, aby reagovalo v tom smyslu, že nemůžeme odvolávat apod., poněvadž jednat je třeba a vyřešit všechno jednáním, ovšem formou přijatelnou. To znamená jinak, současný stav zachovat. Kdo ho chce zachovat?

[A.] Poledňák: To je pokryto dopisem prezidentu republiky, který bude publikován dnes večer v Praze v rozhlase a zítra v tisku.

[J.] Valo: Aby i tím bylo řečeno, chlapci, zabývejte se těmi věcmi a odpovězte, že to není schůdná cesta, že by se vrátil dosavadní stav a to že nikdo nechce. [Předchozí čtyři diskusní příspěvky (Bichler, Valo, Poledňák, Valo) byly rovněž zachyceny dalším stenografem a připsány na list 1 turnusu 14. Z hlediska způsobu pořizování stenozápisu je zajímavé porovnat poněkud odlišný postup při zaznamenávání přednesených myšlenek, aniž by byl porušen jejich věcný obsah:

["A.] Bichler: Chtěl bych říci, že rezolucí, které žádají odvolání naší delegace z Moskvy, ve kterých se zastává stanovisko, že jednání nemá význam, přibývá. Nevím, jestli se má na ně reagovat či nikoliv. Reagování by bylo v tom smyslu, že věříme s. Svobodovi a ostatním v naší delegaci, že jsme jim dali svou důvěru.

[J.l Valo: Jde o to, abychom nepřijímali žádné usnesení, nýbrž aby Kancelář na to reagovala v tom smyslu, že nemůžeme delegaci z Moskvy odvolat, protože je třeba využít dalšího jednání. Toto jednání ovšem, aby pro nás vyústilo v přijatelnou formu, v tom smyslu, že současný polednový stav bude zachován.

[A.l Poledňák: Domnívám se, že tento požadavek je kryt dopisem prezidentu republiky, který byl publikován v televizi, rozhlase i v zítřejším tisku.

[J.] Valo: Jde prostě o to odpovědět, že odvolání není schůdná cesta, protože ta by znamenala nynější stav.["]]

[O.] Kučera: A navíc je možné využít tiskové konference.

[P.] Rapoš: Skupina posl. Skály by se měla starat o zlepšení kolportáže tisku v naší budově. Dále bych doporučoval, aby styk se SNR zabezpečoval s. Macho, který se již ze své nemoci zotavil a cítí se velmi dobře.

[A.] Poledňák: Se všemi těmito věcmi by mělo být seznámeno plénum, aby vědělo, že takový pořádek bude zajištěn.

[M.] Miková: Chtěla bych říci, že bychom měli reagovat na dopis, který uveřejnil ústřední výbor strany v tom smyslu, že by se měly sejít stranické skupiny a podiskutovat o něm.

[J.] Valo: To si může organizovat každý výbor.

[O.] Kučera: Bylo velmi jasně řečeno, že výbory se budou scházet podle potřeby, budou-li mít program. Není-li program, nemusí schůzi konat. Nenarušujme však centrální akce.

[J.] Valo: Jde o to, aby si stranické skupiny svolaly výbor.

[A.] Poledňák: Upozorňuji, že co se nyní vyvěšuje na tabuli, není usnesení předsednictva. Doporučuji, aby vždycky ve večerních hodinách byl stanoven program pro příští den a tento program vyvěšen na tabuli.

[J.] Valo: Doporučuji, abychom předsednictvo svolali na čtvrtou hodinu.

[O.] Kučera: Bude třeba zpřesnit program odpoledních schůzí. Především jde o zprávu vlády o výsledcích jednání v Moskvě. Vláda zasedá o druhé hodině. Zpráva o situaci v Praze odpadá, protože od včerejší zprávy primátora Černého není nic nového.

[J.] Valo: Pořad našeho jednání odpoledne by byl ten, že bychom schůzi předsednictva svolali na 16.00 hod., plénum by bylo v 18.00 hod.

[A.] Poledňák: Souhlasím, aby bylo odsunuto svolání pléna podle toho, jak bude možno získat soudruha Pleskota. To je hlavní bod našeho jednání. Dále na plénu doporučuji zařadit informaci o organizačním členění skupin, aby se tyto skupiny mohly ustavit.

Z iniciativy kulturního výboru se předkládá návrh prohlášení k ochraně kulturních památek v Praze. Jde tu jednak o stanovisko k poškození Národního muzea a některých jiných vzácných pražských památek. Bude-li to přijato, půjde o to, aby plénum NS schválilo rezoluci, kterou by z pověření pléna odevzdali někteří poslanci, např. akad. Šorm, vrchnímu velení.

[J.] Valo: Domnívám se, že bychom na předsedu NVP měli vznést otázku, jak je postaráno nejen o historické památky, nýbrž také především o rodiny pozůstalých po padlých, příp. rodiny raněných, jakož i o rodiny zatčených. Je třeba tuto věc dát na pořad, aby se jí NVP zabýval a dále, aby vláda uložila ministru práce a sociálních věcí, aby se o tyto lidi postarali. Nebylo by od nás vhodné, abychom se starali o památky, což je jistě žádoucí, ale ne o lidi, kteří se dostali do této těžké situace.

[A.] Petrusová: Tyto věci si bereme na starost. Mám stálý styk s ministerstvem práce a sociálních věcí, v našem výboru je jako člen náměstek ministra práce a sociálních věcí, který je ve stálém spojení se svým ministerstvem.

[O.] Kučera: Ve včerejších novinách byla oznámena data pohřbu obětí okupantských zásahů. Nevím, zdali vláda v tomto směru činí nějaká opatření, protože tyto akce se stávají určitým manifestačním projevem, a jde o to, aby jich nebylo zneužito. S. Hofman se měl o tyto otázky zajímat.

[A.] Poledňák: Rezoluce o ochraně kulturních památek by byla oddělena od rezoluce ve věci zabezpečení pozůstalých a postižených.

[J.] Valo: Obě tyto otázky by se spojily, a to tak, že nejprve by byla na pořadu otázka zabezpečení postižených a pozůstalých, aby nevznikl dojem, že se staráme o památky, ale o pozůstalé a postižené nikoliv.

[R.] Géryk: Soudruzi, mám zde provolání předsednictva NS a vlády ČSSR ke všem pracujícím. [Odstavec zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

["]Vážení přátelé, soudružky a soudruzi, odpor našeho lidu proti nezákonné okupaci naší krásné, socialistické vlasti se stále stupňuje. Oprávněně je požadován odchod okupačních jednotek, propuštění představitelů vládních a stranických orgánů a plná legalizace práce zákonných orgánů v naší zemi.

Jako jeden z projevů odporu proti okupantům byla vždy stávka. Předsednictvo NS a vláda ČSSR však upozorňují, že v současné době okupace naší země není vždy stávky používáno v souladu s naším spravedlivým bojem. Upozorňujeme, že krátkodobé, koordinované stávky je třeba v současném období použít jako symbolického, sjednocujícího prvku odporu proti okupaci ČSSR. Nikoliv však jako prostředku, který páchá národnímu hospodářství ČSSR nedozírné škody a přitom nepostihuje okupanty. Naopak, dlouhodobé přerušení práce, nekázeň, rozvrat ve výrobě atd. může okupantům jen pomoci k zavdání příčiny pro tvrzení, že si sami nedovedeme vládnout, k tvrzení, že okupační zásah byl nutný. To žádný poctivý pracující občan naší republiky jistě nechce.

Naléhavě vás proto vyzýváme, abyste poctivě, obětavě, ukázněně a odhodlaně pracovali a v současné době ještě zvýšili své úsilí k vytváření hodnot, které naše země potřebuje. Plňte pracovní příkazy svých soudruhů z vedení podniků, závodů, nedejte se zmást radikalisty, kteří si neuvědomují škodlivost svého počínání a nabádají vás k omezování nebo zastavování práce.

Národní povinností každého občana ČSSR je v současné době disciplinovaná, plody přinášející práce. Plňte i v této neradostné pro nás době tuto svou vlasteneckou povinnost.["] [Usnesení P-NS č. 830 se hovoří o přípravě návrhu prohlášení NS a vlády. Usnesení P-NS č. 831 již obsahuje formulaci "Provolání NS, vlády a ÚRO ke všem pracujícím." Viz přílohu č. 8, dok. č. 17.]

[J.] Valo: Jsem toho názoru, že soudruzi správně vystihli obsah provolání a myslím, že tak jak je, by mohl být projednán s vládou, aby to mohlo být ještě dnes publikováno.

Soudruhu Géryku, bude tisková konference a bylo by dobře, aby se redaktorům toto prohlášení rovněž dostalo, aby to publikovali, a bylo by třeba prohlášení rozmnožit v několika exemplářích. Souhlasíte? (Souhlas.) Děkuji. Přerušujeme jednání do 16.00 hod. V 16.00 hod bude pokračovat předsednictvo, v 18.00 hod. se sejde plénum.

Těsnopisecký zápis, prvopis, turnus 1/1-15/2ž, (50 stran).

24

1968, 26. srpen (pondělí), Praha. - Zápis jednání 85. schůze předsednictva NS (16. část).

[Začátek: 15.08 hod.

Ukončení: 16.30 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Hosté:Karel Rusov, náčelník generálního štábu ČSLA,
František Bedřich, náčelník Hlavní politické správy ČSLA.

Obsah jednání:

Informace o vojensko-politických aspektech okupace a o situaci v čs. armádě.]

[J.] Valo: Soudruzi, srdečně vítám soudruhy z generálního štábu naší armády, kteří nám přišli podat zprávu o současném stavu. Známe situaci pouze v Praze a přitom máme zastupovat a hovořit jménem celé republiky.

Schůzi prohlašuji za tajnou. Přítomni mohou být kromě členů předsednictva generální tajemník, s. Kučera, Lomský a stenografové. Prosím s. generála Rusova, aby nám podal výklad.

[K.] Rusov: [RUSOV, Karel, generálplukovník, nar. 21. 11. 1911; v 1. 1968 - 1979 náčelník generálního štábu ČSLA, od r. 1979 první zástupce ministra národní obrany; poslance FS od r. 1971; 1976 - 1981 kandidát, od r. 1981 člen ÚV KSČ.] Vážené soudružky a soudruzi, dovolte, abych podal stručnou informaci o stavu, v jakém se my i armáda v současné době nacházíme.

Úvodem bych chtěl ubezpečit, že od samého začátku, od prvních chvíl okupace naší republiky velení armády vyplnilo do písmene rozkazy vrchního velitele prezidenta s. Svobody. Po konzultaci se s. Černíkem, Dubčekem a prezidentem přijala armáda rozhodnutí nedopustit, aby v naší zemi došlo ke krveprolití. I když to byl těžký moment, armáda poslechla a nedošlo ani v jednom místě naší republiky ke střetnutí s okupačními vojsky. Tím se docílilo toho, že nedošlo ke strašné věci, která by vznikla, kdybychom se postavili na odpor. Kdyby se to bývalo stalo, znamenalo by to krveprolití. Připravené to bylo [Slova "Připravené to bylo" podtržena modrou propisovací tužkou], protože zvláště ti, kteří nebyli přímo řízeni ze Sovětského svazu, se snažili okamžitě odzbrojovat naše vojska. Tomu bylo zabráněno a armáda má spojení, velení, je na státních hranicích v pohraniční stráži, předsunuté odřady divizí a ostatní vojska jsou v kasárnách nebo tam, kde je situace zastihla. I když jsme omezeni, nemůžeme cvičit, zajišťovat vzduch a být v bojové pohotovosti, zůstává armáda zachována jako předpoklad, že budeme plnit naše úkoly.

Pro představu toho, co by znamenalo, kdyby se kladl odpor, jak někteří šílenci navrhovali, bych chtěl uvést, že během několika dnů okupovala naši republiku ohromná síla našich sousedů a Sovětského svazu.

K dnešnímu dni je na území republiky 27 plných bojových divizí s několika štáby armád a štáby frontů. Z těchto divizí je 12 tankových, 13 motostřeleckých a 2 vzdušné výsadkové. Dále 550 bojových letounů a 250 letounů dopravních, celkem tedy 800 letadel. Odhadujeme, že je tu více než 6300 tanků, kolem 2000 děl a silná letecká armáda se všemi prostředky včetně prostředků raketových. Na území republiky jsou většinou vojska Sovětského svazu, ale i vojska NDR v prostoru západních Čech a některých letišť v ČSSR.

Vojska Bulharské republiky na jižní Moravě a v jižních Čechách, vojska polská v severovýchodních Čechách a na severní Moravě, vojska maďarská na jižním a středním Slovensku. Na Slovensku jsou též Bulhaři v některých sovětských divizích.

My jsme ještě do odjezdu naší delegace do Moskvy vydali rozkazy podané prezidentem republiky, ministrem národní obrany a včera mnou za ministra, které mají vést k navedení klidu, pořádku, vysoké organizovanosti, nedopuštění účasti vojsk jak se zbraní, tak beze zbraní na nějakých manifestacích a veřejných vystoupeních, poněvadž my jsme byli před otázku postaveni tak, že všude, kde k tomu dojde, bude použito síly k likvidaci těchto vojsk a rozpuštění jich.

Každý den jsme v kompletní situaci na území republiky. Opatření, která jsme připravili a dokladovali prezidentu republiky, předsednictvu vlády a v posledních dnech celé vládě republiky, která zasedala, byla prezidentem republiky a vládou republiky schválena. Jsme rádi, že jste nás pozvali, abychom i vás mohli informovat o situaci na našem území.

Ani v jednom případě jsme nedopustili, aby v jednotlivých akcích, když šlo o zachování pořádkové služby nebo jiné zásahy, se zúčastnila vojska ČSLA, protože bychom tím postavili armádu do komplikací vůči všemu lidu. Jsme s to, bude-li válka, celou armádu dát ve prospěch naší vlády proti vnějšímu nepříteli. [Věta zatržena po straně modrou propisovací tužkou (dojnásobnou čarou).]

Všechna opatření, která vyplývají z Varšavského protokolu a zásoby, které mají na území naší republiky spojenecká vojska, pokud jsme je vydali - vydali jsme pohonné hmoty letectvu a pohonné hmoty tankům. Včera na základě usnesení vlády, jde o několik tisíc tun, o majetek detašovaný na našich letištích, jejich majetek, který si vzali. Z našich zásob nic postoupeno nebylo. Žádnou pomoc nebo účast pro naši armádu nepřijmeme.

Abychom zabránili krveprolití a provokacím, jsme v pravidelném styku s orgány velení a řešíme je za dne i v noci. Jde o desítky problémů různého druhu, zabíjení lidí a neštěstí.

Ministerstvo národní obrany a generální štáb jsou od první chvíle invaze obsazeny sovětským praporem pěchoty a výsadkovým. Ministerstvo národní obrany bylo včera bez našeho souhlasu obsazeno sovětským vojskem. Přesto tyto orgány i při nich pracují, velí, kontrolují vojska. Pracujeme mezi lidmi, jezdíme do divizí, útvarů, organizujeme, aby nebylo bezvládí.

Vládu republiky jsme včera informovali, i ostatní ministry, úřady a objekty, že velitelé intervenčních vojsk neplní některá opatření a rozhodli jsme se od dnešního dne, aby nám svoje požadavky dávali písemně, aby jejich strana mohla na ně reagovat a my bychom měli dokumentaci, co všechno jsme hlásili, aby nedocházelo ke zbytečnému krveprolití a ztrátám.

Z takových vážných věcí, které mohly neposloužit republice, v posledních dnech byla skutečnost, že v několika případech zjistily PV [prostředky vzdušné] ostrahy v Brně a Praze, že mají prostředky ze styčných stanic, že některé vojenské stanice se zúčastnily vysílání některých jednotlivých krajů; byly z toho dalekosáhlé závěry. My jsme v těch případech stanice vzali, zapečetili a nařídili, aby to děláno nebylo. Zdrželi jsme se, protože v Praze byl takový případ zjištěn.

Včera bylo vládě dokladováno, že den před tím spadl u Teplic vrtulník. Byli tři mrtví a dva těžce ranění. Bylo dokazováno, že byl sestřelen. U vyšetřování jsme nebyli, nebyli jsme připuštěni. Vláda zaujala stanovisko, že nebyly dodrženy mezinárodní úmluvy ve vyšetřování katastrof a že za to nemůžeme brát zodpovědnost. Dnes spadla druhá mašina Mi-2. Jedna spadla u Budějovic a dnes u Zvolenu. Chceme, abychom byli k těmto věcem voláni.

Soudružky a soudruzi, přinesl jsem všechny rozkazy schválené prezidentem, ministrem, mnou a vojenskou radou. Mohu vás ubezpečit, že jsou prováděna všechna opatření k tomu, abychom měli armádu v rukou, aby byl klid a pořádek a nedošlo k ničemu, co by mohlo znamenat střetnutí. Proti síle, která zde je, by naše armáda nemohla obstát, střetnutí by znamenalo sebevraždu její i národa. Proto myslíme, že stanovisko, které vláda schválila, bylo správné. Uděláme i nadále všechno proto, aby naše armáda stála pevně za legálními orgány naší republiky.

[F.] Bedřich: [BEDŘICH, František, Ing., generálmajor, nar. 27. 11. 1912; náčelník Hlavní politické správy ČSLA.] Situace v armádě z hlediska morálně politického stavu se vůbec neliší od stavu v celém národě. Tím složitější je práce udržet vojáky a důstojníky, aby se vyhnuli srážkám, které by mohly vést k aktům násilí a zbytečnému krveprolití. Naši vojáci těžko chápou, že nám tak mimořádně záleží na udržení armády i za cenu toho, že bude možná v očích národa obviňována z toho, že nebránila naši zem, a to už ne poprvé.

Jedná se také o to, aby i NS bylo jasno, že vojska, která k nám přišla, měla takovou sílu, že bychom se těžko ubránili. Kromě toho by bratrovražedný boj ani nám, ani celému mezinárodnímu dělnickému hnutí neprospěl i za té situace, že Sovětský svaz porušil všechny své závazky, které vůči nám jako spojenci měl.

Tento stav vyvolává velké napětí v armádě. Čelit mu není lehké zvláště proto, že se vojska nemají čím zabývat. Není nám dovoleno cvičit, nemůžeme obsluhovat techniku, nesmíme vyjít z kasáren. Protože vycházejí malé hloučky a obyvatelstvo je zatahuje do demonstrací, je nám vytýkáno, že porušujeme svůj vztah, který jsme původně zaujali a že bude nutno vůči nám zakročit.

Již z prvních rozkazů a první činnosti vojsk, která sem přišla, vysvítalo, že s námi předpokládala boj, předpokládala úplné odzbrojení naší armády. Maďarské, německé i bulharské jednotky začínaly hned po překročení hranic odzbrojovat jednotky, na které přišly. Již v půl dvanácté večer měla vojenská rada rozhodnuto, co se bude dělat, když k nám přijel gen. Jamščikov se svým štábem. Bylo mu sděleno rozhodnutí MNO a proto vojska, která měla obsadit generální štáb a ministerstvo byla těmito generály vytlačena a orientována na jiné objekty, jako jsou NS, vláda a ÚV strany. Tím se dostala do situace, že neměla s kým bojovat, odzbrojení bylo jednostranné a my jsme tlačili na to, že když nebojujeme, nemají právo odzbrojovat naše jednotky. Přes to se tak dělo, protože tyto rozkazy pronikaly velmi pozvolně a dokonce některé sovětské, maďarské a bulharské jednotky nechtěly spojené velení poslouchat. Nakonec se nám podařilo dosáhnout toho, že naše jednotky nebyly odzbrojeny, ale nemohou použít techniky. Např. jednotky v Mladé jsou od své techniky odděleny, takže se to rovná odzbrojení, protože mají pouze samopaly a pušky. Tuto linii je třeba dodržovat, protože se nám zdá, jako by spojené velení mělo zájem na tom, aby odzbrojení provedlo. Zdá se, že je snaha dokázat, že naše armáda není schopna ubránit hranice a vyvolat atmosféru, ve které by byli spojenci nuceni ponechat své armády na našem území. My děláme všechno pro to, abychom si udrželi celistvost armády, abychom mohli dokázat, že přítomnost cizích vojsk není nezbytná. Tento cíl chceme dosáhnout, ať nás to v národě stojí cokoliv, protože pro armádu to pokládáme za důležitější než cokoliv jiného.

I u nás jsou lidé označováni za kolaboranty. Mnozí nechápou poslání armády v této chvíli. Není jednoduché tomu čelit. Udržíme armádu i za cenu, že musíme zbavovat některé velitele funkcí. Již dva generály a jednoho plukovníka jsme musili odvolat pro neplnění rozkazu prezidenta republiky, protože pobuřovali své štáby a vojáky, vytvářeli atmosféru zásahu, který by ve svém důsledku přinesl naše odzbrojení. Budeme v tom pokračovat dál, protože lidé musí pochopit, že je dnes důležité mít sílu, která zabezpečí náš stát, aby nebylo žádné záminky ponechávat cizí vojska na našem území.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP