Čtvrtek 13. listopadu 1975

Ministr zemědělství a výživy ČSSR RSDr. B. Večeřa: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, přijetím vládních návrhů zákona o zemědělském družstevnictví a o užívání půdy a jiného zemědělského majetku k zajištění výroby oběma sněmovnami Federálního shromáždění bude ukončena významná etapa prací, spojených s vytvořením nezbytných právních předpokladů pro další úspěšný rozvoj našeho socialistického zemědělství.

Dovolte mi, abych při této příležitosti ocenil přínos, který v přípravě těchto právních norem představovalo projednávání návrhu obou zákonů v příslušných výborech Federálního shromáždě. ní i ve výborech České národní rady a Slovenské národní rady a všem těmto výborům poděkoval za jejich pomoc.

Zvláště bych rád poděkoval výborům Sněmovny lidu a Sněmovny národů pro zemědělství a výživu a jejich stranickým skupinám, které v období projednávání tezí pro zpracování zákona o zemědělském družstevnictví před VIII. sjezdem JZD daly mnohé podněty, které se odrazily v závěrech tohoto sjezdu a významně pomohly při všech pracech, včetně zpracování paragrafovaného znění.

Schválením předložených návrhů zákonů začíná další etapa ještě náročnějších prací. Bude třeba uskutečnit soubor opatření, jimiž bude zabezpečeno, aby celá nová právní úprava zemědělského družstevnictví a užívacích vztahů k půdě byla správně a jednotně pochopena a od počátku se důsledně uplatňovala v každodenní praxi. To bude vyžadovat, abychom ji dokázali včas a náležitě vysvětlit.

Proto se na vás, vážené soudružky a soudruzi poslanci, obracím s prosbou, abyste i nadále věnovali oběma novým zemědělským zákonům pozornost a abyste pomohli svou autoritou ve svých volebních obvodech uvést tyto významné akty naší socialistické společnosti v život.

Předsedající místopředseda FS JUDr. J. Srb: Děkuji ministru Večeřovi za závěrečné slovo. Žádají společní zpravodajové závěrečné slovo? Ne. Děkuji.

Můžeme přistoupit k hlasování. Zjišťuji, že v zasedacím sále je přítomno 162 poslanců Sněmovny lidu, 63 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Jsou splněny podmínky stanovené v ústavním zákoně o československé federaci a sněmovny jsou usnášení schopné.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem zákona ve znění společné zprávy výborů a doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Sněmovna lidu zákon schválila.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo souhlasí s návrhem zákona ve znění společné zprávy výborů a podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna národů zákon schválila.

Mohu proto konstatovat, že souhlasným usnesením obou sněmoven byl Federálním shromážděním Československé socialistické republiky schválen zákon o užívání půdy a jiného zemědělského majetku k zajištění výroby.

Vážené Federální shromáždění, tím jsme projednali schválený program 20. společné schůze obou sněmoven.

Členům předsednictva Federálního shromáždění připomínám, že ihned po ukončení schůze bude se konat krátká schůzka zde, v zasedacím sále.

Děkuji vám všem za účast a končím 20. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

(Schůze skončena v 11.44 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP