Pátek 19. prosince 1975

Společný zpravodaj poslanec ing. Jaromír Horák: Soudružky a soudruzi poslanci, k závěru bych přece jen chtěl zdůraznit čtyři mimořádné momenty, které doprovázejí sestavování plánu na rok 1976.

1. Především si musíme uvědomit, že návrh plánu na rok 1976 i celá příští pětiletka zakládají nové kvalitativní tendence především v tom, že růst produktivity práce prakticky bude jediným zdrojem udržení i růstu dynamiky rozvoje celé ekonomiky.

2. Že na nás budou kladeny mimořádné úkoly při řízení výrobního procesu, že v této oblasti máme řadu rezerv, ať už jde o využití pracovní doby, které je ve skutečnosti podstatně nižší, než se uvádí ve statistických údajích, nebo ve využití drahých a nákladných výrobních zařízení, které nejen mnohde nepracují ani na jednu směnu, ale které běžně v řadě odvětví zahálí v sobotu a v neděli. Dále jde o účelné využívání rezerv, které státní plán vytváří v jednotlivých úsecích a které jsou bohužel nasazovány příliš pozdě do výrobního procesu, takže to někdy budí dojem, že jsou používány především pro vyrovnání různých těžkostí hlavně v úrovni řízení.

3. Dále si musíme uvědomit, že budeme muset daleko lépe hospodařit s výrobním prostředkem, který je nejvzácnější, tj. s půdou.

4. Nejtěžší úkol nás čeká ovšem v ovlivňování mínění lidí; jde o to, zaměřit toto mínění k realizaci úkolů, které plán předpokládá. Setkáváme se velmi často ve volebních obvodech s názory, které ukazují, že mezi námi žije ještě mnoho lidí, kteří od společnosti chtějí, ale nejsou ochotni společnosti podle svých možností vše co umí, co nejlépe dovedou také dát. Zde jde o velký úkol.

Jak bylo zdůrazněno, nedošlo v diskusi k vyslovení takových názorů, které by odporovaly návrhu plánu na příští rok, a proto doporučuji z pověření výboru ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního výboru ČNR schválit vládní návrh zákona České národní rady o státním plánu rozvoje národního hospodářství ČSR, obsažený v tisku 123 ve znění společné zprávy obou výborů uvedené v tisku 126.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji společnému zpravodaji. Přistoupíme k hlasování o vládním návrhu zákona České národní rady o státním plánu rozvoje národního hospodářství ČSR na rok 1976. Doporučuji, abychom o celém vládním návrhu hlasovali najednou, ve znění společné písemné zprávy obou výborů. Jsou k tomuto způsobu hlasování námitky? Nejsou.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o státním plánu rozvoje národního hospodářství ČSR na rok 1976 ve znění předložené společné zprávy výborů ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím Česká národní rada schválila zákon ČNR o státním plánu rozvoje národního hospodářství ČSR na rok 1976.

Nyní dávám závěrečné slovo společnému zpravodaji poslanci ing. Miroslavu Mrázkovi.

Společný zpravodaj poslanec ing. Miroslav Mrázek: Vážené soudružky a soudruzi, končíme projednávání jednoho z nejdůležitějších zákonů, zákona o státním rozpočtu, které našemu zákonodárnému sboru přísluší. Jelikož celá diskuse zcela jednoznačně potvrdila, že naši poslanci jsou plně přesvědčeni o tom, že naše vláda v dané situaci a podmínkách věnuje maximální úsilí k tomu, aby v příštím roce docházelo k dalšímu zvyšování životní úrovně našeho lidu a posílení ekonomického postavení naší socialistické republiky, nepovažuji za nutné v závěrečném slově zpravodaje některé skutečnosti opakovat nebo zdůrazňovat. Doporučuji proto z pověření výboru ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního výboru ČNR schválit vládní návrh zákona České národní rady o státním rozpočtu ČSR na rok 1976 a o změně zákona ČNR č. 117/1971 Sb., o rozpočtovém určení výnosu a správě odvodů, důchodové daně a příspěvku na sociální zabezpečení dle tisku 124, ve znění doporučeném ve společné zprávě výborů ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního ze dne 9. prosince 1975 dle tisku 127. Dále doporučuji přijmout usnesení ČNR k realizaci projednávaných návrhů zákonů.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji. Zpravodaj podal dva návrhy. Budeme hlasovat nejprve o vládním návrhu zákona o státním rozpočtu a potom o návrhu na usnesení České národní rady k zabezpečení realizace obou zákonů poslanci ČNR.

Jsou nějaké námitky proti tomuto postupu? Nejsou. Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s celým vládním návrhem zákona České národní rady o státním rozpočtu ČSR na rok 1976 a o změně zákona ČNR č. 117/1971 Sb., o rozpočtovém určení výnosu a správě odvodů, důchodové daně a příspěvku na sociální zabezpečení a s oběma přílohami zákona ve znění předložené společné zprávy výboru ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního výboru ČNR s tím, že celkové příjmy státního rozpočtu ČSR se stanoví částkou 117 117 205 000 Kčs a celkové výdaje ve stejné výši, že ve státním rozpočtu republiky jsou obsaženy dotace ze státního rozpočtu federace do státního rozpočtu republiky ve výši 50 300 000 000 Kčs, dále, že jsou v něm obsaženy finanční vztahy k rozpočtům národních výborů, a to neúčelové dotace ve výši 15 592 400 000 Kčs a účelové subvence ve výši 20 502 300 000 Kčs.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila zákon o státním rozpočtu ČSR na rok 1976.  

Prosím zpravodaje poslance ing. Mrázka, aby přednesl návrh usnesení.

Společný zpravodaj poslanec ing. Miroslav Mrázek: K politickoorganizačnímu zabezpečení realizace projednaných a schválených zákonů České národní rady doporučuji plénu k přijetí následující usnesení:

"Návrh usnesení České národní rady ze dne 19. prosince 1975 k politicko-organizačnímu zabezpečení realizace zákonů ČNR o státním plánu rozvoje národního hospodářství a o státním rozpočtu ČSR na rok 1976 v podmínkách České národní rady:

Česká národní rada ve své 19. schůzi dne 19. prosince 1975 projednala a schválila zákony ČNR o státním plánu rozvoje národního hospodářství a o státním rozpočtu ČSR na rok 1976. K zabezpečení aktivní účasti poslanců a orgánů ČNR na realizaci obou zákonů, Česká národní rada ukládá:

1. všem poslancům České národní rady, aby ve svých volebních obvodech a na svých pracovištích pomáhali

a/ projednat s pracujícími hlavní úkoly a cíle hospodářské politiky KSČ v roce 1976, vyjádřené v zákonech o státním plánu rozvoje národního hospodářství a o státním rozpočtu na rok 1976,

b/ rozvíjet aktivní a iniciativní účast pracujících na konkrétní realizaci obou zákonů;

2. výborům České národní rady sledovat v rámci své kontrolní a iniciativní funkce realizaci obou zákonů a upozorňovat příslušné orgány na nedostatky a problémy při zabezpečování jejich hlavních úkolů;

3. výboru ČNR pro plán a rozpočet seznámit se v souvislosti s projednáváním návrhu státního závěrečného účtu ČSR za rok 1975 za účasti předsedů a zpravodajů ke kapitolám státního rozpočtu z ostatních výborů ČNR s dosaženými výsledky a problémy realizace státního plánu rozvoje národního hospodářství a státního rozpočtu na rok 1976 a v případě vážných problémů informovat předsednictvo České národní rady."  

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení k zabezpečení realizace obou právě přijatých zákonů, jak jej navrhl zpravodaj poslanec ing. Mrázek.

Především má někdo k usnesení, jak bylo navrženo, nějaké připomínky nebo doplňky? Nemá.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení České národní rady k politicko-organizačnímu zabezpečení realizace zákonů ČNR o státním plánu rozvoje národního hospodářství a o státním rozpočtu ČSR na rok 1976 v podmínkách České národní rady nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Děkuji. Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali II. a III. bod pořadu schůze.

Nyní přistoupíme k projednání IV. bodu pořadu, kterým je

IV

Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce a na odvolání soudce z povolání ze soudcovské funkce

Prosím zpravodaje poslance Karla Svobodu, aby se ujal slova.

Poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze České národní rady obdržela Česká národní rada devatenáct žádostí soudců z povolání, kteří požádali o zproštění soudcovské funkce. K žádostem došlo též zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR. Ustavně právní výbor ČNR ve své schůzi dne 11. listopadu 1975 posoudil uvedené žádosti a zjistil, že z celkového počtu uvedených soudců je dvanáct znovu kandidováno k jinému soudů, tři přecházejí do jiného zaměstnání, jeden soudce odchází na odpočinek do starobního důchodu a tři soudkyně zůstávají z rodinných důvodů v domácnosti.  

Dodatečně předložil ministr spravedlnosti ČSR dr. Jan Němec České národní radě návrh na odvolání dr. Jindřicha Caříka z funkce soudce z povolání okresního soudu v Příbrami. Návrh vychází z ustanovení § 39 odst. 1/ zákona o organizaci soudů a o volbách soudců, v němž se stanoví vlastnosti soudce, který musí být bezúhonný, socialismu oddaný a jeho morální vlastnosti musí dávat záruku, že bude svou funkci řádně vykonávat. Protože v daném případě nejsou tyto záruky dány, podal ministr podle § 51 odst. 1/ písm. a/ návrh na odvolání, s nímž odvolávaný ve svém vyjádření vyslovil nesouhlas.

Návrhem ministra se ústavně právní výbor ČNR zabýval ve schůzi dne 8. prosince 1975 a s tímto návrhem se ztotožnil.

Jménem ústavně právního výboru ČNR navrhuji, aby Česká národní rada za prvé zprostila soudcovské funkce soudce, kteří jsou uvedeni v tisku 125, a za druhé odvolala ze soudcovské funkce dr. Jindřicha Caříka, jak se též v uvedeném tisku navrhuje.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji poslanci Svobodovi. Jsou nějaké připomínky k písemnému návrhu usnesení ústavně právního výboru ČNR? Nejsou.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu ústavně právního výboru ČNR na zproštění soudců z povolání jejich soudcovské funkce a na odvolání soudce z povolání ze soudcovské funkce najednou.

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zprostila soudcovské funkce soudce z povolání uvedené v části I písemného návrhu a aby odvolala ze soudcovské funkce soudce z povolání uvedeného v části I k písemného návrhu ústavně právního výboru ČNR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji.

Čtvrtý bod pořadu dnešní schůze je projednán.  

Dalším bodem pořadu dnešní schůze je

V

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní tajemnice ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky ing. Marie Hrušková. Prosím, aby se ujala slova.

Tajemnice ústředního výboru Národní fronty ČSR ing. Marie Hrušková: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte, abych vám jménem ústředního výboru Národní fronty ČSR předložila návrhy kandidátů soudců z povolání, kteří mají být vámi dnes zvoleni do funkcí u těch soudů, k nimž jsou navrženi. S politickou a odbornou charakteristikou kandidátů jste se seznámili z písemných podkladů.

Ministr spravedlnosti ČSR doporučuje celkem 37 kandidátů do funkcí soudců Městského a obvodních soudů v Praze, krajských soudů v Ústí n. Labem, Hradci Králové a v Ostravě, Městského soudu v Brně a některých okresních soudů v České socialistické republice, u nichž je nutno doplnit počet soudců z povolání na stanovený počet.

Výběr všech kandidátů byl veden třídními hledisky a hodnocením jejich politické spolehlivosti i nezbytné odborné způsobilosti.

Tyto osobní hodnoty a schopnosti vesměs velmi mladých lidí bude zapotřební využívat i mimo pracoviště soudů v masově politické a ideově výchovné činnosti organizované společenskými organizacemi Národní fronty, v oblasti působení národních výborů, jejich aktivů a všude k kde je příležitost ke kvalifikovanému agitačnímu a propagandistickému působení na občany a celou veřejnost, u níž je potřebné utvářet a prohlubovat socialistické právní vědomí. Poznatky z veřejné činnosti doplní postupně odborné i prozatím nevelké životní zkušenosti kandidátů, které jsou nepostradatelné při spravedlivém rozhodování všech soudců v našem socialistickém státě.

Protože předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR zastává názor, že všichni navržení budou při soudním výkonu uplatňovat zákonná opatření vždy jen ku prospěchu našeho socialistického státu a ve shodě se zájmy občanů, které jsou chráněny platnými zákony, projednalo návrhy kandidátů soudců z povolání podle platných zákonných ustanovení na svých zasedáních ve dnech 5. listopadu a 10. prosince 1975 a vyslovilo se všemi navrženými svůj souhlas. Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR předpokládá, že všichni kandidáti budou po svém zvolení ve své soudní činnosti i na veřejnosti podporovat upevňování socialistického právního řádu a zřízení našeho státu i jeho příslušnost ke světové socialistické soustavě.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR Evžen Erban./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, navrhuji jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, aby Česká národní rada zvolila všechny navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k soudům podle předloženého návrhu.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudružce ing. Hruškové za odůvodnění návrhu. Má někdo připomínky k projednávanému návrhu na volbu soudců z povolání? Nemá.

Přistoupíme tedy k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR najednou.

Má někdo námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nemá.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím Česká národní rada projednala V. bod pořadu.  

Posledním bodem je

VI

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 29. října do 18. prosince 1975

Tato zpráva vám byla jako obvykle rozdána písemně.

Má někdo k předložené písemné zprávě nějaké připomínky nebo dotazy? Nemá.

Poněvadž zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád přikazuje hlasovat, bere Česká národní rada předloženou písemnou zprávu o činnosti svého předsednictva za období od 17. schůze České národní rady na vědomí.

Tím jsme projednali pořad naší dvoudenní schůze.

Vážené soudružky a soudruzi, končíme jako nejvyšší zastupitelský sbor České socialistické republiky svou práci v tomto roce, významném nejenom 30. výročím našeho osvobození, největší událostí v dějinách našeho národa a státu, ale také úspěchy socialistického rozvoje země v plnění programu Komunistické strany Československa. Tento okamžik je příležitostí, abych vám, soudružky a soudruzi, poděkoval za svědomitou a užitečnou práci v orgánech České národní rady. Jménem předsednictva vám z celého srdce přeji příjemné a radostné prožití vánočních dnů s využitím možných sportovních úspěchů.

Soudružky a soudruzi, čeká nás rok velkých událostí doma i ve světě. Přeji vám z plného srdce mnoho zdraví a úspěchů a spokojenosti pro blaho lidu, který nám dal důvěru a jeho revoluční straně, která v roce XV. sjezdu očekává zvýšené úsilí pro další úspěchy socialismu a světového míru.

Končím schůzi. /Hlučný potlesk./

/Schůze skončena ve 12.45 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP