Úterý 22. června 1976

Úterý 22. června 1976

(Začátek schůze v 9.00 hodin)

Přítomno: 175 poslanců Sněmovny lidu
67 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Brabec, Dzúr, Fekete, Horáček, Jandová, Janec, Kazmér, Korbeľová, Lenárt, Lichner, Lněnička, Madarász, Mamula, Musil, Najmanová, Neuman, Panster, Pražák, Remek, Říman, Suber, Večeřa

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Bleyer, Burger, Fojtík, Gratcl, Kvasnicová, Sedláček, Straka, Sytný

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Balog, Dráb, Erös, Gregor, Kantorák, Rigo, Sevejáni, Súľovská, Šucha, Tomášik, Válek

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 23. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Jménem všech poslanců upřímně vítám generálního tajemníka ÚV KSČ a presidenta republiky ČSSR soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Vítám dále členy a kandidáty předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ, členy federální vlády, představitele politických stran a společenských organizací sdružených v Národní frontě.

Soudružky a soudruzi, 2. června zemřel náhle po krátké těžké nemoci poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění, člen ÚV KSČ a bývalý dlouholetý předseda ÚRO soudruh František Zupka.

Soudruh Zupka zasvětil celý život službě naší dělnické třídě, její komunistické straně a zájmům československého lidu. Stál u kolébky naší komunistické strany, působil v předních řadách revolučního dělnického hnutí na Slovensku a později v krajských strojírenských závodech. Dělníci ho znají jako obětavého, významného funkcionáře Rudých odborů.

Za svoji aktivní, nepřetržitou politickou činnost byl po celou dobu fašistické okupace vězněn v koncentračních táborech. Po osvobození byl soudruh Zupka členem vedení Komunistické strany Slovenska a zastával další významné stranické, odborářské a státní funkce. Zasloužil se o vybudování jednotného Revolučního odborového hnutí a svým úsilím významně přispěl k vítězství dělnické třídy a k budování socialismu v naší vlasti.

Jako dlouholetý poslanec Národního a později Federálního shromáždění byl vždy důstojným, pracovitým a iniciativním představitelem svých voličů.

Soudruh Zupka, jak bylo řečeno v oficiálním nekrologu, učil náš lid chápat světodějný význam Velké říjnové socialistické revoluce, vedl ho k lásce k Sovětskému svazu, byl neúnavným propagátorem ideí marxismu-leninismu, bojovníkem za mezinárodní solidaritu pracujících proti fašismu a imperialismu.

Za svoji celoživotní usilovnou a obětavou práci pro komunistickou stranu a mezinárodní dělnické hnutí byl vyznamenán Řádem Klementa Gottwalda, Řádem republiky, Řádem Vítězného února a dalšími vyznamenáními.

V soudruhu Františku Zupkovi jsme ztratili oblíbeného soudruha, nanejvýš čestného a skromného člověka, který pro nás bude vždy příkladem.

Prosím vás, soudružky a soudruzi, abychom uctili jeho památku (Shromáždění povstává.) Děkuji vám. (Shromáždění usedá.)

Soudružky a soudruzi, dnes je tomu právě 25 let, co se válečná mašinérie nacistického Německa dala na pochod proti Sovětskému svazu. Mnichovanství, politika věrolomnosti a zrady západních velmocí, ústupky agresívním požadavkům Hitlera vydaly své ovoce. Ale statečný sovětský lid kladl útočníkům hrdinný odpor, pod vedením své komunistické strany zorganizoval obranu první socialistické země světa, postupně vytlačil nacisty z území Sovětského svazu, přinesl svobodu řadě evropských národů, aby nakonec vztyčil vítěznou sovětskou vlajku nad troskami Reichstagu.

Lidstvo zaplatilo za proradnost poraženeckých západních politiků krvavou daň, sovětský lid oplakal nad 20 miliónů svých synů a dcer. Ale 22. červen roku 1941 byl také začátkem konce nacistického Německa a zůstane navždy výstrahou všem agresorům, všem, kdož by chtěli lidstvo znovu uvrhnout do krvavé lázně nové války.

Pozdravujeme při této příležitosti sovětský lid, jeho slavnou leninskou komunistickou stranu, jeho hrdinnou armádu. Vyjadřujeme jim vděčnost za osvobození Československa, za záchranu lidstva před hnědým morem fašismu, za to, že díky úspěchům a síle Sovětského svazu můžeme už více než 31 let žít v míru. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých červnových schůzích konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách. Obě předsednictva shodně doporučují rozšíření programu o přijetí rezoluce Federálního shromáždění Československé socialistické republiky ke II. stockholmské výzvě Světové rady míru, která byla adresována také všem parlamentům.

Tato výzva, jak vám je známo, se setkala se živým ohlasem občanů naší republiky, kteří se svými rezolucemi a pracovními závazky připojí k mírumilovným a pokrokovým silám celého světa v boji za mír a proti zbrojení, za svět bez válečných hrůz. Pokládáme za svou povinnost v souladu s československou zahraniční politikou připojit dnes k hlasům našich voličů i názor poslanců Federálního shromáždění.

K přípravě rezoluce doporučila předsednictva sněmoven komisi složenou z poslanců: Františka Exnera, Blaženy Mészárošové a Vladimíra Hajka za Sněmovnu lidu a za Sněmovnu národů Pavla Auersperga a Helenu Čermákovou.

Má někdo z poslanců k předneseným návrhům připomínky? Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

V této chvíli je v sále přítomno 170 poslanců Sněmovny lidu, 61 poslanec Sněmovny národů z České socialistické republiky a 63 poslanci ze Slovenské socialistické republiky.

Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Nejprve prosím, aby se vyjádřili poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven, s navrženým pořadem a s tím, aby poslanci František Exner, Blažena Mészárošová a Vladimír Hajko byli členy návrhové komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze obou sněmoven s navrženým pořadem a s tím, aby poslanec Pavel Auersperg a poslankyně Helena Čermáková byli členy návrhové komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že obě sněmovny v souladu s článkem 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci se usnesly na konání společné schůze, schválily její pořad a složení návrhové komise pro přípravu rezoluce Federálního shromáždění Československé socialistické republiky ke II. stockholmské výzvě Světové rady míru.

Soudružky a soudruzi, dovolte mi ještě několik informací.

Předseda federální vlády zaslal dopisem ze dne 30. dubna 1976 vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 53/1966 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, dále Úmluvu o mezinárodní správě dědictví a zásady zákona o výchově nových vědeckých pracovníků a o dalším zvyšování kvalifikace vědeckých pracovníků.

Dopisem ze dne 6. května 1976 zaslal Konzulární úmluvu mezi ČSSR a Italskou republikou.

Dále zaslal předseda federální vlády dopisy ze dne 13. a 28. května a 3. června t. r. vládní návrh zákona o ražbě československých dukátů, vládní návrh zákona o šestém pětiletém plánu a státní závěrečný účet československé federace za rok 1975.

Zásady zákona o výchově nových vědeckých pracovníků byly přikázány příslušným výborům sněmoven. Ostatní návrhy po projednání ve výborech sněmoven jsou předmětem našeho dnešního jednání.

Od dubnové schůze sněmoven pokračovaly všechny orgány Federálního shromáždění ve své činnosti v souladu s pracovními plány.

Předsednictvo Federálního shromáždění na své schůzi dne 28. dubna t. r. vyhlásilo zákony přijaté sněmovnami. Dále projednalo zprávu o oficiální návštěvě delegace Federálního shromáždění v Maďarské lidové republice a schválilo vyslání delegace do Francie a Lucemburska. Na tomto zasedání vyhlásilo též úplné znění zákona o zabezpečení družstevních rolníků v nemoci a o zabezpečení matky a dítěte.

Předsednictva sněmoven se sešla v měsíci červnu dvakrát. Zhodnotila dubnové schůze sněmoven, projednala přípravu dnešní schůze sněmoven a zkontrolovala plnění usnesení ze schůzí svých sněmoven. V další schůzi zhodnotila činnost sněmoven a jejich orgánů za II. volební období a zabývala se úkoly Federálního shromáždění po XV. sjezdu Komunistické strany Československa.

Hlavní pozornost výborů se soustředila na projednávání otázek zařazených na pořad naší dnešní společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Všechny výbory kromě mandátových a imunitních projednaly v tomto období vládní návrh zásad zákona o výchově nových vědeckých pracovníků a o dalším zvyšování kvalifikace vědeckých pracovníků. Dále výbory zhodnotily svoji práci za II. volební období a konkretizovaly závěry XV. sjezdu KSČ do podmínek své činnosti.

Výbory pro plán a rozpočet, pro průmysl, dopravu a obchod, pro zemědělství a výživu a kulturní výbory provedly kontrolu plnění opatření obsažených v usneseních Sněmovny lidu k otázkám vědeckotechnického rozvoje a základního výzkumu, k problematice dopravy, paliv a energie a přijaly k nim stanovisko.

Výbory pro plán a rozpočet se zabývaly stavem zabezpečení úkolů státního prováděcího plánu a státního rozpočtu československé federace na rok 1976. Dospěly k závěru, že realizace náročných úkolů a cílů státního prováděcího plánu a státního rozpočtu na rok 1976 vyžaduje věnovat větší pozornost zajištění vývozních fondů, včasnému uvádění důležitých výrobních kapacit do provozu, hospodárnému využívání paliv a energie, plánovaným úkolům v rozvoji zemědělské výroby a využívání iniciativy pracujících. Tyto výbory také projednaly informaci o rozpočtovém výhledu na období 1976 - 1980.

Ústavně právní výbory projednaly přikázané legislativní návrhy a zprávu primátora hl. m. Prahy o plnění hlavních úkolů volebního programu Národní fronty v hl. m. Praze v letech 1971 až 1975.

Zahraniční výbory vyslechly informaci o současném stavu jednání o snížení ozbrojených sil v Evropě a o hlavních problémech odzbrojení ve světě. Dále jednaly o výsledcích zasedání Rady Meziparlamentní unie v Mexiku, o výsledcích cestovního ruchu v roce 1975 a o směrnici pro rozvoj cestovního ruchu v tomto roce.

Výbory pro sociální politiku se zabývaly problematikou péče společnosti o staré občany a o tělesně, smyslově a duševně postižené občany. Projednaly též zprávu o populačním vývoji za minulý rok.

Soudružky a soudruzi, jsou k těmto informacím dotazy? (Nejsou.) Můžeme tedy přistoupit k projednávání schváleného pořadu.

Prvním bodem schváleného pořadu je

I

Vládní návrh zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství Československé socialistické republiky na léta 1976 - 1980 (zákon o šestém pětiletém plánu) (tisk 131).

Jménem vlády odůvodní návrh místopředseda vlády ČSSR a předseda Státní plánovací komise ing. V. Hůla, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČSSR a předseda SPK ing. V. Hůla: Vážený soudruhu presidente, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, podle usnesení XV. sjezdu KSČ, na základě jeho závěrů a schválené Směrnice pro hospodářský a sociální rozvoj ČSSR v letech 1976 - 1980 byl vypracován šestý pětiletý plán rozvoje národního hospodářství a ve druhé polovině května schválen předsednictvem ÚV KSČ a vládou ČSSR. Návrh zákona o šestém pětiletém plánu předkládá váda ČSSR Federálnímu shromáždění k projednání.

Dovolte, abych především jménem vlády ČSSR poděkoval všem poslancům a všem výborům Federálního shromáždění za trvalé úsilí, které věnovali plnění úkolů páté pětiletky, ať šlo o posuzování ročních rozpočtů a prováděcích plánů rozvoje národního hospodářství nebo o projednávání úkolů jednotlivých odvětví a konkrétních problémů naší ekonomiky. Jednání ve výborech, předsednictvu a v plénu sněmoven Federálního shromáždění přinášela podněty z vašeho styku s pracujícími a pomáhala vládě ČSSR a jednotlivým ministrům při zabezpečování úkolů uložených XIV. sjezdem KSČ.

Dovolte, abych vám dále poděkoval za mimořádnou pozornost a aktivní účast jak při práci na stanovení koncepce rozvoje našeho národního hospodářství do roku 1980, tak při projednávání návrhu zákona o šestém pětiletém plánu. Vaše připomínky využije a uplatní vláda při zabezpečování úkolů plánu.

Soudružky a soudruzi, návrh zákona projednáváme v době, kdy jsme již přistoupili k realizaci usnesení a závěrů XV. sjezdu KSČ, které považují důsledné zabezpečení úkolů šestého pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství za prvořadý hospodářskopolitický úkol.

Zpráva o činnosti strany a vývoji společnosti od XIV. sjezdu KSČ a dalších úkolech strany i celé jednání XV. sjezdu jednoznačně potvrdily, že Komunistická strana Československa je pevně rozhodnuta jít dále důsledně leninskou cestou v zájmu šťastného života pracujícího lidu naší vlasti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP