Čtvrtek 1. března 1973

Vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, byly všem poslancům rozdány hlasovací lístky? /Ano./ Přeje si ještě někdo z poslanců provést volbu? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Prohlašuji tedy volbu člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR za skončenou a prosím, aby volební komise sečetla hlasy.

Po dobu, kdy bude volební komise plnit svoji funkci, projednáme další bod pořadu, kterým je

V

Zpráva předsedy Federálního shromáždění ČSSR o zákonném opatření předsednictva Federálního shromáždění o Řádu Vítězného února /tisk 24/ a o opatření předsednictva Federálního shromáždění o propůjčení Řádu Vítězného února presidentu Československé socialistické republiky armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi /tisk 25/

V období, kdy Federální shromáždění nezasedalo, přijalo předsednictvo Federálního shromáždění vládní návrh zákonného opatření o Řádu Vítězného února.

Řád Vítězného února je vyznamenání, které spolutvoří a doplňuje československou soustavu vyznamenání. Je výrazem uznání a vděčnosti čs. pracujícího lidu za zásluhy o revoluční dělnické hnutí a o socialistickou výstavbu Československa. Řád Vítězného února je výrazem uznání za mimořádné zásluhy o rozvoj mezinárodního komunistického a dělnického hnutí, o rozvoj přátelství a spolupráce mezi národy a o rozvoj a prohlubování bratrských svazků mezi státy socialistické soustavy. Řád Vítězného února uděluje president republiky jednotlivcům i kolektivům v ocenění zásluh československých občanů i příslušníků cizích států.

Předsednictvo Federálního shromáždění ocenilo celoživotní zásluhy presidenta republiky s. Ludvíka Svobody, jeho aktivní boj proti fašismu a za vítězství socialismu v Československé socialistické republice.

Předsednictvo Federálního shromáždění se usneslo na opatření o propůjčení Řádu Vítězného února armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi.

Podle článku 58 odst. 4 ústavního zákona o čs. federaci je potřebné, aby obě sněmovny Federálního shromáždění schválily zákonné opatření a opatření předsednictva Federálního shromáždění.

Má někdo z poslanců dotaz nebo připomínku? /Nikdo./ Nikdo.

Hlásí se někdo o slovo? /Nikdo./ Nikdo.

Přistoupíme k hlasování. Navrhuji hlasovat o zákonném opatření předsednictva Federálního shromáždění /tisk 24/ a opatření předsednictva Federálního shromáždění /tisk 25/ najednou. Máte připomínku nebo jiný návrh? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem usnesení uvedeným ve zprávě předsedy Federálního shromáždění, podle kterého se schvaluje

- zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění o Řádu Vítězného února /tisk 24/ a

- opatření předsednictva Federálního shromáždění o propůjčení Řádu Vítězného února presidentu republiky armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi /tisk 25/,

nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění o Řádu Vítězného února a opatření předsednictva Federálního shromáždění o propůjčení Řádu Vítězného února presidentu republiky armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi jednomyslně.

/Jednání přerušeno v 19.20 hod./

/Jednání opět zahájeno v 19.25 hod./

Předseda SL V. David: Soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v projednávání IV. bodu. Volební komise skončila sčítání hlasů a podepsala zápis o výsledku volby. Prosím předsedu volební komise o podání zprávy.

Předseda volební komise J. Kryll: Zápis o volbě člena předsednictva Federálního shromáždění dne 21. března 1973:

komise poslanců Sněmovny lidu ve složení Anna Blisková, Josef Černý, Josef Kryll, Augustin Kvasnica, Rudolf Rejhon, Jozef Škula, prom. právník, zvolená Sněmovnou lidu ke sčítání hlasů sděluje, že bylo poslancům vydáno 189 hlasovacích lístků.

Po skončení hlasování komise zjistila:

hlasování se zúčastnilo 189 poslanců

hlasování se nezdržel žádný poslanec

odevzdáno bylo celkem 189 platných hlasovacích lístků

neplatných hlasovacích lístků nebylo

pro navrženého kandidáta, poslance ing. Jána Bandžáka bylo odevzdáno 189 hlasů

proti nebyl žádný hlas.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát byl zvolen všemi přítomnými poslanci Sněmovny lidu jednomyslně.

V Praze dne 21. března 1973. Podepsáni členové komise.

Předseda SL V. David: Děkuji předsedovi volební komise za podání zprávy.

Vážené soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila do funkce člena předsednictva Federálního shromáždění poslance ing. Jána Bandžáka.

Dovolte mi, abych poslanci ing. Jánu Bandžákovi popřál hodně zdaru a úspěchů při výkonu jeho odpovědné funkce. /Potlesk./

Tím byl vyčerpán pořad druhé schůze Sněmovny lidu.

* * *

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, před ukončením schůze vám doporučuji, abyste navštívili dvě významné politické akce, umělecky vysoce kvalitní výstavy pořádané ministerstvy kultury České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky k 25. výročí Vítězného února, a sice výstavu Umění a socialismus instalovanou v Jízdárně Pražského hradu a audiovizuální dílo Vítězství lidu u Hybernů. Obě výstavy jsou otevřeny denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin.

Žádám členy předsednictva Sněmovny lidu a předsedy výborů Sněmovny lidu, aby se ihned po skončení schůze Sněmovny lidu odebrali do místnosti č. 534 v 5. patře, kde se bude konat 9. schůze předsednictva Sněmovny lidu.

Děkuji vám všem za účast na dnešní schůzi a schůzi Sněmovny lidu končím.

/Schůze skončena v 19.33 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP