Úterý 23. března 1976

Předseda ČNR Evžen Erban: A nyní z pověření vlády České socialistické republiky odůvodní předložený vládní návrh ministr vnitra ing. Josef Jung. Prosím soudruha ministra, aby se ujal slova.

Ministr vnitra ČSR ing. Josef Jung: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci! Potřeba legislativní úpravy dotčeného zákona byla dostatečně zdůvodněna ve vystoupení zpravodaje soudruha plk. Lišky. Necítím proto nutnost k této stránce věci něco dále připojovat. Dovolte mi jenom několik slov k věcnému řešení a jeho průběhu. Řešení změny v řízení civilní obrany se předpokládá ve dvou etapách:

V první, to znamená v současné etapě, jsou prováděna jen taková opatření, která mají bezprostřední vztah k novému řízení civilní obrany po jejím převedení k federálnímu ministerstvu národní obrany. V České socialistické republice se počítá v této souvislosti s vytvořením funkce náčelníka civilní obrany ČSR, který bude mít plnou odpovědnost za řízení civilní obrany na teritoriu republiky ve výrobní a nevýrobní sféře. Návrh, připravený pro radu obrany státu, která bude tohoto funkcionáře ustavovat, předpokládá, že v České socialistické republice jím bude jeden z místopředsedů vlády ČSR. Bezprostřední operativní řízení na teritoriu bude organizovat štáb CO republiky, který bude podřízen nově ustanovenému náčelníku CO ČSR. V krajích, okresech a místech, a to zdůrazňuji, nebudou prováděny žádné změny. Náčelníky CO daného území zůstávají předsedové NV, kteří mají k dispozici příslušné štáby CO. 

Ve druhé etapě, s jejímž ukončením se uvažuje do roku 1978, budou pak komplexně dořešeny vztahové otázky na úseku civilní obrany a současně propracován systém jako celek.

V souladu s usnesením vlády ČSR a jejím jménem navrhuji předloženou změnu zákona ČNR schválit.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu Jungovi za přednesení důvodové zprávy. Hlásí se někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, můžeme tedy přistoupit k hlasování. Navrhuji hlasovat o celém projednávaném návrhu zákona najednou, ve znění písemné zprávy ústavně právního výboru. Jsou nějaké připomínky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR, kterým se mění zákon ČNR č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České socialistické republiky ve znění pozdějších předpisů, jak jej předkládá České národní radě ústavně právní výbor ve své zprávě, ať zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím je projednán druhý bod našeho pořadu.

Dále projednáme

III

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Dávám slovo zpravodaji k tomuto bodu pořadu poslanci Karlu Svobodovi. 

Poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, od poslední schůze ČNR požádalo 26 soudců o zproštění z funkce soudců z povolání. K žádostem o zproštění došlo současně zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti.

Ústavně právní výbor se uvedenými žádostmi zabýval ve své schůzi dne 16. března 1976. Zjistil, že z uvedeného počtu 26 soudců je 12 kandidováno k jinému soudu, z toho 3 k Nejvyššímu soudu ČSR jeden soudce se stává státním notářem, 11 přechází do jiného zaměstnání a jeden soudce odchází do starobního důchodu. Protože ve všech případech byly splněny náležitosti požadované zákonem o organizaci soudů a volbách soudců, jménem ústavně právního výboru navrhuji, aby ČNR zprostila soudcovské funkce soudce, kteří jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 131.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji. Má někdo k předloženému návrhu ústavně právního výboru nějaké připomínky. Ne. Přistoupíme tedy k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení. Jsou námitky k tomuto postupu. Nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím ČNR zprostila soudce z povolání uvedené v návrhu soudcovské funkce a projednala tak třetí bod pořadu.

Dalším bodem pořadu schůze je 

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní tajemnice ústředního výboru Národní fronty ČSR ing. Marie Hrušková, kterou srdečně zdravím a prosím, aby se ujala slova.

Tajemnice ústředního výboru Národní fronty ČSR ing. Marie Hrušková: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte, abych přednesla návrh předsednictva ústředního výboru České národní fronty na volbu některých soudců z povolání k Nejvyššímu soudu a některým krajským, městským, okresním a obvodním soudům ČSR.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR navrhuje, aby Česká národní rada vykonala podle článku 101 ústavního zákona č. 100/1960 Sb., ve znění ústavního zákona č. 155/1969 Sb., kterým se mění a doplňuje hlava osmá Ústavy, a podle § 43 odst. 1 úplného znění zákona o volbách soudců ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb., volbu 3 soudců z povolání k Nejvyššímu soudu a dále navrhované kandidáty do funkce soudců z povolání k některým krajským, okresním, městským a obvodním soudům ČSR.

Výběr všech navrhovaných kandidátů byl proveden se souhlasným stanoviskem příslušných krajských, městských, okresních a obvodních orgánů KSČ a Národní fronty, jakož i ústředního výboru KSČ a ústředního výboru Národní fronty ČSR. U každého kandidáta bylo přihlédnuto k jeho politické vyspělosti a jeho odborným znalostem i zkušenostem ze soudní praxe. Nebyla opomenuta ani otázka jejich postoje v krizových letec 1968 - 1969. Žádný z navrhovaných kandidátů nebyl vyloučen z řad KSČ. Celkem 18 navrhovaných kandidátů je organizováno v KSČ, ostatní nejsou politicky organizovány. V SSM je organizováno 15 kandidátů.

Mezi navrhovanými kandidáty je 27 soudních čekatelů a 9 soudců z povolání, kteří mají být zvoleni k jiným soudům. Všichni kandidáti s kandidaturou souhlasí.  

Soudci z povolání mimo vlastní odpovědnou soudcovskou práci mají za povinnost provádět výchovnou preventivní činnost mezi občany formou přednášek a besed v úzké spolupráci s příslušnými národními výbory, ROH, SSM a dalšími společenskými organizacemi, kterou zaměřují na nejzávažnější problémy našeho socialistického soužití. V minulém roce 1975 provedli soudci z povolání a soudci z lidu celkem 6582 přednášek, v nichž byla veřejnost obeznámena s výsledky příslušných soudních orgánů. Také publikační činnost v rámci hromadných sdělovacích prostředků byla dobrá. V roce 1975 soudci z povolání uveřejnili 623 článků. V uvedené výchovné činnosti občanů nelze vsak ustrnout a spokojit se s dosaženými výsledky minulého roku, ale naopak je nutné dále tuto činnost rozvíjet a rozšiřovat se zaměřením na stále se vyskytující některé negativní jevy.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR navrhuje, aby Česká národní rada zvolila do funkce soudců z povolání k soudům ČSR kandidáty podle předloženého návrhu, který jste obdrželi.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudružce Hruškové za odůvodnění návrhu. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou. Můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o předloženém písemném návrhu usnesení předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR najednou. Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům ČSR, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala čtvrtý bod pořadu.

Nyní projednáme pátý bod pořadu, kterým je  

V

Návrh poslanců Erbana, Voleníka, dr. Ambruze, Františka Tomana a Jedličky na doplňovací volbu člena předsednictva České národní rady

Prosím místopředsedu ČNR Oldřicha Voleníka, aby jako jeden z navrhovatelů odůvodnil písemný návrh.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Soudružky a soudruzi, úmrtím poslance Sluky uprázdnilo se místo člena předsednictva České národní rady tak, že v něm místo dosavadních dvou poslanců Československé strany lidové, zůstal jen jeden.

Je proto třeba na základě předchozího politického projednání zvolit v doplňovací volbě nového člena předsednictva. Předseda Československé strany lidové ministr Rostislav Petera proto doporučil svým dopisem ze dne 16. března tohoto roku jménem předsednictva ústředního výboru Československé strany lidové, aby do předsednictva České národní rady byl zvolen člen této strany poslanec Zbyněk Žalman. Proto byl též při zahájení této schůze rozdán všem poslancům písemný návrh podepsaný předsedou a všemi místopředsedy České národní rady.

Poslanec Zbyněk Žalman je osvědčeným politickým funkcionářem Československé strany lidové, v níž zastává funkci vedoucího krajského tajemníka Středočeského kraje. Vedle toho je členem ústředních orgánů Československé strany lidové a zastával vždy i řadu dalších veřejných funkcí v Národní frontě, ve Svazu československo-sovětského přátelství i v dalších orgánech a organizacích Národní fronty.

K jeho charakteristice je třeba dodat, že vždy projevoval jednoznačná a pevná stanoviska v souladu se zájmy socialistické společnosti na podporu linie Komunistické strany Československa, Národní fronty a Československé strany lidové. Za svou politickou práci byl vyznamenán státním vyznamenáním "Za vynikající práci", je rovněž nositelem medailí k 25. výročí osvobození Československa a k 25. výročí Vítězného února.  

Jménem navrhovatelů proto doporučuji, aby poslanec Zbyněk Žalman byl zvolen členem předsednictva České národní rady.

Předseda ČNR Evžen Erban: Má někdo připomínky nebo dotazy k tomuto návrhu? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem skupiny poslanců, aby byl posl. Zbyněk Žalman zvolen členem předsednictva České národní rady, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím je projednán pátý bod pořadu.

Posledním bodem pořadu dnešní schůze je

VI

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 19. prosince do 23. března 1976

Tato zpráva vám byla jako obvykle rozdána. Máte k ní nějaké připomínky? Nejsou.

Poněvadž předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád přikazuje hlasování, bere Česká národní rada zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední plenární schůze na vědomí.

Tím jsme projednali pořad dnešní schůze.

Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat naší vládě a všem poslancům, kteří se přičinili o zdar našeho plenárního zasedání, zvláště o přípravu projednání prvního bodu pořadu, v čele s předsedou zemědělského výboru soudruhem dr. Jiráskem. 

Dále bych chtěl sdělit, že je mezi námi poslanec, který se narodil 23. března 1926, z čehož vyplývá, že se dnes dožívá 50 let. Je to poslanec Alois Tomeček, který je členem zemědělského výboru. Využívám tohoto životního jubilea, abych jménem vás všech soudruhu poslanci Tomečkovi poděkoval za jeho dosavadní práci a popřál mu při příležitosti 50. výročí jeho narozenin v osobním životě mnoho zdaru. /Potlesk./

Děkuji a končím schůzi.

/Schůze skončila v 16.32 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP