Středa 8. prosince 1971

Poslanec Puškáš: Sľubujem.

Poslanec Sabolčík: Sľubujem.

Předsedající poslanec prof. ing. J. Kempný, CSc.: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci. Složili jste ústavou předepsaný poslanecký slib. Předpokládám, že není nikdo, kdo by slib nesložil. Děkuji.

Konstatuji, vážená Sněmovno národů, že všichni přítomní poslanci Sněmovny národů vykonali předepsaný poslanecký slib.

Nyní můžeme přistoupit k projednání druhého bodu pořadu, kterým je podle § 6 jednacího řádu FS

II

Zpráva o činnosti dosavadního předsednictva Federálního shromáždění od říjnových schůzí sněmoven

Písemná zpráva předsednictva Federálního shromáždění vám byla rozdána do lavic jako tisk č. 1 - P.

Má někdo dotaz nebo připomínku k předložené zprávě? Není tomu tak.

Navrhuji proto přijmout toto usnesení:

"Sněmovna národů bere na vědomí zprávu o činnosti dosavadního předsednictva FS od říjnových schůzí sněmoven."

Dávám hlasovat. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Usnesení bylo přijato jednomyslně.

Nyní, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, přistoupíme k třetímu bodu pořadu, kterým je

III

Schválení volebního řádu k tajné volbě orgánů Sněmovny národů, členů předsednictva Federálního shromáždění, předsedy a místopředsedů Federálního shromáždění /tisk 2 - P/

Přijetím návrhu volebního řádu rozhodneme i o způsobu volby předsedy Federálního shromáždění a místopředsedů Federálního shromáždění na zítřejší společné schůzi Sněmovny národů a Sněmovny lidu. Podle § 22 odst. 1 jednacího řádu Federálního shromáždění volí Sněmovna národů tajným hlasováním předsedu sněmovny, členy předsednictva Sněmovny národů, předsedy výborů Sněmovny národů a 20 členů předsednictva Federálního shromáždění. Ostatní své orgány ustavuje, případně volí Sněmovna národů veřejným hlasováním.

Jako sněmovní tisk 2 - P jste obdrželi do lavic návrh volebního řádu.

Má někdo k tomuto návrhu dotaz nebo pozměňovací návrh? Nemá.

Konstatuji, že v současné době je na našem zasedání přítomno 71 poslanců zvolených v ČSR a 72 poslanců zvolených v SSR, můžeme tedy přistoupit k hlasování o předloženém návrhu.

Kdo souhlasí s návrhem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Konstatuji, že Sněmovna národů jednomyslně schválila volební řád.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, přistoupíme ke čtvrtému bodu pořadu, kterým je

IV

Volba volební komise

Do lavic vám byl rozdán jako tisk č. 1/SN písemný návrh poslance prof. MUDr. Trávníčka, CSc., na ustavení orgánů Sněmovny národů a volbu funkcionářů Sněmovny národů, včetně návrhu 20 poslanců Sněmovny národů do funkce členů předsednictva Federálního shromáždění.

V příloze č. 1 je navržena šestičlenná volební komise Sněmovny národů v tomto složení:

ing. Zoltán Černák, Karel Holub, Rudolf Chlad, Jan Mušal, Ildikó Pándyová, doc. PhDr. Gejza Šlapka, CSc.

Tři navržení poslanci do volební komise jsou poslanci zvolení v ČSR a tři poslanci zvolení v SSR.

Má někdo z přítomných poslanců dotaz, případně pozměňovací návrh ke složení volební komise? Nemá.

Dávám hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem, aby jmenovaní poslanci a poslankyně byli členy volební komise, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že volební komise byla zvolena jednomyslně.

V duchu schváleného volebního řádu prosím volební komisi, aby si zvolila ze svého středu předsedu a připravila se k plnění svých úkolů.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dříve než přistoupíme k pátému bodu pořadu, volbě předsedy mandátového a imunitního výboru a členů výboru - konstatuji, že v současné době je přítomno 71 poslanců zvolených v ČSR a 72 poslanců zvolených v SSR.

V

Volba předsedy mandátového a imunitního výboru a členů výboru

Vážené soudružky a soudruzi, v písemném návrhu v příloze č. 2 vám byl předložen návrh na předsedu mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů a členy tohoto výboru. Ustavení mandátového a imunitního výboru vyplývá přímo z ústavního zákona o čs. federaci, ostatní své výbory zřizuje Sněmovna národů na ustavující schůzi.

Schválený pracovní pořad naší ustavující schůze podle jednacího řádu FS vyžaduje samostatnou tajnou volbu předsedy mandátového a imunitního výboru a volbu členů výboru aklamací, a to před zřízením ostatních výborů a volbou jejich členů a předsedů. Mandátový a imunitní výbor na základě článku 47 ústavního zákona č. 143/1968 Sb. a § 4 odst. 1 jednacího řádu Federálního shromáždění navrhuje totiž Sněmovně národů ověření platnosti volby poslanců Sněmovny národů.

Prosím poslance prof. MUDr. Tomáše Trávníčka, CSc., aby zdůvodnil návrh na předsedu mandátového a imunitního výboru SN.

Poslanec prof. MUDr. T. Trávníček, CSc.: Z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty doporučuji poslancům Sněmovny národů, aby za předsedu mandátového a imunitního výboru byl zvolen poslanec Sněmovny národů Emil Rigo. Emil Rigo je stár 45 let, je členem KSČ a jejího ústředního výboru, je personálním náměstkem VSŽ Košice. Má všechny předpoklady k výkonu této významné funkce.

Předsedající poslanec prof.ing. J. Kempný, CSc.: Děkuji poslanci Trávníčkovi za odůvodnění návrhu.

Má někdo z přítomných poslanců připomínky nebo pozměňovací návrh? /Nikdo se nehlásil./

Nemá.

Volbu předsedy mandátového a imunitního výboru podle § 22 odst. 1 jednacího řádu Federálního shromáždění provedeme tajnou volbou. Dovolte mi před provedením této volby všeobecnou informaci; všechny tajné volby během dnešní ustavující schůze budeme provádět zásadně tímto způsobem: členové volební komise za pomoci pracovníků Kanceláře Federálního shromáždění rozdají do lavic všem poslancům obálku s hlasovacím lístkem; vlastní volba bude provedena před předsednickou tribunou, poslanci mají možnost případně upravit volební lístky v místnosti za tribunou, odpovídající svým vybavením požadavkům tajné volby.

K urychlené organizaci voleb prosím, aby jednotliví poslanci počínaje poslanci na tribuně a dále podle lavic, počínaje volebním obvodem č. 1 atd., se dostavili k volbě. Současně prosím volební komisi, aby se ujala ihned plnění svých povinností. Prosím soudruhy poslance, aby se po provedené volbě vrátili do svých lavic. Po vyhlášení výsledků voleb předsedou volební komise uděláme delší přestávku, během níž se sejde mandátový a imunitní výbor k ověření platnosti volby poslanců Sněmovny národů.

Prosím, aby byly rozdávány volební lístky. /Děje se./

Prosím vás, při volbě vhoďte do urny volební lístek v obálce. Myslím, abychom časově zabezpečili plynulý chod našeho jednání, že můžeme zahájit tajnou volbu.

/Probíhá tajná volba./

Předsedající poslanec prof. ing. J. Kempný, CSc.: Soudružky a soudruzi poslanci, odvolili jste všichni?

Prohlašuji tedy volbu předsedy mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů za skončenou a prosím, aby se volební komise v místnosti za tribunou ujala své funkce.

Soudružky a soudruzi, budeme současně pokračovat v ustavující schůzi a přistoupíme k volbě členů mandátového a imunitního výboru. V písemném návrhu v příloze 2 jsou navrženi členové mandátového a imunitního výboru. Polovina členů tohoto výboru, právě tak jako u ostatních výborů, je složena z poslanců zvolených v ČSR a polovina z poslanců zvolených v SSR.

Má někdo z přítomných poslanců připomínky k předloženému návrhu? Není tomu tak. O volbě poslanců do mandátového a imunitního výboru rozhodneme aklamací.

Dávám tedy hlasovat o následujícím usnesení: "Sněmovna národů v 1. ustavující schůzi dne 8.12.1971 zvolila za členy mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů tyto poslance: Františka Honse, Ferdinanda Majtána, Rostislava Peteru, Rudolfa Pruknera, Jana Sedláčka, ing. Vasila Valo, Margitu Adamovou, Alžbetu Dubnickou, Annu Mamrákovou, Pavla Removčíka a Máriu Súľovskou." Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Není tomu tak.

Konstatuji, že zařazení poslanců do mandátového a imunitního výboru bylo Sněmovnou národů jednomyslně schváleno.

Budeme muset počkat než soudruzi spočítají hlasy a předloží zprávu. Teprve potom uděláme přestávku, aby zvolený mandátový a imunitní výbor mohl prověřit platnost zvolených poslanců.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, prosím nyní poslance Jana Mušala, kterého volební komise zvolila za svého předsedu, aby podal zprávu o výsledku tajné volby předsedy mandátového a imunitního výboru.

Poslanec J. Mušal: Vážená Sněmovno národů, komise poslanců Sněmovny národů ve složení ing. Zoltán Černák, Karel Holub, Rudolf Chlad, Jan Mušal, Gejza Šlapka a Ildikó Pándyová, kterou zvolila Sněmovna národů, sděluje, že k volbě předsedy mandátového a imunitního výboru Sněmovny národů bylo poslancům vydáno celkem 144 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že se hlasování zúčastnilo 144 poslanců, nikdo z poslanců Sněmovny národů se hlasování nezdržel, bylo odevzdáno celkem 144 platných hlasovacích lístků.

Pro navrženého kandidáta poslance Emila Rigo bylo 144 platných hlasů, proti nebyl nikdo. Komise zjistila, že navržený kandidát byl zvolen nadpoloviční většinou hlasů z přítomných poslanců.

Předsedající poslanec prof. ing. J. Kempný, CSc.: Děkuji předsedovi volební komise. Konstatuji, že Sněmovna národů zvolila předsedou mandátového a imunitního výboru poslance Emila Rigo. Nyní prosím členy mandátového a imunitního výboru, aby se sešli v průběhu následující přestávky v předsálí k ověření platnosti volby poslanců Sněmovny národů, předepsaného článkem 47 ústavního zákona o československé federaci.

Soudružky a soudruzi poslanci, přerušuji schůzi na 30 minut, tzn. že budeme pokračovat v 15.45 hod.

/Jednání přerušeno v 15.15 hod./

/Jednání znovu zahájeno v 15.45 hod./

Předsedající poslanec prof. ing. J. Kempný, CSc.: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, zahajuji přerušenou schůzi. Přistoupíme nyní k šestému bodu pořadu, kterým je

VI

Ověření platnosti volby poslanců

Ještě předtím mi však dovolte uvést jednu informaci. Dodatečně byli omluveni poslanci soudruzi Auersperg a Turzo. V této době je přítomno shodně po 72 poslancích zvolených v České a Slovenské socialistické republice.

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru poslance Emila Rigo, aby se ujal slova.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP