Pondělí 20. prosince 1971

Náš socialistický stát usiluje o výchovu uvědomělého člověka, jehož myšlení bude odpovídat potřebám socialistické společnosti, v níž žije. V tomto výchovném procesu, který nelze zužovat jen na školský systém, přednášky, kursy a zařízení pro přípravu povolání, mají své důležité místo sdělovací prostředky. Jde o to, aby tisk, rozhlas a televize v duchu politiky strany plně využívaly svých širokých možností k tomu, aby denně srozumitelně a přitažlivou formou působily na formování charakteru a politického vědomí našeho lidu. Musí podněcovat jeho zájem o aktivní účast na společenském i politickém životě, informovat občany o aktuálních vnitřních i mezinárodních událostech a vést je k správnému hodnocení událostí z hlediska principů marxismu-leninismu. Přitom vycházíme z toho, že ideologická oblast se stala dějištěm ostrého a dále se zostřujícího třídního zápasu mezi socialismem a mezinárodním imperialismem.

Z hlediska našich úkolů je nezbytné, aby sdělovací prostředky v plné šíři informovaly veřejnost o činnosti české vlády, o problematice, kterou řešíme, a poskytly účinnou podporu vládnímu programu. Vláda na druhé straně učiní vše, co bude potřebné, k vytvoření materiálních předpokladů pro to, aby sdělovací prostředky mohly úspěšně plnit své odpovědné poslání.

* * *

Velmi závažnou otázkou v pracovním programu vlády je i nadále přístup k mladé generaci. Cílevědomé, systematické řešení jejích problémů patří k našim nejdůležitějším úkolům, protože s mládeží je spojena budoucnost státu. Tato oblast patří současně i k nejsložitějším, neboť otázky životních podmínek mladých lidí a jejich problematika prostupují celou strukturu ekonomické základny i společenské nadstavby socialistické společnosti.

Vláda je si vědoma toho, že přes nesporné úspěchy v této oblasti existuje stále ještě řada přechodných nedostatků, které mladé lidi tíží a které je třeba odstranit. Bude nutno mimo jiné řešit otázku bydlení mladých manželství, promyšleněji postupovat při rozmísťování mladých lidí v souvislosti s volbou povolání, vytvářet dobré podmínky pro výchovu a výuku učňovského dorostu, dále zlepšovat, zejména v některých zemědělských závodech a vesnicích, pracovní a životní podmínky zemědělské mládeže, citlivě řešit problematiku studentů i zlepšovat materiální předpoklady pro zájmovou činnost a plné kulturní a pohybové vyžití dětí a mládeže ve volném čase.

Všechny tyto problémy si vláda uvědomuje a bude je postupně a účinně řešit v souladu s možnostmi politického a ekonomického vývoje společnosti.

Jedním z rozhodujících článků programu vlády je záměr dát mladým lidem jasnou perspektivu vývoje, perspektivu plného uplatnění mladé generace v rámci dalšího rozvoje naší socialistické společnosti. V duchu závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa a v úzké spolupráci s federální a slovenskou vládou je proto připravován významný dokument, který bude řešit komplexně a z hlediska dlouhodobých perspektiv zásady státní politiky vůči mladé generaci.

Při realizaci této politiky bude vláda i nadále vycházet z toho, že rozhodující odpovědnost za všestranný rozvoj mladé generace připadá socialistickému státu. V souladu s tím bude orientovat všechny orgány státní správy, zejména též národní výbory, na zvýšení pozornosti k problematice mladých lidí. Počítá ovšem i s plnou podporou a angažovaností všech organizací Národní fronty a především mládeže samé.

Tato politika vychází z plné důvěry k mladé generaci a jejímu představiteli, Socialistickému svazu mládeže, s nímž bude vláda úzce spolupracovat. Vláda je přesvědčena, že mládež svou aktivní a iniciativní prací přispěje odpovídající měrou k úspěšnému zvládnutí úkolů, které si do budoucna naše společnost stanovila.

Nedílnou součástí výchovy i životního stylu lidí naší společnosti je tělesná výchova a sport. Vedle jejich významného podílu na formování mladých lidí a významu vrcholového sportu pro státní propagaci přispívají tělovýchova a sport ve stále větší míře k udržování a zpevňování zdraví, ke kompenzaci jednostranných pracovních činností i některých negativních vlivů pracovního a životního prostředí.

Jakou váhu přikládá vláda rozvoji tělesné výchovy a sportu vyplývá již z toho, že v průběhu pětiletky uvolní na výstavbu tělovýchovných zařízení částku téměř 900 miliónů Kčs. Přitom očekává, že tyto prostředky budou dále znásobeny ze zdrojů národních výborů, podniků a závodů a především dobrovolnou prací nejen příslušníků tělovýchovných organizací, ale všech občanů. Nejde však jen o zajištění materiálních podmínek. Pozornost vlády se v této oblasti soustředí též na další zlepšení systému řízení a komplexního řešení otázek tělesné výchovy a sportu a koordinační činnost vůči institucím, odpovědným za prosazování přijatých opatření.

III.

Úspěšná realizace celého vládního programu bude v neposlední řadě přímo záviset i na tom, do jaké míry se vládě - jako vrcholnému výkonnému orgánu republiky - podaří dosáhnout toho, aby úroveň její řídící práce odpovídala náročnosti stanovených úkolů.

Proto budeme usilovat o to, aby na všech stupních státní i hospodářské správy bylo důsledně splněno usnesení předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa ke kádrové a personální práci.

Považujeme za nezbytné zvýšit nároky na řídící kádry odshora dolů, nic neslevovat v důsledné kontrole jejich činnosti, avšak současně jim poskytovat plnou podporu při prosazování politiky strany. V prvé polovině roku 1972 zavedeme systém pravidelného pracovně politického hodnocení vedoucích kádrů. Zdůrazňujeme, že základním kritériem tohoto hodnocení budou skutečně dosažené pracovní výsledky, a to jak v oblasti hospodářské, tak v oblasti politické. Vedoucího pracovníka budeme ovšem hodnotit také podle toho, jak se mu daří politicky vést a vychovávat pracovní kolektiv, jak pečuje o výběr, plánovitou přípravu a další využití kádrových rezerv, zejména pro vedoucí funkce. Vždyť stav a připravenost kádrových rezerv je zrcadlem skutečné každodenní kádrové práce všech vedoucích pracovníků od členů vlády až po mistra v závodě. Neodkladně budeme muset také organizovat státní systém odborné politické přípravy vedoucích kádrů. Na tomto úseku máme ještě dost živelnosti a improvizace. Jedním z úkolů nové vlády bude nahradit tento stav koncepčností, plánovitostí a pořádkem.

Na pořadu dne stojí rovněž racionalizace řídící práce vlády podle poznatků moderní socialistické vědy s využitím nejnovějších zkušeností socialistických zemí. V tomto smyslu bude vláda věnovat mimořádnou pozornost systému, metodám a formám práce aparátu. Bude usilovat především o prohloubení její programovosti a systematičnosti. Významnou úlohu v tomto směru musí sehrát zejména krátkodobé, operativní plány práce vlády, sestavené v souladu s plány práce České národní rady, federální vlády a vrcholných stranických orgánů. Stejně tak bude úsilí vlády zaměřeno na to, aby svá rozhodnutí přijímala na základě návrhů kvalifikovaně připravených a doložených jak po stránce politické, tak po stránce odborné. Půjde ovšem i o to, aby její rozhodnutí byla vždy účelně, rychle a beze zbytku promítnuta k tomu, kdo má úkol splnit, a to takovým způsobem, aby pracovník, podílející se na plnění přijatého usnesení, mohl správně pochopit záměry vlády. Velký důraz bude vláda klást na důsledné uplatňování principu koordinace a spolupráce s vládami Československé socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky.

Dosažení těchto požadavků předpokládá zvýraznit organizátorskou úlohu jak vlády jako celku, tak i jejích jednotlivých členů, plně docenit význam praktické denní organizační a koordinační činnosti všech členů vlády a vedoucích ostatních ústředních orgánů, jakož i význam důsledné kontroly.

Rozvíjení kontroly jakožto nedílné součásti řízení vůbec je pevně spjato s posilováním centrálního řízení a obnovováním úlohy všech stupňů řízení. Zvláště je nutno prosadit, aby ústřední orgány jako články řízení, které ve své působnosti zabezpečují komplexní realizaci vládní politiky, důrazně kontrolovaly plnění přijatých usnesení vlády a stejnou kontrolu zabezpečily i v podřízených organizacích.

IV.

Vážení poslanci, soudružky a soudruzi,

z toho, co jsem uvedl, vyplývá, že si vytyčujeme náročný, avšak reálný program. Jeho splnění považujeme za nezbytné pro uskutečnění závěrů XIV. sjezdu strany na všech rozhodujících úsecích hospodářského a společenského života.

 Jsme přesvědčeni, že své záměry úspěšně splníme tehdy, podaří-li se nám napřít správným směrem všechny síly státního a hospodářského aparátu, a zejména aktivitu a iniciativu pracujících s vědomím, že všestranný rozvoj celé společnosti je jedinou spolehlivou cestou k uspokojování zájmů a potřeb jednotlivců. Proto od vás, poslanců České národní rady a od všech pracujících v naší České socialistické republice očekáváme podporu a pomoc.

Říkáme znovu otevřeně, že naše velké cíle můžeme splnit jen postupně, že i v budoucnu nepochybně budou některé oprávněné požadavky a potřeby, na které nebudeme stačit s tím, co máme. Chceme vás však ujistit, že i nad těmito otázkami se bude vláda vážně zamýšlet a za aktivní podpory občanů hledat další možnosti, jak lépe uspokojovat rostoucí potřeby.

Závěrem mi dovolte, abych jménem a z pověření nové vlády Národní fronty požádal Českou národní radu o souhlas s předloženým programem vládní politiky a o vyslovení důvěry naší vládě podle článku 127 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o československé federaci. Ujišťuji vás, že vláda je pevně rozhodnuta vynaložit veškeré úsilí k tomu, aby čestně obstála při plnění úkolů, které si vytyčuje a které na ni připadají při vytvoření podmínek pro další rozvoj a rozkvět naší socialistické vlasti. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP