Úterý 27. srpna 1968

[B.] Laštovička: Navrhuji, aby se s. Valo spojil se s. Černíkem a zjistil, zda vláda je schopna připravit zprávu pro NS. Že to souvisí s opětným svoláním poslanců, že tu jsou takové a takové potíže, aby se zvážila náležitě i politická stránka, že to souvisí se svoláním poslanců, aby se zvážila možnost několikadenního odkladu nebo jeho vhodnost, nebo to urychleně dodělat a aby se to konsultovalo se s. Smrkovským a teprve potom abychom se k této věci vrátili.

[V.] Macho: Souhlasím s tím, ale rozhodně bychom se měli spojit se s. Smrkovským. Za druhé chci připomenout, že předsednictvo nemá zákonodárnou účinnost, nemá smysl, abychom tu potom byli pro ozdobu a dělali tu nějakou fasádu něčemu. Musilo by se ukončit zasedání a to by musel udělat prezident.

[O.] Kučera: Jednu faktickou poznámku: Ani v tomto případě by nebylo možné, aby předsednictvo tak závažné otázky řešilo.

[O.] Malecká: Myslím, že otázka, zda předsednictvo či plénum, kdy a jak - to všechno je vedlejší stránka. Myslím, že nás tu všechny tíží něco daleko vážnějšího: Kdyby přišlo nakonec k rozhodnutí, jak se rozhodnout - a já osobně se ztotožňuji doslova s tím, co řekla s. Miková [Část věty za pomlčkou podtržena modrou propisovací tužkou.].

Radila bych, abychom unáhleně nerozhodli, zda rozpustit či ne, abychom se v souladu se všemi možnostmi, které máme, poradili, jaké máme ještě všechny možné cesty. Vždyť se nám řeklo, že máme fungovat jako suverénní orgán v suverénním státě. Využijme ještě všechno, využijme i taktiku, je třeba tu myslet i na podporu celosvětové veřejnosti, zda nám nepomůže i určité taktické několikadenní oddělení [Od slov "i na podporu" podtrženo modrou propisovací tužkou.]. Ovšem poradit se upřímně se všemi našimi vrcholnými orgány, co se tu dá dělat, abychom využili všech možností, abychom opravdu nezůstali jako zrádci. A i tak by se nic jiného nestalo, než kdybychom řekli "ne". Naše perspektiva za dané situace je taková, jak to řekla s. Miková. Proto opravdu všechny moudré hlavy, které máme k dispozici, by se měly nyní poradit, protože jde o vážnou věc, jak se v této chvíli zachovat. Nejednat ještě nyní o tom, zda rozpustit či nerozpustit. Když rozpustíme, kdybychom potom věděli, na co máme přijít do Prahy, kdo ví, kolik by nás přišlo. Mluvím sama za sebe, i když zamlženě, dost upřímně. Proto myslím, poraďme se ještě, předsednictvo přerušme, musíme se poradit s vrcholnými orgány, se s. Dubčekem. Jde o vážné chvíle. My dáváme pečeť jako Národní shromáždění a nesmíme být podceňováni v této chvíli, aby tuto vážnou chvíli historie nehodnotila tak, že i naše děti by se měly za to stydět.

[J.] Valo: Otázka, jak se kdo zachová k této problematice při hlasování a při projevu, to je druhá věc, o které nevím, proč bychom ji zde měli projednávat. To je osobní věc každého člověka, zda souhlasí či nesouhlasí.

Potom tu nemáme přesné znění té dohody. Proto nechci diskutovat o této otázce, protože to nemá smysl.

Chci, abychom rozhodli tu formální otázku, zda bude nebo na kdy bude svoláno plénum NS a kdy má vláda nebo prezident předstoupit před toto NS, abychom tu zbytečně poslance nedrželi. Nevím, proč tu máme být. Vláda jedná, vláda přijde a předloží návrh Národnímu shromáždění, my to projednáme a řekneme ano či ne. Proč máme poslance kvůli tomu držet, poslanci tu nic nepomohou. Nevím, zda předsednictvo tu má být pohromadě, protože předsednictvo v období, kdy zasedá parlament, může projednat jen formální věci, přípravu materiálu pro plénum NS. A kdyby předsednictvo mělo jakoukoliv moc, nemůže přece na sebe vzít právo, aby rozhodovalo o takové životní otázce jménem Národního shromáždění. To je vyloučená věc, to by nikdo na sebe vzít nemohl.

Jednejme proto o této otázce.

[R.] Géryk: Pokud jsem poznamenal, že by tu mělo v případě, že přerušíme jednání NS, zůstat předsednictvo, nemyslel jsem to tak, že bychom měli rozhodovat za plénum. Je jasné, že k tomu nejsme oprávněni. Ale jde o dvě zásadní věci. Především spousta otázek se bude připravovat na základě jednání vlády. Za druhé mám na mysli psychologický moment. Víme všichni, v jakém stadiu je myšlení celého národa. Rozejdeme-li se všichni, promysleme důsledky, jak to bude přijato národem. Prosím tedy, abych byl v tomto směru pochopen.

Než uděláme konečné rozhodnutí, zda rozpustit plénum či nerozpustit, doporučuji, abychom vyčerpali všechny možnosti osobního styku delegací předsednictva se s. prezidentem, se s. Dubčekem a Černíkem. (Hlasy souhlasu.) Se s. Smrkovským jsme ve spojení. Jde o velmi vážné věci a jestliže Národní shromáždění dokázalo před celým národem, že stojí pevně v souladu s jeho myšlením, pak s touto důvěrou nemůžeme hazardovat. Co nám konkrétně předloží, to nevím, proto závěry k tomu zatím nedáváme žádné.

[J.] Čáp: Právě jsem se vrátil ze schůzky skupiny poslanců Severočeského kraje. Jejich stanovisko je v souladu s návrhem na přerušení schůze Národního shromáždění, poněvadž oni sami se vyslovují, že by chtěli znát stanovisko svých voličů nebo je aspoň konzultovat, než dojde k pokračování schůze.

Sešla se řada dalších krajských skupin poslanců, měli by se též vyjádřit. Já jsem pověřen, abych toto stanovisko za naši skupinu tlumočil, a to s tím, že by poslanci přece jen měli mít k dispozici - a to už budou - projevy s. prezidenta a s. Dubčeka, které by měli použít při svém styku s voliči a buď hájit stanovisko Národního shromáždění, anebo stanovisko naší delegace, která musela přistoupit na kompromis.

[L.] Dohnal: Soudružky a soudruzi, já se domnívám, že především nemáme přesná sdělení o výsledcích jednání, jak oznámil předsedající tohoto našeho shromáždění s. Valo.

Dále je třeba, abychom na základě této skutečnosti jako orgán nejvyšší moci žádali ústavní činitele, aby přišli do parlamentu a sdělili mu výsledky jednání v Moskvě.

Za třetí, na základě sdělených výsledků jednání v Moskvě nechat vládě připravit stanovisko k těmto výsledkům.

A konečně za čtvrté, získat také čas pro klidné a rozvážné stanovisko Národního shromáždění ke stanovisku vlády. To by mělo být naší povinností, poněvadž jde v tomto státě o vše. My máme povinnosti k našemu lidu, ale máme také v této době povinnost být informováni a zrale k tomu zaujmout stanovisko.

Snažil jsem se to formulovat do těchto čtyř bodů, tak jak já to vidím a cítím.

[A.] Poledňák: Dá se předpokládat, že během nejbližších tří dnů nedojde k tomu, že by plénum Národní shromáždění mohlo cokoliv projednávat. Je otázka, zda vláda během zítřejšího jednání vůbec dojde k nějakému závěru. Bezpochyby se musí sejít politické orgány: ÚV strany a Národní fronta, poněvadž všechny orgány, kterých se tyto otázky dotýkají, mají plné právo se k tomu vyjádřit.

Domnívám se rovněž, že máme přerušit jednání pléna NS bez stanovení termínu dalšího svolání. Souhlasím, aby zasedalo předsednictvo NS a mohlo vést všechny potřebné konzultační práce. Nadto doporučuji, aby zasedal ústavně právní výbor a posoudil otázky, do jaké míry všemi navrhovanými podmínkami je dotčena ústava republiky, aby dále zasedal branný a bezpečnostní výbor a připravil variantní úvahy na nejrůznější možnosti přijetí, poněvadž i přijetí má několik variant, aby se těm[i]to variantami zabýval a aby ústavně právní výbor z hlediska právního a ústavního posoudil rovněž dopad různých variant, které by mohly být přijaty v tomto jednání. Měli bychom v každém případě zavázat poslance, ať se hodlají vyjádřit tak či onak, aby se na plenární zasedání Národního shromáždění dostavili.

[A.] Žiak: Chtěl bych říci několik slov, jimiž nechci nikoho ovlivňovat [Po straně zatržena celá věta modrou propisovací tužkou.]. Především chci říci, že s těmi návrhy, jak je vyslovil přítel Dohnal a nyní přítel Poledňák, plně souhlasím. Ještě doporučuji k těm dvěma výborům svolat zahraniční výbor, poněvadž jde o mezinárodní vztahy a zahraniční výbor je tu povinen svou povahou říci také svoje.

K věci samé několik slov. Národ má nesporně pravdu [Věta podtržena modrou propisovací tužkou.]. My jsme tuto pravdu národa vyslovili ve svých stanoviscích v plném souladu s národem. Tyto dohody z toho, co nám řekl s. Smrkovský, jsou výsledkem kompromisů [Věta podtržena modrou propisovací tužkou.]. Kompromisy jsou nám i s těmi podmínkami známy. Možná - a já jsem téhož názoru jako s. Miková - že naši přátelé v delegaci v čele se s. Svobodou udělali všechno, co bylo v jejich silách a povinnostech. Např. hovořili jsme s jednou soudružkou, která nám pravila, že s. Svoboda řekl, že "mám-li podepsat novou vládu, tak mi vstřelte kulku do hlavy. Já jsem tu vládu jmenoval, nemám příčinu ji nedůvěřovat, tento váš požadavek nesplním." Čili choval se čestně a hrdinně. To budiž řečeno k jeho cti.

Jednáme jako okupovaná země s okupanty. Okupace trvá. Kompromisy nebo ústupky okupantů jsou nám známy. To je to, co jsem si poznamenal z řeči s. Smrkovského, ovšem váže se to na to, na to a na to. Tyto a tyto podmínky se musí splnit [Modrou propisovací tužkou je po straně zatržen celý odstavec.].

Kdybych vzal, že je tu nějaká dohoda nebo kompromisy, které akceptuje tento parlament, ať jednomyslně nebo většinou hlasů, přesto je tu jedno velké nebezpečí: Kdo bude o plnění těchto podmínek rozhodovat? Bude to v naší moci, aneb o tom budou rozhodovat oni? Je možné, že se vyskytne jedna malá věc a ta bude dostačovat k tomu, aby řekli: Smlouvu nemůžeme dodržet, neboť jste nesplnili podmínky. V této situaci, kdy národ je uražený, a právem, kdy byla dotčena suverenita, porušeny mezinárodní smlouvy, a to ještě ve spojeneckých zemích, mám skutečně obavu, že je tu těžko najít člověka, který tyto podmínky třeba jako reprezentant vlády bude umět splnit. Nezbývá, než aby se hned o tom jednalo. Nejsem nakloněn tyto podmínky přijímat, ale kdyby byla jedna záruka, že si to v tomto státě budeme řídit sami, a že se nám ještě důvěřuje, ale že potřebujeme prosit, aby se nám důvěřovalo, to náš národ staví do pozic poraženého, na kolena sraženého národa. Takže nebylo by možné jinak, než že bude zabezpečena suverenita, že bude nějak zachována, případně podle těch dohod. A myslím, že nás nebude nikdo do věcí míchat. Jenže předstupte před národ s těmito myšlenkami - co nám řekne? Jistě mi rozumíte!

[J.] Valo: Neprojednávejme tyto věci. Každý své stanovisko pravděpodobně má, ale zde není vhodné místo k jeho vyslovení. My o tom nerozhodujeme. Hovoříme o tom, zda zde máme zůstat nebo ne.

Bylo navrženo, aby zde zůstalo předsednictvo a členové výborů ústavně právního, branného a bezpečnostního a zahraničního.

[Ľ.] Hanúsek: Doporučuji, abychom toto zasedání přerušili - předsednictva i pléna. Vyslechněme nejdříve soudruhy Svobodu a Dubčeka, zítra vyslechněme Černíka a Smrkovského, vyslechněme názory našich voličů. Musíme si vše dobře rozmyslet. To bude trvat několik dní. Zatím budou lépe fungovat naše spoje a snadno bude možné poslance svolat.

[B.] Laštovička: Doporučuji, abychom se v žádném případě nerozcházeli, abychom konzultovali s vedoucími činiteli. Mezitím mohou jednat ony tři výbory. Jak si veřejnost vyloží, když my v této chvíli odejdeme? Co kdyby při novém svolávání poslanců řada z nich nepřišla? Poslanci musí mít v každém případě pocit zodpovědnosti před celou zemí.

[V.] Hrabal: [Začátek vystoupení V. Hrabala je zatržen modrou propisovací tužkou.] Měl jsem podobný návrh. Mám zato, že bude zapotřebí, abychom tu ještě dnes zůstali. Ony tři výbory zatím nemohou o ničem jednat, protože neznáme ani komuniké, ani písemný obsah těchto dohod. Můžeme zatím pověřit skupinu expertů, aby zjišťovala, které články naší ústavy jsou narušeny a které zákony by byly event. dohodami narušeny. Až uplyne určitá doba, měl by se sejít ústavně právní výbor a konstatovat - nikoliv zaujímat stanovisko, zda jsou dohody v souladu s naším přesvědčením nebo ne.

Nyní jsem byl venku a mám dojem, že lidé nabývají přesvědčení, že sedíme v parlamentě z toho důvodu, abychom tyto dohody okamžitě schválili, že jsme zde pod tlakem kanonů [Slova za poslední čárkou jsou jsou podtržena modrou propisovací tužkou.] a tanků. Tato skutečnost je velmi závažná a měli bychom ji zvážit. Přimlouvám se proto za konzultaci se soudruhy, kteří byli v Moskvě, a pak abychom se rozešli. Mám na mysli plénum.

[J.] Zedník: Konzultoval jsem v poledne stanovisko s poslanci lidové strany. Jednoznačně vyznělo v požadavek, aby NS v těchto chvílích zachovalo odvahu [rozvahu?] a nedělalo žádné ukvapené závěry. V tomto smyslu chci podpořit návrh s. Poledňáka nerozpouštět předsednictvo a uvedené tři výbory. Než rozhodneme o rozpuštění pléna, měli bychom uvážit, že by bylo dobré, aby si poslanci ověřili situaci ve svých volebních obvodech, aby mohli reprezentovat vůli a názory voličů. Bylo by potřeba po konzultaci se soudruhy Svobodou, Dubčekem, Černíkem a Smrkovským říci poslancům stanovisko a přerušit plenární zasedání.

[J.] Valo: Většina z nás je toho názoru, že předsednictvo má zůstat nadále v pohotovosti v Praze. Dále se domníváte, že po konzultaci s vedoucími soudruhy máme pustit poslance domů, zůstali by tu pouze členové výborů ústavně právního, branného a bezpečnostního a zahraničního. Zůstali by tu proto, že jakmile dostaneme přesný text a komentáře, budeme moci okamžitě přistoupit k jednání potom dohodu předložit plénu NS, které by ji projednalo.

[L.] Dohnal: Mám dotaz: Budeme rozhodovat o tom, zdali se plénum rozejde bez pléna nebo v dohodě s plénem?

[J.] Valo: Plénum máme svoláno na 16.00 hod. a jde o to, abychom tam přišli s určitým návrhem.

[V.] Hrabal: Mně jde o to, má-li zůstat na svém místě ústavně právní výbor či nikoliv. To záleží na tom, kdy vláda bude schopna nám dát originál znění dohody a myslím, že to nebude hned. Nemyslím, že by zde členové ústavně právního výboru měli [Nelogicky k původnímu zápisu "měli" bylo doplněno tužkou "ne", které je nyní v přepisu vypuštěno.] zůstávat, ale sejít se tím okamžikem až nějaký materiál pro členy ústavně právního výboru bude k dispozici.

[A.] Poledňák: Doporučuji tento text usnesení: "Plénum NS přerušuje zasedání do doby, než prezident republiky a vláda předloží návrh dohody o řešení situace. Předsednictvo pokračuje ve své činnosti a pověřuje ústavně právní výbor, bezpečnostní a branný výbor a zahraniční výbor posouzením příslušných otázek."

Myslím, že není třeba říkat, čím se budou tyto výbory zabývat. Tím se konstatuje, že orgány NS setrvají ve své práci, nevzniká zde dojem nějaké paniky, utíkání od odpovědnosti a v lidech se potvrdí oprávněný názor, že jsou to otázky, které je třeba postupně zvážit a neukvapeně rozhodovat.

[B.] Lomský: Bylo řečeno, že plénum má být svoláno na 16.00 hod. a že by bylo třeba před tím se vzájemně konzultovat. Domnívám se, že čas zde není reálně stanoven. Správné by bylo, kdybychom my poslanci vyslechli projev a plénum bylo po projevu i po konzultacích, které by předsednictvo provedlo.

[J.] Valo: Domnívám se, že můžeme jít na plénum NS s návrhem, o kterém v podstatě hovořil s. Poledňák.

[B.] Lomský: Plně se stavím za to, abychom věci řešili s hlubokým uvážením a pak rozhodli, poněvadž my zde nejsme pod tlakem jako ti, kteří jednali a mám za to, že čas ve světě pracuje pro nás [Od slova "to" podtrženo modrou propisovací tužkou.]. Uvědomuji si, že můj hlas není konečným rozhodnutím a jménem lidu, že bychom měli dříve slyšet hlas našeho lidu, to, co se bude dít a nepřistupovat k nějaké rychlé ratifikaci. Zde nás nikdo netlačí, neříká se nám seďte a okamžitě to schvalte nebo neschvalte [Odstavec zachycující vystoupení B. Lomského je zaškrtnut tužkou na začátku i na konci.].

[J.] Valo: Myslím, že je vidět opak. Oni nás neinformují a nikdo nás netlačí k rozhodování, naopak se obávám, že se to dělá na dlouhé lokte. Vaše názory se ztotožňují s tím, jak je formuloval s. Poledňák. Je možno to takto chápat, že bychom přijali návrh s. Poledňáka a s tím bychom šli do pléna NS, plénum přerušíme a jeho zasedání bude svoláno písemně nebo telegraficky. Na tomto základě bychom se mohli dohodnout.

(Členové předsednictva vyslechli pak televizní a rozhlasový projev prezidenta republiky L. Svobody, který se právě začal vysílat.)

[J.] Valo: Soudruh Hamouz informoval o tom, co říkal s. Borůvka. Není třeba to opakovat. S. Hamouz je však toho názoru, že by nebylo správné pustit poslance domů, protože by odešli jako slepí. Nebudou znát podrobnosti o obsahu dohody. Proto je toho názoru, abychom se obrátili na s. Smrkovského, který by případně zítra podal zprávu plénu Národního shromáždění. Potom by bylo přerušeno zasedání Národního shromáždění a bylo svoláno až teprve tehdy, kdy vláda bude schopna předložit konečný návrh [Následující opakovaná poznámka v závorce o poslechu projevu L. Svobody byla vypuštěna.].

S. Hamouz má podle mého názoru pravdu v tom, že kdybychom pustili poslance domů, odešli by opravdu neinformovaní. Proto dávám v úvahu, zda bychom nyní o 16. hod. neměli sdělit to, co už jsem řekl a schůzi svolat na zítřek na 10. hodinu, kdy by s. Smrkovský podal vyčerpávající zprávu plénu Národního shromáždění. Potom bychom propustili poslance domů. Branný a bezpečnostní, ústavně-právní a zahraniční výbor by tady zůstaly.

Prosím, abyste se vyjádřili k tomuto návrhu. Myslím, že námět s. Hamouze stojí za úvahu a také já doporučuji, abychom takto pokračovali.

[J.] Lacina: Navrhuji zvážit svolání zasedání na dřívější dobu. Jestliže totiž pojedou poslanci až v poledne, při dnešním stavu dopravy je možné, že se domů dostanou velmi obtížně až v noci.

[J.] Valo: Prosím, abyste zavolali telefonem s. Smrkovského.

[A.] Bichler: Nebylo by možné, aby nám zprávu podal s. Černík?

[J.] Valo: Jsem toho názoru, že ne. S. Černík nemůže předstoupit jinak než jménem vlády a poněvadž vláda toto ještě neprojednala, není sjednocena na stanovisku a s. Černík by to asi nemohl zajistit. Je jiné, když to podá předseda NS, který bezprostředně je povinen Národnímu shromáždění podávat takové zprávy. S. Černík by musel podat i návrh na přijetí nebo na zamítnutí, kdyby předstoupil před NS. Proto jsem toho názoru, že to může podat jedině s. Smrkovský orgánu, tj. plénu NS. Podá zprávu o jednání v Moskvě. ([A.] Bichler: Plénum má udělat určité závěry?) Vůbec ne. Jde o to, aby byli poslanci informováni, než je pustíme domů. Takto bychom to formulovali.

[A.] Žiak: Je otázka, co více poví s. Smrkovský k tomu, co dnes povídal. My bychom se dostali do těžké situace.

[J.] Valo: Buďto se rozejďeme nebo tu zůstaňme. Máme zůstat na tom, co s. Poledňák již navrhoval a co jsme schválili a povídat: Jděte domů, anebo máme žádat, aby zítra podal s. Smrkovský zprávu dopodrobna? O tom rozhodněte.

[A.] Poledňák: Nezbývá, než konzultovat s. Smrkovského, zda je možné podle něho, aby uvedl další podrobnosti. Jestli ne, tedy je zbytečné, aby říkal cokoliv jiného.

[J.] Valo: Už jsem ho dal zavolat. Jestli není schopen podat vyčerpávající zprávu, pak je zbytečné, abychom tu poslance drželi.

[A.] Pospíšil: Než to poslancům řekneme, měli bychom o tom jednat se s. Smrkovským.

[J.] Valo: Telefonicky ho volám. Je jasné, že nemůžeme něco bez něho povídat.

[V.] Kaigl: Prozatím bych sdělil jednu věc. Přijeli představitelé podnikového ředitelství Ovoce a zelenina. To je od nich (ukazuje), co bylo rozdáno, je to doprovázeno dopisem, chcete-li, přečtu jej. Důvěřují poslancům a přibalili k tomu pro každého poslance balíček ovoce. Já jsem s tím nesouhlasil, řekl jsem, aby to dali do nemocnice, kde jsou ranění lidé, ale trvali na tom a už to tu složili. Proto doporučuji, abyste to přijali jako ocenění práce, ale hned to věnovali... (Hlas: dětské nemocnici.)

[J.] Valo: Poděkovat, přijmout a dopravit do dětské nemocnice.

[A.] Bichler: Jednu informaci. Podává ji dr. Kempný, starosta Ostravy. V městě je klid, armáda je mimo město, normální život se obnovuje. Těžba uhlí stoupá. Včera dosáhla 60 000 tun, normálně se těží 69 000 tun. Provozy jsou uhlím zajištěny, vysoké pece nevyhasly, jejich výkon dosahuje 70 - 90%. Zásobování elektr[ickým] proudem je normální. Zásobování potravinami je také normální. Určité potíže jsou se zásobováním brambor[ami], neboť v důsledku dešťů není možné je vykopávat. Další zpráva bude podána.

[J.] Valo: Počkáme. Máte-li něco, můžeme diskutovat, než navážeme spojení se s. Smrkovským.

[V.] Jedlička: Česká národní rada se spojila telefonicky se s. Císařem a informovala ho o spolupráci, o tom, co jme udělali. Pozastavila nám provolání v předvečer Slovenského národního povstání s tím, že se zítra zúčastní plánované schůze předsednictva a kvůli obsahu některé otázky upraví. Vydala také informace o tom, co řekl s. Císař po drátě. (Hluk.)

[R.] Géryk: Přijel předseda KNV z jižní Moravy, řekl, že je tam klid, zásobování je zabezpečeno. Je tam 12 mrtvých, 30 raněných. Jinak to odpovídá tomu, co říkala posl. Miková, pokud se týče nálady lidu. Nebudu to opakovat, bylo by to zbytečné. Předsedové KNV mají poradu ve vládě ve 3 hodiny. (Hluk. Předsedající žádá o klid.)

[O.] Malecká: Delegát ze Slovenska též hovořil, že se situace uklidňuje. Včera byl nějaký incident v Rožňavě, došlo tam ke střelbě. V Prešově ještě existuje nadále stanné právo, i když původně povídali, že je zruší. Nadále zůstala v platnosti nařízení, která předtím vydali. Jinak nic vážnějšího tam není.

[J.] Lacina: Mluvil jsem s předsedou Východočeského [V zápise je chybně uvedeno "Severočeského".] KNV. Říkal, že na území kraje je celkem klid. Vojsko je mimo město, jediný incident byl v neděli v Trutnově, kde nějací mladíci začali stavět barikády. Polští vojáci je chytili, svázali a dovezli do Hradce. Totéž se stalo v Hradci. Volali na KNV, chtěli se nějak dohodnout o potrestání. Ovšem naše SNB chytilo dva příslušníky, příslušníky SNR se západoněmeckými cestovními doklady, které vyměnili za těch 11 [Smysl posledních tří vět není zcela jasný, ale do textu zápisu nebyl učiněn zásah.].

[J.] Bilková: V západních Čechách to probíhalo klidně, tam k žádným incidentům nedošlo, jen v Domažlicích a v Tachově. Požadují uvolnění baráků ONV, kde jim místo toho nabízejí jiné. Oni je nechtějí, žádají ty baráky, ve kterých je ONV. Dali ultimatum asi do 6 hodin, neví se, jak to skončilo. Jinak v této chvíli s nimi jednají, pravděpodobně jsou si vědomi toho, že tam budou muset na západní hranici delší dobu s nimi žít. Takový klidný průběh tam je.

Nestřílelo se tam, žádní ranění a mrtví tam nejsou, jen stříleli do vzduchu na balón, na který občané pověsili nějaká hesla, a sestřelili ho.

Velké škody jsou na komunikačních prostředcích a na vysílačkách Krašov a Klínovec a pak jsou určité škody majetkové mimo zemědělské škody. Je to asi 200 mil. Kčs. Vysílač Krašov měl sám o sobě hodnotu asi 110 mil. Kčs. Nejdříve upozorňovali, že bude vypnut, potom byl zásah na první vysílač, obsluhující personál to přepojil na druhý a potom vzali všechno odspoda od země.

[V.] Kaigl: Ještě dotaz, jaký je Váš názor, jestli mají poslanci spát tady, nebo říci, každý kde chce. Nebude tak snadné v pět hodin opatřovat nocleh.

[M.] Miková: Pětičlenná delegace městského výboru ČSM chce přijít, jestli by to bylo možné.

[J.] Valo: Soudruh Poledňák a ty. Kdo je pražský poslanec? (Hlas z pléna: Např. Šorm, v předsednictvu nejsou, ale jsou v budově.)

Omluvil se však, že má jednání. Ptal se, kdy začne schůze, řekl jsem mu, že ve 4.00 hod. a pravděpodobně přijde až v tuto dobu.

Soudruhu Kaigle, kde zasedá předsednictvo strany, na Hradě?

[V.] Kaigl: Ano.

[J.] Valo: Doporučuji, abychom nečekali na spojení, je vidět, že to nejde. Doporučuji poslat dvoučlennou delegaci na předsednictvo strany, aby vyvolalo soudruha Smrkovského a s ním aby to projednalo. Doporučuji, aby to byl s. Macho a ještě někdo.

[O.] Malecká: Jaké předsednictvo zasedá?

[J.] Valo: Dubčekovo předsednictvo, protože to Dubček vede. Je tam Smrkovský, Dubček, Černík, všichni tři jsou členy nového předsednictva.

Šel by tam tedy s. Macho, kdo dále? (Hlas z pléna: Géryk.)

S. Macho a Géryk, auto je připraveno, odjedou na Hrad, vyvolají soudruha Smrkovského a řeknou mu, že předsednictvo Národního shromáždění žádá, jestli je možné, že by zítra podal vyčerpávající zprávu z jednání, aby poslanci věděli, s čím odcházejí domů, protože chceme přerušit schůzi.

[V.] Kaigl: Není to na Hradě, ale na místě, které dosud neznáme, snažíme se to zjistit. Snad dostaneme spojení.

[A.] Žiak: Dohovořme to tedy telefonicky.

[J.] Valo: Kdybych měl telefon, tak to nebudeme vyřizovat osobně, hledají spojení.

[O.] Kučera: S. Smrkovskému byl poslán vzkaz a jakmile ho seženou, zavolá.

[J.] Valo: Kdo ví, soudruzi, kde to je? Poledňák tam byl, mohl by tam jet s těmi dvěma soudruhy.

[O.] Malecká: Snad na zítra bychom přece jenom soudruha prezidenta pozvali.

[J.] Valo: Soudružko, to není možné. Prezident může podávat zprávu definitivní, dohovořenou s vládou. Proč se obracet na pánaboha, když svatí to mohou také vyřídit.

[F.] Beer: Hovořil jsem se s. Mouralem, jak to vypadá ve vládě. Během pěti až deseti dnů nejdříve může vláda předložit stanovisko. S. Smrkovský referuje na ÚV, jakmile skončí odpovědi na dotazy, okamžitě zavolá.

[J.] Valo: Jen aby, dobře. (Hlas z pléna: Na 4.00 hod. je svoláno plénum.)

[A.] Žiak: To musíme odložit.

[J.] Valo: Třeba za pět minut nás zavolá.

[F.] Beer: S. Smrkovský ještě hovoří, odpovídá na dotazy. Napsal jsem mu na lístek, že jde o stanovisko předsednictva. Vzkazuje, že by bylo vhodné přerušit jednání s tím, že je třeba vyčkat stanoviska vlády, které bude předloženo. Vyhrazuje si právo zaujmout závěrečné stanovisko plenární zasedání NS jako nejvyšší orgán.

[J.] Valo: Bereme to na vědomí, sdělíme to poslancům a pošleme je bez pokynů domů.

[P.] Rapoš: Měli bychom podat zprávu o činnosti NS v tomto období. Jde o to, aby se poslanci spojili s voliči.

[J.] Valo: Můžeme jim to říci. Poslanci budou zvědavi, co se dohodlo, co se od nás požaduje, jaké podmínky atd. a oni řeknou "nevíme". I taková politika je možná.

[F.] Beer: Předsednictvo by mělo vydat komuniké.

[J.] Valo: V čem?

[A.] Žiak: Bylo by třeba, abychom dostali komuniké, které bylo vysíláno před projevem prezidenta republiky.

[J.] Zedník: Rozmnožuje se, za chvíli bude předloženo.

[J.] Valo: Můžeme komuniké rozdat poslancům, víc jim dát nemůžeme.

[F.] Beer: Mělo by být komuniké, že plénum uzavírá dnešní zasedání s tím, že si vyhrazuje své stanovisko. Je blázinec, nenecháme si týden poctivé a tvrdé práce padnout. Nemá cenu se nad tím urážet. Jako předsednictvo a plénum máte jiné právo než čtyři signatáři. Vláda může mít své stanovisko a Národní shromáždění úplně jiné. Je třeba o tom přesvědčit a ne říci: Jeďte domů a nedělejte nic [Celý odstavec zatržen po straně velice výrazně modrou propisovací tužkou.].

[J.] Valo: Komuniké můžeme udělat, ale co to znamená?

[J.] Lacina: Pro veřejnost je to důležité.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP