Středa 31. července 1968

Dr. Sobotníková: Od návrhu opravdu nemohu ustoupit, protože jsem přesvědčena, že to, o čem tu budeme jednat, bude velmi závažné. Nejsem přesvědčena o tom, že když NS předložíme náš iniciativní návrh, ještě jej nějak bude dotvářet a měnit. Tedy to, co mu předložíme, může být odhlasováno a bude mít dopad na změnu ústavy. Jestliže NS má právo hlasovat o změně ústavy třípětinovou většinou, nevidím důvodu, proč bychom toto právo neměli mít my. Na návrhu trvám.

Doc. Rusek: Vážená Česká národní rado! Chtěl bych se připojit k návrhu dr. Sobotníkové, protože jaký je rozdíl mezi 76 a 90? Tři pětiny ze 150 je 90 členů. Vážený zpravodaj prof. Vybral uváděl jako určitý nedostatek nedostatečnou prezenci členů při hlasování a že se přitom dociluje velmi obtížně příslušného výsledku. K tomu bych chtěl ovšem podotknout, že návrh dr. Sobotníkové se netýká veškerého jednání, nýbrž předložení iniciativního návrhu. K tomu jednak předpokládám, že členové ČNR budou natolik ukáznění, že se toho zúčastní, a dále že jde o skutečně tak důležitou věc, že by bylo třeba dojít k určitému maximu jednomyslnosti a návrh na tři pětiny nás povede k tomu, abychom hledali takové varianty řešení, které budou přijatelné pro co největší počet i při zachování minoritního vota.

Proto se přimlouvám i proti návrhu zpravodaje, abychom se vyslovili pro třípětinovou většinu.

Předseda dr. Císař: Souhlasíte-li, dáme hlasovat zvlášť o § 12, bodu 2, který by zněl podle návrhu dr. Sobotníkové a ke kterému připojil doc. Rusek dovětek: K platnosti usnesení o iniciativním návrhu NS podle § 3, odst. 2 věta 2 ústavního zákona čís. 77/68 Sb. je třeba souhlasu třípětinové většiny všech členů.

Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Nemáme skrutátory. Promiňte, musíme napřed zvolit skrutátory. Prosím, jestliže by souhlasili, s. Pecka v levém křídle, ve středu s. Kašpar a vpravo s. Buchta, že by sečetli hlasy.

Prosím ještě jednou o hlasování. Kdo je pro změnu na třípětinovou většinu? (Hlasuje se.) Prosím o sčítání hlasů. (Děje se.) 61 hlas z celkového počtu 131. Návrh je tedy zamítnut. To znamená, že zůstává text, jak byl původně uveden.

Nyní myslím, že bychom mohli hlasovat vcelku o jednacím a pracovním řádu s těmi úpravami, jak byly dohodnuty, jak je jednotliví členové ČNR přednesli a jak jej zdůvodnil prof. Vybral. Prosím o hlasování. Kdo schvaluje jednací a pracovní řád s úpravami, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Kdo je proti? Prosím o sečtení hlasů proti. (Děje se.) 6 hlasů proti. Jednací a pracovní řád byl schválen. Děkuji zprav. prof. Vybralovi za jeho práci.

Přistoupíme k bodu

II.

Volba orgánů ČNR

Prosím pověřeného mluvčího dočasné pracovní skupiny rektora Hübla, aby přednesl návrh.

Docent Hübl: Vážené shromáždění! Máte před sebou návrh vypracovaný dočasnou přípravnou skupinou na personální složení jednak předsednictva, jednak jednotlivých komisí a na závěr také ověřovatelů. K celému návrhu chtěl bych udělat několik poznámek o hlediscích, která byla uplatněna při jednání a při vypracování tohoto návrhu.

Je pochopitelné, že ČNR, i když zatím funguje jako orgán prozatímní, který nevzešel z přímých voleb všech občanů, i v této fázi své působnosti chce nejen manifestovat, ale i realizovat politiku Národní fronty v tom duchu, jak byla formulována v akčním programu KSČ, tzn. jako partnerství všech politických sil seskupených v Národní frontě. Z tohoto hlediska tedy předložené návrhy respektují skutečnost, že mezi místopředsedy ČNR mají být představitelé obou dalších politických stran sdružených v České národní frontě, tj. strany socialistické a strany lidové a taktéž potom v předsednictvu ČNR mají mít své zastoupení.

Pochopitelně pokud jde o rozdělení v komisích, politický zřetel musí být a je kombinován zřeteli odbornými i zájmy jednotlivých členů ČNR o práci v té či oné komisi, ale snaha je taková, aby ve všech těchto komisích byli zastoupeni představitelé všech politických stran České národní fronty a také všech velkých společenských organizací, odborů, mládeže, žen atd. To je tedy jeden zřetel, který jsme při vypracování tohoto návrhu museli sledovat a sledovali.

Dalším zřetelem je pochopitelně zřetel sociální, aby všechny vrstvy české společnosti, pokud a nakolik jsou zastoupeny v ČNR, měly své mluvčí jak v předsednictvu, tak v jednotlivých komisích. To je tedy další zřetel - sociální.

Pochopitelně vzhledem k řadě složitostí teritoriálního členění českého národně-etnického celku i vzhledem k určitým historickým, a to dlouhodobým, tradicím přihlíží i tento návrh k patřičnému zastoupení také Moravy a Slezska, a to jak v předsednictvu, tak v jednotlivých komisích, a přihlíží také k tomu, aby kromě Prahy byly v předsednictvu i v komisích zastoupeny všechny ostatní české kraje.

Jsme si vědomi toho, že vzhledem ke způsobu, jakým narychlo musela být a byla ČNR vytvořena, není toto složení nejideálnější a že po příštích volbách dojde jistě k určitým úpravám na základě řádného volebního aktu. To je ovšem hudba budoucích měsíců a my musíme vycházet ze stavu, který je. To znamená, že předpokládáme, že samozřejmě po příštích volbách zde dojde jistě k řadě korektur jak pokud jde o početní zastoupení jednotlivých krajů, protože volební klíč je přechodný, tak podle počtu obyvatel budou jednotlivé činnosti zastoupeny v budoucí stabilní ČNR, případně jiném zákonodárném orgánu českého státu v rámci federelizované republiky.

Tolik asi úvodem na vysvětlenou pro pochopení, jakými hledisky jsme byli vedeni při vypracovávání a předkládání tohoto návrhu.

Bylo by to snad všechno a nyní bude nutno zaujmout stanovisko k jednotlivým konkrétním návrhům, ovšem z hlediska režie dalších voleb bude nutno na prvním místě se zabývat návrhem na volbu ověřovatelů České národní rady, pokud nepřijmeme návrh, který vám byl předložen. Je tam pět jmen a problém je ovšem ten, že z pěti navržených ověřovatelů dva nejsou přítomni a to by bylo v této chvíli na závadu. Proto doporučujeme v návrhu tyto změny: místo ing. Václava Černovského, který se uvádí na 1. místě, doporučujeme dr. Bláhu a místo posl. NS Marie Holatové doporučujeme posl. Turečkovou. Ostatní tři jména v návrhu, a to na dr. Václava Chytila, na posl. NS Maxmiliána Ichu a na Václava Kůrku zůstávají zachována. Samozřejmě záleží na vás, jak se k tomuto návrhu vyslovíte.

Předseda dr. Císař: Děkuji. Budeme podle doporučení zpravodaje hlasovat nejprve o návrhu na ověřovatele.

Má někdo připomínku k tomuto návrhu?

S. Hlásek: Pokud jde o ing. Černovského, je omluven, je na festivalu v Sofii, návrh s ním byl projednán ještě dříve než odjížděl a ing. Černovský s ním vyslovil souhlas.

Doporučuji proto, aby ing. Černovský byl v návrhu ponechán.

Předseda dr. Císař: Máme ovšem problém, že ověřovatele budeme potřebovat k hlasování. A ing. Černovského ze Sofie těžko bychom mohli vzít k pomoci. Pro dnešek bychom tedy návrh mohli přijmout podle doporučení zpravodaje. Má někdo připomínku?

Posl. ing. Baťek: Doporučuji, aby byli uvedeni také dva náhradníci ověřovatelů.

Doc. Hübl: Myslím, že je to velmi přijatelný návrh a že bychom ho mohli akceptovat. Navrhuji proto, aby v návrhu byli ponecháni ing. Černovský a Holatová a návrh rozšířen o posl. Turečkovou a dr. Bláhu, kteří v případě nepřítomných ověřovatelů, nastupují jako náhradníci.

Posl. Neumann: Chtěl bych poznamenat a zároveň doporučit návrh, aby volba těch orgánů České národní rady počínaje ověřovateli byla provedena aklamací.

Předseda dr. Císař: Chtěl jsem totéž navrhnout. Je to správná připomínka.

Jsou další připomínky. (Nebyly.) Prosím, abyste se nyní vyslovili k tomu, jak volbu provedeme. Byl zde přednesen návrh soudruhem Neumannem, aby volba byla provedena aklamací.

Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásí.)

Kdo souhlasí, abychom volbu provedli aklamací? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.)

Budeme tedy volit aklamací. Zvolíme nejprve ověřovatele. Je zde návrh na ing. Černovského, Holatovou, Ichu, Chytila a Kůrku a za náhradníky jsu navrženi dr. Bláha a posl. Turečková.

Kdo souhlasí s touto kandidátkou tak, jak byla přednesena? (Hlasuje se.)

Děkuji Vám, je někdo proti? (Nikdo.)

Tím máme ověřovatele zvoleny.

Přistoupíme nyní k volbě jednotlivých orgánů České národní rady. Rozuměl jsem návrhu s. Neumanna tak, že tato volba má být rovněž provedena aklamací. Má někdo jiný návrh? (Nikdo sa nehlásí.) Nemá. Mohu tedy považovat za schválený návrh, že volbu jednotlivých orgánů provedeme aklamací.

Jako první byl přednesen návrh na místopředsedu. Má zpravodaj k tomu poznámku?

Zprav. doc. Hübl: Jedinou větu, že všichni tři místopředsedové jsou z Moravy, čili přání a požadavky Moravy jsou respektovány měrou vrchovatou.

Vzhledem k tomu, že na společné zasedání předsedů a místopředsedů nehlasujeme, nemusíme pledovat pro české menšinové vótum. (Veselost)

Předseda dr. Císař: Má někdo připomínku? Hlásí se s. Pacovský.

Posl. Pacovský: Vážené shromáždění, dovolte mi předložit návrh klubu poslanců ČNR volených za ROH. Domníváme se, že ROH co do počtu členů je velmi silnou masovou organizací a že v mnohých podmínkách bude mít také velmi významnou politickou úlohu. Zatím ovšem bude zapotřebí hodně práce, aby podmínky pro práci byly, navrhujeme, aby počet místopředsedů byl rozšířen na čtyři a čtvrtým místopředsedou byl volen s. Josef Lochner, horník z dolu Vítězný únor.

Zprav. doc. Hübl: Domnívám se, že je to dobrá iniciativa. Samozřejmě bude záležet na plénu, bude-li tento návrh akceptovat. Soudruh Lochner je z Čech, takže mezi místopředsedy budou zastoupeny také české kraje. Za přijetí tohoto návrhu bych se přimlouval, záleží ovšem na plénu, zda tento návrh přijme. Je v něm zdravá myšlenka, že mezi místopředsedy kromě politických stran by bylo zastoupeno také české odborové hnutí.

Předseda dr. Císař: Je ještě nějaká připomínka?

Byl zde návrh rozšířit počet místopředsedů na čtyři a na místo čtvrtého místopředsedy zvolit s. Josefa Lochnera. Má k tomu ještě někdo připomínku? Nemá.

Můžeme tedy hlasovat o místopředsedech. Kdo souhlasí s navrženými místopředsedy, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Je někdo proti? Nikdo. Místopředsedové byli tedy zvoleni. Prosím, aby zaujali svá místa u předsednického stolu.

Dále máme volit další členy předsednictva. Má zpravodaj připomínky? Nemá. Kdo má připomínku z pléna? Hlásí se s. Rusek.

S. Rusek: Vzhledem k tomu, že z členů vypadl s. Lochner a vzhledem k tomu, co zde prohlásil zpravodaj navrhuji, aby dalším členem předsednictva byl zvolen ing. Ptáček, místopředseda ONV Uherské Hradiště.

S. Korečková: Soudruh Hübl se ve svém úvodním slově zmínil, že přes potíže při sestavování komise, která připravovala návrh respektovala složení politické, sociální a teritoriální. Ve třetí části se zmínil také o Slezku. Dovolte mi říci, že v předsednictvu není ani jeden zástupce Slezska. Kdybych to bral šířeji, lze za něj považovat soudruha Kempného z Ostravy. Z místopředsedů je tam jeden, tam jsme také plně hlasovali pro předložený návrh. Domnívám se tedy, že při sestavování nebylo takto postupováno a po páteční poradě klubu severomoravských členů ČNR se domnívám, že by měl mít v předsednictvu alespoň 3 zástupce. Konkrétní návrh máme.

Inž. Víšek: Vážená ČNR. Rád bych tlumočil stanovisko skupiny mladých členů ČNR ke složení předsednictva.

Domníváme se, že navržené složení předsednictva ČNR nerespektuje jednu z nejvýznamnějších složek české veřejnosti, která v historii našeho národa hrála vždy mimořádně výraznou roli, totiž české a moravské vysokoškolské studenstvo. Není třeba hovořit o tom, jaký význam mělo studenstvo na vývoj našeho národa, ale je potřeba říci, že české a moravské studenstvo je konstituovaná, samostatná a velmi významná složka naší společnosti a že je podle našeho názoru nutné, aby byla zastoupena v předsednictvu ČNR.

Doporučujeme, aby se členem předsednictva ČNR stal předseda svazu vysokoškolského svazu studenstva Čech a Moravy s. Rybář. Navrhujeme, aby byl zapsán na č. 19 v uvedeném seznamu.

Dr. Rýdlová: Vážené shromáždění, v předsednictvu je málo žen. Pouze dvě. V celé ČNR je nás 23. Doporučuji, aby byla na další místo navržena žena ze Severomoravského kraje.

Předseda dr. Císař: Že bychom se obrátili na posl. Turečkovou?

S. Vondrouš: Soudružky a soudruzi poslanci. Když se podíváme na návrh předsednictva, je třeba posuzovat i jednotlivé kraje. Doporučuji, aby za Východočeský kraj nebyl v předsednictvu jen jeden zástupce, ale alespoň 2. Navrhuji soudruha Ungráda.

S. Piverka: Vážena ČNR. Při návrhu do jednotlivých komisí byl brán zřetel k složení sociálnímu, krajskému, podle zastoupení v NF atd. Protože budou jeonotlivé komise projednávat i národnostní otázky, bylo by třeba přihlédnout i k tomuto hledisku. Možná, že se tak stalo. Protože se však neznáme, navrhuji, aby bylo u každého kandidáta řečeno, koho zastupuje.

Předseda dr. Císař: Hlásí se ještě někdo o slovo? Nikdo. Prosím s. Hübla.

S. Hübl: Je zde 5 návrhů, z toho 4 konkrétní na s. Rybáře, Turečkovou, Ptáčka a Ungráda. Poslední návrh je spíše dotazem. Pokud měl tázající se na mysli, zda mezi členy předsednictva je některý z poslanců představitelem národnostní menšiny z českých zemí, pokud vím, není.

(Hlas: Je tam za polskou menšinu.) Vím, ale pokud jde o předsednictvo není žádný. Mezi členy ČNR jsou dva polští poslanci, dva slovenští a jeden německý, ale v předsednictvu jako v takovém, žádná z těchto skupin přímo zastoupena není. Takže pokud jde o tento poslední návrh, bylo by nutno ho konkretizovat, zda chce navrhovatel dodat konkrétní návrh popřípadě na doplnění předsednictva o představitele některé z těchto národnostních menšin,nebo zda mu stačí toto vysvětlení, že jsou sice v ČNR, ale nejsou v navrhovaném předsednictvu.

Předseda Dr. Císař: Chtěl bych konstatovat, že z úvodního návrhu na 23 členné předsednictvo 150 členné ČNR má už předsednictvo o 3 členy větší než 300 členné NS. Navrženými pěti doplňky narůstá nám předsednictvo na 28 členů. Myslím, že zde trochu propadáme dojmu, že předsednictvo bude cokoli rozhodovat. Víte, že je to iniciativní a poradní orgán - i když tím nechci podceňovat návrhy, které podali navrhovatelé, aby měli mluvčí v předsednictvu.

Chtěl bych apelovat na Vás, aby nedošlo k tomu, že to co zde uděláme by nebylo dobré pro zahájení činnosti ČNR, a proto bych prosil, abychom hlasovali zvlášt o kandidátce, která byla přednesena a potom o jednotlivých návrzích doplňovacích, které tu byly předneseny, aby předsednictvo bylo zvětšeno - protože každý navrhoval koho kam dát, ale nikdo nenavrhoval koho místo toho vyškrtnout.

Myslím, že bychom se měli napřed vyjádřit, kolikačlenné předsednictvo má mít ČNR a potom postupovat tak, abychom zvolili potřebný počet návrhů.

Soudr. Dohnal: Navrhoval bych, aby se sešla 13 členná skupina členů ČNR, která připravovala ten návrh, aby náměty znovu posoudila a aby soudruh zpravodaj nemusel sám zde zaujímat staovisko, aby toto stanovisko bylo znovu po připomínkách zde zváženo komisí a našemu plénu podán nový návrh.

Soudr. Battěk: Domnívám se, že zde byla uvedena určitá hlediska pro složení předsednictva ČNR a domnívám se, že to etnické, národnostní hledisko, je jedno z nejcitlivějších, že ostatní při širší analýze by bylo možno pominout, a s ohledem na to bych dal konkrétní návrh, aby do předsednictva byl zvolen člen ČNR Kuderka, který zde zastupuje občany německé národnosti.

Soudr. Fischerová: Myslím si, že předsednictvo má být pracovním orgánem a budeme-li je rozšiřovat, nedovedu si představit pracovní orgán, který má téměř 30 členů. Přikláněla bych se k návrhu s. Císaře, abychom hlasovali o původním předloženém návrhu a potom o jednotlivých soudruzích, kteří byli navrženi na doplnění. Zdá se mi to nejrozumější cesta.

Soudr. Kempný: Jsem toho názoru, že bychom skutečně neměli rozšiřovat předsednictvo na 30 členný orgán, ale doporučoval bych konkrétně, aby místo soudruha Lochnera byla do předsednictva doporučena s. Turečková. Zdůvodnil bych to především tím, že s. Turečková jednak odpovídá návrhu na zvýšení počtu žen v předsednictvu, ale hlavně tím, že je jednou z vedoucích pracovnic přípravného výboru pro Slezsko, a nelze opomenout, že nejde zde o reprezentaci Severomoravského kraje, nýbrž o záležitost poněkud širší. Jinak myslím, že s. Turečková může právě k problematice Slezska zastupovat i otázky menšin právě proto, že v řešení slezské problematiky je otázka polské menšiny jako takové obsažena.

Soudr. Beneš: Připojuji se k návrhu s. Kempného.

Soudr. Prusek: Připojuji se k návrhu, aby se uskutečnila schůzka pracovní skupiny, která to navrhovala.

Soudr. Hübl: V tom případě přece jen bych doporučoval, abychom v plénu rozhodli o počtu členů předsednictva ČNR, ať máme určité vodítko. Osobně si myslím, že maximální počet včetně předsedy a místopředsedů je 25 členů, čili to znamená, že bychom měli rozšířit členy na 20 a nad to bychom neměli jít.

Předseda Dr. Císař: Je tu návrh zpravodaje: Kromě předsedy a 4 místopředsedů, aby bylo hlasováno, kolika členné předsednictvo má být. Kandidátka obsahuje 18 jmen s doplněním za soudruha Lochnera. To znamená, že by předsednictvo mělo celkem 23 členů, kdybychom přijali zásadu, která byla v pracovní skupině už dohodnuta a předložena zpravodajem dnešnímu plenárnímu zasedání.

Soudr. Kučera: Dávám návrh, aby předsednictvo zůstalo v tom počtu, jak nám bylo předloženo, to znamená 18 členů, a aby za soudruha Lochnera předložila pracovní skupina České národní radě dalšího kandidáta ke schválení.

Předseda Dr. Císař: Je tu konkrétní návrh s. Kučery. Má k němu někdo připomínku?

Soudruh Buchta: Upozorňuji na nebezpečí na nezvolení zástupce mládeže a tím na nepříjemnou reagenci mládeže, která nastane.

Soudruh Hübl: I v tom případě, že bychom zůstali u 18 členů v návrhu je jeden představitel mládeže, s. Petr Víšek, vojín základní služby.

Soudr. Ptáček: Doporučuji takovýto postup: Je nutno uznat, že velký počet členů předsednictva by nebyl v tomto případě vhodný pro tento orgán. Vzhledem k tomu však, že bylo vzneseno několik dalších návrhů a že se domnívám, že to, co možná dosti nemístnou formou glosoval soudruh Hübl v případě místopředsedů, že by mělo skutečně platit ve složení předsednictva.

Místopředsedové byli vybíráni zřejmě podle jiných kritérií, než podle toho, jestli jsou všichni z Moravy nebo ne. Mluvilo se vždy jen o jednom. Další dva mají být předestavitelé dalších politických stran, bez ohledu na to, jestli jsou z Moravy, Slezska, ze západních nebo východních Čech. Pokud jde o složení předsednictva, tak by toto kritérium mělo být základní, protože bude základním kritériem i u budoucího definitivního orgánu, jakým bude ČNR. Vzhledem k tomu, že Morava se Slezskem má téměř 4 mil. obyvatel, měla by mít 35-40 % členů předsednictva. Souhlasím tedy s tím, že by to nemělo být velké předsednictvo, to znamená, že by mělo mít zhruba 20 členů mimo místopředsedy a předsedů, vycházím z toho, že Morava by měla mít 8 kandidátů. Domnívám se, že by pracovní skupina, jak jsme ji nazvali, se měla sejít a přehodnotit znovu celou kandidátku. To by byl nejsprávnější postup.

S. Rybář: Dávám návrh na okamžité hlasování s tím, aby byl uzavřen počet členů předsednictva i s místopředsedy a předsedou na 25, zasedání aby bylo přerušeno na půl hodiny nebo na hodinu, třináctičlenná pracovní skupina aby se okamžitě sešla a předložila pak nový návrh předsednictva ČNR. Navrhuji, abychom o tom dále nejednali.

S. Novotný: Doporučuji, aby předsednictvo nebylo rozšiřováno o další kandidáty a protože se střetávají různé zájmy s ohledem na složení obyvatelstva, doporučuji, aby z kandidátů, kteří byli navrženi, byl zvolen ten, který je dělník.

Předseda ČNR dr. Císař: Myslím, že je čas dát hlasovat. Je zde konkrétní návrh soudruha Rybáře, ke kterému se osobně připojuji, aby ČNR nyní odhlasovala, jaký chce mít počet předsednictva, a pak aby třináctičlenná pracovní skupina znovu návrh přepracovala a předložila své stanovisko, aby soudruh zpravodaj je zde mohl přednést.

Kdo souhlasí s tím, aby předsednictvo ČNR mělo maximálně 25 členů, nechť zvedne ruku! (Děje se.) To je naprostá většina. Děkuji. Předsednictvo doporučujeme tedy 25 členné, to znamená včetně předsedy a místopředsedů.

Myslím, že bychom se mohli ještě vyjádřit ke komisím, které zde byly předloženy, než se rozejdeme na přestávku, abychom zde ještě vyřešili to, co bude méně sporné.

Doc. Hübl: V předsednictvu jsou uvedeni všichni předpokládaní předsedové jednotlivých komisí, protože se domníváme, že je nutné udržovat přímý kontakt mezi předsednictvem a jednotlivými komisemi. Tento zřetel hrál značnou úlohu při dosavadních úvahách o tom, kdo patří nebo nepatří do předsednictva. Přimlouvám se za to, abychom se vyslovili k jednotlivým komisím a tím do značné míry bude rozhodnuto o tom, kdo tam patří a u koho lze potom ještě jednat.

Předseda ČNR dr. Císař: Jako první je návrh na volbu předsedy a členů státoprávní komise ČNR. Máte jej před sebou. Má k němu někdo připomínky? (Připomínky nejsou.) Předpokládáme, že komise si mohou zvolit jednoho i dva místopředsedy. To bude záležet na jejich vlastní iniciativě. Myslím, že není potřeba, abychom v plénu jejich vnitřní záležitosti regulovali do podrobností.

Kdo souhlasí s navrženou státoprávní komisí? Děkuji, Je někdo proti? Nikdo. Státoprávní komise byla zvolena tak, že předsedou je JUDr. Zdeněk Jičínský. Komise má celkem 27 členů.

Další je návrh na volbu předsedy a členů ekonomické komise. Má k němu někdo připomínky?

S. Koutný: Mám dotaz, zda všichni členové ČNR, pokud měli zájem být zařazeni do komisí, byli zařazeni, nebo ne.

Doc. Hübl: S výjimkou některých, členů předsednictva všichni ostatní byli zařazeni do komise, ve které chtěli pracovat.

Předseda ČNR dr. Císař: Chtěl bych doplnit, že někteří členové ČNR, kteří jsou vázáni mimořádně náročnými pracovními úkoly, jako někteří ministři, předsedové stran Národní fronty apod., nebyli zařazeni do komisí, i když samozřejmě každý člen ČNR má možnost kdykoliv se práce kterékoli komise zúčastnit. V tom nebudou kladeny meze zájmům a snahám. Jde o soudruha Vlčka, soudruha Galušku a některé další, se kterými bylo dohodnuto, že nebudou zařazeni do žádné komise.

S. dr. Veltruský: Mám konkrétní návrh, aby byla ekonomická komise rozšířena o Václava Koutného za podmínky, že s tím souhlasí.

S. Čivrný: Tento návrh podporuji. My na našem shromáždění jsme soudruha Koutného doporučovali. Důvody, které jsi říkal, se netýkají soudruha Koutného, čili členem může být.

Předseda ČNR dr. Císař: To se stalo omylem.

S. Rybář: Žádám, abych byl zahrnut do ekonomické komise, to znamená přeřazen z komise správní.

S. Snížková: Po dohodě s ÚV strany lidové bych prosila o přeřazení do komise kulturní.

S. Smrčka: Soudruh Frank, který je uváděn pod č. 9 v návrhu na složení ekonomické komise, je současně navržen za člena organizační komise.

Předseda ČNR dr. Císař: Máme zde dva členy se jménem Frank, každý je v jiné komisi.

S. Eduard Frank: Jsem v obou komisích, protože jsem dal alternativu. Žádám, abych byl vyškrtnut z organizační komise.

Předseda ČNR dr. Císař: Z návrhu ekonomické komise, jak je předložen, se škrtá soudruha Snížková a připisuje se soudruh Koutný a soudruh Rybář. Kdo souhlasí s takovýmto složením komise? Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Ekonomická komise je zvolena s předsedou dr. Ladislavem Veltruským. Má celkem 27 členů.

Dále máme návrh na volbu předsedy a členů kulturní komise. Připisujeme především soudružku Snížkovou. Prosím další připomínky. (Připomínky nejsou.) Kdo souhlasí s kandidátkou, doplněnou o soudružku Snížkovou, nechť zvedne ruku! (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Kulturní komise s předsedou dr. Ivanem Křížem je zvolena.

Volba předsedy a členů správní komise:

Tady je jedna změna. Docent ing. Ant. Rusek žádal, aby byl zařazen do této komise jako člen předsednictva. Připište si tedy docenta dr. Ruska.

Jako další doplněk připisuji s. Mička.

J. Kovařík: Projevil jsem přání pracovat ve správní komisi. Byl jsem zařazen do komise organizační. Jestliže by to bylo možné, rád bych pracoval ve správní komisi, protože k této práci mám nejblíže.

Předs. dr. Č. Císař: Je nějaká další změna? Není. Doplňuji návrh o docenta Ruska, s. Mička a s. Kovaříka. Komise bude mít celkem 27 členů. (Škrtáme s. Rybáře - bude tedy mít 26 členů). Kdo souhlasí s navrženými členy? Všichni. Je někdo proti? Nikdo.

Konečně organizační komise - zde žádal s. Kovařík o vyškrtnutí (čís. 7) a s. Frank Ed. (č. 2). Je nějaké další přání? S. Smrčka, žádá, aby byl připsán.

Škrtáme Franka, Kovaříka a připisujeme Smrčku. Celkem bude mít 21 členů.

S. Lochner (č. 10) prosí, aby byl z organizační komise vyškrtnut. Kdo souhlasí s takto doplněnou komisí, ať zvedne ruku. Všichni? Je někdo proti? Přerušuji jednání na 30 minut.

(Jednaní bylo přerušeno v 11.55 hod. na 30 minut)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP