Úterý 22. října 1974

Předseda SN prof. dr. D. Hanes, DrSc.: Ďakujem podpredsedovi vlády ČSSR s. Matejovi Lúčanovi za jeho výklad.

Súdružky a súdruhovia poslanci, ešte pred obednou prestávkou si vypočujeme krátku správu o príprave dnešného plenárneho zasadania vo výboroch snemovne, ktorú prednesie podpredseda Snemovne národov s. Vladimír Vedra. Prosím ho, aby sa ujal slova.

Místopředseda SN V. Vedra: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, žádný z nás jistě nepochybuje o tom, že dnes projednáváme na naší samostatné schůzi otázky velkého významu. Již po přijetí usnesení loňského pléna ústředního výboru Komunistické strany Československa o mladé generaci jsme si byli vědomi, že se každého z nás životně dotýká, že jde o otázky, které mají velký dosah pro současný i budoucí vývoj celé naší společnosti.

A bylo nám současně jasné, že nejde pouze o to, přihlásit se k přijatým závěrům, ale zcela konkrétně a věcně se zabývat naším vlastním přínosem, přínosem poslanců, jednotlivých výborů, sněmoven a celého FS ve výchově mladého pokolení.

Vždyť orgány našeho socialistického státu, zejména jeho zastupitelské sbory, nesou velkou odpovědnost za zdravý vývoj mladé generace. A nejen to - mají také velké možnosti ovlivňovat její život a práci, svojí zákonodárnou a kontrolní činností, ale také politickou a organizátorskou prací mezi mládeží, i těmi, kteří formují její pracovní a morální profil.

Poměr k mládeži, jak jsme ostatně zdůraznili v programu činnosti mezi mládeží přijatým předsednictvem FS, je poměrem k socialistické přítomnosti i komunistické budoucnosti naší země, projevem odpovědného zájmu o budoucnost socialismu, celé socialistické soustavy, o budoucnost světa, v němž bude mladá generace pokračovat ve velkém zápasu o mír a sociální pokrok, aktivně působit na přeměnu života naší planety a její vývoj k novým úspěchům socialismu.

Celé naší společnosti jde o výchovu uvědomělé, vzdělané, obětavé mladé generace, hluboce oddané ideám socialistického vlastenectví a proletářského internacionalismu. Jsme si vědomi toho, že významnou součástí přípravy mladého pokolení pro život a práci v socialismu tvoří účast mladých lidí na správě společnosti, na politickém a veřejném životě, na řízení a správě svého státu.

A právě v tomto úsilí má významné poslání Federální shromáždění, jeho sněmovny, výbory i jednotliví poslanci. To bylo důvodem, proč předsednictvo naší sněmovny došlo společně s předsednictvem FS již na sklonku minulého roku k závěru, že bude správné zařadit otázky mladé generace na pořad našeho jednání, a proč přípravu zasedání naší sněmovny pečlivě a dlouhodobě připravovalo.

Náš celkový přístup byl od samého počátku charakterizován výraznou snahou přispívat k vytváření lepších podmínek pro život a práci mladé generace, ale současně také tím, aby mládež sama se aktivně podílela svojí prací, svými činy na budování vyspělé socialistické společnosti.

Vždyť mládež nemůže být pouhým pozorovatelem, pasívním divákem, ale aktivním spolutvůrcem naší současnosti, spolutvůrcem velikých přeměn současné epochy.

Tvořivý přístup byl příznačný nejen pro poslance, ale pro všechny výbory naší sněmovny a vytvořil předpoklady pro dobrou úroveň jejich jednání, konkrétnost přijatých závěrů a současně vytvořil dobrý základ pro dnešní schůzi naší sněmovny.

Dovolte mi, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, abych vás z pověření předsednictva sněmovny alespoň stručně informoval o přístupu jednotlivých výborů k dané problematice, abyste byli informováni o celé přípravě vcelku.

Hlavní váha přípravy dnešního pléna sněmovny o problematice mladé generace spočívala na kulturním výboru. Výbor se ve své činnosti, zejména při svých průzkumech, zabýval plněním závěrů červencového pléna ústředního výboru KSČ v oblasti školství.

Výbor se zabýval prací národních výborů, škol všech stupňů, posláním a úrovní tělovýchovy a sportu a v této souvislosti přijal doporučení, aby se posoudila účinnost zákona o organizaci tělesné výchovy.

Zvláštní pozornost věnoval problematice předškolní výchovy a výuky na základních devítiletých školách, na středních i vysokých školách a zvažoval, jak uplatnit poznatky poslanců ve školní a výchovné praxi.

Z jednání pak vzešly impulsy, týkající se zvýšení podílu závodů na budování mateřských škol a jeslí, podněty k hlubšímu spojení školy se životem a praxí, účelnému organizování mimoškolní činnosti, odstranění brzdících činitelů při uplatňování jednotného výchovného vlivu rodiny, školy a celé společnosti i o opatřeních ke zvýšení ideové, politické, pracovní a tělesné výchovy mládeže.

Z průzkumů na gymnáziích a středních odborných školách vyplynula nutnost výrazně zkvalitnit přípravu studentů pro studium na vysokých školách a přípravu pro praktická povolání.

Výbor konstatoval, že je třeba zvýšit zdravotnickou péči o studenty ve vysokoškolských centrech.

Celá řada námětů z jednání výboru se určitě projeví v rozpravě na dnešní schůzi Sněmovny národů.

Ústavně právní výbor sněmovny se zvláště zabýval při svém jednání i při svých průzkumech na pracovištích působením zákona o rodině a uplatňováním učňovského zákona. Pokud jde o působení zákona o rodině, analyzovali poslanci současný stav a dedukovali závěry z činnosti soudů a dalších státních orgánů a společenských organizací. Byla zdůrazněna nutnost cílevědomého a účinného rozvoje politickovýchovné práce, celé naší propagandy, zásad socialistické morálky a etiky. Posuzovala se též společenská odpovědnost státních a společenských orgánů a jejich součinnost s poslanci při výchově mladé generace.

Výbor dal v tomto směru celou řadu doporučení, adresovaných státním orgánům a společenským organizacím a doporučil současně využití námětů při případné novelizaci zákona o rodině.

Z poznatků průzkumů vyplynula řada doporučení k výchovně vyučovacímu procesu v učňovských školách, k praktické výchově učňů na pracovištích, ke změnám některých předpisů o společenském hodnocení práce učitelů, mistrů odborného výcviku a vychovatelů, k odměňování učňů apod.

Výbor doporučil ministrům školství České a Slovenské socialistické republiky a příslušným ústředním orgánům mimo jiné přezkoumat, zda vyhovuje soustava učebních oborů a zda učňovský zákon vyhovuje dnešním potřebám. Ministru financí ČSSR se dalo ke zvážení, zda předpisy o financování přípravy mládeže na povolání v učebním poměru vyhovují dnešním i perspektivním požadavkům.

Poslanci branného a bezpečnostního výboru navázali po sjezdu Svazarmu užší kontakty s jeho orgány při zkvalitňování branné přípravy mladé generace, zabývali se zprávou federálního ministerstva národní obrany o způsobu výchovy mladých příslušníků naší lidové armády, účinností metod a dosaženými výsledky ve výchovné oblasti. Zásadní pozornost věnoval výbor zvyšování úrovně propagandy z hlediska internacionálních, třídních aspektů, zejména pevné jednoty zemí socialistického tábora.

Výbor zdůraznil, že je nezbytné v této oblasti řešit řadu problémů, jako například nedostatečnou diferencovanost práce s narušenými vojáky, nevyhnutelnost účinnější výchovy mladých důstojníků, zejména z hlediska jejich vlivu na vojáky základní služby a podobně.

Jednání výboru pro zemědělství a výživu se zabývalo přípravou kvalifikovaných pracovníků v zemědělství, nevyhnutelností těsného sepětí školní výuky se současným a perspektivním procesem zemědělské velkovýroby, nedostatky v zemědělském středně odborném školství, sociálními otázkami, zejména problémy zaměstnanosti žen, úrovní závodního stravování apod.

Ve výboru v tomto směru vznikla celá řada praktických podnětů, například aby v zemědělském učňovském školství byla uvážena přestavba většinou dvouletých oborů na tříleté s náročnější výukou a přípravou. Na základě zkušeností z průzkumu vzešly konkrétní návrhy na spolupráci zemědělských škol s praxí, na rozmisťování absolventů do praktického života a další náměty.

Výbor pro průmysl, dopravu a obchod projednal za účasti zástupců resortů problémy péče o výchovu dělnického dorostu, obšírně se zabýval situací v přípravě učňů, profilem absolventů učňovských škol, situací v učebnicích a učebních pomůckách, úrovní učitelů, vychovatelů a mistrů v odborných učilištích a učňovských střediscích.

Zvláštní pozornost věnoval výbor celkovému profilu výchovných pracovníků a konstatoval, že je třeba situaci v tomto směru neustále zlepšovat. Zabýval se také posouzením učňovského zákona a doporučil provést v něm některé změny.

Výbor pro sociální politiku se obšírně zabýval působením zákona o rodině z hlediska vlivu rodiny na výchovu dětí a podrobně posoudil otázky populace i s ní související problémy.

Z jednání vyplynulo, že je třeba zaměřit pozornost na rozšiřování míst v jeslích a mateřských školách, zlepšovat školní stravování a zásobování trhu vhodným spotřebním zbožím pro děti, těhotné ženy apod.

Výbor přijal rovněž řadu věcných a adresných námětů směrem k deseti resortům, které mají pomoci řešit problémy v populačním vývoji. Poslanci tohoto výboru předložili také různé náměty, tykající se sociálních aspektů výchovy dětí v dětských domovech.

Výbor pro plán a rozpočet se zabýval mimo jiné ekonomickými aspekty vývoje populace a zhodnotil účinnost zákona o půjčkách mladým manželstvím se státním příspěvkem. Například doporučil resortům náměty, směřující k rozšíření kapacit jeslí a mateřských škol, k sdružování finančních prostředků na jejich výstavbu apod.

Výbor v souvislosti s poskytováním půjček mladým manželstvím a se zvýšenou poptávkou po průmyslovém zboží dal podněty, směřující k zabezpečování plynulého uspokojování poptávky ze strany výrobních a obchodních organizací apod.

Zahraniční výbor projednal současný stav a koncepci dalšího rozvoje zahraniční aktivity naší mládeže. Pozornost věnoval zejména rozvoji služebních styků, úrovni zahraniční turistiky i dalším otázkám, směřujícím k prohloubení internacionální výchovy naší mladé generace.

Výbor doporučil poslancům účinněji přispívat ve volebních obvodech k rozvoji internacionálních svazků naší mládeže s mládeží socialistických zemí, zejména se sovětskou mládeží. Doporučil zabývat se výběrem mladých pro cesty do zahraničí, dal náměty našim sdělovacím prostředkům na srovnání života mládeže v kapitalistické a socialistické společnosti apod.

Z toho, co jsem nyní, byť jen stručně uvedl, je zřejmé, že výbory přistoupily k řešení otázek výchovy a vzdělávání mladé generace v oblasti své působnosti, a tím současně k přípravě dnešního jednání naší sněmovny s plnou odpovědností, soustředily při svých jednáních a závěrech rozum mnoha lidí, celých kolektivů a přinesly vlastní návrhy, jak práci mezi mládeží dostat postupně na vyšší úroveň.

V řadě případů přispěly k úspěšným výsledkům také pracovní skupiny pro mládež, ustavené při jednotlivých výborech.

Nesporným přínosem bylo, že poslanci naší sněmovny obdrželi v průběhu příprav zasedání řadu písemných materiálů včetně přehledného statistického materiálu o životě mládeže v naší zemi, zpracovaného Federálním statistickým úřadem.

Přirozeně, že jsem nemohl při této stručné bilanci vyčerpat všechny otázky a iniciativní náměty, vzešlé při jednání výborů. Lze však s uspokojením říci, že tato jednání byla obsahově bohatá, podnětná, že se k přijatým závěrům bude nutno pravidelně vracet a využívat jich v naší práci.

Cenné je, že již dnes se mnohé státní a společenské orgány začínají s plnou odpovědností zabývat doporučením našich výborů a připravují příslušná opatření.

Všechna jednání potvrdila, že činnost poslanců i všech orgánů Federálního shromáždění mezi mládeží bude mít jen tehdy úspěch, bude-li to činnost trvalá, soustavná, bude-li vedena snahou, spojit v každodenním životě přirozený elán mládí se zkušenostmi a životní moudrostí starších.

Bude jen tehdy úspěšná, bude-li vedena upřímným zájmem vytvářet mladým lidem stále lepší podmínky jejich života s tím, aby sama mládež byla jejich aktivním spolutvůrcem, nepřicházela k hotovému ani v rodině, ani ve škole, či na pracovištích. Souhrnně řečeno, mladá generace musí denně ve svém životě pociťovat naši upřímnou pomoc, ale také velikou náročnost.

Bohatá a široká příprava našeho zasedání znovu přesvědčivě potvrdila, že se naše společnost může mladé generaci směle podívat do očí. Vždyť vytvořila od osvobození naší země Sovětskou armádou, zejména od Vítězného února historické dílo, které naše dějiny nikdy v minulosti nepoznaly.

V tomto díle spočívá velikost našeho revolučního zápasu, skutečný humanismus socialistické výstavby. Plody hrdinské práce našeho lidu, obětavost předchozích generací i generace našich současníků, jejich revoluční zápas i nemalé osobní oběti, slouží především mladému pokolení, budou sloužit generacím, které převezmou zákonitě štafetu nového života v příštích letech a desetiletích.

Tyto generace budou hodnotit naše dílo. Nebylo bez chyb. Nevyhnulo se omylům své doby - ale přesto je to dílo grandiózní svými výsledky, svojí sociální podstatou, novou morálkou, vztahem k životu prostých lidí, k životům miliónů, jejich tužbám, lidským nadějím i perspektivám. Je to dílo, které vytvořilo dobré základy pro to, aby je příští generace mohly při budování vyspělé socialistické společnosti dále rozvíjet a obohacovat.

Jsme přesvědčeni, že dnešní jednání Sněmovny národů přinese svůj vklad, svůj upřímný přínos nejen pro život a práci současné mladé generace, ale také naší inspirující budoucnosti.

Předseda SN prof. dr. D. Hanes, DrSc.: Ďakujem podpredsedovi Snemovne národov s. Vedrovi za jeho správu.

Dovoľte mi ešte krátke upozornenie. Všetci ste dostali pozvánku na výstavu "30 rokov socialistického Poľska". Máme veľký záujem, aby se na tejto výstave organizovane zúčastnilo čo najviac poslancov. Prosím vás preto, aby ste láskavo cez poludňajšiu prestávku odovzdali prihlášky, resp. oznámili svoju účasť na výstave našim súdruhom organizátorom.

Po obede začneme rozpravou k prednesenej správe podpredsedu vlády. Ako prvý v rozprave vystúpi poslanec Bedřich Kačírek. Prerušujem schôdzcku do 13.30 hod.

(Jednání přerušeno ve 12,08 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.30 hodin )

Předseda SN prof. dr. D. Hanes, DrSc.: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vážení hostia, otváram prerušené rokovanie Snemovne národov. Ako prvý sa do rozpravy prihlásil poslanec Bedřich Kačírek. Prosím ho, aby sa ujal slova. Do rozpravy sa pripraví poslanec Evžen Krauskopf.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP