Čtvrtek 9. prosince 1971

Po skončení hlasování komise zjistila: hlasování se zúčastnilo 190 poslanců, hlasování se nezdržel žádný poslanec. Odevzdáno bylo celkem 190 platných hlasovacích lístků. Neplatných hlasovacích lístků nebylo.

Pro navrženého kandidáta poslance Aloise Indru bylo odevzdáno 190 hlasů. Proti nebyl žádný hlas.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát byl zvolen všemi přítomnými poslanci Sněmovny lidu jednomyslně. /Potlesk./ Podepsáni členové volební komise.

Předsedající prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Kryllovi za oznámenie výsledku voľby v Snemovni ľudu a žiadam predsedu volebnej komisie Snemovne národov poslanca Jana Mušala, aby prečítal protokol o voľbe predsedu Federálneho zhromaždenia v Snemovni národov.

Předseda volební komise Sněmovny národů poslanec J. Mušal: Vážené Federální shromáždění! Zápis o volbě předsedy Federálního shromáždění dne 9. prosince 1971.

Komise poslanců Sněmovny národů ve složení: Ing. Zoltán Černák, Karel Holub, Rudolf Chlad, Jan Mušal, Ildikó Pándyová, doc. dr. Gejza Šlapka, CSc. sděluje, že k volbě předsedy Federálního shromáždění bylo poslancům vydáno 143 hlasovacích lístků.

Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnilo 143 poslanců. Hlasování se nikdo nezdržel. Odevzdáno bylo celkem 143 platných hlasovacích lístků. Neplatných hlasovacích lístků nebylo. Pro navrženého kandidáta Aloise Indru bylo odevzdáno 143 hlasů, proti nebyl nikdo.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát byl zvolen nadpoloviční většinou hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny národů. Podepsáni všichni členové volební komise SN. /Potlesk./

Předsedající prof. dr. D. Hanes: Ďakujem.

Vážené Federálne zhromaždenie, oznamujem, že poslanec Alois lndra bol zvolený Snemovňou ľudu a Snemovňou národov v súlade s ustanovením článku 29 ústavného zákona o čs. federácii jednomyseľne za predsedu Federálneho zhromaždenia ČSSR.

Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vážení hostia, dovoľte mi, aby som menom poslancov Federálneho zhromaždenia úprimne a srdečne blahoželal Aloisovi Indrovi k zvoleniu do funkcie predsedu Federálneho zhromaždenia a aby som mu menom všetkých poslancov Federálneho zhromaždenia zaželal veľa úspechov v jeho práci v tejto zodpovednej štátnej funkcii. /Potlesk./

Pretože predseda Federálneho zhromaždenia požiadal o slovo, prosím ho, aby predniesol svoj prejav.

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu presidente, vážený soudruhu generální tajemníku ÚV KSČ, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, děkuji vám za to, že jste mne tak manifestačním způsobem zvolili do této vysoké státní funkce. Pokládám vaše rozhodnutí za projev důvěry v Komunistickou stranu Československa, za podporu té politiky, kterou ústřední výbor uskutečňuje od dubna 1969, za důkaz vašeho odhodlání plnit usnesení našeho XIV. sjezdu. Takto chápaným rozhodnutím jste se ztotožnili s vůlí lidu, kterou tak přesvědčivě vyjádřil ve všeobecných volbách.

Postavení a poslání Federálního shromáždění je určeno především ústavním zákonem o čs. federaci, v němž je výslovně řečeno, že "nejvyšším orgánem státní moci a jediným zákonodárným sborem Československé socialistické republiky je Federální shromáždění". Z této vysoké pravomoci vyplývá ovšem i naše velká odpovědnost, které si musíme být vědomi po celou dobu naší činnosti.

Soudružky a soudruzi, naše úkoly jsou dány programem dalšího rozvoje socialistické společnosti, jak jej ve svém usnesení zformuloval XlV. sjezd Komunistické strany Československa. K výsledkům sjezdu se hlásí celá Národní fronta - staly se doslova všelidovým programem - proto je budeme pokládat za závazné i pro práci Federálního shromáždění. V souladu s nejvlastnějšími zájmy našeho lidu nedovolíme nikdy a nikomu tuto jasnou politickou orientaci jakkoli zpochybňovat. Za všech okolností zůstaneme věrni své socialistické vlasti, bratrské spolupráci se Sovětským svazem, spojenectví s ostatními socialistickými zeměmi a zásadám naší mírové politiky. /Potlesk./

Budeme ve svých poslaneckých funkcích pracovat stejně svědomitě jako naši dělníci, družstevní rolníci a příslušníci inteligence na našich pracovištích. Společně se vynasnažíme, aby se charakteristickým rysem naší činnosti stala vysoká náročnost, aby jejím měřítkem byly konkrétní výsledky. To je podmíněno tvůrčími metodami práce, kolektivní činností a odpovědností obou sněmoven a předsednictva Federálního shromáždění, ale i osobní houževnatostí a pracovitostí každého poslance. Vzhledem k velkému počtu soudružek a soudruhů, kteří byli do nejvyššího zákonodárného sboru Československé socialistické republiky zvoleni poprvé, bude věcí předsednictev Sněmovny lidu, Sněmovny národů, Federálního shromáždění i jednotlivých výborů, aby každý poslanec našel plné uplatnění a aby byl pro svou odpovědnou práci také náležitě připraven.

Přispívat k plnění závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa pro nás znamená soustředit pozornost především na zákonodárnou činnost. V žádném případě nám nemůže jít o pouhé množství přijatých zákonů - rozhodující musí být jejich kvalita. Jistě se shodneme na tom, že zákony mají sloužit socialistickému rozvoji československé federace, že mají odpovídat konkrétním potřebám našeho života. To si však, myslím, nelze vykládat tak, že bychom v přijímání nových zákonů spatřovali všelék na každý nedostatek. Mnoho bude záležet na tom, abychom před každým zákonodárným aktem pečlivě zkoumali, jak jsou dosud platné zákony v praxi využívány. Spolu s vládou budeme usilovat o to, aby se i zákonodárná činnost vyznačovala koncepčností, aby se zásady i přesné znění nových zákonů připravovaly s péčí, jakou si tato vážná práce zasluhuje. Jen tak můžeme dosáhnout i potřebné míry právní stability, která by měla charakterizovat rozvinutou socialistickou společnost.

Jistě se však neomezíme jen na přípravu a schvalování zákonů. Mezi naše povinnosti patří zkoumat i důsledky naší zákonodárné činnosti, ověřovat si vliv zákonů na život, soustavně konfrontovat názory zákonodárců s každodenní praxí. Spolu s ostatními orgány socialistického státu a s hospodářskými i společenskými organizacemi budeme dbát na to, aby se všeobecně zvýšila úcta k zákonům, aby se jejich využívání a dodržování stalo pro všechny instituce a pro každého občana samozřejmostí. Chceme se přičinit o dodržování socialistické zákonnosti v plném rozsahu tohoto pojmu, trvat na respektování občanských práv, ale i na plnění občanských povinností a za všech okolností hájit zájmy socialistické společnosti.

Zákonodárný orgán a jeho poslanci nemohou nahrazovat práci výkonných státních a hospodářských orgánů. Chceme se však ve své kontrolní činnosti podílet na zobecňování dobrých zkušeností stejně jako na zápase proti nešvarům, které nám škodí. I v kontrolní činnosti bude naším hlavním cílem usilovat o plnění usnesení XIV. sjezdu KSČ, všestranně přispívat k plnění rozhodujících úkolů rozvoje národního hospodářství, k rozkvětu školství, vědy a kultury a k důslednému uplatňování zásad naší zahraniční politiky.

Nejvyšší orgán státní moci Československé socialistické republiky bude upevňovat a rozvíjet zásady československé federace, která je výrazem leninské národnostní politiky naší strany. Naší snahou bude konkrétní činorodá spolupráce s Českou a Slovenskou národní radou v zájmu jednotného postupu ve všech zásadních otázkách. Respektováním rovnoprávnosti Čechů a Slováků i úctou k právům ostatních národností chceme všemožně posilovat nerozbornou jednotu naší společné socialistické vlasti, starat se o její rozkvět a upevňovat její vážnost ve světě.

Soudružky a soudruzi, spontánně projevená důvěra voličů a zkušenosti, které jsme získali v přípravách na volby, jsou pro nás závazkem na celé pětileté období naší činnosti. Dodržíme dané sliby i v tom, že každý poslanec bude v co nejčastějším styku se svými voliči, bude poznávat jejich život i názory a podle reálných možností se bude podílet na uspokojování jejich oprávněných potřeb. Socialistický poslanec musí být propagátorem a obhájcem politiky Komunistické strany Československa a Národní fronty, ale musí být i organizátorem pracovní iniciativy lidí. Ať se každý z nás vyznačuje osobní skromností, citlivým vztahem klidem a příkladnou pracovní obětavostí. Nikdy nezapomínejme, že jsme poslanci svého lidu a že proto naší největší ctižádostí a hlavní povinností je sloužit lidu a vždy jednat v jeho zájmu, to znamená jít důsledně cestou společenského pokroku a míru, jít vždy cestou socialismu. Toto odhodlání jsme vyjádřili i složením ústavního poslaneckého slibu.

Soudružky a soudruzi poslanci, ještě jednou vám děkuji za projevenou důvěru. Ujišťuji vás, i všechen lid naší země, že pokládám za svoji

prvořadou povinnost přispět všemi svými silami k tomu, aby Federální shromáždění čestně plnilo své odpovědné poslání. Velmi vás prosím: pracujme všichni společně tak, abychom kdykoliv s čistým svědomím mohli našemu lidu složit dobré účty ze své činnosti. /Potlesk./

Předsedající prof. dr. D. Hanes: Ďakujem predsedovi Federálneho zhromaždenia za jeho prejav. Chcem ho ubezpečiť menom všetkých poslancov, že sa vo svojej zodpovednej funkcii môže plne spoľahnúť na našu podporu. Prosím Ťa teraz, súdruh predseda Federálneho zhromaždenia, aby si sa ujal ďalšieho vedenia schôdzky.

/Řízení schůze převzal předseda FS A. Indra./

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, přistoupíme nyní k poslednímu bodu pořadu, kterým je

III

Volba prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění

ČSSR

Soudruh Husák ve svém vystoupení navrhl, aby do funkce prvního místopředsedy Federálního shromáždění byl zvolen poslanec ing. Ján Marko a do funkcí místopředsedů Federálního shromáždění poslanci Václav David, prof. dr. Dalibor Hanes, dr. Bohuslav Kučera, Antonín Pospíšil a Ľudovít Hanúsek.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů dotaz nebo připomínku k předneseným návrhům? /Nikdo./

Můžeme tedy přistoupit k provedení volby, při které budeme postupovat stejně, jako při volbě předsedy Federálního shromáždění.

Žádám volební komise Sněmovny lidu a Sněmovny národů, aby se opět ujaly svých funkcí a zahajuji volbu prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění ČSSR.

Prosím poslance obou sněmoven, aby po provedení volby zaujali opět svá místa.

/Probíhá tajná volba prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění./

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dostali jste všichni hlasovací lístky a vykonali volbu? /Všem poslancům byly rozdány hlasovací lístky./

Prohlašuji tedy volbu prvého místopředsedy a dalších místopředsedů Federálního shromáždění za skončenou a přerušuji schůzi asi na 20 minut.

/Jednání přerušeno v 11.23 hod./

/Jednání opět zahájeno v 11.40 hod./

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, budeme pokračovat v jednání vyhlášením výsledků voleb I. místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění ČSSR.

Žádám předsedu volební komise Sněmovny národů poslance Mušala, aby přečetl protokol o volbě.

Předseda volební komise Sněmovny národů poslanec J. Mušal: Vážené soudružky, vážení soudruzi, dovolte, abych podal zprávu za komisi poslanců Sněmovny národů o volbě I. místopředsedy Federálního shromáždění a místopředsedů Federálního shromáždění.

Komise poslanců Sněmovny národů sděluje, že k volbě l. místopředsedy Federálního shromáždění a místopředsedů Federálního shromáždění bylo poslancům vydáno 143 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnilo 143 poslanců, nikdo se nezdržel. Bylo odevzdáno celkem 143 platných hlasovacích lístků. Neplatných hlasovacích lístků nebylo.

Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno:

pro poslance ing.Jána Marko, I. místopředsedu FS, 143, hlasů, proti nikdo;

pro poslance Václava Davida, místopředsedu FS, 143 hlasů, proti nikdo;

pro poslance prof. dr. Dalibora Hanese, místopředsedu FS, 143 hlasů, proti nikdo;

pro poslance dr. Bohuslava Kučeru, místopředsedu FS, 143 hlasů, proti nikdo;

pro poslance Antonína Pospíšila, místopředsedu FS, 143 hlasů, proti nikdo;

pro poslance Ľudovíta Hanúska, místopředsedu FS, 143 hlasů, proti nikdo.

Volební komise Sněmovny národů zjistila, že navržení kandidáti byli zvoleni nadpoloviční většinou hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny národů. Podepsáni všichni členové volební komise SN. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Mušalovi a prosím předsedu volební komise Sněmovny lidu poslance Krylla, aby přečetl protokol o volbě.

Předseda volební komise Sněmovny lidu poslanec J. Kryll: Zápis o volbě I. místopředsedy Federálního shromáždění a místopředsedů Federálního shromáždění dne 9. prosince 1971.

Komise poslanců Sněmovny lidu sděluje, že k volbě I. místopředsedy Federálního shromáždění a místopředsedů Federálního shromáždění bylo poslancům vydáno 190 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila: hlasování se zúčastnilo 190 poslanců, hlasování se nezdržel žádný poslanec. Odevzdáno bylo celkem 190 platných hlasovacích lístků. Neplatných hlasovacích lístků nebylo.

Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno:

pro poslance ing. Jána Marko, I. místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas;

pro poslance Václava Davida, místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas;

pro poslance prof. dr. Dalibora Hanese, místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas;

pro poslance dr. Bohuslava Kučeru, místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas;

pro poslance Antonína Pospíšila, místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas;

pro poslance Ľudovíta Hanúska, místopředsedu FS, 190 hlasů, proti žádný hlas.

Volební komise zjistila, že navržení kandidáti byli zvoleni všemi přítomnými poslanci Sněmovny lidu jednomyslně. Podepsáni členové volební komise. /Potlesk./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP